Eredivisie wil gokverbod laten opnemen in spelerscontracten betaald voetbal

door Jesse ter Haar 6

Bron Eredivisie

Eredivisie wil gokverbod laten opnemen in spelerscontracten betaald voetbal

door Jesse ter Haar 6

Bron Eredivisie

Laatst geüpdatet

De Eredivisie wil een standaard gokverbod laten opnemen in de spelerscontracten in het betaald voetbal. Het geluid, bij monde van Eredivisie CV-directeur Jan de Jong, komt naar voren nadat de NOS met een verhaal kwam over gokschandalen binnen het Nederlands voetbal.

In totaal zouden er maar liefst 27 spelers uit het betaald voetbal hebben gegokt op eigen wedstrijd of de eigen competitie, zo werd bekend. De handeling van het gokken op wedstrijden waarop een speler zelf invloed kan hebben, is volgens de voetbalreglementen niet toegestaan en zodoende strafbaar. Het zou gaan om zes speler uit de Eredivisie, negentien uit de Keuken Kampioen Divisie en daarnaast nog twee uit de tweede divisie - het hoogste amateurniveau.

'De Eredivisie CV dringt er al langer op aan dat standaard in ieder spelerscontract duidelijk wordt opgenomen dat een speler niet mag gokken op wedstrijden in het betaald voetbal', zegt De Jong er nu over. 'Nu staat het er impliciet middels een verwijzing naar de UEFA- en FIFA-regelementen. Wij willen het al langer expliciet maken, dan is het maar duidelijk. Beter safe than sorry!'

'Spelers zetten dan hun handtekening onder een contract, waarin is vastgelegd dat zij niet zullen gokken op voetbalwedstrijden. Dan kan er ons inziens geen sprake meer zijn van onwetendheid', vervolgt de bestuurder zijn rede tegen het gokken. 'Wij vertrouwen er op dat de spelers en hun belangenvertegenwoordigers er net zo over denken.'

KNVB kan geen onderzoek doen

Zondag liet de KNVB al weten geen onderzoek naar de ongeregeldheden te kunnen doen. Dit omdat de gokkantoren in verband met de privacy geen gegevens van de deelnemers mogen verstrekken aan de voetbalbond. Zodoende weet de bond dat er spelers zijn die illegaal inzetten op voetbalwedstrijden, maar meer dan dat is er niet bekend. 'Door dat gebrek aan informatie kunnen wij geen verder onderzoek doen en/of tot een tuchtrechtelijke vervolging overgaan', vertelde men.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.