Prima generale A1; ook B1, B2 en C1 winnen

door Bart Veenstra 12

De hoogste jeugdteams van Ajax kenden een prima zaterdag. Zo wist de C1 van Ajax op bezoek bij SC Heerenveen met 1-4 te winnen, terwijl de B1 bij NEC/FC Oss B1 met 1-2 wist te winnen. In eigen huis was Ajax B2 te sterk voor FC Volendam (6-2), terwijl de A1 een goede generale kende voor de Youth League-wedstrijd van woensdag. Het elftal van Aron Winter won met 3-0 van SC Heerenveen A1.

FT | SC Heerenveen C1 - Ajax C1 (1-4)
De C1 van Ajax heeft, mede dankzij een goede tweede helft, met 1-4 weten te winnen bij SC Heerenveen C1, dat vrijwel de hele wedstrijd speelde op de counter. De jonge Amsterdammers kwamen in het begin van de wedstrijd nog wel op achterstand toen Drouiech de Friezen op voorsprong bracht, maar al snel zorgde Naci Ünuvar voor de gelijkmaker. Diezelfde Ünuvar dacht Ajax nog voor rust op 1-2 te brengen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd.

Die 1-2 viel vlak na rust alsnog. Sontje Hansen strafte een fout van de Heerenveen-keeper af en schoot binnen. Nog geen vijf minuten later besliste Ajax C1 de wedstrijd. Op aangeven van Hansen was het invaller Max de Waal die voor de 1-3 zorgde. De Waal zou enkele minuten later opnieuw scoren. Dit keer verschalkte hij de goalie van SC Heerenveen C1 met een prachtige stift. Bij 1-4 raakte de C1 van Ajax ook nog de lat. Dankzij de 1-4 zege op SC Heerenveen C1 is Ajax C1 na drie wedstrijden nog altijd zonder puntenverlies.

Opstelling Ajax C1: Dieker; Hoever (De Vries 36'), Kasanwirjo, Aksit, Scholten; Beelen (Bonnah 36'), Unuvar (De Waal 47'), Taylor; Allouch, Hansen en El Kadiri.

1-0 Drouiech (11')
1-1 Naci Unuvar (21')
1-2 Sontje Hansen (51')
1-3 Max de Waal (54')
1-4 Max de Waal (59')

FT | NEC B1 - Ajax B1 (1-2)
De B1 van Ajax heeft op bezoek bij NEC/FC Oss een moeizame 1-2 overwinning geboekt. Al snel in de wedstrijd kwam Ajax B1 op voorsprong. Uit de kluts was het Ricardo Farcas die raak schoot. Vlak erna moest de B1 van Ajax helaas met tien man verder. Daishawn Redan moest het veld verlaten omdat hij volgens de scheidsrechter een slaande beweging gemaakt zou hebben.

Desondanks kwam Ajax B1 enkele minuten later op een 0-2 voorsprong toen Margaret met een heerlijk boogballetje voor de tweede Amsterdamse treffer wist te zorgen. Voor rust deed NEC echter nog wat terug, waardoor de spanning in de wedstrijd direct terug was.

Na rust bleef het constant spannend, het spel ging op en neer, maar echt grote kansen waren niet te zien. Vlak voor tijd mocht NEC/FC Oss B1 in het strafschopgebied een indirecte vrije trap nemen, nadat Ajax-keeper Jord Ruijgrok de bal oppakte, terwijl hij hem eerder losliet. Gelukkig voor Ajax B1 ging deze vrije trap, via een Ajacied, naast. In het restant van de wedstrijd hield Ajax B1 stand, waardoor de overwinning op de Nijmegenaren een feit was.

Opstelling Ajax B1: Ruijgrok; Dest, Aberkane, Botman, Musampa; Farcas, Q. Maduro (De Boer 72'), Redan; De La Vega (Ekkelenkamp 55'), Margaret (El Bachir 59'), Zamani;

FT | Ajax B2 - FC Volendam B2 (6-2)
De B2 van Ajax heeft in eigen huis een zeer eenvoudige overwinning weten te boeken op FC Volendam B2. De Amsterdammers hadden in de eerste helft constant balbezit, terwijl de Volendammers loerden op de omschakeling. Waar het begin van Ajax nog wat slordig was, kwam daar middels enkele mooie aanvallen snel verandering in. Ryan Gravenberch wist met zijn linkerbeen de bal heel fijn in de onderhoek te krullen: 1-0.

Vlak erna was het opnieuw raak. Elikia Mbinga wilde voorgeven vanaf de linkerkant, maar zag tot zijn eigen verbazing de bal bij de tweede paal in het doel vallen. De jonge Amsterdammers denderden door en na een prima actie van Eros Maddy was Brian Brobbey dit keer het eindstation. Diezelfde Brobbey miste vlak daarna een penalty (hij schoot op de paal), maar dit mocht niet heel veel baten, want vlak erna bracht Maddy Ajax op 4-0. Brobbey, die met een kopbal en een gemiste intikker dichtbij zijn tweede treffer was, wist vlak voor rust alsnog zijn doelpuntentotaal te verdubbelen. Uitblinker Gravenberch wist Brobbey weg te steken, waarna de spits nog voor rust voor de 5-0 zorgde.

Na rust was Ajax B2, mede door de vele wissels, een stuk slordiger en wist FC Volendam, dat een stuk feller en scherper was, zelfs tweemaal te scoren. Na een foutje van Llansana, die de bal op een gevaarlijke plek verloor, werd De Souza namens de Volendammers weggestuurd om de 5-1 te scoren. Halverwege de tweede helft was het opnieuw raak toen Molenaar uit een corner wist te scoren. Ajax B2 leek weer even wakker geschud te zijn, want via Brobbey, die overigens na rust belangrijk was als aanspeelpunt, werd het 6-2. Na een mooie actie maakte de spits zijn derde treffer van de middag, waarmee tevens de eindstand bereikt was.

Opstelling Ajax B2: Reiziger; Omzigtig (Ben Sallem 53'), Fosu-Mensah, Van Gelderen (El Mhassani 41'), Douglas, Llansana (Trustfull 62'), J. Maduro, Gravenberch; Mbinga (Hernández 59'), Brobbey, Maddy (Sint 59');
Wissels Ajax B2:
Trustfull, Ben Salem, El Mhassani, Sint, Hernández, De Jager.

FT | Ajax A1 - SC Heerenveen A1 (3-0)
In navolging van de C1, B2 en B1 heeft ook Ajax A1 dit weekend weten te winnen. In eigen huis was het elftal van trainer Aron Winter met 3-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van SC Heerenveen. Hiermee kende het hoogste jeugdelftal een prima generale voor de Youth League-wedstrijd van aankomende woensdag tegen Breidablek.

Al vanaf het begin was Ajax A1 de betere ploeg en via een combinatie van Kaj Sierhuis en Carel Eiting raakte Franco Antonucci uiteindelijk al snel de paal. Na zo’n achttien minuten speler was het alsnog raak. In twee instanties legde Justin Kluivert de bal op het hoofd van Dani de Wit, maar de middenvelder kopte op de paal. In de rebound bracht verdediger Boy Kemper de Amsterdammers alsnog op voorsprong.

Kluivert had enkele minuten later de 2-0 voor het binnenschieten, maar de aanvaller wist een prachtige pass van Antonucci niet te verzilveren tot doelpunt. Vlak erna schoot Noa Lang vanuit een moeilijke hoek in het zijnet. Dit tot woede van Sierhuis, die er in zijn ogen een stuk beter voor stond en de bal voor het intikken had. Toch zou Ajax A1 nog voor rust op 2-0 komen. En wie anders dan Sierhuis zorgde voor deze treffer. Na een goede actie van Lang aan de rechterkant wist de spits ook vandaag weer zijn doelpunt mee te pikken.

Ook na rust was het Ajax dat het betere van het spel had. Zo was Sierhuis heel dichtbij de derde Amsterdamse treffer, maar uit een perfecte voorzet mikte de spits net naast. Aan de andere kant was SC Heerenveen ook gevaarlijk, waar Hornkamp en Sanches prima kansen niet wisten te benutten.

In het laatste deel van de wedstrijd wisselde Winter volop, zodat enkele spelers rust kregen met het oog op de Youth League-wedstrijd van woensdag en andere spelers de kans kregen zich te laten zien. Een van die invallers liet dan ook van zich spreken door voor de beslissende 3-0 te zorgen. Reda Boultam zette de aanval zelf op, passeerde twee man en schoot vervolgens beheerst binnen.

Opstelling Ajax A1: De Lange; Zeefuik, Doekhi (Bakboord 60'), Kemper, Bakker (Matusiwa 72'); D. De Wit, Eiting, Antonucci (Boultam 75'); Kluivert, Sierhuis (Kaars 65'), Lang (Nunnely 60').