#RoadtoFutureCup 3: Cerny-route Trograncic?

BvdPloeg, 12-04-2017 om 11:00, 12701 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

15, 16 en 17 april staat op De Toekomst de zevende editie van de ABN Amro Future Cup gepland. Getalenteerde O17-teams van topclubs over heel de wereld gaan in drie dagen de strijd met elkaar aan. Ajax Showtime blikt deze week in vier delen '#RoadtoFutureCup' vooruit op het toernooi van Ajax O17. Vandaag: de middenvelders.

De Future Cup is een prachtig toernooi. Waar ik het hele seizoen merk dat Ajax O17 toch stukken minder populair is bij de gemiddelde Ajax-fan dan Ajax O19, is dat na het Paasweekend altijd anders. Spelers staan op of spelers vallen tegen en in de maanden erna is het aan diezelfde spelers om met die publieke opinie om te gaan. Het toernooi is een graadmeter voor de nabije toekomst, hoe oneerlijk dat soms ook is. Het is het toernooi waar spelers als Riechedly Bazoer en Vaclav Cerny zich voor het eerst toonden en voor zo'n zelfde scenario zal Antonio Trograncic tekenen.

Omdat hij nog geen officiële wedstrijden mag spelen, zal dit toernooi worden aangegrepen om hem speeltijd te gunnen, net als bij goalie Mateusz Gorski. En Gery Vink loopt niet over in zijn middenvelders, ook dat. Een overzicht:

Quinten Maduro (15, eerstejaars)
Het tweelingbroertje van Jurriën, die we bij de verdedigers reeds bespraken. Quinten is in tegenstelling tot zijn broertje een echte middenvelder, die de laatste jaren telkens wel vervroegd een stapje hogerop deed. Hij speelt vaak op 6, maar wordt door Vink ook regelmatig gebruikt als 8 of 10. Maar ook zit hij weleens op de bank, een vaste waarde is hij dus niet. 

Desondanks zal hij er zeker bij zijn en zal hij zeker zijn minuten maken. En dat is ook terecht, want de broertjes Maduro doen het naar behoren. Ze zijn niet de meest technische voetballers, niet de snelsten van het stel, maar wel fysiek sterk en ze beheersen het Ajax-spelletje goed. Ze raken niet in paniek in moeilijke situaties op het veld en zijn doorgaans belangrijk in het positiespel. Belangrijke schakels dus tijdens een internationaal toernooi.

Giovanni de la Vega (17, tweedejaars)
De vormgever en stylist van het elftal. Was hij vorig seizoen nog de negentiende man op de tribune tijdens het Paasweekend, dit seizoen is hij een vaste waarde. De jeugdinternational van Chili en Nederland O17 draait een heel sterk seizoen en drukt met zijn acties, goals en assists zijn stempel op de ploeg. Dat is knap, als je je bedenkt dat hij wekelijks ergens anders wordt opgesteld. De la Vega speelde al als linksbuiten, als spits, als rechtsbuiten, als '10' en als controleur...

Het mag de pret niet drukken, want De la Vega scoort eigenlijk altijd een voldoende. Met zijn linkervoet legt hij corners en vrije trappen perfect op de kruintjes van medespelers en in open spel is hij altijd dreigend met passeeracties, steekballen of schoten op doel. Al mag hij dat laatste nog wel wat vaker doen, zeg ik persoonlijk. Tijdens de Future Cup zal hij vast en zeker weer op alle posities moeten spelen, maar als hij de lijn van dit seizoen doortrekt, hebben de mensen in ieder geval al één speler om nauwlettend in de gaten te houden.

Jurgen Ekkelenkamp (17, tweedejaars)
Nog zo'n speler die een sterk seizoen draait bij Ajax O17. Jurgen Ekkelenkamp was twee jaar geleden nog centrumverdediger bij C1, maar ieder seizoen schoof hij een linie naar voren. Speelde hij vorig seizoen veel als 6, dit jaar bewijst hij opeens zijn waarde als doelpuntenmaker op 8 of op 10. Met elf treffers maakte hij na Daishawn Redan de meeste goals, wie zag dat voor dit seizoen aankomen? Dinsdag was hij nog beslissend tegen Feyenoord met twee goals.

Waar Ekkelenkamp uiteindelijk gaat uitkomen, is de grote vraag. Hij heeft zich de laatste twee jaar ontwikkeld als een echte box-to-box-speler, maar jeugdvolgers zijn ook nog steeds niet vergeten hoe goed hij was als opbouwer centraal achterin. Op 6 kan hij juist weer meer duels uitvechten en met zijn uitschuifbenen belangrijk zijn in de omschakeling. Waar hij tijdens de Future Cup ook speelt, Ekkelenkamp gaat altijd voor honderd procent en behoort daarom wekelijks tot de beteren bij O17.

Ryan Gravenberch (14, C-junior)
De grote verrassing, maar eigenlijk ook weer niet. Ryan Gravenberch speelde dit seizoen toernooien met Ajax O15, hij speelde voor de winterstop veel wedstrijden bij Ajax O16 en na de winterbreak heeft hij zich in enkele weken in de basis geknokt van Ajax O17. Door zijn lengte zouden we haast vergeten dat hij tweedejaars C-junior is en nog altijd maar veertien kaarsjes heeft mogen uitblazen bij zijn laatste verjaardag.

Dat hij na zijn stap naar O17 even moest wennen aan het hogere niveau en de fysiek sterkere tegenstanders is dan ook niet zo gek. de laatste weken laat hij zien dat de keuze van Ajax om hem nogmaals vervroegd door te schuiven terecht was. Gravenberch doet alles op een mooie en sierlijke manier; passen, terugverdedigen en doelpunten maken. Hij verzorgde de laatste weken veel doelpunten voor O17 en tijdens de Future Cup kan hij zich echt meten met de grootste talenten uit Europa.

Antonio Trograncic (17, tweedejaars)
Als hij één dag eerder was geboren, was hij niet speelgerechtigd geweest, maar Trograncic mag zich opmaken voor zijn debuut bij Ajax. Officieel dan welteverstaan, want de Duitse Kroaat speelde al enkele oefenwedstrijden bij Ajax O19. Hij kwam in de winter over van Bayern München, maar wacht net als Sebastian Pasquali en Schön Szabolcs nog op groen licht voor officiële wedstrijden.

Waar Pasquali net te oud is, hopen we met z'n allen mooie dingen te kunnen zien van Trograncic, die natuurlijk vooral bekend is van die ene training als vijftienjarige bij het eerste van Bayern onder leiding van Pep Guardiola. Zoals gezegd waren Cerny en Bazoer ooit al eens voor het eerst te zien bij de Future Cup, aan Trograncic om hun niveau tijdens die toernooien te benaderen.

Koop hier jouw tickets voor de ABN Amro Future Cup!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Meer #RoadtoFutureCup:

Deel 1: Debuut voor Gorski
Deel 2: Bakker herbeleeft doorbraak

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AbdelhakNouri22
Weet iemand of de future cup ook op tv te zien is? Op ziggo sport bijvoorbeeld?
0 0
Mikes
Heel erg benieuwd naar trograncic, szabolcs en Gorski. Vind het erg jammer dat Pasquali niet mee kan doen.
0 0
DaishRedan
Trograncic vergelijkbare speler met Antonucci?? Ik zou wel nog een sierlijke middenvelder zien in de jeugdopleiding zien.
0 0
J00DT0TMIJND00D
Hopelijk hebben we die met Szabolcs.
0 0
DeKenner
Altijd leuk om dit soort stukjes te lezen van mensen die er dicht opstaan. Goed bezig AS!
0 0
Afcagauke95
Ben heel erg benieuwd naar troganic!
2 0
wolterx
Ik heb hetzelfde, hou wel van technisch sterke spelers die opbloeien met de bal in de buurt, zeker op jeugdniveau is dit geweldig om te zien. Hopelijk kan hij opleven aan de verhalen en blijkt hij bovenmatige technische vaardigheden en inzicht te hebben en kan hij zorgen voor iets meer structuur in het positiespel door het centrum heen.
0 0
Afcagauke95
Trograncic
0 0