Uit het oog: 'Ajax toch altijd m'n cluppie'

door Floris 15

Uit het oog: 'Ajax toch altijd m'n cluppie'

door Floris 15

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Uit het Oog' spreekt Ajax Showtime met oud-Ajacieden die hun sporen tegenwoordig elders achterlaten. Uit het oog dus, maar niet uit het hart. In deel 19 Jurgen Colin, de rechtsback die onder Henk ten Cate in 2007 naar Ajax werd gehaald, maar na één seizoen weer vertrok uit Amsterdam.

Concurrentie
Een onverdeeld succes werd het nooit echt. Colin kwam als 26-jarige aan in Amsterdam en tekende een contract na een succesvolle stage van drie weken. Voor ruim twee ton werd hij overgenomen van het Engelse Norwich City. Colin tekende een verbintenis voor één jaar, met een optie voor nog een jaar. In maart van dat seizoen werd deze optie, ondanks de mindere prestaties, gelicht.

In de Nederlandse hoofdstad Colin hij te maken met zware concurrentie. Gregory van der Wiel kwam op, George Ogararu stond onder contract en Bruno Silva werd later in het seizoen overgenomen van FC Groningen. Colin zelf kwam maar tot twaalf Eredivisieduels in het Ajax-shirt dat seizoen. Toch was de concurrentie niet té zwaar, vindt de inmiddels 34-jarige Utrechter, die momenteel uitkomt in de tweede divisie van Israël, zelf. 'Ik kwam gewoon bij Ajax terecht op een ongelukkig en verkeerd moment. Voetbal bestaat voor tachtig procent uit geluk en het vinden van de juiste momenten', opent de verdediger, die zich vanuit zijn lastige situatie alsnog gesteund voelde door de fans.

Niet alleen op de plek van rechtsback was er veel kwaliteit in de selectie van het toentertijdse Ajax. De oud-vleugelverdediger van ook PSV, Racing Genk, NAC Breda, Norwich City, Sporting Gijon, RKC Waalwijk en Anorthosis Famagusta weet nog goed met welke klassespelers hij in het seizoen 2007-'08 op het veld heeft gestaan. 'Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg, Luis Suarez en Gabri waren de beste spelers met wie ik samenspeelde bij Ajax', vertelt Colin, die nog een extra, iet wat verrassende naam, geeft: 'Albert Luque.'

Lastige tijd
'Op het moment dat ik het moeilijk had, kwamen er na de training een paar supporters naar me toe. Zij zeiden tegen me dat ze achter me zouden staan, wat er ook gebeurde. Dat was misschien wel mijn mooiste moment bij Ajax', vertelt de oud-Ajacied verder. Spijt heeft hij van zijn avontuur bij de recordkampioen van Nederland nooit gehad. 'Het is toch altijd mijn cluppie geweest', zo spreekt hij, ondanks zijn verleden bij concurrent PSV. 'Mijn eerste indruk was gelijk dat alles helemaal toppie was bij Ajax. Het is een mooie club, alles was goed geregeld. Er was altijd een goede sfeer en ik had het graag over gedaan.'

Ten Cate was voor hem een goede trainer, ondanks het gegeven dat de vleugelverdediger niet alles speelde in het voor hem stroeve seizoen. 'Ik kende hem nog van mijn tijd bij NAC, waar hij toen de coach was. Ik heb met hem een mooie tijd beleefd. Hij is taai en streng als het moet en ontspannen in de omgang', zo beschrijft Colin de Amsterdamse oefenmeester.

Het heden
In maart 2007 werd de optie op het extra jaar in het contract van Colin door Ajax gelicht. Dit was enigszins tot zijn eigen verrassing, aangezien hij sportief een minder seizoen kende. Onder Adrie Koster, die Ten Cate opvolgde, besloot Colin alsnog te vertrekken. Het seizoen daarop speelde hij slechts vier duels voor Sporting Gijon in Spanje. Na dit avontuur kwam hij nog uit voor RKC Waalwijk, Anorthosis Famagusta en Hapoel Tel Aviv. Het heden is niet alleen voor de achterhoedespeler, maar ook voor Ajax een ander tijdperk.

'De selectie van nu is heel erg jong, een stuk jonger dan in mijn tijd', zo analyseert hij de ploeg van trainer Frank de Boer. 'Ik volg de ploeg wel. Ik kijk geregeld een wedstrijdje van Ajax. Europees gezien hebben ze in de Champions League tegen Rapid Wien natuurlijk te weinig klaargespeeld.'

Door Floris Raven

Meer 'Uit het Oog':
Deel 1: Danzell Gravenberch
Deel 2: Tom de Mul
Deel 3: Hedwiges Maduro
Deel 4: Rydell Poepon
Deel 5: Mitchell Donald
Deel 6: Markus Rosenberg
Deel 7: Pius Ikedia
Deel 8: Nicolae Mitea
Deel 9: Marvin Zeegelaar
Deel 10: Dmitry Bulykin
Deel 11: Olaf Lindenbergh
Deel 12: Youssouf Hersi
Deel 13: Eyong Enoh
Deel 14: Ismail Aissati
Deel 15: Benni McCarthy
Deel 16: Hyun-Jun Suk
Deel 17: Marko Pantelic
Deel 18: Zdenek Grygera

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.