Club Brugge van Denswil en Vermeer kampioen

door Jesse ter Haar 44

Ajax mag voor dit seizoen dan klaar zijn voor wat betreft het spelen van officiële wedstrijden, maar dat betekent niet dat het Ajax-DNA in het buitenland niet meer vertegenwoordigt wordt. In de verschillende buitenlandse competities wordt er deze week 'gewoon' nog gevoetbald en ook doordeweeks vinden er wedstrijden plaats. Ajax Showtime maakt een overzicht.

Zondag
Diverse Ajacieden kwamen zondagmiddag- en avond in actie. In de Premier League vond een volledige speeldag plaatst, dus nam het Crystal Palace van Timothy Fosu-Mensah en Jairo Riedewald op tegen West Bromwich Albion. Dat ging de Londense ploeg goed af, want de wedstrijd werd met 2-0 gewonnen. Fosu-Mensah behoorde niet tot de selectie, Riedewald bleef op de bank.

Daley Blind kon op weg naar een mogelijke transfer van de zomer zijn laatste wedstrijd voor Manchester United spelen. De voormalig Ajacied mocht dan ook beginnen als linksback, maar werd na 77 minuten gewisseld tijdens een 1-0 overwinning op Watford. Mike van der Hoorn moest hopen op een wonder, voordat het met Swansea City zou degraderen. De club uit Wales ontving het al gedegradeerde Stoke City en de ploeg van Van der Hoorn zou daar na een 1-2 verlies achteraan gaan.

Tottenham Hotspur sloot met Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Davinson Sánchez en Christian Eriksen het seizoen af tegen Leicester City. Dat deed het met Alderweireld en Eriksen in de basis, terwijl Sánchez een klein kwartier voor tijd nog in mocht vallen. Vertonghen behoorde niet tot de selectie. Na een zinderende wedstrijd en een achterstand voor een lange tijd, werd de wedstrijd met liefst 5-4 gewonnen. Davy Klaassen gaat met Everton naar West Ham United. Het Everton van Davy Klaassen ging tot slot op bezoek bij West Ham United. De ex-Ajacied mocht de tweede helft spelen, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 3-1 verloor.

Arek Milik, opgenomen in de voorselectie van Polen voor het WK, ging zondagavond met Napoli op bezoek bij Sampdoria in de Serie A. De international viel in de 71ste minuut in en maakte een minuut later meteen de openingstreffer. Uiteindelijk won zijn ploeg met 0-2. In Spanje gingen Jasper Cillessen, Thomas Vermaelen en Luis Suárez met FC Barcelona naar Levante. De Catalanen kwamen op een 5-1 achterstand, kwamen terug tot 5-4, maar kregen de gelijkmaker niet gemaakt.

In België speelde Stefano Denswil met Club Brugge, Kenneth Vermeer was geblesseerd, de kraker tegen Standard Luik op weg naar de landstitel. De ploeg van Denswil speelde met 1-1 gelijk en hadden daaraan genoeg voor het kampioenschap. In Denemarken speelde Viktor Fischer en Nicolai Boilesen met Kopenhagen bij Aalborg. De oud-Ajacieden bestreken de linkerkant van de ploeg, maar verloren met 1-0.

Markus Rosenberg reisde met Malmö af naar Trelleborgs, maar ook die wedstrijd ging met 1-0 verloren. Miralem Sulejmani was al kampioen van Zwitserland, maar speelde met Young Boys nog de thuiswedstrijd tegen Lugano. De ex-Ajacied viel na 73 minuten in en zijn zag ploeg met 3-1 winnen. In Turkije speelde Ryan Babel tot slot met Besiktas bij Osmanlispor. De international speelde de volle negentig minuten tijdens een 2-3 overwinning.

Zaterdag
Ook op zaterdag kwamen weer genoeg ex-Ajacieden in actie. In Spanje won Bojan Krkic met Alaves met 3-1 van Athletic Bilbao, gingen Clarence Seedorf en Michael Krohn-Dehli met Deportivo La Coruña onderuit tegen Villarreal (2-4-nederlaag) en verloor Stanislav Lobotka met Celta de Vigo uit bij Real Madrid met maar liefst 6-0.

In Duitsland won Niklas Moisander met Werder Bremen van het Mainz van Nigel de Jong. Moisander bleef op de bank, terwijl De Jong na 52 minuten werd vervangen. Het werd 1-2. Wolfsburg deed zonder Riechedly Bazoer goede zaken. De middenvelder kwam niet in actie wegens een operatie, maar zag zijn ploeg wel met 4-1 winnen van concurrent FC Köln. Degradatie werd hiermee afgewend.

In Frankrijk gingen Bertrand Traoré en Kenny Tete met Olympique Lyon op bezoek bij Strasbourg. Lyon liep daarbij een dure nederlaag op. Vlak voor tijd boog Strasbourg een 1-2-achterstand om in een 3-2-voorsprong. Dit was tevens de eindstand. Traoré speelde de hele wedstrijd, terwijl Tete niet bij de selectie zat.

Richairo Zivkovic won met KV Oostende op bezoek bij KAS Eupen. De spits was eenmaal trefzeker bij de 0-4-overwinning en werd vijf minuten voor tijd gewisseld. Jody Lukoki werd in de topper tussen zijn Ludogorets Razgrad en Levski Sofia voor de derde keer op rij kampioen van Bulgarije. Het duel eindigde in 2-2, maar dit was voor Ludogorets genoeg voor de landstitel.

Donderdag
Daley Blind
ging met nog twee wedstrijden te gaan in het Premier League-seizoen donderdag met Manchester United op bezoek bij West Ham United. Spelen deed de verdediger annex middenvelder alleen niet. Trainer José Mourinho gaf de voorkeur aan anderen. Helaas voor Blind en co werd er doelpuntloos gelijkgespeeld, waar tot enige genoegdoening wel de tweede plek en dus Champions League-voetbal veilig mee werd gesteld.

Kampioen Miralem Sulejmani speelde met zijn club Young Boys de topper tegen FC Basel. Laten zien waarom het de titel heeft gepakt deden Miki en zijn teamgenoten alleen niet. Sulejmani, die negentig minuten maakte, werd met liefst 5-1 vernederd door de runner-up.

Tot slot ging Stefano Denswil, Kenneth Vermeer is geblesseerd, met Club Brugge op bezoek bij Charleroi. Daar deed de voormalig Ajax-verdediger hele goede zaken in de titelrace van de Jupiler Pro League. De koploper won namelijk. Eerst kwam Denswil op 1-0 achterstand door een benutte penalty, waarna een uur later binnen tien minuten de stand werd omgebogen naar 1-3. Dit was tevens de eindstand. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Brugge vier punten voor op de nummer twee Standard Luik.

Woensdag
Op woensdagavond kwam het Ajax-getinte Tottenham Hotspur in eigen huis in actie tegen Newcastle United. Om een ticket voor Champions League voetbal te bemachtigen, was het van groot belang dat er gewonnen werd door de ploeg van Christian Eriksen, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Davinson Sánchez. Overtuigend verliep het niet, maar met Eriksen, Vertonghen en Sánchez in de basis kwam de 1-0 overwinning er wel. Alderweireld viel zeven minuten voor tijd in.

In Spanje kwam het FC Barcelona van Luis Suárez, Jasper Cillessen en Thomas Vermaelen in actie tegen Villarreal. De ploeg was vooraf al kampioen van Spanje, maar desondanks betekende het een mooi affiche. De uitploeg stond op de zesde plaats, maar kom bij een overwinning tot de vijfde plaats klimmen. Met de Uruguayaan op de bank en Cillessen en Vermalen in de basis, wonnen de Catalanen eenvoudig en overtuigend met 5-1. Suárez mocht na een uur spelen nog invallen. Bij onze zuiderburen speelde het KV Oostende van Richairo Zivkovic een thuiswedstrijd tegen Lokeren en dat verliep minder goed met een 1-3 nederlaag. De spits behoorde niet tot de selectie.

Dinsdag
Ook op dinsdagavond werd het Ajax-DNA al vertegenwoordigd. In de Engelse Premier League stond een ware degradatiekraker op het programma tussen Swansea City en Southampton. Bij eerstgenoemde staat Mike van der Hoorn onder contract, terwijl Ajax-target Dusan Tadic bij de uitploeg onder contract staat. Het Swansea van Van der Hoorn trok uiteindelijk aan het kortste eind, waar het 0-1 werd voor Southampton.

Maandag
Op maandag kwam het Besiktas van Ryan Babel al in actie tegen Kayserispor. De voormalig Ajacied begon in de basis bij zijn ploeg in de wedstrijd die gewonnen moest worden om een rol van betekenis te blijven spelen in de top van de Turkse Süper Lig. De ontmoeting werd omgezet in een 2-0 overwinning en zodoende is de titel officieel nog niet uit het zicht.