Regeer geeft sobere middenveld toch wat glans

door Finn Dekker 57

Regeer geeft sobere middenveld toch wat glans

door Finn Dekker 57

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Door de komst van Davy Klaassen en de blessure van Mohammed Kudus is het middenveld nog volop in ontwikkeling bij het eerste. Erik ten Hag koos de afgelopen weken in de beginfase van het nieuwe seizoen voor veel verschillende formaties, waarvan de een succesvoller dan de andere. Maar als we de blik verschuiven naar Jong Ajax kan redelijk dezelfde conclusie worden getrokken. Ook daar is de ideale invulling van het middenrif door meerdere omstandigheden nog niet gevonden.

Het is een kwestie die de gemoederen inmiddels al tijden bezighoudt: de puzzel op het middenveld. Sinds het vertrek van Frenkie de Jong en Lasse Schöne in de zomer van 2019 is het zoeken naar de balans. Een aanvallend ingesteld middenveld werd als naïef bestempeld, terwijl het inbouwen van defensieve zekerheid vaak zorgde voor een stroperige opbouw. En als de spreekwoordelijke sleutel dan eindelijk was gevonden, gooiden blessures of schorsingen roet in het eten en kon men opnieuw beginnen.

Bij Jong Ajax is dat niet heel veel anders. Mitchell van der Gaag heeft als coach van de beloften sowieso te maken met veel onzekerheden. Sommige spelers zitten met enige regelmaat gedurende het weekend bij de selectie van het eerste, waar een aantal anderen soms juist terugkeert naar de beloften. Daarbij trainen een hele hoop talenten doordeweeks veelal met de A-selectie. Tactisch oefenen of werken aan vastigheden en automatismen is er daardoor niet veel bij, daargelaten dat de visie bij beide elftallen uiteraard hetzelfde is en dus verwacht wordt dat de twee speelstijlen niet al te veel van elkaar verschillen, maar toch.

De mankementen op het middenveld
Een speler die Van der Gaag vaak moet missen is Kenneth Taylor, die vorig seizoen zijn intrede deed bij de beloften en nu al dicht tegen het eerste aanschurkt. In oktober deed de linkspoot slechts één van de vier duels mee. Dit vanwege het drukke programma van het eerste, dat na de wedstrijd van dinsdag tegen Atalanta Bergamo zaterdag in eigen huis aantreedt tegen Fortuna Sittard. Taylor zit vaak op de bank, maar moet zijn officiële debuut nog maken. Ook tegen VVV Venlo bleven minuten uit. Extra zonde omdat de middenvelder in de wedstrijd van Jong Ajax tegen MVV voor de zekerheid werd gespaard.


Verder heeft de technische staf van het tweede te maken met een hoop blessures, zo ook op het middenveld. Eerst viel Quinten Timber weg met een gebroken middenvoetsbeentje, opgelopen in het thuisduel met Jong PSV. Daarna was het raak bij Alex Mendez. De Amerikaan hield een enkelblessure over aan de wedstrijd met Jong FC Utrecht. De verwachting is dat beiden nog weken aan de kant zullen staan. Daarbij moet Van der Gaag ook Victor Jensen missen. De Deen had een valse seizoenstart door een blessure aan zijn meniscus, keerde vervolgens weer terug, maar moet nu al een aantal duels verstek laten gaan door een fikse schorsing. De nummer tien kreeg vier duels waarvan één voorwaardelijk wegens natrappen in het duel met Jong AZ.

De dunne spoeling op de flanken en de soms kwakkelende verdediging maakten daarbij dat sommige middenvelders elders werden geposteerd. Zo schoof Enric Llansana als controleur regelmatig een linie terug naar het hart van de defensie, terwijl Naci Ünüvar als buitenspeler fungeerde. De kleine dribbelaar, die om uiteenlopende redenen tot dusver nog geen heel hoog niveau aantikte, is van origine eigenlijk een aanvallende middenvelder. En ook Sontje Hansen zou, in mindere mate weliswaar, een optie zijn achter de spits. Van der Gaag kiest er tot nu toe echter voor om het tweetal vooralsnog enkel als vleugelaanvallers in te zetten.

De opmars van Youri Regeer
De vraag die blijft staan is welke middenvelder dan wel indruk maakte in de eerste periode. Het antwoord op die vraag is Youri Regeer. De nog altijd 17-jarige streek in de zomer van 2017 neer in Amsterdam en is sindsdien bezig aan een indrukwekkende opmars. De in Haarlem geboren voetballer debuteerde in februari van dit jaar in de Keuken Kampioen en nu - een half jaar later - staat de teller ondanks de coronacrisis al op twaalf duels. Momenteel is dat vaak als nummer zes of acht, maar de dynamische middenvelder kan ook op tien uit de voeten. Voor zijn leeftijd haalt de rechtspoot een constant niveau en maakt hij vaker wel dan niet de negentig minuten vol. Zijn handelingssnelheid, inzicht en scorend vermogen maken hem een interessante speler voor de toekomst.

Na Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp en recentelijk dus Taylor kan Regeer zomaar de volgende middenvelder in het rijtje zijn die mag gaan ruiken aan het echte werk. Maar voordat het echt zover is, is het zaak om in de luwte van de Keuken Kampioen Divisie nog flink wat meters te maken in het professionele voetbal. Een middenveld zoals met Abdelhak Nouri, Frenkie de Jong en Donny van de Beek is natuurlijk moeilijk te evenaren, die lat ligt realistisch gezien helaas te hoog. Maar als Taylor zo nu en dan terugkeert en Timber is hersteld, dan kan het met Regeer erbij toch leuk voetballen worden.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van 'Blik op Jong' Ajax van dit seizoen:

#1 - Met deze talenten gaat Jong Ajax het doen
#2 - Wordt Taylor de verrassing van het seizoen?
#3 - Jong Ajax heeft geen back-up klaar als Dest vertrekt
#4 - Iedereen heeft perspectief, behalve Brobbey

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties