Timber wacht met smart op keuze van Dest

door Finn Dekker 41

Timber wacht met smart op keuze van Dest

door Finn Dekker 41

Laatst geüpdatet

Gaat dit het derde seizoen op rij worden met een verrassing op rechtsback? Nu de voorbereiding op het nieuwe seizoen in aantocht is, ontstaan de eerste speculaties over de invulling van de opstelling. Op een paar posities lijkt de keuze voor de hand te liggen, maar op rechtsback ligt er bijvoorbeeld nog een vraagstuk. Dit heeft alles te maken met de onzekere toekomst van Sergiño Dest in Amsterdam.

Nadat Noussair Mazraoui in 2018-2019 op rechtsback onverwachts uitgroeide tot Talent van het Jaar, was Dest vorig seizoen op diezelfde positie de revelatie van het jaar. Nog onbekend bij het grote publiek beet de toen achttienjarige zich vanaf de voorbereiding in elke buitenspeler die op zijn pad kwam vast. Nog meer verraste Dest met zijn aanvallende spel. Aan branie was absoluut geen gebrek in zijn rushes naar voren. Wars voor alles en iedereen knokte de rechtspoot zich dan ook snel in de basis van Erik ten Hag. De strijd met de met blessures kwakkelende Mazraoui werd gewonnen.

Een kleine zes maanden na zijn debuut voor Ajax in de Johan Cruijff Schaal stond Bayern München al op de stoep: de clubs zouden zich volgens insiders ongetwijfeld gaan 'vinden' in een bedrag rond de 25 miljoen euro. En Dest? Die zat naar verluidt ook al met zijn gedachten in Beieren. Kortom, de transfer leek een kwestie van tijd. Maar weer een halfjaar later lijkt zijn vertrek uit Amsterdam, mede door de coronacrisis, toch niet zo zeker. Berichtgeving over de wensen van Der Rekordmeister lopen in de media uiteen. Blijft Dest toch gewoon bij Ajax, dan zal de technische staf hoogstwaarschijnlijk ook volgend seizoen weer voor het Amerikaans-Nederlandse talent kiezen. Zijn explosieve versnelling en sterke balbehandeling maken Dest een belangrijke pion in het aanvalsspel van de Amsterdammers.

Wat als Dest vertrekt?

Ajax lijkt op haar beurt niet pro-actief op zoek naar een nieuwe rechtsback, met het oog op een mogelijk vertrek van Dest. Wellicht zien Marc Overmars en Erik ten Hag de back-up van de back al in Amsterdam rondlopen. Wat dat betreft lijkt Mazraoui voor de hand te liggen. Op het middenveld zakte de 22-jarige voor de verdediging door het ijs, maar op rechtsback heeft Mazraoui nog een zeer verdienstelijk trackrecord. En niet alleen van twee seizoenen terug, ook afgelopen jaar haalde de verdediger zijn niveau. Bijvoorbeeld op Stamford Bridge tegen Chelsea. Voordat de boel na een uur instortte, speelde Mazraoui een dijk van een wedstrijd op zowel verdedigend als aanvallend vlak. Het tekent de veelzijdigheid van de rechtspoot, waar Ten Hag hem om waardeert. Inherent aan zijn leeftijd zitten er alleen nog af en toe slechte wedstrijden tussen. Wanneer Mazraoui de consistentie in zijn spel verbetert, kan hij nog steeds het zoveelste succesvolle exponent worden van De Toekomst.

Timber wacht met smart op keuze van Dest

Ajax' jeugdopleiding kent echter niet enkel succesverhalen wat betreft backs. Op linksback is het al enige tijd stil, maar ook op rechts houdt het niet altijd over. Meerdere talenten werden door de jaren heen te licht bevonden. Ajax nam in het recente verleden afscheid van onder meer Damil Dankerlui, Navajo Bakboord en Terry Lartey. Kenny Tete slaagde er wel in om Ajax 1 te halen, maar bleef ook niet lang basisklant in Amsterdam. En dan heb je nog Deyovaisio Zeefuik, die het sinds zijn vertrek uit Amsterdam zo verdienstelijk deed dat de Franse en/of Duitse subtop nu lonkt. Gaf Ajax het te snel op na een valse start?

Timber is Jong Ajax eigenlijk al ontgroeid

Meer vertrouwen dan toen in Zeefuik lijkt er nu te zijn in Jurriën Timber. De geboren Utrechter stagneerde in tegenstelling tot de bovengenoemden niet na de jeugd, net zoals Dest en Mazraoui dat niet deden. Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag bracht Timber eerst nog rustig op rechtsback, maar was al snel overtuigd: binnen de kortste keren schoof de trainer zijn pupil naar het centrum. De vraag is alleen of Timber ook bij Ajax 1 wordt gezien als centrale verdediger, waar de negentienjarige debuteerde tegen sc Heerenveen, of toch als rechtsback. Enkel zijn lengte – of eigenlijk juist het gebrek eraan – doet die vraag rijzen. Verder lijkt Timber namelijk alles in huis te hebben om te slagen in het centrum. Met zijn snelheid en gevoel voor positie compenseert de rechtspoot zijn lengte van 1,80 meter aardig, waarnaast Timber ook voetballend niet onder doet voor zijn concurrentie. Tegen de Friezen deed Timber het dan ook alleraardigst voor een debutant.

Rechts in het centrum is het alleen dringen geblazen, terwijl de spoeling op rechtsback dunner is als Dest daadwerkelijk vertrekt. Vanuit de jeugd kan men verder (nog) weinig verwachten van Liam van Gelderen en Steven van der Sloot. De eerste tekende onlangs bij voor liefst drie jaar, maar moet eerst nog meer kilometers maken bij de beloften. Van der Sloot, daarentegen, moet nog zijn debuut maken in Jong Ajax. Intussen werd er deze zomer ook afscheid genomen van Jasper ter Heide en de gehuurde Filip Frei. Beiden waren niet toekomstig Ajax 1-materiaal, zo concludeerden de beleidsbepalers.

Timber zal de beoogde man zijn op rechts. De verdediger lijkt Jong Ajax na een kleine anderhalf jaar al ontgroeid. Perr Schuurs en Edson Álvarez azen echter al op het plekje van de vertrokken Joël Veltman. Bovendien is er niets mis met wennen op rechtsback, net zoals bij Jong Ajax het geval was. Het centrum bewaken in de Champions League is nu nog een brug te ver. Later kan die stap alsnog gemaakt worden. Maar klaar voor een stapje hogerop is Timber zeker. Wat dat betreft zal niet alleen Dest met smart wachten op duidelijkheid. Timber wil net zo goed weten waar hij volgend seizoen aan toe is.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties