Kweekvijver: Kopen of wachten op jeugd? | Ajax Showtime

Kweekvijver: Kopen of wachten op jeugd?

door BvdPloeg 113

Kweekvijver: Kopen of wachten op jeugd?

door BvdPloeg 113

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het was een veelgestelde vraag de afgelopen weken. Sinds duidelijk is dat het middenveld van Ajax 1 nog allesbehalve soepel loopt, zoeken de supporters naar houvast. 'Wat loopt er in Jong Ajax?' 'Welke jeugdspelers komen eraan?' Eigenlijk is er goed en slecht nieuws uit de jeugdopleiding: er komen goede middenvelders aan, maar ze hebben vermoedelijk nog wel even nodig.

Ajax zit momenteel in een spagaat. Het wil vooruit, maar zit op het middenveld met de erfenis van Frenkie de Jong in de maag. Die erfenis blijkt enorm. Voor het seizoen zag ik totaal geen problemen. Er was genoeg te kiezen met Noussair Mazraoui, Lasse Schöne, Carel Eiting en Razvan Marin. Nog geen maand later stoeit Mazraoui met zichzelf, is Schöne verkocht, Eiting geblesseerd en heeft Marin moeite met aanpassen. De roep om frisse krachten is dus logisch, dat beaam ikzelf sinds de uitwedstrijd bij APOEL Nicosia maar al te graag.

Het grote probleem is alleen dat Ajax geen snel doorgeefluik meer is. Nu iemand halen die het elftal direct beter maakt op die positie, heeft meteen tot gevolg dat de jeugd mogelijk voor langere tijd een pas op de plaats moet maken. Spelers zoals Noa Lang hadden vier jaar geleden bij wijze van spreken allang in de basis gestaan, maar wachten nu nog op hun kans. Is dat erg? Nee, maar goede spelers kunnen zomaar drie jaar blijven. En dat is lastig voor Ajax, dat ook opleidt en daar wil oogsten waar mogelijk.

Taylor en Gravenberch nog niet klaar

Collega en Jong Ajax-watcher Finn Dekker stelde tot zijn en mijn genoegen vast dat er in de beloften hard wordt gewerkt aan de opvolging van De Jong door coach Mitchell van der Gaag. Jong talent krijgt daar volop de kans, in het systeem waar Erik ten Hag ook mee werkt. Maar de tijd dringt. Nu de transferwindow nog een ruime week open is, zal Ajax zichzelf de vraag stellen; nu nog iemand halen of wachten op wat komen gaat?

Het is een lastige vraag, omdat Marc Overmars en consorten ook zullen zien dat er een prachtige lichting in aantocht is. Een aankoop kan hen in de weg gaan zitten. Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor zijn het seizoen bij Jong Ajax in de basis begonnen en hebben de kwaliteiten die nodig zijn op de controlerende posities in het eerste. Maar ze zijn ook pas zeventien jaar, dat zouden we vooral bij Gravenberch bijna vergeten. De begaafde rechtspoot deed vorig jaar ook al mee in de Keuken Kampioen Divisie. Taylor doet dat pas net. Hij zit nog in de fase dat hij kramp krijgt na tachtig minuten Keuken Kampioen Divisie. Zijn ontdekkingstocht is pas net gestart.

Gravenberch en Taylor zijn, samen met Brian Brobbey, meteen de drie gasten die uit de lichting van 2002 al jaren voorop lopen. Officieel zijn ze nog eerstejaars A-junioren, maar bij Oranje was al jaren te zien dat zij de eersten waren die telkens werden doorgeschoven. Zij hadden steeds weer de fysiek en de kwaliteiten om dat te doen, en Ajax doet er nu aan mee. Het kan soms hard gaan, maar collega Finn zal ook meteen beamen dat een plotse spurt naar een basisplaats in 1 niet realistisch is voor Gravenberch en Taylor. Dit jaar Jong Ajax, ruiken aan het eerste, soms al meedoen en volgend seizoen er volle bak bij; dat lijkt een betere tijdlijn.

Wachten op weer een écht goede lichting

Zit er dan wat achter wat eerder klaar is? De vraag stellen, is hem beantwoorden. In principe kun je zeggen: als Brobbey, Taylor en Gravenberch er niet klaar voor zijn, dan mag je dat helemaal niet verwachten van de jongens die dit seizoen gaan starten in Ajax O19. Haastige spoed is zelden goed, al was het wel heel erg fijn geweest als een type Matthijs de Ligt de stap naar Ajax 1 moeiteloos had kunnen maken zonder tussenjaar in Jong. In dat opzicht is het de afgelopen twee jaar iets te mager geweest en die druk voelt de huidige O19 nu. Dani de Wit, Jurgen Ekkelenkamp, Noa Lang en Sergino Dest zitten er nu weliswaar bij, maar hun slagingskans bedraagt zeker nog geen 'veilig' percentage. In het geval van Lang ben ik het daar overigens niet mee eens, maar dat is een andere discussie.

Ajax zoekt duidelijk naar de buitencategorie en moet dus knopen doorhakken. Naast Taylor en Gravenberch lopen in Jong Ajax nog Quinten en Jurriën Timber rond. Zij zijn iets verder (en een jaartje ouder, dus tweedejaars A), maar lopen in principe ook pas net bij de beloften. Bij hen lijkt de geleidelijke weg zijn vruchten juist af te werpen. Ze worden ieder jaar beter, vooral Quinten maakte vorig seizoen een enorme sprong voorwaarts. Hij lijkt alles te hebben voor de controlerende positie, maar de Timbers bewezen al vaker dat ze gedijen bij regelmaat. Laat ze eerst bij Jong maar dragende spelers worden.

Het middenveld bij O19 bestaat uit drie spelers die vorig seizoen nog in Ajax O17 speelden (Donny Warmerdam, Max de Waal en Youri Regeer), Enric Llansana en uiteraard het troetelkind Naci Ünüvar. Buiten dat laatstgenoemde niet controlerend gaat spelen, moeten we ook vooral normaal blijven doen in zijn geval. Hij is net zestien, officieel nog tweedejaars B en nu al de bepalende man bij O19. Dat debuut bij Jong gaat er vast wel komen na de winter, verder kijken lijkt nu wat voorbarig. Blijft Llansana over; de Spaans-Nederlandse middenvelder waar ik wel een zwak voor heb. In deze rubriek sprak ik al vaker met lof over hem, maar ook hij heeft nog tijd nodig. Hij moet bovenal constanter worden.

Al met al lijkt de boodschap duidelijk; op de jeugd hoeft Ajax dit jaar niet meteen te rekenen. Als ze dat wel doen, kan het ook zomaar roofbouw plegen op in mijn ogen de mooiste lichting sinds Appie en Donny. De oplossing voor het probleem op het middenveld moet dus worden opgelost met de middelen die er nu zijn of de portemonnee moet toch nog uit de achterzak. De eeuwige spagaat der Ajax is dan dus wel: Taylor, Gravenberch en Timber zullen in dat geval hopen dat die nieuwe aankoop niet al te lang voor hun voeten zal lopen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties