Column: Juist nu moet Overmars Ajax trouw blijven

BartVeenstra, 20-02-2019 om 16:30, 16655 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De geruchten over een overstap van Ajax-directeur spelersbeleid Marc Overmars naar Arsenal wakkeren met de dag meer aan. Voor de oud-speler van de club uit Noord-Londen lijkt het een prachtige kans, maar juist nu (of beter gezegd: aankomende zomer) ligt er voor Overmars juist een mooie kans om bij Ajax - met wellicht vele miljoenen euro’s te besteden gezien de verwachte leegloop - opnieuw voor een sterke selectie te zorgen.

Natuurlijk, Overmars speelde tussen 1997 en 2000 142 wedstrijden voor Arsenal. Hij is er dan ook een legende. Regelmatig mocht Overmars de laatste jaren opdraven als er in het moderne Emirates Stadium wedstrijden werden gespeeld met voormalig Arsenal-spelers. Dat hij er gewaardeerd wordt en dat Overmars zich er welkom voelt, dat is zeker. Het lijkt voor hem dan ook moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen de club die het de laatste jaren zo moeilijk heeft en toe is aan betere tijden. De uitdaging in Noord-Londen liegt er in ieder geval niet om.

Aan de andere kant: de uitdaging in Amsterdam bij Ajax zal aankomende zomer voor Overmars groter dan ooit zijn. Nog niet eerder stonden er sinds het bewind van Overmars zoveel spelers van Ajax in de belangstelling van Europese topclubs. Frenkie de Jong is al verkocht en mogelijk vertrekken ook André Onana, Matthijs de Ligt, Nicolás Tagliafico, Hakim Ziyech, Donny van de Beek en David Neres uit Amsterdam. Sommigen zullen zeggen: dan kun je nooit bij Ajax vertrekken, want ieder jaar vertrekken de beste spelers. Dat laatste klopt, maar waar er normaal zo’n twee tot drie spelers vertrekken, zouden dat er nu misschien wel zes of zeven kunnen zijn.

Om die reden belooft het een drukke zomer te worden voor Overmars bij Ajax. Allereerst zal hij bepaalde spelers voor de hoofdprijs willen verkopen. Wat betreft de verkoop van De Jong, maar eerder ook al spelers als Davy Klaassen, Davinson Sánchez en Arek Milik, blijkt Overmars een ware topverkoper. De Ajax-fan hoeft er in de aankomende zomer dan ook niet bang voor te zijn dat de Epenaar spelers van Ajax voor ‘te weinig’ geld van de hand zal doen.

Grote uitdaging én kans bij Ajax

De grootste uitdaging ligt hem vooral in het halen van geschikte vervangers. Hoe krijgt Overmars in het volgende seizoen weer een selectie bijeen die sterk genoeg is om voor de prijzen te spelen? Bovendien: het Amsterdamse publiek is dit seizoen behoorlijk verwend met de uitstekende prestaties in de Champions League, waardoor het wellicht geen genoegen zal nemen met minder in een volgend seizoen.

Bovendien ligt er voor Overmars ook een grote kans om zich te bewijzen nu hij enorm veel geld ter beschikking heeft. In voorgaande jaren kwam hij vaak op de proppen met ‘koopjes’, de een heel succesvol (bijvoorbeeld Sánchez of Milik), de ander wat minder (bijvoorbeeld Luis Orejuela of Mateo Cassierra). Nu kan hij door de verwachte inkomsten opnieuw zelf ook flink spenderen. Met Dusan Tadic en Daley Blind in de zomer van 2018 werden daarmee de eerste aanzetten gegeven, maar de grote vraag is: wie weet Overmars nog meer uit de hoge hoed tevoorschijn te halen?

Mocht Overmars vertrekken, verliest Ajax een directeur met een behoorlijk netwerk en een directeur die precies weet hoeveel de huidige spelers waard zijn en welke spelers gehaald moeten worden als vervangers. Een nieuweling heeft dat netwerk mogelijk niet en zal zich moeten ‘inlezen’ in de selectie. Daar gaat wellicht veel tijd in zitten en daar is in de zomerse transferperiode eigenlijk geen tijd voor. Ajax staat namelijk op een cruciaal kruispunt. Al het binnen gekomen geld moet goed geïnvesteerd worden. Wat dat betreft is niet een speler, maar juist Overmars misschien wel de belangrijkste man die behouden moet worden voor de club.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Nog geen vliegtickets naar Madrid? Check hier hoe je goedkoop naar de Spaanse hoofdstad kunt vliegen!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Frenkie85
Ik snap niet dat zo veel mensen hier Overmars afbranden. In zijn eerste jaren was het overleven (financieel) voor hem. Daarna toch behoorlijk financieel gedaan. Tuurlijk zitten er wat miskopen tussen maar ik vind toch dat hij ook best aardige spelers heeft binnen geharkt te laatste jaren...
0 0
Sterspeler
Ik voorzie eigenlijk geen problemen in de omvang zoals ze hier beschreven worden. Als je straks in elke as van het veld een sterspeler verkoopt, waarom zou je jongens als Tagliafico, Neres en van de Beek niet aan hun contract houden? Je bouwt ook ergens naartoe met elkaar. Ik denk dat als een Nico een aanvoerdersband krijgt, hij best blijft. Neres wordt een nieuwe Ziyech op zijn eigen manier en Nous kan naar het middenveld voor Frenk.
0 0
ron116
Goede onderhandelaar, maar niet iemand met een visie. Te veel fouten gemaakt en ook veel besluiten weer teruggedraaid. Aardige kerel, maar iemand die reageert in plaats van regeert.
3 -2
Bocarra
Uit onderstaande reacties blijkt dat er hier steeds meer trollen actief zijn.
0 -1
Ajaxxxisdebeste
Hij is koning admiraal is financieel onafhankelijk en waarom juist nu weggaan
0 -1
Bensco
ik denk niet eens dat hij er geschikt voor is om TD'er te zijn van een club als Arsenal. Begrijp me niet verkeerd hoor, hij levert uitstekend werk bij ons af maar bij Arsenal zal hij heel ander werk moeten leveren. Arsenal kan niet leunen op jonge talenten of een sterke jeugdopleiding die het eerste bedient. Arsenal heeft gearriveerde spelers nodig om mee te dingen voor top posities. En dat vereist een ervaren man die op niveau contract onderhandelingen kan uitvoeren. Bovendien is Arsenal lang niet zo kapitaal krachtig als bijvoorbeeld City, United of Chelsea dus de concurrentie met die clubs zoeken zal behoorlijk lastig worden voor hem.
0 -1
Radie125
gewoon met de zomer vertrekken wordt tijd voor nieuw bloed
2 -4
JohnnyD
Als ik het goed heb begrepen uit een interview met Overmars, zou hij het schaduwelftal van komend jaar al klaar hebben liggen.
0 0
Ajax27
Schaduwelftal ja, dat heeft iedere club, aka een wensenlijst aan spelers die ze zouden willen halen om alle gaten op te vullen. Vraag is ieder jaar, welke poppetjes op welke posities, welke zijn haalbaar, welke totaal niet.

Ik denk dat Vertonghen en/of Alderweireld in dat schaduwelftal staan, Suarez staat daarin, een heleboel talenten staan daarin.. tjah dat zien we aankomende zomer wel.
0 0
Noroja
dan hoop ik dat jij dat goed begrepen hebt:)

heb overigens het volste vertrouwen in
Overmars die pas sinds kort wat te besteden heeft en ook niet meer aan een ketting ligt.
0 -1
Ajaccus
Er is nu idd een plan. Ik hoop dat hij blijft om dat voort te zetten.
Daarbij kan hij zijn protege Ten Hag niet laten zakken.
Het is nog niet perfect maar ik zie toch al vaak mooi voetbal.
0 0
mercurius3
Er was daarvoor ook een plan, namelijk dat men geen gekke bedragen zou uitgeven totdat het eigen vermogen substantieel was opgebouwd, waarbij de focus lag op het aantrekken van jeugdspelers van andere clubs en doorstroming van eigen jeugd. Een prima plan. Sinds dat Ajax geld te besteden heeft, regent het weer miskopen.
1 0
lucasv
Overmars heeft poen verzameld (met dank aan de jeugdopleiding) en geen prijs met Ajax gepakt. Wanbeleid. Wegwezen! Van Gaal alle volmachten.
2 -10
Schwalbino
Doe je huiswerk eerst.
0 0
AjaxPassion
Ajj, hier sla je de plank volledig mis...

Sánchez, Milik, Frenkie de Jong, Dolberg, Onana, Ziyech, Neres, Tagliafico, Wöber. zijn de spelers die stuk voor stuk miljoenen hebben opgeleverd of zullen opleveren en door Overmars zijn gehaald...
1 0
Rentokill
O Nou moet ie ineens weer blijven. Terwijl de Derksens en ander tuig loopt te huilen dat iedereen weg moet als Ajax geen kampioen wordt... zucht
1 -1
AjaxDaniel
Ah joh die lullen altijd maar wat.
0 0
Ajax27
Mooi artikel naar Overmars toe, maar natuurlijk complete bullsh*t. Z'n takenpakket is breed, maar de belangrijkste taken zijn natuurlijk de transfers. Met vallen en opstaan heeft hij dit in zijn eerste jaren geleerd. Een aantal miskopen.. wat iedere persoon in zijn positie bij welke club dan ook heeft gedaan, maar vooral kijkend naar de successen heeft hij gewoon enorm goed en sterk gehandeld. Dat heeft voor een groot gedeelte de dikke portemonnee opgeleverd.

Meer dan dit kun je bij Ajax in zijn positie niet voor elkaar krijgen. Kwalitatieve ervaring binnengehaald, teschnische vaardigheid binnen weten te houden, salarissen omhoog, grotere langdurige contracten, jonge supertalenten binnen gehaald... Overmars heeft gedaan wat ie kon doen. We hebben de beste selectie sinds 2004, wellicht zelfs de beste sinds '95 qua kwaliteit, ervaring, talent en potentie.

Er zal tot het einde der tijd rek blijven in wat je kunt doen. Zo kan ie over een nieuwe salarisstructuur in de jeugd gaan nadenken, sterkere contracten met jeugdspelers waardoor ze niet naar het buitenland vertrekken, een trainer met ervaring op het hoogste niveau en een vorstelijk salaris binnenhalen ipv net beginnende jonge trainers. Maar verder? Verder is het vooral weer oogsten en zaaien. Verkopen en kopen.. nu alleen met een nog veel dikkere portemonnee.

En vergis je niet, dit is alweer zijn 6e jaar. De volgende in zijn persoon komt in een gespreid bedje terecht en zal ergens anders de uitdaging moeten vinden. Nee waar Ajax tientallen miljoen verlies maakte, maken ze nu enorm veel winst, waar de spelers een groot gedeelte van het kapitaal vertegenwoordigen. Overmars is daarvoor eindverantwoordelijke dus verdient ook de credits.

Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging... en waar beter dan bij Arsenal die afgegleden zijn als subtopper ipv de Engelse top. Een enorme uitdaging voor iemand als Overmars om die club weer structureel tot de top 3 te laten behoren.
1 -2
Frenkie85
Precies zo denk ik er ook over, behalve dat hij nu weg moet gaan. Ben erg benieuwd naar zijn aankopen volgens seizoen om het op te vangen. Vind hem groeiende in zijn functie. Deze functie moet je ervaring voor hebben. (En een netwerk)
Dus of:

1: Ze houden hem
2: ze zoeken een hele ervaren man met een groot netwerk en aanzien. (Lijkt me lastiger)
0 0
DeKenner
Ik hoop dat Overmars ons nog minstens een jaar langer trouw blijft. Mocht hij toch vertrekken dan is dat jammer, maar geen ramp. Er lopen meer mensen rond bij Ajax die precies weten wat we al in huis hebben (ook in de jeugd) en waar gaten opgevuld moeten worden met (ervaren) aankopen. Wat we wel gaan missen zijn de lijntjes die Overmars heeft lopen met oud spelers als Vertonghen, Alderweireld en Suarez. Aan de andere kant: ook hiervoor geldt dat er nog genoeg andere mensen bij Ajax werken die die lijntjes ook hebben, of makkelijk kunnen leggen. Overmars heeft gewoon een hele mooie (financiële) basis gelegd, wat heel knap is als je eraan terugdenkt hoe hij in zijn eerste jaren samen met De Boer zuinig met de centen om moest gaan. Milik, Sanchez, zomaar 2 voorbeelden van hele slimme en belangrijke deals in de groei van dit Ajax. Alle credits voor Overmars. Die man verdient hier alle respect coor. Ajax is schatrijk, en klaar om de volgende stap te zetten. Met of zonder hem, dat moet gewoon goedkomen.
0 -1
Schwalbino
Voor directieleden zou de club eigenlijk geen opleidingsinstituut moeten zijn.
1 0
ajaxinho
Ik denk dat er in de zomer niet zoveel belangstelling was.
Vanwege de matige prestaties in het tweede seizoenshelft.

Geen enkele directeur spelersbeleid houdt de leegloop in de komende zomer tegen.
De uitdaging zit meer in het vervangen van de genoemde spelers:
Onana: Varela/Kotarski
DLigt: Magallan/aankoop
Tagliafico: Sinkgraven/aankoop
Ziyech (rechts): Cerny/aankoop
VdBeek: Blijft
Neres (links): Labyad/Kuhn
0 0
niquedegraaff
Tagliafico gaat niet weg. En laten we ook geen hype creeëren om hem weg te werken. Die man heeft het hier helemaal naar zijn zin. Is een dragende speler geworden die Ajax absoluut niet kan missen.
1 -1
N-ajax
Er gaan sowieso grote clubs aankopen voor Tagliafico. Eerlijk is eerlijk, hij is ook al wel klaar voor een club net onder absolute top. De vraag is of hij het okee vindt om nog een jaar te blijven, en of Ajax hem gewoon niet verkoopt vanwege de leegloop.
1 0
FlyingDutchMan
Inderdaad! Types als Tagliafico, Nous, Donny, Neres en Dolberg zijn met een goed verhaal en meer verantwoordelijkheid prima te behouden. Zelfs Onana zou je met moeite nog een jaar verlengen, dan kan je een vertrek van De Ligt, Frenkie en Ziyech nog enigzins opvangen door een paar gerichte aankopen / talenten.
1 -1
ajaxinho
Mijn gevoel zegt dat Onana, Tagliafico en Neres
klaar zijn in de Eredivisie.

Het gaat ze gewoon te gemakkelijk af.
Met uitzondering van die aantal mindere potjes.
1 0
N-ajax
Bij Onana gaat het gewoon aan de keepersmarkt liggen, er zijn weinig grote clubs die een keeper nodig hebben komende zomer. Misschien Dortmund?
0 0
AjaxPassion
Werken bij Ajax is ondankbaar. Kampioen worden is normaal en er wordt van je verwacht dat je meedraait in de Europese (sub)top. Tegelijkertijd heb je niks meer te vertellen in de voetbalwereld waar het draait om geld, waardoor Ajax al jaren niet meer (structureel) mee kan. Het meest frustrerende is dat Ajax gevangen zit in de Eredivisie waardoor het gat met de (sub)top in Europa alleen maar groter wordt.

Ik zou het wel begrijpen als Overmars weg zou willen gaan en zou kiezen voor een stevigere basis bij een voetbalclub die niet bijna elk jaar opnieuw moet beginnen met bouwen, maar zijn grootste talenten ook zou kunnen houden omdat zowel het niveau als de financiële middelen aanwezig zijn...
4 0
Redrum
Ik weet niet of het komt doordat de lente langzaam aan begint, maar ik heb sinds afgelopen weekend een zeer goed gevoel over de titelkansen van Ajax. Mijn gevoel zegt dat Ajax die titel 'gewoon' gaat pakken dit jaar. Overmars is daar dan toch zeker medeverantwoordelijk voor. Het moet voor hem dan toch zeker een mooie uitdaging zijn om ook volgend jaar weer een sterke selectie neer te zetten. Dit seizoen is tenslotte pas het eerste jaar dat Ajax de vruchten plukt van het nieuwe beleid. De jaren hierop moet die lijn doorgetrokken worden en daar moet Overmars deel van uitmaken. Nu naar Arsenal gaan omdat hij daar een paar seizoenen leuk gevoetbald heeft zou totale onzin zijn. Je kan daar weinig beginnen tegen al het transfergeweld van City, Chelsea en United. Zelfs Tottenham is Arsenal op dit moment voorbij. Dan kan je toch beter bij Ajax blijven en prijzen winnen.
3 0
Noroja
als we dit jaar kampioen worden dan worden we dat de komende jaren ook aan 1 stuk.

we hebben PSV veel te lang in het zadel gehouden zodat zij konden profiteren van de CL miljoenen.
De financiële situatie daar is echt niet rooskleurig met diverse leningen. Jarenlang een te grote broek aan gehad. Daarnaast liggen er nog voorwaarden van de Gemeente Eindhoven mbt de gemeentedeal. Een nieuwe Lozano of een Luuk met bijbehorend salaris kan daar niet meer.

Dus kampioen worden en als enige de CL miljoenen binenharken voortaan want 3 voorrondes overleven ze daar niet.
0 0
3sterren
Aan de andere kant zou je ook kunnen stellen dat Overmars het feest gaat verlaten op het hoogtepunt, want dat wij dit seizoen kampioen zullen gaan worden is voor mij ook een vaststaand gegeven ...
0 0
Sunny
Helemaal waar en het zou Marc sieren om nu publiekelijk een statement af te geven over zijn plannen.
0 0
NegentigMinutenLang
Uitstekend verwoord! Juist nu komen we op het punt dat we door de prestaties in de CL, het aantrekken van een hoger niveau spelers en het doorbreken van het salarisplafond geen geld mogen mislopen en goed moeten investeren. Dat is het zorgvuldige plan van Overmars geweest, dan moet dat wel volledig uitgevoerd worden.
3 0