Profiel Van der Gaag: Ajax-talent krijgt de kans

FinnDekker, 23-08-2019 om 22:45, 15358 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

'Druk, druk, druk!' Op De Toekomst hoor je maandagavond één man vrijwel de hele tweede helft over het kabaal heen komen. Het is Mitchell van der Gaag, de nieuwe trainer van Jong Ajax. Minimaal veertig van de 45 minuten staat de 47-jarige fanatiek te coachen langs de zijlijn. De beloften snakken tegen NEC naar de tactische aanwijzingen en felheid van de trainer, die vervolgens overslaan op de ploeg. Van der Gaag leidt zijn ploeg naar een hoger niveau, hetgeen bijna resulteert in een sterke comeback en overwinning.

Het gaat echter alsnog mis in de slotfase. In de blessuretijd wordt een penalty gemist, waarna de jongelingen twee minuten later de gelijkmaker incasseren na een corner. Zodoende leert ook dit Jong Ajax weer de pijnlijke les van het profvoetbal. Een wedstrijd killen is noodzakelijk op het hoogste niveau. Desondanks is Van der Gaag na afloop trots op zijn ploeg, en dan met name op de voortreffelijke tweede helft. Op alle aspecten: de technische vaardigheden, het creëren van kansen en het keiharde werk.

Inpassen van jonge talenten

Van der Gaag roemt zijn ploeg, maar is zelf ook verantwoordelijk voor het verbeterde spel. Door de blessure van Danilo Pereira moet de coach het goed lopende elftal na een kwartier al omgooien. Tot aan de rust is Jong Ajax het vervolgens kwijt, maar daarna krijgt Van der Gaag het weer op de rit. Hij zet het middenveld weer terug in de oorspronkelijke formatie: Kenneth Taylor en Ryan Gravenberch voor de verdediging en Victor Jensen op de tien-positie. Jurriën Timber schuift als rechtsback door naar het centrum en centrale verdediger Dean Solomons moet het veld ruimen. Naast de reeds ingevallen Quinten Timber van achttien jaar wordt ook de zeventienjarige Neraysho Kasanwirjo gebracht.

De gemiddelde leeftijd – die wat betreft het basiselftal met 19 jaar en 47 dagen al flink laag ligt – zakt daarmee nog wat extra. Het middenveld is de jongste linie met twee zeventienjarigen en een negentienjarige, allemaal ver onder de grens van 23 jaar. Het is tekenend voor de werkwijze van Van der Gaag, die deze recent uitvoerig besprak bij de Podcast van Ajax. De trainer schroomt niet om talent snel te brengen, waaronder Taylor. 'Je hebt spelers die verrassen en het goed doen. Dat gebeurde met Kenneth en dat was dusdanig goed dat hij in de basis stond.' Goed genoeg is oud genoeg lijkt gelukkig de vuistregel van de technische staf.

Samen met Jensen vormen Taylor en Gravenberch het piepjonge maar zeer talentvolle middenveld.

Verleden voor Jong Ajax

Het is overigens niet de eerste keer dat de oud-verdediger van onder meer FC Utrecht en PSV voor een beloftenploeg staat. Van der Gaag begint zijn trainerscarrière op Madeira bij het tweede elftal van Marítimo Funchal, de club waar de geboren Zutphenaar zijn laatste dagen van zijn actieve voetbalcarrière slijt, alvorens hij 'voor het geld' afsluit in de zandbak bij Al-Nassr. De liefhebber wil vervolgens na zijn carrière gelijk weer aan de slag in het voetbal als trainer. Na drie seizoenen bij de beloften wordt Van der Gaag uiteindelijk aangesteld als hoofdtrainer bij Marítimo, maar niet voor lang: na één jaar volgt een ontslag.

Twee jaar later revancheert Van der Gaag zich in Portugal door in zijn eerste seizoen kampioen te worden met Belenenses in de Segunda Liga, het tweede niveau. In hetzelfde jaar bereiken Van der Gaag en zijn ploeg ook de halve finale van de Portugese beker. Aan zijn periode bij Belenenses komt echter abrupt een einde vanwege gezondheidsproblemen. Later belandt de oefenmeester via een kortstondig avontuur op Cyprus in 2015 weer in Nederland, waar hij coach wordt bij FC Eindhoven, Excelsior en NAC Breda.

Zijn beste periode in Nederland is in Kralingen. Excelsior eindigt onder leiding van de trainer in de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018 respectievelijk op de twaalfde en elfde plek. Jurgen Mattheij, speler van Excelsior onder Van der Gaag, sprak in gesprek met Ajax Showtime vol lof over zijn werkwijze. 'Bij ons heeft hij laten zien dat hij spelers beter kan maken.' Van der Gaag wil graag voetballen, maar is ook realistisch en hamert op mentaliteit. Jongetjes worden dit seizoen mannen bij Jong Ajax. 'De manier van trainen onder hem was heel hard. We werden fysiek ijzersterk.'  

Vorig seizoen stapte Van der Gaag op bij NAC Breda na slechte prestaties.

Spelprincipes Ajax 1

Van der Gaag wil dus winnen met Jong Ajax, maar kijkt ook zichtbaar naar het grote plaatje. Los van de ontwikkeling van individuele spelers die naar de hoofdmacht moeten toegroeien, werkt de trainer bij het tweede met spelprincipes van het eerste. 'Wat doen we in balbezit, met opbouwen? Je kijkt naar loopacties van spelers, het druk zetten en de intensiteit ervan. Wat zijn de accenten bij het verdedigen en hoe kijk je naar de omschakeling?' De talenten wennen zodoende op een hoger niveau aan het spel van Ajax 1. Men speelt met een dubbele zes, waarvan er één tussen het centrale duo inzakt bij de opbouw. De vleugelaanvallers komen veel naar binnen, de laatste linie staat vaak hoog en er wordt een hoge druk op de bal én snelle balcirculatie geëist.

De brug tussen de jeugd en het eerste wordt op die manier getracht te slagen. 'Het verschil tussen Jong en 1 is natuurlijk heel groot. Je moet dan in ieder geval op fysiek- en mentaal gebied zo ver zijn om te kunnen aansluiten. Dit omdat het verschil kwalitatief gezien al dusdanig groot is. Als er alleen verschil is op basis van niveau/kwaliteit, dan is het nog te overzien. Het gaat om die doorstroming naar het eerste, dat is het allerbelangrijkste.'

Steeds verschillende selecties

Ook qua voorbereiding gaat het net als bij het eerste. In grote lijnen worden de tegenstanders uitgelicht, al gaat ook Jong Ajax meer uit van het eigen spel uit. Verder zijn er ook wedstrijdbesprekingen, simpelweg omdat dit ook bij de A-selectie gebeurt. Tactisch trainen is daarentegen wel moeilijk door de wisselende selecties door de week heen. 'Spelers kunnen zelfs tijdens de training van groep wisselen. Dat is de dynamiek van een Jong-elftal.' Er is daardoor veel communicatie tussen de staf van beide elftallen. Samen wordt er gekeken naar de samenstellingen van de selecties en opstellingen. 'Je krijgt te horen: je krijgt deze en die en ze moeten op die posities spelen. De dag voor de wedstrijd krijg je pas definitief de spelers door.'

Maar Van der Gaag kijkt niet alleen omhoog. Er is ook nauw contact met en een blik op de jeugdelftallen. 'Ik wil een goed beeld krijgen van welke talenten er rondlopen.' Jongens als Taylor, Kasanwirjo en de gebroeders Timber moeten weer schoolvoorbeelden zijn voor ander aanstormend talent, de volgende generatie. Ben je goed genoeg, dan krijg je een kans en kan je aanhaken. Door Van der Gaag en consorten worden in ieder geval genoeg handvatten geboden voor een vruchtbaar leerjaar, dat de kans op slagen bij het eerste op termijn vergroot.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
IboAFCA
Hopelijk krijgt Gravenbergh een keer de kans bij 1, kan wellicht ons middenveldproblematiek een beetje verzachten.
0 0
Jornnn
Talentvolle speler, maar nog niet geschikt om problemen op te lossen. Je mag blij zijn als hij al leuk mee zou kunnen hobbelen.
4 0
jaripettersson
Gravenberch en Taylor als dubbele 6 is best om vrolijk van te worden! Ik zou dat soort gasten lekker inpassen en met een ervaren tadic/blind/ziyech in je elftal lekker doorontwikkelen. Dat krampachtig vasthouden aan vorig jaar werkt niet. Middelmatige aankopen en twijfelende vedettes heb je weinig aan.
4 -2
Sterspeler
Want vorig jaar werden er slechts krampachtige aankopen gedaan. Wat een onzin.
1 -2
Joseph
Diep triest, dat terugzakken van de middenvelder tussen de 2 centrale verdedigers is een gedrocht. Je ziet nu dat zelfs met een speler als Blind het niet werkt.

Frenkie heeft heel Ajax zand in de ogen gestrooid, er is blijkbaar het idee dat ten Hag verantwoordelijk was voor het succes en niet Frenkie en de Ligt.

Ajax moet direct stoppen met die onzin!
2 -5
Mists_of_Vienna
Dat doen teams om te zorgen dat er een overtal ontstaat. Teams die bijvoorbeeld 4-4-2 spelen hebben 2 spitsen tegenover 2 centrale verdedigers staan. Door uit te zakken hou je een overtal in de as om vanuit daar op te bouwen.

En ja.. Het klopt dat Frenkie de Jong vervolgens hele goede keuzes maakte om het uit te spelen... Schone kon het overigens ook wel aardig :)
4 0
tyzinho
Als je tegen 2 spitsen staat staan je backs vrij. Als die weer gedekt staan heb je een overtal op het middenveld. Ze moeten gwn die bal sneller laten rollen. Want als je een middenvelder laat uitzakken heb je een man tekort op het middenveld. Frenkie was nog in staat om zelf afstanden te overbruggen met de bal aan z'n voet, dat gaat Blind niet doen.
0 -1
SilverHaze
Blind doet het ook heus niet verkeerd daar, echter scheelt het nogal wat met vorig jaar. Hij moet nu vaak in zijn eentje de openening zoeken in een statisch elftal zonder automatismen... Vorig jaar had je 3 man die voetballend de opening zochten en Matthijs schoof vaak erg goed in als daar de ruimte voor was... Schuurs kan dat mooi overnemen en Martinez zie ik op termijn de rol van Blind als CV wel oppakken. Heeft een erg zuivere passing bovendien en niet bang om door de as te spelen. Blind neemt Schone over als statische CVM en dan moet er nog 1 positie opgevuld worden... Helaas de moeilijkste. Aan de bal vind ik Nous heel behendig, maar die mist nu nog het overzicht... Het gaat lastig worden. Marin is in geen enkel geval geschikt tot nu toe. Zowel met als zonder bal heeft hij geen idee waar te lopen. Ik zou liever voor Nous gaan, omdat hij wel de beweeglijkheid aan de bal heeft die we nu missen. Ik hoop maar dat Ten Hag er wat van kan maken.
1 0
BlueDuke
eindelijk iemand die het ziet. Blind kan de jong niet kopieren en moet hoger staan en slimmer positie kiezen. of cv gaan spelen.
0 -1
Vlieske
Nu ten hag en overmars nog
4 -10
FrankBeton
Pleur jij eens even héél snel op jij onruststoker.

Met je meerdere accounts ...
1 -1
AFCA.
Eens! Het lijkt mij dat je eerst de jeugd test en de kans geeft op het hoogste niveau. Nu wordt een hele dure Marin aangetrokken zonder Lang, Eiting, Gravenberch te testen.
5 -3
Ozymandias
Eiting is niet getest?!
3 -1
FrankBeton
Ja het is echt om te grienen op dit forum
0 0
AFCA.
Hoeveel wedstrijden heeft nou op zijn sterkste plek (6 met punt naar achter) mogen spelen om zich te bewijzen? Eiting is vaak het slachtoffer van de enorme ruimtes die andere laten vallen. Maar in een goed lopend systeem met een 6 is Eiting de ideale verbindingsspeler tussen verdediging en aanval.
3 0
PuurGeluk
In een goed lopend systeem kun je iedereen opstellen toch? Het gaat erom dat het systeem niet loopt.
0 0
Sterspeler
Dat was Schone ook dit jaar door gekloot voorin, maar dat mag je niet roepen. Want dan geef je hem teveel credits.
0 0
ajaxxcied4life
Een minnetje voor Vlieske.
3 -8
Ferd
Vlieske is een PSV’er. Dan ben je al min genoeg
1 -1
geDaante
Lief van je, krijg jij er ook één van mij
3 -3
ajaxxcied4life
Dank je Gedaantje.
2 -3