Vink constateert: 'Jeugdspelers moeten écht top zijn om bij het eerste elftal te komen'

door Thijs Zwagerman 20

Bron ESPN

Vink constateert: 'Jeugdspelers moeten écht top zijn om bij het eerste elftal te komen'

door Thijs Zwagerman 20

Bron ESPN

Laatst geüpdatet

Marciano Vink ziet dat het voor jeugdspelers lastiger is geworden om door te breken bij Ajax. De analist van ESPN ziet dat de algemene kwaliteit omhoog is gegaan, maar krijgt daarbij wel een kritische aanvulling van collega-analist Mario Been.

Bij Voetbalpraat gaat het over het quotum waar directeur voetbalzaken Marc Overmars voor pleit. Overmars wil dat het Nederlandse clubs verplicht wordt om een minimaal aantal Nederlandsers in de selectie te hebben. Presentator Pascal Kamperman oppert dat Overmars dan eerst kritisch naar de selectie van Ajax zal moeten kijken, maar Vink ziet dat anders.

De voormalig verdediger stelt dat de belangen voor Ajax groter zijn geworden doordat de Amsterdammers in Europees opzicht op het hoogste niveau meedoen. Vink ziet dat daar ook naar gehandeld wordt, al heeft dit wel gevolgen voor de eigen jeugd. ‘Ajax is tegenwoordig in staat om een vervanger achter Tadić te halen. Vroeger zou dat een jeugdspeler zijn geweest, zoals Van Axel Dongen. Nu is het Daramy. Jeugdspelers moeten écht top zijn om bij het eerste elftal te komen.’

‘Het is al met al lastiger geworden voor de jeugd om perspectief op het eerste elftal te blijven behouden, al helemaal bij de topclubs’, vervolgt Vink. ‘Je ziet dat bijna alle posities dubbel zijn bezet met ervaren spelers of een international uit het buitenland.’

'Voor dat geld zie ik in Daramy geen meerwaarde'

Been is het eens met de vaststelling van Vink, maar vindt wel dat Ajax en andere Nederlandse clubs kritisch moeten blijven kijken of een buitenlandse aankoop daadwerkelijk een toegevoegde waarde is. Been betwijfelt of dat het geval is bij Ajax-aankoop Mohamed Daramy en verwijst ook naar de door Ajax aan PEC Zwolle verhuurde Max de Waal. ‘Voor dat geld (twaalf miljoen euro, red.) zie ik in Daramy geen absolute meerwaarde. En waar Kwasi Wriedt speelde bij Willem II, zou met Max de Waal ook een Nederlandse spits kunnen spelen’, zo onderstreept Been zijn standpunt.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties