NextGen-blog: Jong Ajaxcoach mag watertanden

door BvdPloeg 4

NextGen-blog: Jong Ajaxcoach mag watertanden

door BvdPloeg 4

Laatst geüpdatet

Tijdens de NextGen Series in het Olympisch Stadion houden we jou drie dagen op de hoogte van de prestaties van Ajax A1. Jeugdwatcher Bram van der Ploeg schrijft zijn hoogtepunt van de dag op papier.

Ajax presenteerde hem nog niet, maar in de wandelgangen wordt gezegd dat de nieuwe trainer van Jong Ajax al bekend is. In tegenstelling tot andere jaren zal de club niet zo heel veel moeite hebben gehad met een geschikte kandidaat want de nieuwe coach van de beloften krijgt komend seizoen goud in handen.

In deel twee van de NextGen-blogjes schreef ik al over Leon Bergsma, maar de nieuwe trainer van Jong Ajax heeft veel meer reden tot juichen. Was de selectie dit seizoen soms kwalitatief niet in orde, komend jaar stroomt de selectie over van talent. Dag drie van de NextGen Series was daarvoor het zoveelste bewijs. Vooral achterin en voorin wordt het kiezen geblazen voor de nieuwe eindverantwoordelijke.

Deyovaisio Zeefuik
Naast Bergsma zullen normaal gesproken ook Matthijs de Ligt en Deyovaisio Zeefuik de stap (vervroegd) maken. Over tweedejaars B-junior (!) De Ligt is al genoeg geschreven, hij was er dit weekend ook niet bij in het Olympisch Stadion vanwege het EK U17. Zijn collega-verdediger Zeefuik wordt niet altijd genoemd. De mandekker heeft echter een ongelofelijke ontwikkeling doorgemaakt sinds hij vorig seizoen uit B1 overkwam.

Zeefuik eet de linksbuiten als ontbijt, vreet spitsen op als lunch en dineert de rechter aanvallers. Hij kan overal uit de voeten en liep dit seizoen niet één keer het veld af zonder gevulde maag. Zeefuik won alles, speelde wekelijks een dikke voldoende en groeide binnen A1 uit als uitblinker naast De Ligt en Bergsma. Hij is snel, wendbaar, bijna al zijn tackles (hoe hard ook) zijn op de bal en daarmee schakelt hij altijd al één schakel in de voorhoede van de tegenstander uit.

Het ging dit seizoen zelfs zover dat Zeefuik werd opgesteld, daar waar de tegenstander zijn beste speler had lopen. Zeefuik haalde de angel eruit, waardoor Ajax vaak een stuk makkelijker domineerde. Voetballend moet hij nog flinke stappen maken, zo gaf hij zelf ook toe in een interview. Ook is het soms misschien nog iets te wild, maar dat hij als eerstejaars A-junior de stap naar Jong al mag maken van Ajax vertelt het hele verhaal.

Vince Gino Dekker en Adham El Idrissi
Voorin zijn er geen groeibriljantjes die vervroegd worden doorgeschoven, maar de kwaliteitsinjectie in de voorste linie zal wel enorm zijn. Na Robert Muric en Vaclav Cerny hield het dit seizoen niet over, maar daar komt snel verandering in. Vince Gino Dekker, Kasper Dolberg en Adham El Idrissi staan te trappelen van ongeduld. Ze zijn bovendien klaar voor de stap naar het betaalde voetbal.

Dolberg is een bekend verhaal. Hij kwam, zag en overwon. Hij overtuigde, maar raakte daarna ook geblesseerd. Hij hervond de vorm niet meer en zijn blessure vlak voor de start van de NextGen Series was in die zin een treffend slot van het seizoen. Dat hij kwaliteiten heeft, staat echter buiten kijf. Met een contract tot 2021 op zak wordt hij vast en zeker de spits van Jong Ajax. Met veel minuten in de Jupiler League wordt hij alleen maar beter en bovenal sterker.

Dekker en El Idrissi zijn voor hun leeftijd ook verplicht om door te schuiven en dat is maar goed ook. Dekker heeft weerstand nodig om fysiek de laatste stappen te maken. Zijn voorzetten zijn van een andere planeet en zoals zijn jeugdtrainer zei in een interview met ons: “Als je hem vertrouwen geeft, betaalt hij je terug.” Op links liggen er voldoende mogelijkheden op speeltijd, dus als Dekker fit en scherp blijft, kan komend seizoen het jaar van zijn absolute doorbraak worden.

El Idrissi is de laatste die ik noem, omdat hij vast en zeker komt bovendrijven. Hij is klein, maar zo ontzettend sterk en leep. Hij heeft in de spits Dolberg voor zich en op de zijkanten wordt het dringen met buitenspelers die blijven en af en toe ongetwijfeld terugkomen uit het eerste elftal. Aan pitbull El Idrissi de taak om mentaal scherp te blijven. Hij wil slagen en als hij speelminuten krijgt, gaat hij slagen. Daar zal de nieuwe trainer van Jong Ajax (wat een mazzelpik) snel genoeg achter komen. Hij mag alvast gaan watertanden.

NextGen-blog Deel 1: Sierhuis mag apetrots zijn
NextGen-blog Deel 2: Bergsma volgt 'Veltmanroute'

Bestel het nieuwe Ajax uittenue in de Ajaxshop!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.