Column: Kippenvel bij 'He's coming home'

REINVZR, 18-07-2018 om 17:40, 27676 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

‘He’s coming home’. Na het zien van de ludieke welkomstvideo die Ajax voor Daley Blind op YouTube lanceerde, betrapte ik mezelf er continu op dat ik dat nummer de rest van de dag bleef zingen en neurieën. ‘Daley’s coming home, he’s coming home, tuduuuuduuu’. Ik kreeg er gewoon kippenvel van. Bij deze een diepe buiging voor de thuiskomende Godenzoon. Een bijnaam die lang niet iedere Ajacied ook daadwerkelijk heeft verdiend, maar Daley wel, dubbel en dwars.

'Er komt zeker een dag dat ik weer thuiskom', hoor ik in de eerste seconden van de video galmen op de achtergrond. Woorden gesproken door Blind, in een afscheidsinterview uit 2014. 'Ja leuk, die heb ik vaker gehoord', denk ik altijd bij zulke uitspraken. Maar nu, terwijl ik in slow-motion Daley de derde ster zie vieren en een heerlijke goal tegen Utrecht zie maken, besef ik dat dat anders ligt. Zijn woorden blijken oprecht te zijn geweest. Het wijzen naar het logo op de borst na een belangrijke overwinning. De andreaskruisen in zijn Instagram-biografie, die daar ook gedurende zijn Engelse avontuur zijn blijven staan. Het was oprecht. Clubliefde lijkt nog te bestaan en dat is iets waar ik als fanatieke supporter geweldig van kan genieten.

In een tijd van bizarre transfers en het steeds groter wordende gat tussen de Nederlandse Eredivisie en andere buitenlandse competities kiest Blind voor een terugkeer op het oude nest. Ongelooflijk, als je nagaat dat er een halfjaar geleden nog geruchten waren over interesse van FC Barcelona, en een maand geleden naar verluidt nog van het Milanese Internazionale. Blind lijkt er wat dat betreft anders in te staan dan andere kinderen van de club, zoals Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Op een vergelijkbaar punt van hun carrière kozen zij ervoor om van respectievelijk Spurs naar HSV en van Inter naar Galatasaray te verkassen. Geen kwaad woord over die twee, maar het zegt iets over het karakter van Blind en hoe bijzonder zijn keuze is.

Het was voor 'de zoon van' allesbehalve makkelijk om de harten van de Amsterdamse supporters te veroveren. Na een verhuurperiode in Groningen kreeg Blind van Ajax’ nieuwe coach Frank de Boer wél het vertrouwen. Ook ik zag dat het niet zonder slag of stoot ging, maar Blind heeft zich ondanks een heftig fluitconcert in 2012 en veel cynisme vanuit de buitenwereld in de jaren onder Frank de Boer ontwikkeld tot een leider én een publieksfavoriet.

In 2013 zag ik Ajax vanuit VAK410 schitteren, met Blind als motor én spelverdeler op het middenveld. ‘Wij’ speelden Barcelona bij vlagen van de mat. De ArenA kolkte en het sfeervak in de nok van het stadion was in bloedvorm, net als Daley. Hij gaf de middenvelders van de Catalanen geen moment de tijd om een bal aan te nemen en stond bij elke tweede bal op de juiste plek. Hij drukte zijn stempel op de wedstrijd en was voor mij de absolute uitblinker. Ik kan die wedstrijd nu nog dromen. Een halfjaar later was de geboren en getogen Amsterdammer één van de sleutels tot het succes van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië. Blind groeide uit tot een speler die het spel ‘leest’ als geen ander. Zijn passes, positionering en loopacties vind ik van wereldklasse.

In alle eerlijkheid ben ik in geen enkele mate minder opportunistisch dan de gemiddelde voetballiefhebber. Ook ik heb in het begin wel eens mijn vertrouwen in Daley verloren. Toen hij bij ons op ‘zes’ ging spelen en hij meer tot wasdom kwam, begon ik langzaamaan steeds meer van hem houden. Toen hij naar Manchester United verkaste, kocht ik voor mijn broertje en mezelf een ManU-shirt met zijn naam achterop. Niet omdat ik iets met die club heb, het zal mij eigenlijk een worst wezen hoe zij het doen. Ik kocht die shirts puur uit trots op de zo vaak bekritiseerde voetballer uit de Ajax-school. Daley is uitgefloten en uitgelachen, maar toonde karakter en bewees iedereen die ooit om hem gelachen heeft hun ongelijk. Met datzelfde karakter kiest hij er nu ook voor om bij ‘zijn’ Ajax terug te keren, waarvoor niets dan lof. Wat mij betreft mag de ‘Ajacied van het jaar’-award alvast worden uitgereikt. 

'He's coming home' zal vast nog even door m’n hoofd zingen, als ik volgende week woensdag om een uur of zeven van station Strandvliet naar de Johan Cruijff Arena loop. Ik kan niet wachten om Daley daar weer in actie te zien. 

Reinand Visscher (e-mail: r.visscher@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
onderhetmaaiveld
Mooie column. Prachtig verwoord.

Daley is een mooi en nuchter mens.
0 0
Ajax_026
Op deze foto lijkt het als of Blind, Messi in de NBA spelen. ik wil wel een Dunkende Messi zien :D hahahha
0 0
Bocarra
Mooi het gevoel beschreven. Nu maar hopen dat de vonk van clubliefde overslaat op je jonge Ajax-spelers en dat Ajax aan de hand van deze echte Ajacied weer een rol in Europa gaat spelen.
1 0
fredajax
Nu Tadic en Blind naar Ajax zijn gekomen begin ik toch stiekem te dromen over onze twee Belgen en Deen ook terug keren ;)
0 0
fredajax
Prachtig dit echt waar en @ ziz0u ja misschien os dat ook wel zo we zullen het nooit weten maar ze hebben het ook nooit echt uitgesproken om terug te keren.
Maar Daley gaat niet alleen dit seizoen belangrijk worden maar volgend seizoen nog meer als onze huidige talenten echt hun vleugels uit gaan slaan. Overmars heeft er voor gezorgd dat ajax dan alsnog een zeer goede kern heeft staan dat vind ik mooi. Ook lange termijn gedachten. Trots op Ajax in voor en tegenspoed.
0 0
ziz0u.
mooi stuk, 1 kanttekening. ajax heeft de laatste 10 jaar ook geen financiële middelen gehad om dergelijke jongens terug te halen. Dus misschien hadden jongens als vd vaart, sneijder, nigel en noem maar op hier wel oren naar, maar kon ajax de transfersom gewoonweg niet ophoesten.
2 0
tijger19
Salarisplafond is momenteel ook aangepast doordat het nu wel toegestaan is om uitzonderingen voor een Blind of Tadic te mogen maken. Het helpt volgens mij ook zeker dat we op financieel gebied meer halen uit sponsoring, waardoor we structureel meer inkomsten genereren.
0 0
Mart42
Prachtig groot spandoek over de gehele 2 ring met 'He's Coming Home' is toch wel op zijn plaats.
1 0
behangdelul
zullen we er van maken: He's home?
1 0
Mart42
Ja!
0 0
Ajaxvooraltijd
Ik had echt precies hetzelfde bij dat nummer en een gevoel van constant kippenvel bij het zien van de beelden.
1 0
Ajax4xbestevaneuropa
Blind is een wereldgozer. Hoop dat hij met de druk om kan gaan van zijn prijskaartje en salaris als het minder loopt. In het beste geval gaat het een gevalletje Rijkaard worden voor de jongere jongens. Niet vergeten dat hij een paar maanden terug pas 28 is geworden, hij kan in de loop der jaren heel belangrijk gaan worden als hij echt kan groeien als leider. De onzekerheid die hij vroeger wel eens had die is bijna weg, hij heeft lef en een techniek waarmee hij een mannetje kan uitkappen, zijn openingen en tackles zijn top.
Wie weet is Blind de sturende factor in ( op den duur) ook europees succes. Je hebt wel een jongen erbij die wat jaren bij een van de grootste clubs ter wereld rondliep. Tadic speelde met alle respect nooit bij een topclub of een thuispubliek van +35.000 elke week, nu ff 20.000 meer. Net als bij Blind hoop ik dat ze de druk aan kunnen en niet meegaan in de malaise als het minder gaat. Dan staan de mannen op, en zoals we Europees zagen de afgelopen jaren ( behalve EL finale jaar uiteraard) Ajax mist mannen die opstaan als het moeilijk gaat. Nu zien of Blind echt een grote meneer is geworden. Ajax had hem alleen wel wat weekjes eerder mogen halen ipv wachten op Boca. De prijs van Blind is toch niet gezakt en dan had je hem wat weekjes eerder voor volgende week woensdag.
0 -2
WantAmsterdam
Wat waren wij toen goed, hoop dat wij dit niveau komend seizoen ook weer kunnen halen, de spelers voor hebben wij in ieder geval
3 0
DappreStryder
Zeker kippenvel! Ik zou het persoonlijk ook schitterend en terecht vinden als wij dit zingen als hij, hopelijk volgende week woensdag al, het veld betreedt vlak voor de wedstrijd begint. Blind is Ajacied, hij verdient een groots en fanatiek onthaal.
8 0
WZAWZDB14
Mooie column, je haalt me de woorden uit mn mond.

HE'S COMING HOME!
7 0
wdw020
prachtig kippenvel ja
8 0
voorkennis
Prachtige column.....welkom thuis DALEY
12 0
Radie125
welcome home Daley. Welkom thuis pik op zijn Amsterdams
11 -1