Uit het Oog: 'Ajax 1, mijn ultieme doel'

BvdPloeg, 10-04-2015 om 07:52, 22043 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Uit het Oog' spreekt Ajax Showtime met oud-Ajacieden die hun sporen tegenwoordig elders achterlaten. Uit het oog dus, maar niet uit het hart. In deel 11 Olaf Lindenbergh; nam Ajax tien jaar geleden op loyale wijze aan de hand, in de schaduw van zijn succesvolle superieuren.

In 2005 bood Danny Blind Lindenbergh de gelegenheid om in de top van de Eredivisie te komen voetballen. Die kans pakte hij met beide handen aan, al was hij niet het type speler dat zichtbaar uitblonk. Nuttig was hij des te meer. In een team vol grote namen vertolkte Lindenbergh de rol van dienende leider met verve. We gaan terug in de tijd, terug naar Zuidoostbeemster. Daar waar het allemaal begon.

Ajax-jeugd, De Graafschap en AZ
Op 12-jarige leeftijd verkaste Lindenbergh van amateurclub ZOB uit Zuidoostbeemster naar Ajax. Hij doorliep daar alle jeugdelftallen, maar tot een doorbraak in het eerste kwam het niet. 'Ajax had indertijd zo'n beetje het beste team van Europa', aldus de voormalig controleur. 'Ik speelde in het tweede en moest concurreren met Frank de Boer, Wim Jonk en Edgar Davids. Dat waren niet de minsten. Ook kampte het eerste slechts zelden met blessures of schorsingen, waardoor mijn situatie almaar uitzichtlozer werd. Ik vertrok nadat ik de hele jeugdopleiding had doorlopen, maar had mijn ultieme doel nog altijd in mijn achterhoofd: het eerste van Ajax.'

Bij De Graafschap werd Lindenbergh met open armen ontvangen. Doetinchem zou de plek worden waar hij zou rijpen, ervaring zou opdoen en het betaalde voetbal zou leren kennen. 'Ik denk met warme gevoelens terug aan die tijd, maar heb bij AZ mijn hoogtepunt beleefd. Ik arriveerde in Alkmaar toen ik het klappen van de zweep kende. Ik was volwassen, volgroeid als het ware. Dat maakte dat ik daar echt belangrijk kon worden. Ik herinner me nog goed dat we Europa in gingen met het idee: dit is een soort schoolreisje, laten we genieten voor zo lang het duurt. We stegen echter boven onszelf uit. Villarreal, Shakhtar Donetsk, we legden ze allemaal over de knie. Tot we in de halve finale in de laatste minuut werden uitgeschakeld door Sporting Lissabon. Ineens werden we wakker geschud. Het zijn dit soort momenten die ik nooit zal vergeten. Ze kwamen destijds aan als een klap in het gezicht, maar zijn geworden tot bitterzoete herinneringen.'

Revanche in de ArenA
Het waren onder meer zijn prestaties in Europa die ervoor zorgden dat de bomen tot aan de hemel reikten voor de multifunctionele middenvelder. Een betrouwbare, controlerende kracht van wie de voetbalintelligentie – indertijd met enige regelmaat gebagatelliseerd door critici - met de wedstrijd leek te groeien. Een aanwinst voor iedere Eredivisieclub. Ook voor Ajax. 'Ajax zocht mijn type speler. Ik was geen speler die vijftien assist gaf, goals maakte ik evenmin. Maar ik zette anderen in hun kracht. Het waren jongens als Sneijder, overigens de beste voetballer met wie ik ooit samenspeelde, die vrij moesten kunnen voetballen. Juist dan waren ze goed. Ik probeerde binnen, maar ook zeker buiten het veld anderen beter te laten presteren. Die rol was mij op het lijf geschreven.'

Wie Ajax volgt, is bekend met 'de Ooijer-rol'. Een zelfbedacht fenomeen door Frank de Boer waarmee een leidend figuur wordt aangeduid. Christian Poulsen nam het houtje over van Ooijer, waarna Niki Zimling het dit seizoen mocht proberen. Die laatste samenwerking is weinig succesvol gebleken, maar de toegevoegde waarde van een leider in een kleedkamer vol jeugdige spelers, is enorm. Lindenbergh vertolkte die rol voor Ajax ver voordat De Boer ooit het eerste trainde. Hij was de speler waar Ajax nu zo wanhopig naar op zoek is. 'Ik denk dat ik het type speler was waar trainers blij mee zijn. Ik werkte altijd hard en zeurde niet. Daarnaast coachte ik veel en dacht ik altijd aan het teambelang. Bij Ajax zie je vaak geweldige, stijlvolle voetballers, maar spelers met visie en werkethiek, die zijn minstens zo belangrijk.'

Het gezinsleven, ASV De Dijk en het trainersgilde
Na een prachtige periode van bijna twintig jaar betaald voetbal, hing hij zijn schoenen aan de wilgen. Een lange, roerige periode die werd gekleurd door promotie naar de Eredivisie, Europees succes, twee KNVB bekers en vier keer de Johan Cruijff Schaal, werd afgesloten. Maar waar het ene verhaal eindigde, daar begon er een nieuwe. Vandaag de dag traint Lindenbergh de C1 van de plaatselijke FC, voetbalt hij in de Hoofdklasse van ASV De Dijk en geniet hij met volle teugen van zijn gezin. 'Ik vind het geweldig om met mijn gezin bezig te zijn en tijd door te brengen met mijn kinderen. Voor nu vind ik mijn leven perfect, maar ik barst nog altijd van de ambitie. Zo wil ik graag verder in het trainen van jeugdelftallen. Ik heb al een aantal jaar bij FC Volendam gelopen, en nu train ik de C1 van Purmesteijn. Misschien op een dag wel bij Ajax', besluit Lindenbergh.

Door Christiaan Heijerman

Meer 'Uit het Oog':
Deel 1: Danzell Gravenberch
Deel 2: Tom de Mul
Deel 3: Hedwiges Maduro
Deel 4: Rydell Poepon
Deel 5: Mitchell Donald
Deel 6: Markus Rosenberg
Deel 7: Pius Ikedia
Deel 8: Nicolae Mitea
Deel 9: Marvin Zeegelaar
Deel 10: Dmitry Bulykin

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
joaquim wiers
dit is dus wat het ajax van nu mist, 10 jaar geleden had je wel een positie, maar mochten de echte creatieve spelers heel vrij spelen, terwijl het nu echt heel statisch is en je van de boer, tenminste dat lijkt zo, niet of nauwelijks vrij mag spelen. als de creatieve spelers van nu dat wel mochten, zou het waarschijnlijk 100x leuker zijn om naar het eerste te kijken.
0 0
gras
Ben het zo eens met vdPloeg. Lindenbergh wordt onderschat en vaak beetje afgezeken. Komt deels door hoe ten Cate met hem is omgegaan en hij een beetje als zeikerdje werd weggezet.

Maar Lindenbergh was een uitstekende, slimme voetballende, maar ook schoffelende 6. Die was echt niet minder dan Blind op die plek. Schoffelend nog veel sterker, qua passing erg secuur, met mogelijk minder diepgang. En had ook niet dat buitenkantje, waar Blind zich nog weleens van bedient.

Jammer dat hij niet het vertrouwen kreeg.
0 0
BvdPloeg
Dit is een interview van mijn collega Christiaan Heijerman. Ere wie ere toekomt.
0 0
gras
Eens met Heijerman dan ;)
0 0
3*stars*3
Typisch gevalletje van \"te groot voor servet en te klein voor tafellaken\".

Valt me trouwens op dat hij in korte tijd, de 2e man is (Kennedy vorig week) die aangeeft dat Sneijder, de beste is waarmee ze hebben gespeeld.
Het mooie is dat Sneijder weer in een goede vorm terecht lijkt te komen.
Ik hoor niemand over VDV positief praten...
0 0
AjaxPassion
Sneijder is ook een geweldenaar, in mijn ogen nog altijd de beste voetballer van het jaar 2010. Slaat nergens op dat hij die prijs destijds niet won maar Messi. Hij was bij alle prijzen (de Treble met Inter -Champions League, Titel en de beker (en misschien nog wel meer)- en op het WK de belangrijkste man voor zijn teams).

Jammer dat hij niet álles uit zijn carrière heeft gehaald, want hij had dat niveau langer vast moeten houden, maar het zij zo. Hij doet het niet onaardig iig ;).

Die uithaal naar vdV is jammer en niet waar. Google maar eens.
0 0
3*stars*3
Ik hoef de prestaties van Raffie niet te Googlen hoor want Raf was nooit een EU/wereldtopper, in tegenstelling tot Sneijder (zoals je zegt in 2010).

VdV werd uitgeroepen tot goldenboy in 2002 maar meneer zit nu op de bank bij een degradatiekandidaat en ik heb nooit een speler horen roepen dat VDV de beste is waar ze mee gespeeld hebben.
0 0
gras
Raffie bij Ajax en daarna bij HSV vond ik echt de tegenpool van wat hij al enige tijd is geworden: een bepalende, super klasse speler. Zonder meer topper. Bij Real had hij zeker meegekund, als ze het spel meer via hem hadden laten verlopen. Daarmee moet je ook wat geluk hebben. Een keer blessures bij de concurrent, waardoor jij langer blijft staan en het publiek en trainer echt overtuigd raken.

Die gast was voor zijn overgang echte top. En wat mij betreft beter dan een Sneijder in topvorm. Maar voorkeuren hebben we allemaal.

Hij mist iig de fitheid en drive van een Sneijder.
0 0
AjaxPassion
Dus als je wedstrijden hebt gespeeld bij Real Madrid, dan ben je geen EU topper? Ok..

Google van der Vaart nou maar, dan zul je zien dat pas nog iemand gezegd heeft dat hij de beste speler was waarmee hij heeft samengespeeld.
0 0
Rayno95
Wesley is ook (veel) meer een echte leider en heeft een betere topsport mentaliteit dan Vd Vaart :)
0 0
joaquim wiers
kennedy kwam volgens mij in de winter van 2006/2007 en speelde een halfjaartje met sneijder, vdv ging al in 2005 weg, dus hoe kon hij positief praten over van der vaart.
0 0
AFCABart
Ik heb me jaren geleden mateloos gestoord aan dat magere en tengere ventje.
kon op zijn 30e nog makkelijk tussen de b-junioren lopen wat fysiek betreft.
Was in mijn ogen ook niet bepaald in staat altijd uit de duels te blijven.
0 0