Uit het Oog: 'Herken veel in Kishna en El Ghazi'

Lisanne, 28-01-2015 om 15:04, 24768 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Uit het Oog' spreekt Ajax Showtime met ex-Ajacieden die hun sporen tegenwoordig elders achterlaten. Uit het oog dus, maar niet uit het hart. In deel 7 Pius Ikedia, de Nigeriaan die drie jaar voor Ajax speelde. Sinds kort is hij terug in Nederland, nu bij hoofdklasser OFC Oostzaan.

Ikedia speelde pas één jaar betaald voetbal in zijn thuisland, toen Ajax hem ontdekte. De kleine, snelle aanvaller begon bij Jong Ajax, maar wist al snel het eerste team te halen. Tussen 1999 en 2002 speelde hij 55 officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij negen keer scoorde.

'Eén van mijn mooiste herinneringen is nog altijd de wedstrijd tegen Roda JC, mijn eerste wedstrijd in Ajax 1. Ik begon op de bank en mocht later invallen. Ik stond net in het veld en kreeg op het middenveld de bal aangespeeld. Vervolgens passeerde ik drie, vier man en gaf toen de voorzet waaruit werd gescoord', vertelt hij in gesprek met Ajax Showtime. Na drie jaar bij Ajax werd Ikedia uiteindelijk verhuurd aan FC Groningen. Het liep in Amsterdam misschien niet als gepland, maar spijt heeft de aanvaller nergens van. 'Ik had eigenlijk alleen de pech dat ik heel vaak geblesseerd was. Daardoor kwam ik niet zoveel aan spelen toe als ik had gewild. Het gebeurt vaker met spelers die dezelfde speelstijl hebben als ik. Ik ben heel snel, met veel acties en passeerbewegingen, dan kan je veel last krijgen van je hamstrings.'

Na Nederland volgden er avonturen in onder andere Oekraïne, Azerbeidzjan en Cyprus. 'Vooral Oekraïne was niet de beste ervaring. Ik wist eigenlijk helemaal niets van het land toen ik erheen ging. Ze betalen hun spelers misschien wel goed, maar ze spelen heel ander voetbal dan in Nederland. Het was niets voor mij.' En dus keerde de Nigeriaan uiteindelijk terug naar Nederland. 'Ik heb het grootste deel van mijn carrière in Nederland gespeeld, en dat beviel toch het beste. Toen ik geen club had, kon ik dankzij Sjaak Swart, die nog altijd een goede vriend is, ritme opdoen bij Lucky Ajax. Daarna kwam ik bij OFC Oostzaan terecht. Daar heb ik het momenteel heel erg naar mijn zin. Het is een jong team met veel potentie.'

Ikedia volgt Ajax nog altijd op de voet. 'Soms ga ik naar de Arena, maar als dat niet kan dan kijk ik altijd op tv. Ook ga ik af en toe kijken bij de jeugd op de Toekomst.’ In de huidige selectie kijkt hij graag naar zijn positiegenoten Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna. ‘Ik herken veel dingen van mezelf in hen. Het zijn snelle aanvallers, die graag acties maken, dribbelen en voorzetten geven. Wel heb ik een tip voor ze. Als speler keek ik vaak naar de grond als ik de bal had, dan mis je uiteindelijk veel. Dat zie ik bij Kishna en El Ghazi ook terug. Ze moeten nu hard blijven werken, dan zie ik ze ver komen.' (Foto: OFC Oostzaan)

Door Lisanne Booij

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FlyingDutchMan
Pius & Baba, dat waren mooie tijden =D
0 0
goblinmaster
Hij was super verlegen naar zijn eerste (een van zijn) wedstrijd, werd man of the match en kreeg een fles wijn of champagne. Bij RBC - Ajax gingen ook beiden supporters gewoon zingen als hij de corners nam al was dat toen voor RBC.
Deze man was wel vooral gewoon snel en snel weg. Kishna en El Ghazi zijn weer n kop groter ofzo denk denk ik.
0 0
gras
Hij was in potentie beter dan Baba. Je had toen best een Nigeriaanse connectie. broertjes Kanu, Finidi, Baba, Ikedia, Oliseh. Zou weleens wat meer kleur kunnen geven dan al die withuidjes.
0 0
Maxwell_5
Helaas heeft Nigeria al een tijdje geen echte toppers meer. Al blijf ik het laten lopen van Ahmed Musa nog altijd als een gemiste kans zien.
0 0
Matts
Best een goeie speler, jammer dat hij door blessures nooit het maximale uit zijn carrière heeft kunnen halen.
0 0
Semtex
ieketja!!!

toppertje inderdaad :)
0 0
RuudRuud
Wat een ongelooflijke legend was dit!!
0 0