Column: Heel blij dat Schöne langer blijft | Ajax Showtime

Column: Heel blij dat Schöne langer blijft

door BvdPloeg 37

Column: Heel blij dat Schöne langer blijft

door BvdPloeg 37

Laatst geüpdatet

Hij werd in 2012 gehaald als 'ideale twaalfde man', zo vond het publiek. Hij werd in zijn eerste seizoen echter al basisspeler als prima controleur, zo vond het publiek. In zijn tweede seizoen werd hij als rechtsbuiten zelfs Ajacied van het Jaar, zo stemde het publiek. Nu reageert dat publiek ineens gemengd op het nieuws dat Schöne zijn contract gaat verlengen, een vreemd verschijnsel.

Schöne, de man die Ajax bij de hand nam in de Champions League tegen Paris Saint Germain, de man die Ajax de weg wees in het begin van de competitie tegen Vitesse, AZ en later tegen onder meer Go Ahead Eagles, FC Dordrecht en SC Cambuur. De man die na de winterstop het publiek meteen op de banken kreeg met een geniale assist op Ricardo Kishna tegen FC Groningen. Die man tekent een nieuw contract en Ajax-fans zijn er niet eens echt heel blij mee.

Ja, Schöne was de laatste weken niet in vorm. De Deen oogde wat vermoeid, maar hij was daarin niet de enige. Wat er precies is gebeurd in Qatar, dat weet niemand, maar feit was dat de spelers die eerst voorop liepen, nu het tempo amper konden bijhouden. Linksbacks van het kaliber Lorenzo Burnet walsten plots over Schöne heen, niets leek er over te zijn van de man die voor de winterstop nog gewoon goed en bepalend was. Een zekere factor die balvast bleek op de rechterkant, met zijn vrije trappen doorslaggevend was en iemand die met acht assists in de competitie so far in de top van de Eredivisie staat.

En dat was hij niet alleen in de eerste seizoenshelft van de jaargang 2014/2015. Al bij zijn komst naar Ajax in 2012 maakte hij indruk. Frank de Boer zal toch ook achter zijn oren hebben gekrabd toen hij zag dat de spelmaker van NEC moeiteloos meekon in het Ajax-spelletje. Met Christian Eriksen, Siem de Jong, Thulani Serero en Christian Poulsen waren er opties genoeg op het middenrif, maar Schöne was in zijn eerste jaar vaak de controleur. Het was een jaar waarin de 32e landstitel werd gehaald, met goed voetbal, veel goals en een prima Schöne. Verdedigen is niet zijn pakkie-an, daarom speelde Poulsen vaak als controleur in de grote wedstrijden, maar als voetballende middenvelder (á la Davy Klaassen en Serero) liet hij zien een meerwaarde te zijn.

Zijn aanvallende kwaliteiten kwamen echter nog beter naar voren aan de rechterkant. Het was een uit nood geboren beslissing van De Boer, die hij tot voor kort niet meer terugdraaide. Schöne ging plots scoren, hij was rondom de zestien van de tegenstander levensgevaarlijk en hoewel hij geen klassieke buitenspeler is, vulde hij het goed in. Zoals gezegd, het publiek waardeerde hem ook. Schöne werd, ondanks de aanwezigheid van een weergaloze Daley Blind, uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar. Een dik verdiende award.

Dit seizoen is er meer kritiek en dat is deels gewoon terecht. Zoals ik zei, de Schöne die geweldig speelde en scoorde in Alkmaar tegen AZ, die is er even niet meer. Maar dat geldt dus voor velen en een paar slechte weken over een periode van twee en een half jaar, daar kan menig Ajacied in negatieve zin een puntje aan zuigen. Bovendien is Schöne met zijn 28 jaar, negen seizoenen Eredivisie, twintig interlands voor Denemarken en inmiddels twintig Europese wedstrijden een routinier waar Ajax zo druk naar op zoek gaat in de zomer.

Een routinier die het spelletje snapt, een routinier die bewezen heeft een aanwinst te zijn en een routinier die dat afgelopen zondag nog eens bewees tegen PSV. Want als je zelfs in een slechte periode belangrijk kunt zijn met een goal in Eindhoven, een assist in Tilburg tegen Willem II en een mooie voorassist tegen Go Ahead Eagles, waar hebben we het dan over? In de poll waarop gestemd kon worden onder het contractnieuws maandagmorgen stemde toch 26 procent voor 'Mwa, ik weet het niet' of 'Nee, ik ben er niet blij mee' op de vraag of de contractverlenging vreugde opriep.

26 procent, dat is meer dan een kwart van de Ajacieden. Nee, de poll is (nog) niet representatief, maar het is een teken aan de wand. Daarom vertel ik graag dat ik een vreugdesprongetje maakte doen ik vanmorgen om 06.51 uur de tweet las van De Telegraaf. Ik heb enorm van Schöne genoten in de periode dat hij bij Ajax speelt en ik ben heel erg blij dat ik nog langer van hem kan genieten. Steekballetjes, korte combinaties met bijvoorbeeld Klaassen, Milik of Serero en vrije trappen die punten opleveren.

Ja, ik zie ook graag het liefst Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi op de flanken en ik zie straks nóg liever Viktor Fischer weer in de basis. Maar over een seizoen met vijftig wedstrijden, de constante blessuregevallen en het grillige van de jonge honden die ik net noem, komt Schöne wel aan zijn wedstrijden. Als controleur, aanvallende middenvelder, rechtsbuiten, als het maar niet als spits is. Hij is multifunctioneel, nog geen dertig en inmiddels een echte Ajacied die liever in Amsterdam blijft dan dat hij kiest voor een Italiaanse of Turkse middenmoter. Iemand die bovendien zijn ervaring kan delen met al die A-junioren die straks mee gaan doen en de afgelopen jaren Schöne vanaf de tribune ook zagen excelleren.

Wees dus eens blij met wat je hebt en blijf je niet blindstaren op wat Ajax zou kunnen krijgen. Schöne was klasse en Schöne blijft klasse, ik ben heel erg blij met dat nieuwe contract.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer columns van Bram:

- Maak van Denswil een cultuurbewaker
- Nieuw: De kunstgras-spits
- Geef die band aan Davy en rap een beetje!
- Andersen komt er wel, omdat Frank het wil
- Blijven schieten, Anwar!
- Laat Zivkovic alsjeblieft Zivkovic blijven
- 'Kapot door Ajax, zichzelf en zijn agent'
- Moisander heeft vuur in zijn ogen
- Feyenoord woorden, Ajax daden
- Het komt echt wel goed

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties