BoJA: De revival van Doekhi en Nunnely

door SJvanveen 5

BoJA: De revival van Doekhi en Nunnely

door SJvanveen 5

Laatst geüpdatet

In een voetbalseizoen zijn er altijd spelers die door de mand vallen of onverwachts opvallen. Bij Jong Ajax is dat het algehele collectief, maar in het hechte gezelschap spelers vallen er twee noemenswaardige spelers extra op. Een Blik op Jong Ajax over een ex-verdediger van Excelsior en een voormalig ster van de Future Cup.

Halverwege maart kopte deze rubriek Het tegenwicht van Stop de Beloften. Het verhaal ging over een belofteselectie die niet uit individuele sterren bestaat, maar uit een groep spelers die gezamenlijk resultaten boeken binnen- en buitenshuis. Danilho Doekhi, Mitchel Bakker, Zian Flemming, Dani de Wit, Teun Bijleveld, Kaj Sierhuis en Noa Lang werden kort uitgelicht, maar eerstgenoemde verdient meer lof.

Doekhi
Doekhi is namelijk wekelijks de rots in de branding bij Jong Ajax en dat had menigeen niet gedacht na een moeizaam eerste seizoen. De centrale verdediger werd op 2 mei 2016 gecontracteerd na een overname van Excelsior. Met een Eredivisie-debuut op zak tekende Doekhi een driejarig contract in de hoofdstad. Hij begon bij Onder-19 in de basis, maar kon zijn basisplaats niet vasthouden. Hij zat regelmatig op de bank en stond bij het publiek te boek als een trage, atypische Ajax-verdediger.

Na zijn eerste contractjaar in de A1 van de Amsterdammers schoof hij door naar Jong Ajax. Met het trainersduo Michael Reiziger en Winston Bogarde kreeg een familielid mede de leiding over zijn ontwikkeling. Bogarde is de oom van Doekhi en dat was – als je dat kunt zeggen - in de voorbereiding van het seizoen te zien. De jeugdinternational dreef medeverdediger Darren Sidoel naar de rechtsbackpositie en speelde naast Leon Bergsma alles. Na wat wijzigingen in het begin van de competitie is bovengenoemd centraal duo al maanden de solide basis van het succes van Jong Ajax.

Jong Ajax is koploper en hield dit seizoen tien keer de nul, waarvan twee keer in eigen huis tegen NEC. De Nijmegenaren scoorden al 79 keer dit jaar, maar op het jeugdcomplex was men mede door Bergsma en Doekhi niet trefzeker. Het tweetal centrale verdedigers vult elkaar goed aan en hoewel beiden échte snelheid ontberen, is Bergsma de opbouwende schakel en Doekhi op zijn beurt de man die met zijn loop à la Hedwiges Maduro de gaten dichtloopt en in de duels en lucht ijzersterk is. Samen gaan ze zaterdag op voor het tot nog toe hoogtepunt in hun loopbaan; de titel in de Jupiler League.

Nunnely
Waarschijnlijk is Ché Nunnely daar ook bij. De rechtsbuiten is nog altijd slechts A-junior, maar heeft zich dit seizoen regelrecht richting een nieuw contract gevoetbald. In de B1 blonk hij wekelijks uit en schitterde hij op de Future Cup, maar na het tekenen van zijn eerste verbintenis in Amsterdam en het vertrek van Wim Jonk en tientallen andere trainers kwam de klad erin bij de snelheidsmaniak. Hij speelde na vervroegd te zijn doorgeschoven naar Onder-19 lang niet altijd goed en werd gezien als een nieuwe Jody Lukoki of Lesly de Sa; snelle buitenspelers die het eerste van Ajax haalden, maar niet door de voordeur vertrokken.

Dit seizoen is echter alles anders en Nunnely heeft zich op continue wijze van zijn beste kant laten zien. Via de equipe van John Heitinga kwam hij definitief bij de selectie van Jong Ajax en sinds de operatie van Noa Lang is hij basisspeler op rechtsbuiten. De cijfers liegen sindsdien niet. Gemiddeld is hij per zo'n anderhalve wedstrijd betrokken bij een doelpunt en met name in de slotfase van de huidige competitie is hij van onschatbare waarde gebleken. Met een fantastische omhaal scoorde hij op bezoek bij FC Dordrecht (2-3) en met een assist zorgde hij mede voor de winst in het inhaalduel tussen Jong Ajax en NEC (1-0). Afgelopen vrijdag was hij met een gigantische sprint in de diepte en dito bal breed voor tachtig procent verantwoordelijk voor de winnende treffer van Kaj Sierhuis op bezoek bij FC Volendam.

Door die goal speelt Jong Ajax zaterdag om 20.00 uur de Wedstrijd van het Jaar op Sportpark de Toekomst. In een uitverkocht huis kan historie geschreven worden als MVV Maastricht aan de zegekar wordt geregen. Met naar alle waarschijnlijkheid Doekhi en Nunnely in de gelederen kan het tienerduo een van de weinige hoogtepunten van dit vreselijke Ajax-seizoen boeken. Het zou de kroon op het werk zijn van twee - maar ook zeker veel meer - spelers die in een moeilijke competitie tegen structureel oudere gasten week in, week uit hebben laten zien met het niveau mee te kunnen. Of het schip uiteindelijk strandt in de Johan Cruijff ArenA is ongewis, maar feit is wel dat goede prestaties worden beloond.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma?
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond
#5 - Ajax moet herboren Sidoel koesteren
#6 - Reiziger is duidelijk en onnavolgbaar
#7 - Temper de hype Dennis Johnsen
#8 - Van Bladeren en zijn Ajax-droom
#9 - 'Laatrijper' Mazraoui eindelijk beloond
#10 - Het tegenwicht van Stop de Beloften
#11 - Bijleveld, technicus van Jong Ajax
#12 - De 'moeilijke situatie' van Kaj Sierhuis
#13 - De lieveling van Michael Reiziger

Seizoen 3

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.