Kweekvijver: Het geraamte voor de toekomst

door BvdPloeg 31

Kweekvijver: Het geraamte voor de toekomst

door BvdPloeg 31

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Marc Overmars en Saïd Ouaali zijn de afgelopen weken druk bezig geweest en dat heeft tot een fantastisch resultaat geleid. De volledige kern met spelers voor de toekomst ligt inmiddels vast met contracten tot de zomer van 2021. In de wereld van Mino's en miljarden betekent het nog niet veel, maar Ajax kan in ieder geval nog twee á drie jaar werken aan het geraamte voor de toekomst.

In de afgelopen maanden werd er al vroeg contact gezocht met spelers. Meer dan andere jaren zat Ajax er bovenop en dat is logisch. In de huidige Ajax O16 en O17 zitten namelijk veel spelers met ongelofelijk veel potentie. Spelers die veelal al vanaf de F-jes bij Ajax spelen en spelers die misschien weer kunnen voldoen aan de hoge maatstaven die worden gesteld aan talenten in het eerste. Maatstaven, gevormd door de Wesley Sneijders en Rafael van der Vaarts uit het verleden.

Met Matthijs de Ligt en Donny van de Beek zijn er twee uit de O19 van enkele jaren geleden die echt de stap hebben gezet. Kasper Dolberg en Frenkie de Jong werden er van buitenaf bij gehaald. Veel spelers uit die geroemde lichting van toen, waarbij De Ligt natuurlijk nog jonger was dan de rest, haalden het niet (o.a. Mauro Savastano), hebben het moeilijk (o.a. Vaclav Cerny) of zijn zelfs alweer vertrokken (o.a. Adham El Idrissi). Met 6-1 en 3-6 winnen in de Youth League blijkt geen voorbode voor succes. Maar het was wel de laatste lichting waarin zo massaal met contracten werd gestrooid als dat Ajax nu doet met de spelers uit 2001 en 2002.

Voor Ajax O19 werd er voor dit seizoen ietwat paniekerig ingekocht, simpelweg omdat er kwaliteit ontbrak. En Jong Ajax blonk vorig jaar zomer op papier ook niet uit. Dankzij het collectief maakten enkele spelers daar een verrassende stap voorwaarts. Bij Ajax O16 en Ajax O17 kijkt men al jaren handenwrijvend naar wat komen gaat. Ajax lijkt sommige spelers zo snel mogelijk klaar te willen stomen voor de volgende stappen. Een 16- of 17-jarige debutant sluit ik komend seizoen zelfs niet uit in de persoon van Ryan Gravenberch. Het geraamte zal daarvoor eerst in Ajax O19 (en voor sommigen O17) moeten vlammen. Ajax gaf dit elftal met contracten het vertrouwen:

Daan Reiziger; Neraysho Kasanwirjo, Jurrïen Timber, Liam van Gelderen; Ryan Gravenberch, Enric Llansana, Kenneth Taylor, Quinten Timber; Jaymillio Pinas, Brian Brobbey, Sontje Hansen.

Defensieve zekerheid
Met Reiziger legde Ajax een doelman vast over wie ik al wel vaker loftrompet stak. Ik heb dan ook een rotsvast vertrouwen in de vorig jaar van Groningen overgekomen sluitpost. Hij ziet het spelletje, hij zet zijn ploeg neer, hij is scherp in de coaching en niet onbelangrijk; hij heeft een goede reflex. Met Jasper Cillessen en André Onana is de laatste jaren gebleken hoe belangrijk een goede en rustige doelman is. Het zou prachtig zijn als Ajax er eindelijk weer eens eentje zelf zou opleiden tot in het eerste elftal.

Achterin gaf Ajax volop het vertrouwen aan Jurriën Timber, Liam Van Gelderen en Neraysho Kasanwirjo. De eerste twee begonnen als vaste waarden in Ajax O17, maar deden ook al regelmatig mee met de O19. Beide zijn sterk, goed in de lucht en opbouwend zeker. Het zijn Ajax-voetballers die met flair spelen, maar om die reden ook weleens op hun bek gaan. Het is aan hen en Ajax om de laatste stappen te zetten. Kasanwirjo ligt een jaartje achter op hen, maar is ook een jaar jonger. Hij is snel, defensief ijzersterk in de duels en hij heeft een goede trap. Hij mocht al ruiken aan Ajax O17 en moet daar volgend seizoen de kar trekken centraal achterin.

Creativiteit en gogme
De middenvelders die Ajax vastlegde hebben één ding gemeen: Ze kunnen allemaal ongelofelijk goed voetballen. En toch zijn ze allemaal anders. Gravenberch is de speler waar Ajax misschien wel het snelst iets van verwacht. Hij wordt verschrikkelijk snel gebracht, maar houdt zich ook overal staande. Nog maximaal een half jaar in O19, dan naar de beloften en dan is het eerste niet ver meer. Een bizar snelle achtbaan, als je bedenkt dat hij vorig seizoen nog jeugdtoernooien speelde met Ajax O15.

Dan zijn er Enric Llansana en Quinten Timber, die in de schaduw van de kroonprinsen een ijzersterk seizoen draaiden. Llansana werd al snel onmisbaar als zes en werd in de O17 de spil tussen verdediging en aanval. Hij ziet het spelletje, hij schuwt de duels niet en denkt altijd vooruit. Timber kreeg net als zijn tweelingbroer het vertrouwen van Ajax met minuten in O19 en daar zal hij volgend seizoen ongetwijfeld ook belangrijk worden. Hij brengt kracht, power en inhoud, gecombineerd met goede passing en een prima dribbel. Iets creatiever dan zijn broer en daarom ook middenvelder.

Tot slot is er Kenneth Taylor, een 'linkspootje om te koesteren'. Vorig seizoen vervroegd doorgeschoven naar O16, dit jaar als eerstejaars B-junior basisspeler en onmisbare schakel bij O17 en volgend seizoen al door naar de O19. Taylor groeit fysiek en voetballend en heeft in de schaduw van Gravenberch ook alles om snel stappen te blijven maken á la De Ligt. Ajax legt de rode loper uit, daar moet hij nu dankbaar gebruik van maken tegen twee jaar oudere gasten.

Scorend vermogen
Voorin was het wachten tot Brian Brobbey en Sontje Hansen eindelijk zestien zouden worden en de afgelopen weken was het dan eindelijk zover. Toen ze veertien waren had Ajax ze waarschijnlijk al vast willen leggen, want wat scoren ze makkelijk. Hansen is verdreven naar de zijkant en daar doet hij het heel goed. Hij is goed in de combinatie, hij is snel en maakt dus veel doelpunten. Als spits komt hij misschien nog beter tot zijn recht, maar daar staat Brobbey al. De fysiek ijzersterke centrumspits deed lang alles met zijn lichaam, maar heeft voetballend enorme stappen gemaakt. Hij voetbalt mee, fungeert als de kapstok en doet dat ook tegen de oudste gasten. De twijfel of hij het ook op het allerhoogste niveau kan, vervaagt daardoor snel.

Tot slot is er Jaymillio Pinas, die pas één jaar bij Ajax speelt, maar een uitstekend seizoen achter de rug heeft. Hij speelde veel als spits, maar lijkt aan de zijkanten misschien wel beter op zijn plek. Niet zozeer omdat hij geen goals maakt, dat deed hij in overvloed. Pinas is alleen een spits die gevaarlijk is in de diepte en daar zal hij in O19, Jong Ajax en Ajax 1 steeds minder de kans en ruimte voor krijgen. Ik ben bij hem vooral benieuwd wat Ajax met hem van plan is in het geraamte dat verder staat als een huis.

Dromen over de toekomst mag en kan weer, in de wetenschap dat ook Ki-Jana Hoever als talentvolle rechtsback richting een contract gaat en Ajax met Anass Salah-Eddine een goede linksback heeft gehaald. In de O19 heeft Ajax bovendien al de beschikking over onder meer Sergino Dest en Victor Jensen en het haalde met Damjan Dostanic nog een aanvaller. Vanuit de lichting van 2003 timmeren Dillon Hoogewerf en Naci Unuvar aan de weg. 'De jeugd heeft de toekomst' is waar Ajax zich meer dan ooit aan vasthoudt en vooralsnog aan vast kan houden. Als antwoord op het pijnlijke vertrek van een speler met wie de club zulke grootse plannen had.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract
Deel 12: De opvallendste 11 na de zomer
Deel 13: De elf van wie ik veel verwacht
Deel 14: Ajax vol gas voor de lichting 2002
Deel 15: Zoektocht naar de nieuwe Kluivert
Deel 16: Waarom O19 opviel en tegenvalt
Deel 17: Brobbey klaar voor Ajax O19
Deel 18: Linkspootje om te koesteren
Deel 19: Voor altijd het toernooi van Nouri
Deel 20: Tweebenige creativiteit op komst
Deel 21: Uit de gratie in de Ajax-jeugd

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.