Jonk: 'Natuurlijk zie ik het nog zitten'

door BvdPloeg 44

Jonk: 'Natuurlijk zie ik het nog zitten'

door BvdPloeg 44

Laatst geüpdatet

Wim Jonk en Ruben Jongkind zijn in Het Parool blij met de manier waarop de jeugdopleiding de laatste jaren is ontwikkeld. Het tweetal stortte zich enkele jaren geleden vol op de route die Johan Cruijff na de fluwelen revolutie bij Ajax uitstippelde.

Jonk en Jongkind maakten een omslag. Er wordt meer gelet op het individu en met spelersmentoren worden beslissingen door meer mensen en ogen genomen. De club wil voorkomen dat talenten 'verloren gaan' door gebrek aan discussie en dus is er een plan met ieder individu. Daar hoort ook de indeling in teams bij, niet meer alleen op basis van niveau. Jonk: 'Je breekt met de cultuur dat je goed bent als je in de A1 speelt, en dat je minder bent als je in de A2 speelt. Je zoekt naar de beste prikkel voor die speler. Het team waarin hij speelt, is daaraan ondergeschikt. Dat moeten we intern en richting de jongens en hun ouders scherper communiceren.'

Van daaruit is het voetballen geblazen, het liefst zo goed mogelijk. Jonk en Jongkind zien tot hun eigen tevredenheid dat het niveau de laatste jaren gelijk is gebleven, maar dat de leeftijd van de talenten in A1 zijn gedaald. Spelers lijken klaar voor het eerste, maar daar werden juist spelers gehaald. Jonk: 'Luister, ik ben niet tegen aankopen. Maar voor welke termijn haal je ze? Voor hoeveel geld? Hoe kom je tot besluiten? En waar haal je ze vandaan?'

Jonk zou graag zien dat er samenwerkingsverbanden zijn waar Ajax uit kan putten. Die zijn er met Ajax Cape Town en AS Trencin nu niet meer. 'Ik vind dat jammer. Ik zie de potentie bij die clubs. Ajax heeft hulp nodig om de talentvijver te vergroten en we hebben niet het geld dat de topclubs hebben. Dan moet je om je heen kijken. Je kunt bij Cape Town een nog véél betere opleiding neerzetten. Natuurlijk zie ik het nog zitten. Ik ga er met volle passie in. We zijn de opleiding aan het ontwikkelen volgens een bepaalde visie. Daarvoor hebben we ruimte nodig, en steun van de hele club, om de doelstellingen te kunnen halen. We moeten afwachten wat de komende weken gebeurt, maar wij gaan gewoon verder.' (foto: Sjoerd Valkering)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.