Jong Ajax heeft geen back-up klaar als Dest vertrekt

door Finn Dekker 26

Jong Ajax heeft geen back-up klaar als Dest vertrekt

door Finn Dekker 26

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Door het vertrek van Joël Veltman en de vermeende interesse rondom Sergiño Dest en in mindere mate Nicolás Tagliafico, is het de vraag hoe Erik ten Hag het aankomende seizoen bij Ajax de achterste linie gaat neerzetten. Waar alle posities in eerste instantie dubbel bezet leken, wordt de bezetting achterin bij een vertrek van Dest en/of Tagliafico een magere bedoening. De vraag is dan ook: heeft Jong Ajax waardige vervangers klaarstaan?

Niet alleen in het eerste verandert er een hoop in de defensie vergeleken met vorig seizoen. De beloften namen afscheid van een hele hoop verdedigers. Boy Kemper, Juan Castillo, Dean Solomons en Jasper ter Heide vertrokken definitief uit Amsterdam. Kik Pierie werd afgelopen maand verhuurd aan FC Twente voor een seizoen. Hoewel deze jongens niet het gewenste niveau voor de hoofdmacht wisten aan te tikken, waren sommigen van hen betrouwbare krachten voor het tweede van Ajax.

De technische staf koos ervoor, in samenspraak met Marc Overmars, om door te selecteren achterin. Geen slecht idee. Er stond namelijk een rits defensieve talenten uit de jeugd te springen om definitief de stap te maken naar het betaalde voetbal, met Anass Salah-Edine, Devyne Rensch en Neraysho Kasanwirjo voorop. Door het vertrek van de bovengenoemden is er dit jaar genoeg ruimte voor hen om meters te maken op een hoger podium, een belangrijk stadium in de carrière van de talentvolle Ajacieden. De eerste divisie kan immers als geweldige springplank naar Ajax 1 fungeren. Vraag dat maar aan jongens als Frenkie de Jong, Donny van de Beek of in het geval van de verdedigers: Matthijs de Ligt, die voor zijn successen in de Johan Cruijff ArenA eerst zeventien duels in Jong Ajax speelde. Meer recentelijk is het voorbeeld van Perr Schuurs.

Gehavende, piepjonge verdediging heeft tijd nodig

Maar van een goede start van Jong Ajax is dit jaar geen sprake. Dat geldt individueel gezien al helemaal voor Salah-Eddine. De linksback leek verzekerd van zijn plek achterin, maar moet nu tot de winterstop toekijken vanaf de tribune. De achttienjarige brak zijn kuitbeen én scheurde zijn enkelbanden in het eerste duel van de voorbereiding. Rensch had wat dat betreft een betere start van de nieuwe jaargang. De van oorsprong centrale verdediger mocht zich gedurende de voorbereiding meermaals melden bij het eerste als back-up op beide backposities. Rensch speelde zich in de kijker met zijn spel en dwong gelijk een plekje af in de selectie voor de seizoenstart tegen Sparta Rotterdam. Dit nog voordat de zeventienjarige überhaupt had gedebuteerd bij Jong Ajax. Dit gebeurde pas daarna in het uitduel met Go Ahead Eagles, waar Rensch een stoïcijnse indruk maakte. De vaste stand-in zijn op rechts of links in Ajax 1 lijkt desondanks wat vroeg.


Terug naar de matige start van de beloften. De eerste drie wedstrijden gingen allemaal verloren. In deze duels incasseerden de talenten van Amsterdamse makelij gelijk acht tegentreffers. De wisselende achterhoede van trainer Mitchell van der Gaag kreeg gelijk de deksel op de neus, een lesje seniorenvoetbal. Zeg maar dag tegen je comfortabele positie uit de jeugd. Je staat nu tegenover mannen in plaats van jochies. Tijd om rustig op te bouwen is er niet meer, een fout wordt sneller afgestraft en een grote spits van mid-twintig laat zich nét iets minder makkelijk van de bal zetten dan die achttienjarige jongen van vorig jaar.

Door de blessures van Liam van Gelderen en Salah Eddine kregen Terrence Douglas en Steven van der Sloot de eerste duels de voorkeur op de zijkanten. Beiden zijn echter vooralsnog een maatje minder dan hun geblesseerde collega’s. Toen Van der Gaag vervolgens besloot om Quinten Timber als noodverband op de back-positie te gebruiken, iets was overigens geen gekke keuze is voor de toekomst, viel deze na een half uur weg met een gebroken middenvoetsbeentje. Hersteltijd? Minstens een paar maanden.

Vraagtekens wat betreft het centrum

Maar ook in het centrum was het behelpen zonder de 'ervaren' tweelingbroer van Quinten, Jurriën Timber. De rechtspoot, die onlangs zijn contract tot 2024 verlengde, gold als een van de sterkhouders van vorig seizoen. Dit jaar, echter, zit Timber vooralsnog vaker bij het eerste dan bij de beloften, waar Timber alleen tegen Jong PSV moest opdraven. Verder speelde voornamelijk Neraysho Kasanwirjo op de rechterpositie in het centrum. Met zijn atletische lichaam, snelheid en goede balbehandeling is de achttienjarige er zeker een voor de toekomst. Maar de eerste weken van de competitie heel sterk spelen, zoals hij in de jeugd talloze keren deed, deed Kasanwirjo in september niet. Eerst maar even rijpen dus.

Hetzelfde kan ook gezegd worden over Nordin Musampa. Het linksbenige neefje van Kiki wist in de voorbereiding nog niet te pieken en raakte 'zijn plek' in het centrum snel kwijt, voor zover daar al sprake van kan zijn, zo vroeg in het seizoen. Voor hem in de plaats kwam Enric Llansana, die als middenvelder een linie naar achteren schoof. Dat hij meer een middenvelder is dan een verdediger, was in die duels te zien. Hoewel de geboren Spanjaard in de opbouw van groot nut kan zijn, liggen zijn kwaliteiten als verbindende speler meer vóór de verdediging.

Een matig begin dus voor de achterhoede van Jong Ajax. Er is geen nood aan de man: het gebeurt vaker dat er een overgangsperiode nodig is in het begin van het seizoen. Bovendien hielden de beloften in de laatste wedstrijd de nul toen er gewonnen werd bij Go Ahead Eagles. Het zit er dus wel in. Maar van reeds klaargestoomde toppers voor het eerste is nog even (lees: minimaal een seizoen) geen sprake.

Timber, voor zover je die nog tot Jong Ajax kan en mag rekenen, is een optie op rechtsback, maar komt eerder in aanmerking voor een centrale rol. Rensch zou wat dat betreft beter passen als vleugelverdediger, alleen is dat momenteel nog een hele grote gok. Ajax zal zodoende de markt op moeten gaan voor minstens één verdediger als FC Barcelona of welke club dan ook in de blessuretijd van de window toeslaat.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van 'Blik op Jong' Ajax van dit seizoen:

#1 - Met deze talenten gaat Jong Ajax het doen
#2 - Wordt Taylor de verrassing van het seizoen?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties