Verhuurd: Van Leer verkast niet naar Indonesië

ThijsZwagerman, 08-06-2019 om 23:15, 21815 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de reeks 'Verhuurd' richt Ajax Showtime zich maandelijks op de Ajacieden die dit seizoen elders op huurbasis hun minuten maken. In deel 4 wordt de balans opgemaakt en bekijken we hoe de Ajax-huurlingen het tijdens hun uitleenperiodes hebben gedaan.

Kaj Sierhuis en Azor Matusiwa wisten met respectievelijk FC Groningen en De Graafschap niet het gewenste resultaat te bewerkstelligen in de nacompetitie, terwijl Benjamin van Leer met NAC Breda degradeerde uit de Eredivisie. In Australië en Argentinië werden respectievelijk Siem de Jong en Mateo Cassierra kampioen, terwijl Luis Orejuela een vervelende knieblessure opliep. Dennis Johnsen verloor bij SC Heerenveen zijn basisplaats.

Benjamin van Leer (NAC Breda)

Van Leer vervolgt carrière niet in Indonesië

Wedstrijden: 31/31
Basisplaatsen: 31
Speelminuten: 2.790

Benjamin van Leer kende een teleurstellend seizoen op huurbasis bij NAC Breda. De 27-jarige doelman degradeerde met de Bredanaars kansloos uit de Eredivisie en ging zelf ook een aantal keren vreselijk de fout in. Onderscheiden kon de huurling zich een stuk minder vaak. NAC degradeerde op zes punten van De Graafschap rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie, maar in die competitie zal Van Leer hoogstwaarschijnlijk niet voor NAC Breda actief zijn.

Ook lijkt de doelman zijn carrière niet voort te zetten in Indonesië. Van Leer heeft Indonesische roots en werd in de Indonesische media nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar topclub Persebaya Surabaya, maar Van Leers zaakwaarnemer Mustapha Nakhli laat desgevraagd aan Ajax Showtime weten dat van geruchten over een mogelijke overstap naar Indonesië niets waar is. Persebaya Surabaya heeft zich niet gemeld bij het management van de doelman en een overgang naar Indonesië is dan ook niet aan de orde. Waar Van Leers toekomst wél ligt, is dus vooralsnog moeilijk te zeggen. Dat de rol van de voormalig jeugdspeler van PSV bij Ajax is uitgespeeld, lijkt echter duidelijk. Ajax heeft naast André Onana voor komend seizoen ook nog Dominik Kotarski en Kjell Scherpen onder contract staan, terwijl het nog overweegt om ook reservedoelman Bruno Varela definitief binnen te halen.

Kaj Sierhuis (FC Groningen)

Sierhuis beleeft goede opmaat richting eerste volledige Eredivisie-seizoen

Wedstrijden: 19/19
Basisplaatsen: 17
Speelminuten: 1.429
Doelpunten: 4

Ondanks een imponerende opmars in de tweede seizoenshelft, heeft Kaj Sierhuis’ eerste halfjaar bij FC Groningen niet de gewenste afsluiting gekregen in vorm van kwalificatie voor Europees voetbal. Ondanks dat gegeven kan de Ajax-huurling terugkijken op een goed halfjaar bij de FC. Sinds zijn komst begon Sierhuis tweemaal op de bank, maar in verreweg de meeste wedstrijden was hij verzekerd van een basisplaats. De spits heeft in het Hoge Noorden een goede ontwikkeling doorgemaakt. In voetballend opzicht is hij beter geworden en hij slaagt erin om ook zijn teamgenoten beter te laten renderen. Om die reden liet trainer Danny Buijs de Ajax-huurling ook staan in de periode dat Sierhuis niet scoorde. De 21-jarige groeide uit tot een belangrijke pion in het Groningse aanvalsspel en bekroonde zijn prima vorm richting het einde van de reguliere competitie met een fraaie goal tegen PEC Zwolle.

In de play-offs om Europees voetbal, waar FC Groningen met dank aan de achtste eindklassering aan deel mocht nemen, scoorde Sierhuis opnieuw. In de heenwedstrijd tegen Vitesse, die de ploeg van Sierhuis met 2-1 won, wist hij geen doel te treffen, maar in de voor Groningen teleurstellend verlopen return, zorgde de spits met een intikker nog wel voor de 3-1. De treffer kwam echter te laat en Vitesse schakelde aan de hand van Ajax-target Martin Ødegaard het FC Groningen van Sierhuis uit. De spits van De Trots van het Noorden kon zijn tranen na afloop niet in bedwang houden. Oprechte teleurstelling waarmee Sierhuis onbedoeld wel punten scoorde bij de Groningen-aanhang en hij zijn status als publiekslieveling versterkte. Na een korte rustperiode meldde hij zich ter afsluiting van het seizoen bij Jong Oranje en had hij als invaller met een assist op PSV-er Cody Gakpo nog een aandeel in de 5-1 overwinning op Jong Mexico. Momenteel geniet Sierhuis van een welverdiende vakantie en bereidt hij zich voor op het nieuwe seizoen. Daarin zou het afgelopen halfjaar weleens een uitstekende opmaat kunnen zijn geweest op een jaargang waarin Sierhuis ook in de Eredivisie aan de lopende band kan gaan scoren.

Azor Matusiwa (De Graafschap)

Matusiwa verzekert zich bij De Graafschap van mooie vervolgstap

Wedstrijden: 20/21
Basisplaatsen: 20
Speelminuten: 1.716
Assists: 2

Evenals voor Kaj Sierhuis kende het seizoen van Azor Matusiwa in clubverband een teleurstellend einde. De Ajax-huurling kende persoonlijk een ijzersterk halfjaar bij De Graafschap, maar kreeg richting het einde van het seizoen desondanks slecht nieuws uit Amsterdam. Ajax meldde Matusiwa dat het komend seizoen geen plek voor de controlerende middenvelder heeft en dat hij mag uitkijken naar een nieuwe club. Een domper voor de 21-jarige, die zelf denkt genoeg kwaliteiten te hebben om komend seizoen een rol te kunnen spelen in Ajax 1. Op basis van zijn verhuurperiode bij De Graafschap is dat ook helemaal geen gekke gedachte. Matusiwa vormde in de Achterhoek de ontbrekende schakel tussen de aanval en de verdediging en was zowel aan de bal als zonder bal van grote waarde voor De Graafschap, dat directe degradatie ruim wist te ontlopen.

In de nacompetitie ging het echter alsnog mis en bleek Sparta Rotterdam over twee duels te sterk. Matusiwa raakte in de return al vroeg geblesseerd en speelde dat duel dus niet uit. Een lelijk einde van zijn goede periode bij De Superboeren. Een schrale troost is het dat Matusiwa na zijn sterke optredens voor De Graafschap op genoeg belangstelling kon rekenen. FC Twente strijde voor de handtekening van de controleur, evenals een handjevol andere Eredivisieclubs. Matusiwa verbond zich uiteindelijk aan FC Groningen, waarmee hij een akkoord bereikte over een meerjarige verbintenis. Daarmee kiest de verdedigende middenvelder voor de weg der geleidelijkheid. Via De Graafschap en FC Groningen hoopt Matusiwa zich namelijk nog altijd in de kijker te spelen van de (vaderlandse) top en in het ideale scenario op een dag terug te keren bij Ajax. Zoals het jeugdexponent van de Amsterdammers het zelf verwoordt: 'De top halen is echt mijn doel. Gelukkig leiden er meerdere wegen naar Rome. Er zijn wel meer spelers die bij Ajax niet doorbraken, maar uiteindelijk toch de top hebben gehaald. Ik denk dat ik de potentie heb om dat ook te halen.'

Zie hieronder de bijzondere manier waarop FC Groningen de transfer van Matusiwa wereldkundig maakte:

Dennis Johnsen (SC Heerenveen)

Johnsen verliest basisplaats en wacht belangrijke transferperiode

Wedstrijden: 13/15
Basisplaatsen: 6
Speelminuten: 678

Na een prima begin en het snel veroveren van een basisplaats, is de verhuurperiode van Dennis Johnsen alsnog uitgedraaid op een teleurstelling. De Noor kwam in Friesland niet tot scoren en bereidde ook geen enkele treffer direct voor. Zesmaal verscheen Johnsen aan de aftrap en hoewel zijn acties er soms flitsend uitzagen en hij SC Heerenveen aanvankelijk van goede impulsen voorzag, leverden het onderaan de streep te weinig op. Johnsen verloor zijn basisplek en kende een teleurstellende slotfase van het seizoen.

'Ik heb niet goed genoeg gepresteerd (…) Natuurlijk, het was extra lastig voor me omdat Heerenveen in een moeilijke periode zat en de trainer (Jan Olde Riekerink, red.) werd ontslagen. Maar het heeft vooral aan mezelf gelegen', zo toonde de buitenspeler zich wel zelfkritisch. Wat er aankomende zomer met de rechtspoot gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk. 'Ik moet afwachten. Dat is een beetje vervelend, maar ik word er niet nerveus van. Zo werkt het in de voetballerij. Ik wil natuurlijk wel liefst zo snel mogelijk weten waar ik aan toe ben. Als Heerenveen wil dat ik blijf en ik kan een heel seizoen spelen, dan zou ik dat graag willen.'

Johnsen heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2021, maar in Amsterdam lijkt er geen toekomst meer weggelegd voor de man voor wie Marc Overmars in de zomer van 2017 nog twee miljoen neertelde. Of SC Heerenveen openstaat voor een nieuwe verhuurperiode of voor het definitief inlijven van Johnsen is ook nog maar zeer de vraag. Wat zeker is, is dat de volgende stap in Johnsens carrière van cruciaal belang kan zijn voor het verdere verloop van zijn profloopbaan.

Siem de Jong (Sydney FC)

Kampioen De Jong gaat voor laatste kansen bij Ajax

Wedstrijden: 18/38
Basisplaatsen: 16
Speelminuten: 1.282
Doelpunten: 6
Assists: 5

Siem de Jong bleef in de slotfase van het seizoen bespaard van nieuw blessureleed. Zoals de afgelopen seizoenen van De Jong in zijn carrière worden gekenmerkt door blessureleed, zo bleef hij ook in Australië niet bespaard van diverse fysieke klachten. Zo lag de middenvelder er maanden uit met een knieblessure en miste hij ook enkele wedstrijden door een hamstringblessure. Mits fit was De Jong in verreweg de meeste duels wel verzekerd van een basisplek. In de finaleronde van de A-League werd de Ajax-huurling bovendien na strafschoppen kampioen met Sydney FC, iets dat zijn seizoen natuurlijk extra glans gaf. In achttien wedstrijden, verdeeld over de A-League, het Australische bekertoernooi en de Aziatische Champions League, kwam De Jong tot zes doelpunten en vijf assists. Niet bepaald slechte statistieken voor een middenvelder die geen serie langer dan negen wedstrijden achter elkaar speelde. Richting komend seizoen hoopt de voormalig Ajax-aanvoerder weer een rol van betekenis te gaan spelen in Amsterdam. 'Ik vind Ajax een prachtige club om voor te spelen en denk ook dat ik nog steeds een belangrijke rol kan vervullen. Maar dat zal ik moeten bewijzen, als ze me die kans willen geven.'

Mateo Cassierra (Racing Club)

Niet spelende Cassierra hoopt op betere tijden

Wedstrijden: 0
Basisplaatsen: 0
Speelminuten: 0

Hoewel Racing Club de Argentijnse landstitel begin april al binnen had, maakte Mateo Cassierra ook in de resterende wedstrijden geen speelminuten. Een echt aandeel in het kampioenschap heeft de Colombiaanse spits dus niet gehad, ondanks het feit dat de 21-jarige Cassierra al vanaf januari bij Racing Club onder contract stond. Positief is wellicht dat de beweeglijke spits ook volgend seizoen bij de Argentijnse topclub op huurbasis actief zal zijn. Hopelijk voor Cassierra komt hij dan wel aan spelen toe.

Luis Orejuela (Cruzeiro)

Orejuela revalideert van knieblessure

Wedstrijden: 6/25
Basisplaatsen: 6
Speelminuten: 425

Cassierra’s landgenoot Luis Orejuela doet het op huurbasis bij Cruzeiro aanzienlijk beter. De rechtsback, die gedurende zijn tijd in Amsterdam tot één officieel duel in Ajax 1 kwam, moet zich bij het Braziliaanse Cruzeiro richten op de posities van rechts- en linksachter. In principe moet Orejuela voor die plekken de backs Edílson (rechtsback) en Dodô (linksback) voor zich dulden, maar bij afwezigheid van één van hen, wordt er steevast een beroep op Orejuela gedaan. Sinds een paar weken ligt de Ajax-huurling echter uit de roulatie met een knieblessure, die hem naar verwachting nog zo'n twee maanden aan de kant zal houden. Hierdoor mist de back onder meer de achtste finale van de Copa Libertadores en een aantal competitiewedstrijden. Ook de Copa América met Colombia moet Orejuela door zijn knieblessure noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Lees meer 'Verhuurd':
Deel 1: Sierhuis en Matusiwa veroveren basisplaats
Deel 2: 'Wordt hier meer van De Jong verwacht'
Deel 3: 'Orejuela wordt steeds meer gewaardeerd'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Gregoboy
Nee toch? hij is veelste goed voor Indonesië. Prachtig land, maar voetballend nog minder dan de keuken kampioen divisie
0 0
AFCAsphere
Dat het niveau zo laag is, is niet eens het grootste probleem. De corruptie in het Indonesische voetbal viert hoogtij en dat is gewoon heel jammer, want in een land met zoveel voetballiefhebbers zijn er veel mogelijkheden.
0 0
Jerry033
Jammer dat zijn ontwikkeling is gestopt en hij zelfs stukken minder is geworden. Was bij Roda of VVV - waar hij ook speelde - toch wel erg goed en een echte puntenpakker als keeper zijnde. Zonde. Was echt heel slecht soms bij NAC. Je weet natuurlijk nooit wat de reden hiervan kan zijn. Maar als je zo goed hebt gekeept, is het heel raar dat het nu stukken minder is in de kracht van je leven. Btw...Hij is half Nederlands, half Moluks. Toch iets anders dan Indonesische roots, zoals een Indo bijvoorbeeld. ;-)
0 0
AFCAsphere
Niet om hier een politieke discussie te starten, maar aangezien de Molukse eilanden nog altijd behoren tot Indonesië, klopt het in die zin wel degelijk dat hij Indonesische roots heeft. Ik weet dat dit voor sommige Molukse mensen wel gevoelig ligt.

Ik denk overigens dat Benjamin achteraf gezien beter niet naar NAC had kunnen gaan. Dat was vanaf het begin al een zinkend schip. De rest van de selectie was zo armoedig, daar ga je als keeper met kwaliteiten niets aan veranderen. Hij had inderdaad een aantal enorme blunders, maar het verbaast me niet dat hij dan meegaat in dat matige niveau van zijn medespelers. Bij Roda JC liet hij zien heel goed te kunnen keepen.
0 0
Jerry033
Officieel behoort de Molukken idd nog tot Indonesië. Dat klopt. Maar met Gio wordt werkelijk altijd gewezen naar zijn Molukse roots, niet Indonesische. Zo ook Tahamata. ;-) Waarom dan wel bij Van Leer? Een Koerdische 'Turk heeft nl. gewoon Koerdische roots, zo ook zijn er wel meer voorbeelden. Dat een apart volk van een ander ras officieel geen eigen land heeft, wil dus niet zeggen dat die persoon de roots heeft van dat land wat tot op de dag van vandaag hen hun eigen land niet gunt. Maar Idd. ligt gevoelig en is politiek lastig. Maar geloof me, Van Leer gaat niet blij zijn als je hem een Indo noemt. Molukkers behoren geografisch en qua ras tot Melanesië, niet Indonesië. Weet dus wel waar je over praat.
Wat NAC betreft ben ik het volledig met je eens! Doodzonde...kan niet zomaar ineens slecht zijn. Geloof ik niet. Idd. een verkeerde keuze van hem.
0 0
AFCAsphere
Hoe weet jij zo zeker dat Benjamin het erg zou vinden als wij hem een Indonesiër noemen? Dat hij zijn roots in de Molukken heeft liggen betekend niet dat het voor hem net zo gevoelig ligt als voor andere Nederlandse Molukkers. Stefano Lilipaly heeft ook een Molukse achtergrond, maar komt ook met heel veel trots uit voor Timnas.

Juist omdat dat aparte volk van dat ras geen eigen land heeft, is de reden waarom je eigenlijk naar Benjamin zou moeten verwijzen als een Indonesiër. De Molukken is een eilandengroep die onderdeel uitmaakt van het Republiek Indonesië. Als ik het heb over iemand uit West-Papua heb, dan heb ik het ook over een Indonesiër. Hetzelfde geldt voor de Molukken en haar bewoners, zij hebben de Indonesische nationaliteit. Daar kunnen we natuurlijk heel lang over discussiëren, maar dat is zo en dat blijft ook zo.

Indonesië is een land, geen ras, dus het is totaal niet logisch dat je zegt dat hij 'tot het Melanesische ras behoort en niet het Indonesische'. Je hebt Javanen, Soendanezen, de Batak, en zo nog talloze andere etnische volkeren in het Republiek Indonesië. Ik denk dat het wel zo netjes van je zou zijn om niet anderen te wijzen om te letten waar ze over praten, wanneer je zelf niet geheel weet wat wel of niet correct is.
0 0
Jerry033
Pfff, wordt een btje vermoeiend dit...je weet het allemaal zo goed, of niet? Haha.
Hoe weet ik het zo goed? Ik ben zelf nl. half Moluks! Ken ook zijn familie ;-) Molukse gemeenschap in NL is klein nl.
Dus ga me niet vertellen hoe het allemaal zit en hoe Molukkers denken. Ik ga hier verder ook niet meer op in. Beetje vermoeiend. Ga maar tegen een Javaan vertellen dat hij hetzelfde is als een Balinees. Haha. Wereld van verschil. Jij snapt er echt niets van, dus doe maar niet zo wijs. Of ben je zelf een Indo misschien? Haha. Wilde nog netjes tegen je blijven met mijn vorige reactie, maar ben echt helemaal klaar met jou en jouw onzin. Ga ff bij iemand anders wijs lopen doen. Betwetertje...genoeg tijd en energie aan jou besteed. Zoek het lekker uit. Je hebt er de ballen verstand van nl.
0 0
AFCAsphere
'Beetje vermoeiend', maar vervolgens schrijf je er nog even een alinea over haha.

Jij bent half Moluks, oké en wat dan nog? Jij kent Benjamin van Leer niet persoonlijk, toch? Dus waarom spreek je dan wel voor hem? Omdat jullie beiden half Moluks zijn? Haha, dat zou wel erg dom van je zijn. Het voorbeeld wat ik gaf - Lilipaly is ook Moluks, maar een trotse speler van Timnas - geeft al aan dat een gedeelde afkomst helemaal niet betekend dat jullie meningen over dit onderwerp hetzelfde zijn. Oftewel, jij weet helemaal niet of Benjamin het erg vind als wij naar hem verwijzen als Indonesiër. Dus praat dan ook voortaan voor jezelf, in plaats van voor anderen!

Ik heb overigens verder nergens gezegd dat een Javaan hetzelfde is als een Balinees, dat staat nergens in mijn comment en het slaat nergens op, dus probeer mijn standpunt niet te verdraaien. Zo zorg je er alleen maar voor dat je voorkomt alsof je minder goed geïnformeerd ben dan dat je eigenlijk al bent.

Ik doe niet wijs, ik vertel het zoals het is, maar blijkbaar vind jij dat lastig te accepteren. Jij bent opgevoed met het idee dat de Molukken op een dag een onafhankelijke staat zal zijn en dat alle huidige inwoners op de Molukken daar ook naar uitkijken, maar dat is niet zo en het gaat gewoon niet gebeuren en dat zullen jij en je familie moeten leren accepteren.

Dat je me nog op het einde verteld dat ik er de ballen verstand van hebt doet me overigens verder niets, want zo voel ik mij exact over jou.
0 0
appeltje
Cassierra heeft wel minuten gemaakt. In de Copa de la Superliga viel hij twee keer in.
1 0
Pure
Jammer dat Van Leer niet weggaat. Matige drollenvanger die er geen kut van kan.
2 -6
ram
Doe ff normaal joh..
0 0
falonso
Hij zal wel we weggaan lijkt me. Maar kom op, een beetje respect voor een speler van Ajax mag wel.
0 0
AFCAsphere
Altijd zo fijn om te lezen dat Ajacieden het respect voor hun spelers weten te behouden, ongeacht van wat hun niveau is...
2 0
Ginoajax1
Kay Sierhuis heeft dezelfde instelling als Huntelaar. Ik denk dat hij sterk terugkomt en Ajax 1 kan halen. Beresterk en een prima mentaliteit.
1 0
Spuit11
Als Kaj Sierhuis niet al bij Ajax zat, zat jij net zo hard te roepen dat Ajax Kaj Sierhuis moesten halen, want wat een talent!
0 0
Ferd
Wel de instelling, maar niet het niveau.
2 0
ram
Hoe weet je dat? Check ff waar Huntelaar zat op die leeftijd...
1 0
ram
Denk ik ook. Ik zie hem echt wel een absolute topspits worden.
0 0
FlyingDutchMan
Verhuren en Ajax blijft vrij ongelukkige combinatie..
0 0
Hans Kraay Jr.
Vertonghen en Blind.....
0 0
falonso
Wauw, sterk argument. Twee spelers waarbij een verhuur heeft geholpen, tegen hoeveel waarbij het niet hielp?
0 0
Rik428
dit is een beetje hetzelfde als zeggen dat in ziekenhuizen relatief veel mensen doodgaan.... De meeste mensen zijn al ziek als ze in het ziekenhuis terechtkomen.

Als je als speler verhuurd wordt is dat ook al een teken dat je eigenlijk de komende tijd niet goed genoeg word bevonden. Lijkt me erg moeilijk om dat bij een club als PEC of Groningen om te draaien. Je traint toch met minder goede spelers, je krijgt minder goede ballen tijdens wedstrijden, er wordt minder van je gevraagd... Ik vind het niet gek.

De kans is dus klein, maar zolang er nog een kans is misschien beter toch maar wel even naar het ziekenhuis gaan ;)
0 0
FlyingDutchMan
Inderdaad lol, de afgelopen 5 tot 10 jaar zijn er onderhand over de 100 mislukt..
0 0