Verhuurd: Van Leer verkast niet naar Indonesië

door Thijs Zwagerman 23

Verhuurd: Van Leer verkast niet naar Indonesië

door Thijs Zwagerman 23

Laatst geüpdatet

In de reeks 'Verhuurd' richt Ajax Showtime zich maandelijks op de Ajacieden die dit seizoen elders op huurbasis hun minuten maken. In deel 4 wordt de balans opgemaakt en bekijken we hoe de Ajax-huurlingen het tijdens hun uitleenperiodes hebben gedaan.

Kaj Sierhuis en Azor Matusiwa wisten met respectievelijk FC Groningen en De Graafschap niet het gewenste resultaat te bewerkstelligen in de nacompetitie, terwijl Benjamin van Leer met NAC Breda degradeerde uit de Eredivisie. In Australië en Argentinië werden respectievelijk Siem de Jong en Mateo Cassierra kampioen, terwijl Luis Orejuela een vervelende knieblessure opliep. Dennis Johnsen verloor bij SC Heerenveen zijn basisplaats.

Benjamin van Leer (NAC Breda)

Van Leer vervolgt carrière niet in Indonesië

Wedstrijden: 31/31
Basisplaatsen: 31
Speelminuten: 2.790

Benjamin van Leer kende een teleurstellend seizoen op huurbasis bij NAC Breda. De 27-jarige doelman degradeerde met de Bredanaars kansloos uit de Eredivisie en ging zelf ook een aantal keren vreselijk de fout in. Onderscheiden kon de huurling zich een stuk minder vaak. NAC degradeerde op zes punten van De Graafschap rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie, maar in die competitie zal Van Leer hoogstwaarschijnlijk niet voor NAC Breda actief zijn.

Ook lijkt de doelman zijn carrière niet voort te zetten in Indonesië. Van Leer heeft Indonesische roots en werd in de Indonesische media nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar topclub Persebaya Surabaya, maar Van Leers zaakwaarnemer Mustapha Nakhli laat desgevraagd aan Ajax Showtime weten dat van geruchten over een mogelijke overstap naar Indonesië niets waar is. Persebaya Surabaya heeft zich niet gemeld bij het management van de doelman en een overgang naar Indonesië is dan ook niet aan de orde. Waar Van Leers toekomst wél ligt, is dus vooralsnog moeilijk te zeggen. Dat de rol van de voormalig jeugdspeler van PSV bij Ajax is uitgespeeld, lijkt echter duidelijk. Ajax heeft naast André Onana voor komend seizoen ook nog Dominik Kotarski en Kjell Scherpen onder contract staan, terwijl het nog overweegt om ook reservedoelman Bruno Varela definitief binnen te halen.

Kaj Sierhuis (FC Groningen)

Sierhuis beleeft goede opmaat richting eerste volledige Eredivisie-seizoen

Wedstrijden: 19/19
Basisplaatsen: 17
Speelminuten: 1.429
Doelpunten: 4

Ondanks een imponerende opmars in de tweede seizoenshelft, heeft Kaj Sierhuis’ eerste halfjaar bij FC Groningen niet de gewenste afsluiting gekregen in vorm van kwalificatie voor Europees voetbal. Ondanks dat gegeven kan de Ajax-huurling terugkijken op een goed halfjaar bij de FC. Sinds zijn komst begon Sierhuis tweemaal op de bank, maar in verreweg de meeste wedstrijden was hij verzekerd van een basisplaats. De spits heeft in het Hoge Noorden een goede ontwikkeling doorgemaakt. In voetballend opzicht is hij beter geworden en hij slaagt erin om ook zijn teamgenoten beter te laten renderen. Om die reden liet trainer Danny Buijs de Ajax-huurling ook staan in de periode dat Sierhuis niet scoorde. De 21-jarige groeide uit tot een belangrijke pion in het Groningse aanvalsspel en bekroonde zijn prima vorm richting het einde van de reguliere competitie met een fraaie goal tegen PEC Zwolle.

In de play-offs om Europees voetbal, waar FC Groningen met dank aan de achtste eindklassering aan deel mocht nemen, scoorde Sierhuis opnieuw. In de heenwedstrijd tegen Vitesse, die de ploeg van Sierhuis met 2-1 won, wist hij geen doel te treffen, maar in de voor Groningen teleurstellend verlopen return, zorgde de spits met een intikker nog wel voor de 3-1. De treffer kwam echter te laat en Vitesse schakelde aan de hand van Ajax-target Martin Ødegaard het FC Groningen van Sierhuis uit. De spits van De Trots van het Noorden kon zijn tranen na afloop niet in bedwang houden. Oprechte teleurstelling waarmee Sierhuis onbedoeld wel punten scoorde bij de Groningen-aanhang en hij zijn status als publiekslieveling versterkte. Na een korte rustperiode meldde hij zich ter afsluiting van het seizoen bij Jong Oranje en had hij als invaller met een assist op PSV-er Cody Gakpo nog een aandeel in de 5-1 overwinning op Jong Mexico. Momenteel geniet Sierhuis van een welverdiende vakantie en bereidt hij zich voor op het nieuwe seizoen. Daarin zou het afgelopen halfjaar weleens een uitstekende opmaat kunnen zijn geweest op een jaargang waarin Sierhuis ook in de Eredivisie aan de lopende band kan gaan scoren.

Azor Matusiwa (De Graafschap)

Matusiwa verzekert zich bij De Graafschap van mooie vervolgstap

Wedstrijden: 20/21
Basisplaatsen: 20
Speelminuten: 1.716
Assists: 2

Evenals voor Kaj Sierhuis kende het seizoen van Azor Matusiwa in clubverband een teleurstellend einde. De Ajax-huurling kende persoonlijk een ijzersterk halfjaar bij De Graafschap, maar kreeg richting het einde van het seizoen desondanks slecht nieuws uit Amsterdam. Ajax meldde Matusiwa dat het komend seizoen geen plek voor de controlerende middenvelder heeft en dat hij mag uitkijken naar een nieuwe club. Een domper voor de 21-jarige, die zelf denkt genoeg kwaliteiten te hebben om komend seizoen een rol te kunnen spelen in Ajax 1. Op basis van zijn verhuurperiode bij De Graafschap is dat ook helemaal geen gekke gedachte. Matusiwa vormde in de Achterhoek de ontbrekende schakel tussen de aanval en de verdediging en was zowel aan de bal als zonder bal van grote waarde voor De Graafschap, dat directe degradatie ruim wist te ontlopen.

In de nacompetitie ging het echter alsnog mis en bleek Sparta Rotterdam over twee duels te sterk. Matusiwa raakte in de return al vroeg geblesseerd en speelde dat duel dus niet uit. Een lelijk einde van zijn goede periode bij De Superboeren. Een schrale troost is het dat Matusiwa na zijn sterke optredens voor De Graafschap op genoeg belangstelling kon rekenen. FC Twente strijde voor de handtekening van de controleur, evenals een handjevol andere Eredivisieclubs. Matusiwa verbond zich uiteindelijk aan FC Groningen, waarmee hij een akkoord bereikte over een meerjarige verbintenis. Daarmee kiest de verdedigende middenvelder voor de weg der geleidelijkheid. Via De Graafschap en FC Groningen hoopt Matusiwa zich namelijk nog altijd in de kijker te spelen van de (vaderlandse) top en in het ideale scenario op een dag terug te keren bij Ajax. Zoals het jeugdexponent van de Amsterdammers het zelf verwoordt: 'De top halen is echt mijn doel. Gelukkig leiden er meerdere wegen naar Rome. Er zijn wel meer spelers die bij Ajax niet doorbraken, maar uiteindelijk toch de top hebben gehaald. Ik denk dat ik de potentie heb om dat ook te halen.'

Zie hieronder de bijzondere manier waarop FC Groningen de transfer van Matusiwa wereldkundig maakte:Dennis Johnsen (SC Heerenveen)

Johnsen verliest basisplaats en wacht belangrijke transferperiode

Wedstrijden: 13/15
Basisplaatsen: 6
Speelminuten: 678

Na een prima begin en het snel veroveren van een basisplaats, is de verhuurperiode van Dennis Johnsen alsnog uitgedraaid op een teleurstelling. De Noor kwam in Friesland niet tot scoren en bereidde ook geen enkele treffer direct voor. Zesmaal verscheen Johnsen aan de aftrap en hoewel zijn acties er soms flitsend uitzagen en hij SC Heerenveen aanvankelijk van goede impulsen voorzag, leverden het onderaan de streep te weinig op. Johnsen verloor zijn basisplek en kende een teleurstellende slotfase van het seizoen.

'Ik heb niet goed genoeg gepresteerd (…) Natuurlijk, het was extra lastig voor me omdat Heerenveen in een moeilijke periode zat en de trainer (Jan Olde Riekerink, red.) werd ontslagen. Maar het heeft vooral aan mezelf gelegen', zo toonde de buitenspeler zich wel zelfkritisch. Wat er aankomende zomer met de rechtspoot gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk. 'Ik moet afwachten. Dat is een beetje vervelend, maar ik word er niet nerveus van. Zo werkt het in de voetballerij. Ik wil natuurlijk wel liefst zo snel mogelijk weten waar ik aan toe ben. Als Heerenveen wil dat ik blijf en ik kan een heel seizoen spelen, dan zou ik dat graag willen.'

Johnsen heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2021, maar in Amsterdam lijkt er geen toekomst meer weggelegd voor de man voor wie Marc Overmars in de zomer van 2017 nog twee miljoen neertelde. Of SC Heerenveen openstaat voor een nieuwe verhuurperiode of voor het definitief inlijven van Johnsen is ook nog maar zeer de vraag. Wat zeker is, is dat de volgende stap in Johnsens carrière van cruciaal belang kan zijn voor het verdere verloop van zijn profloopbaan.

Siem de Jong (Sydney FC)

Kampioen De Jong gaat voor laatste kansen bij Ajax

Wedstrijden: 18/38
Basisplaatsen: 16
Speelminuten: 1.282
Doelpunten: 6
Assists: 5

Siem de Jong bleef in de slotfase van het seizoen bespaard van nieuw blessureleed. Zoals de afgelopen seizoenen van De Jong in zijn carrière worden gekenmerkt door blessureleed, zo bleef hij ook in Australië niet bespaard van diverse fysieke klachten. Zo lag de middenvelder er maanden uit met een knieblessure en miste hij ook enkele wedstrijden door een hamstringblessure. Mits fit was De Jong in verreweg de meeste duels wel verzekerd van een basisplek. In de finaleronde van de A-League werd de Ajax-huurling bovendien na strafschoppen kampioen met Sydney FC, iets dat zijn seizoen natuurlijk extra glans gaf. In achttien wedstrijden, verdeeld over de A-League, het Australische bekertoernooi en de Aziatische Champions League, kwam De Jong tot zes doelpunten en vijf assists. Niet bepaald slechte statistieken voor een middenvelder die geen serie langer dan negen wedstrijden achter elkaar speelde. Richting komend seizoen hoopt de voormalig Ajax-aanvoerder weer een rol van betekenis te gaan spelen in Amsterdam. 'Ik vind Ajax een prachtige club om voor te spelen en denk ook dat ik nog steeds een belangrijke rol kan vervullen. Maar dat zal ik moeten bewijzen, als ze me die kans willen geven.'

Mateo Cassierra (Racing Club)

Niet spelende Cassierra hoopt op betere tijden

Wedstrijden: 0
Basisplaatsen: 0
Speelminuten: 0

Hoewel Racing Club de Argentijnse landstitel begin april al binnen had, maakte Mateo Cassierra ook in de resterende wedstrijden geen speelminuten. Een echt aandeel in het kampioenschap heeft de Colombiaanse spits dus niet gehad, ondanks het feit dat de 21-jarige Cassierra al vanaf januari bij Racing Club onder contract stond. Positief is wellicht dat de beweeglijke spits ook volgend seizoen bij de Argentijnse topclub op huurbasis actief zal zijn. Hopelijk voor Cassierra komt hij dan wel aan spelen toe.

Luis Orejuela (Cruzeiro)

Orejuela revalideert van knieblessure

Wedstrijden: 6/25
Basisplaatsen: 6
Speelminuten: 425

Cassierra’s landgenoot Luis Orejuela doet het op huurbasis bij Cruzeiro aanzienlijk beter. De rechtsback, die gedurende zijn tijd in Amsterdam tot één officieel duel in Ajax 1 kwam, moet zich bij het Braziliaanse Cruzeiro richten op de posities van rechts- en linksachter. In principe moet Orejuela voor die plekken de backs Edílson (rechtsback) en Dodô (linksback) voor zich dulden, maar bij afwezigheid van één van hen, wordt er steevast een beroep op Orejuela gedaan. Sinds een paar weken ligt de Ajax-huurling echter uit de roulatie met een knieblessure, die hem naar verwachting nog zo'n twee maanden aan de kant zal houden. Hierdoor mist de back onder meer de achtste finale van de Copa Libertadores en een aantal competitiewedstrijden. Ook de Copa América met Colombia moet Orejuela door zijn knieblessure noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Lees meer 'Verhuurd':
Deel 1: Sierhuis en Matusiwa veroveren basisplaats
Deel 2: 'Wordt hier meer van De Jong verwacht'
Deel 3: 'Orejuela wordt steeds meer gewaardeerd'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties