#RoadtoFutureCup 4: Szabolcs, geen Zamani

door BvdPloeg 8

#RoadtoFutureCup 4: Szabolcs, geen Zamani

door BvdPloeg 8

Laatst geüpdatet

15, 16 en 17 april staat op De Toekomst de zevende editie van de ABN Amro Future Cup gepland. Getalenteerde O17-teams van topclubs over heel de wereld gaan in drie dagen de strijd met elkaar aan. Ajax Showtime blikt deze week in vier delen '#RoadtoFutureCup' vooruit op het toernooi van Ajax O17. Vandaag: de aanvallers.

Waar de spoeling bij Jong Ajax en Ajax O19 dun is voorin, moest Gery Vink voor de Future Cup juist de belangrijkste keuzes voorin maken. Zo'n acht spelers stonden de afgelopen dagen te popelen om zich te laten zien, maar zoals eigenlijk het hele seizoen, kiest Vink voor zekerheid. Jongelingen als Hossein Zamani (net hersteld van een hersenschudding) en Sontje Hansen moeten nog een jaartje wachten.

De grote vraag was verder natuurlijk ook; wie staat er op nu Daishawn Redan vervroegd een einde aan het seizoen lijkt te hebben gemaakt? De spits liet enkele weken geleden weten dat hij na dit seizoen gaat vertrekken en sindsdien kwam hij niet meer in actie voor Ajax O17. De goalgetter laat een grote leegte achter, maar zoals ik al schreef in een 'Ajax' Kweekvijver'; anderen staan altijd op. Wordt dat gelegenheidsspits Richonell Margaret of worden dat misschien toch C-junior Brian Brobbey?

Schön Szabolcs (16, tweedejaars)
Maar eerst naar de buitenlandse invloed voorin. Na Mateusz Gorski, Ricardo Farcas en Antonio Trograncic haalde Ajax namelijk ook voorin versterkingen. Hongaren Schön Szabolcs en Oliver Horvath kwamen naar Amsterdam en hoewel eerstgenoemde ook op het middenveld uit de voeten kan, speelden ze allebei hun oefenwedstrijden al op de flanken. Het noodlot sloeg toe voor Horvath met een zware knieblessure, Szabolcs kan dit weekend wel meedoen aan de Future Cup.

De linkspoot zal staan te trappelen want net als Trograncic en Sebastian Pasquali is hij al weken in Amsterdam. Hij staat dagelijks op het trainingsveld, maar daar wil een jongen van zestien niet zijn als zijn teamgenoten op weg zijn naar de landstitel. Szabolcs heeft kunnen wennen en kan de schroom van zich afgooien op De Toekomst. Op het eerste gezicht een behendige speler met een actie, een versnelling en scorend vermogen, dus zeker iemand om in de gaten te houden.

Venitchio Sint (15, eerstejaars)
Qua verschijning misschien al een A-junior, op papier echter een eerstejaars B-junior. De sterke Venitchio Sint krijgt de laatste weken weer volop speeltijd bij O17 en dat lijkt dus net op tijd om deelname aan de Future Cup af te dwingen. Hij wordt gebruikt als links- of rechtsbuiten en heel sporadisch als spits, op de flanken lijkt de vijftienjarige aanvaller het meest in zijn element.

Tegen Feyenoord was hij nog goed voor twee assists en dat is doorgaans ook waar hij belangrijk is. Sint kan zichzelf lanceren aan de zijlijn en de bal vervolgens neerleggen bij de spits of de middenvelders. Hij is de laatste jaren zelden hoog terug te vinden op de topscorerslijst, maar met zijn jonge leeftijd heeft hij ook nog genoeg tijd om daar aan te werken.

Richonell Margaret (16, tweedejaars)
Voor mij nog steeds een middenvelder, maar hij speelde dit seizoen eigenlijk alleen maar voorin. Speelminuten krijgt hij veel, maar ik vraag me af of hij het naar zijn zin heeft op de flanken of in de spits. Margaret was echt heel goed toen hij bij C1 als middenvelder in de rug speelde van Redan. Onder Brian Tevreden haalde hij toen het maximale uit zichzelf.

Hij heeft een prima techniek en een mooie versnelling op de korte afstand, maar op de flanken komt hij niet altijd uit de verf. En dat is niet zijn schuld, want Margaret is nou eenmaal geen speler die als linksbuiten een mannetje passeert en voorgeeft of als spits de hele wedstrijd balvast is en kaatst. Hij moet het spel voor zich hebben, ook omdat hij fysiek nog moet groeien. Tegen beter weten in blijft het hopen dat hij zijn speelminuten maakt op 10 of op 8, maar Margaret zal tijdens de Future Cup waarschijnlijk vooral als aanvaller te zien zijn.

Brian Brobbey (15, C-junior)
De oersterke centrumspits zal er toch wel bij zijn bij de Future Cup, al is het al op basis van het feit dat hij de laatste weken steeds bij de selectie zat sinds Redan koos voor een transfer. Dat is ook niet meer dan logisch, want Brobbey moet de maximale weerstand krijgen om te zien waar zijn plafond ligt. Met zeventien goals bij Ajax O16 is het de vraag of dat niveau niet wat te laag is voor hem.

En dat is niet per se omdat hij er iedere wedstrijd met zijn spel bovenuit steekt, maar Brobbey kan met zijn fysiek hele verdedigingen uiteen reten. Ik zag hem dit jaar bij Oranje O15 tegen Ierland en met drie goals was hij de man van de wedstrijd. Hij is sterk aan de bal, hij heeft een functionele techniek en in de zestien is hij dodelijk. Het vertrek van Redan is een geschenk uit de hemel voor hem, aangezien hij nu kan ruiken aan het niveau bij O17. Daar zijn de tegenstanders bijna even groot en komt het aan op het voetballende gedeelte. Het is aan Brobbey om bijvoorbeeld bij de Future Cup al te laten zien dat hij het totale pakket in huis heeft.

Eros Maddy (16, eerstejaars)
Last, but nog least. Maddy lag er dit seizoen lang uit met een blessure, maar sinds hij terug is, doet hij het goed. Hij is razendsnel, heel erg sterk, hij heeft een goede techniek en dat alles zorgt ervoor dat hij als eerstejaars B-junior een gevaarlijke aanvaller is.

Het kan Maddy allemaal niet snel genoeg gaan, als hij teleurgesteld is, steekt hij dat niet onder stoelen of banken. Maar hij heeft natuurlijk ook nog een boel te leren. Zo kan hij wat rustiger zijn voor de goal, de kop iets meer omhoog tijdens soms lange dribbels en zijn sterke lichaam kan hij misschien nog beter gebruiken. Maar op zijn leeftijd heeft Maddy vooral heel veel potentie, misschien dat de Future Cup hem wel minuten bieden.

Koop hier jouw tickets voor de ABN Amro Future Cup!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Meer #RoadtoFutureCup:

Deel 1: Debuut voor Gorski
Deel 2: Bakker herbeleeft doorbraak
Deel 3: Cerny-route Trograncic?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties