Ajax uitgeschakeld in Europa League na doelpuntrijke nederlaag in Marseille

door Jon van Dam 6819

Ajax is uitgeschakeld in de Europa League na een 4-3 nederlaag tegen Olympique Marseille. Ondanks een rode kaart voor Steven Berghuis was Ajax nog dicht bij de overwinning in het Stade Vélodrome. Brian Brobbey (tweemaal) en invaller Chuba Akpom waren verantwoordelijk voor de Amsterdamse goals.

Waar het duel in Amsterdam doelpuntrijk werd afgesloten, begon het affiche in Marseille ook met twee goals. Het was de thuisploeg dat de score opende in de 9e minuut. Vanwege een lichte duw van Jorrel Hato op Ismaila Sarr wees scheidsrechter Simone Sozza naar de stip. De geslepen Pierre-Emerick Aubameyang stuurde doelman Diant Ramaj de verkeerde kant op en zette Olympique Marseille op voorsprong. Nog geen minuut later was het gelijk. Fraai werk van Devyne Rensch, Carlos Forbs en Berghuis leverde een kans op voor Brobbey. De spits rondde knap af en zette Ajax daarmee op 1-1.

In de 26e minuut kwamen de Fransen wederom op voorsprong. Een goede corner van Jonathan Clauss kon makkelijk worden binnengekopt door Chancel Mbemba. Anton Gaeei zag er verdedigend niet stabiel uit. Net als na de openingstreffer wist Ajax snel iets terug te doen. In de 30e minuut werd Brobbey door een goede bal van Berghuis vrijgespeeld. De spits draaide zichzelf knap vrij en rondde wederom goed af: 2-2. Ajax ging in de eerste helft uiterst effectief met de kansen om.

Van ’t Schip voerde aan het begin van het tweede bedrijf gelijk een wissel door. Kristian Hlynsson verving Forbs, waardoor Berghuis op de rechtsbuiten-positie kwam te spelen. Olympique Marseille kwam na 47 minuten spelen op een 3-2 voorsprong. Een teruggetrokken voorzet van Clauss werd door Aubameyang met een schitterende omhaal binnengeschoten.

Ajax deed zichzelf na ruim een uur spelen de das om. Berghuis maakte op een ongevaarlijke plek een domme overtreding op Joaquin Correa, waar hij in eerste instantie geel voor kreeg. Scheidsrechter Sozza werd echter door de VAR naar het scherm geroepen, om Berghuis even later te bestraffen met een directe rode kaart. Zodoende moest Ajax verder in ondertal. Vijf minuten later kreeg Sarr de mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen voor Marseille. Zijn schot raakte het zijnet.

Akpom wederom effectief als invaller

Na 77 minuten bracht Van ’t Schip twee verse krachten. Borna Sosa en Kenneth Taylor werden respectievelijk vervangen door Ar’Jany Martha en Akpom. Twee minuten later scoorde Ajax plotseling de 3-3. Na een goede voorzet van Hlynsson was het Akpom die knap binnenkopte. Nog geen tien minuten later kreeg Ajax een grote kans op zelfs op voorsprong te komen. Een voorzet van Gaaei kon net niet worden binnen gewerkt door zowel Akpom als Brobbey.

Ajax hoopte op een winnende treffer, maar moest in de 91e minuut toezien hoe de thuisploeg een penalty kreeg na een overtreding van Ramaj in de zestien. Aubameyang liet de Duitse keeper vervolgens wederom kansloos. Bij Ajax maakte Jaydon Banel nog zijn debuut, hij mocht in de blessuretijd invallen voor Brobbey.

Door het verlies in Marseille is Ajax definitief uitgeschakeld in de Europa League. Brighton & Hove Albion en Olympique Marseille zijn ook na de winter terug te zien in het toernooi. Voor Ajax resteert nog een thuisduel met AEK Athene, waarin het bij winst Conference League-voetbal kan veiligstellen. De Griekse opponent komt op 14 december naar de Johan Cruijff ArenA.

Opstelling Olympique Marseille:

López; Clauss, Mbemba, Gigot, Lodi (87' Murillo); Sarr, Kondogbia, Veretout (87' Vitinha), Harit (87' Ounahi); Correa (66' Ndiaye), Aubameyang.

Wissels Olympique Marseille:

Blanco, Balerdi, Meite, Mughe, Murillo, Nadir, Ndiaye, Ounahi, Soglo, Vitinha.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Gaaei, Rensch, Hato, Sosa (77' Martha); Tahirović (90+4' Banel), Taylor (77' Akpom), Berghuis; Forbs (46' Hlynsson), Brobbey (90+4' Salah-Eddine), Bergwijn.

Wissels Ajax:

Rulli, C. Setford, Akpom, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Ávila, Hlynsson, Godts, Martha, Gooijer, Banel.

1-0 Pierre-Emerick Aubameyang (9', pen.)
1-1 Brian Brobbey (11')
2-1 Chancel Mbemba (26')
2-2 Brian Brobbey (30')
3-2 Pierre-Emerick Aubameyang (47')
3-3 Chuba Akpom (79')
4-3 Pierre-Emerick Aubameyang (90+3', pen.)

- Na 63 minuten kreeg Steven Berghuis een rode kaart namens Ajax. Assistent-trainer Michael Valkanis werd toen ook naar de tribune gestuurd.