O19 start overtuigend, O16 speelt gelijk

door Bart Veenstra 61

Ajax O19 is uitstekend begonnen aan de competitie. Het vlaggenschip van de Amsterdamse jeugdopleiding won met duidelijke cijfers bij FC Volendam: 0-5. Ajax O16 leek goed op weg tegen Feyenoord - er was immers een 2-0 voorsprong - maar kwam daarna op achterstand en mocht uiteindelijk niet klagen met het 3-3 gelijkspel.

FT | FC Volendam O19 - Ajax O19 (0-5)
Ajax O19 is de competitie begonnen met een klinkende 0-5 overwinning bij FC Volendam O19. De Amsterdammers stonden bij rust al 0-2 voor, kwamen na een uur spelen op 0-3 en vlak voor tijd kwamen er nog eens twee treffers bij.

Al vrij snel in het duel kwam de ploeg van trainer John Heitinga op voorsprong. Een aanval via Ylätupa, Pereira, Kemper, opnieuw Ylätupa werd uiteindelijk beloond door Ché Nunnely met de openingstreffer. Hierna hielden de ploegen elkaar redelijk in evenwicht, totdat rechtsback Navajo Bakboord vanaf dertig meter de bal via de onderkant van de lat in het doel schoot. Nog voor rust kreeg Ajax mogelijkheden via Pasquali, Jensen en Pereira om de score verder uit te breiden, maar gebeurde dat niet.

Na ongeveer een uur spelen werd Ylätupa gevloerd in de zestien van FC Volendam, waarna de Fin zelf aanlegde voor de strafschop en ook scoorde. Ajax werd steeds beter en kreeg kansen op meer, maar toch moest het publiek lang wachten op meer doelpunten. Die vielen uiteindelijk nog wel. Allereerst zorgde Sven Botman op aangeven van Jurgen Ekkelenkamp voor de 0-4, waarna Martijn Kaars uit een voorzet van Szabolcs Schön voor de 0-5 wist te zorgen.

Opstelling Ajax O19: El Maach; Bakboord, Botman, Bakker, Kemper (Schön 66'); Jensen (Kaars 66'), Ter Heide, Pasquali (Dest 78'); Nunnely, Pereira (Ekkelenkamp 54'), Ylätupa (De La Vega 78').
Wissels Ajax O19: Dest, Ekkelenkamp, Schön, De la Vega, Kaars, Plomper.

0-1 Ché Nunnely (8')
0-2 Navajo Bakboord (23')
0-3 Saku Ylatupa (63', pen.)
0-4 Sven Botman (90)
0-5 Martijn Kaars (90)

FT | Ajax O16 - Feyenoord O16 (3-3)
In een zeer open en aantrekkelijke wedstrijd hebben Ajax O16 en Feyenoord O16 de punten gedeeld. De talentvolle Amsterdammers kwamen al snel op een 2-0 voorsprong, maar na de 2-1 kwam Feyenoord beter in de wedstrijd. Sterker nog, de Rotterdammers kwamen op voorsprong, waarna Ajax uiteindelijk blij mocht zijn met de 3-3 in de laatste minuut.

Ajax startte enorm gretig en was in de beginfase duidelijk de betere partij. Al na twee minuten was het Jaymillio Pinas die na een mooie pass van Ki-Jana Hoever wist te scoren. Even later was de spits opnieuw trefzeker toen Feyenoord-goalie Rutger Bax niet goed reageerde op een lange bal van Emre Aksit. Pinas profiteerde en schoot binnen in een leeg doel. De Amsterdammers kregen daarna meerdere kansen, maar het was uitgerekend dat Feyenoord scoorde uit hun eerste echte kans van de wedstrijd. Een voorzet van rechts werd binnen gekopt door Naoufal Bannis.

Feyenoord kwam na de aansluitingstreffer beter in de wedstrijd, maar het was nog steeds Ajax dat de betere kansen kreeg in de eerste helft. Zo was Ibrahim El Kadiri erg dichtbij, maar schoot hij op de paal. Na rust was Ajax beduidend minder. Toch kreeg het via Naci Unuvar een behoorlijke mogelijkheid op de 3-1, maar de middenvelder raakte de lat. Feyenoord groeide in de wedstrijd en mocht na een uur spelen, na een overtreding van Donny Warmerdam, aanleggen voor een penalty.

In eerste instantie zat Calvin Raatsie er nog aan, maar in de rebound scoorde Aimé Omgba alsnog. Het spel ging daarna op en neer en beide ploegen kregen goede kansen. Zo werd een inzet van Unuvar van de lijn gehaald en verrichte Ajax-keeper Raatsie twee prima reddingen. Vlak voor tijd kreeg Ajax de bal echter niet weg en was het Abdelouafi Belarbi die voor de 2-3 zorgde. Even leek het erop dat Ajax ging verliezen, zeker toen Hoever de lat raakte, en het geluk niet aan Amsterdamse zijde was. Gelukkig voor Hoever en Ajax was het geluk er wel in de laatste minuut van de wedstrijd toen de verdediger alsnog voor de gelijkmaker kon zorgen.

Opstelling Ajax O16: Raatsie; Bonnah, Kasanwirjo (De Vries 59'), Aksit (Scholten 48'), Hoever; Warmerdam, De Waal (Beelen 59'), Unuvar; Hoogewerf (Pynadath 60'), Pinas, El Kadiri (Allouch 41');
Wissels Ajax O16: Dieker, Scholten, Beelen, De Vries, Allouch, Pynadath;

1-0 Jaymillio Pinas (2')
2-0 Jaymillio Pinas (7')
2-1 Naoufal Bannis (21')
2-2 Aimé Omgba (62')
2-3 Abdelouafi Belarbi (76')
3-3 Ki-Jana Hoever (80')