Jong Ajax in doelpuntrijk duel vol plotwendingen hard onderuit bij Excelsior

door BadembaBarrie 287

Jong Ajax heeft vrijdag in een duel met vele wendingen verloren van Excelsior. De Amsterdamse beloften begonnen goed aan het duel en leken na 15 minuten op een onbezorgde avond af te stevenen. Excelsior bleek in het vervolg echter toch een geduchte tegenstander en de Kralingse ploeg trakteerde hun gasten uiteindelijk op een pijnlijke 6-2 nederlaag.

Vanaf de eerste minuut maakte Jong Ajax op Woudestein de dienst uit en na enkele in de laatste fase gestrande aanvallen was het toch al binnen vier minuten raak. Naci Ünüvar fungeerde op randje zestien als aanspeelpunt en zag Christian Rasmussen de ruimte in lopen. De Deen kreeg de bal in de loop mee en kon vervolgens rustig de 0-1 binnenwerken. Binnen tien minuten had het bovendien 0-2 kunnen en misschien wel moeten staan. Achtereenvolgens Kristian Hlynsson en Ünüvar kregen schietkansen vanuit de zestien, maar Stijn van Gassel hield de schade voor de thuisploeg in de openingsfase beperkt.

Dat zorgde ervoor dat Excelsior rond het kwartier wat beter in de wedstrijd kwam. De Kralingers stichtten gevaar middels pogingen van Thijs Dallinga, maar beide schoten konden worden geklemd door Jay Gorter. Een fout in de Amsterdamse verdediging leek na twintig minuten de 1-1 in te leiden, maar Marouan Azarkan schoot uit kansrijke positie te wild en zag zijn poging het doel missen.

De gevaarlijkste man aan Excelsior-zijde bleef echter Dallinga. De spits kreeg nog voor de klok het half uur aantikte nog twee kansen alvorens hij na 32 minuten uit een hoekschop de verdiende 1-1 tegen de touwen werkte. Uit een hoekschop voor Excelsior bleef de bal in de zestien van Jong Ajax hangen. Dallinga stond als een echte goaltjesdief in het vijfmeter gebied te wachten op een bal waar hij zijn voet eventueel tegenaan kon zetten en hij faalde niet toen die mogelijkheid zich voordeed.

Het doelpunt zorgde allerminst voor een verzwakking van de thuisploeg en na een nieuwe kans voor Azarkan schoot Dallinga in de 38e minuut zijn tweede van de avond binnen. Uit een lage voorzet vanaf links vuurde de spits in één keer hard in de verre bovenhoek en bracht hij Excelsior zo verdiend op voorsprong.

Jong Ajax leek enigszins wakker geschrokken en de aanvallen zagen er weer wat dreigender uit. Kort na de 2-1 kreeg de ploeg bovendien dé kans om de stand nog voor rust gelijk te trekken. Hlynsson kreeg een bal in de loop, maar werd bij het wegdraaien in de zestien vastgehouden. Scheidsrechter Robin Hengsens wees naar de stip en Ünüvar leek de Amsterdamse beloften zo op 2-2 te kunnen schieten. Het talent schoot de bal echter over en enkele minuten later viel aan de andere kant zelfs nog de 3-1. Reuven Niemeijer leek een voorzet vanaf rechts iets te makkelijk binnen te kunnen werken, waardoor Jong Ajax bij rust twee doelpunten achterstond.

De tweede helft begon weer met een overwicht van Jong Ajax en Excelsior had het aan doelman van Gassel te danken dat het de marge van twee in de eerste minuten na rust behield. Achtereenvolgens Rasmussen, Daramy en Ünüvar waren met pogingen dichtbij de aansluitingstreffer, maar Van Gassel weerhield alle drie van scoren.

Even leek het erop dat Jong Ajax de thuisploeg met de rug tegen de muur zou zetten, maar al snel kwam Excelsior op 4-1. Redouan el Yaakoubi pikte een afgeslagen bal iets over de middenlijn op. De aanvoerder van Excelsior liep er een paar grote passen mee en werd door het thuispubliek aangemoedigd om uit te halen. Dat deed El Yaakoubi van een meter of dertig hard en zuiver in de verre hoek. De in de rust ingevallen Calvin Raatsie kon slechts kansloos toekijken.

Daarmee leek het duel gespeeld en leek Jong Ajax zelfs te moeten vrezen voor een vernederende uitslag. Kort na het uur kwam de ploeg van John Heitinga, ingegeven door een serie wissels echter toch terug tot 4-2. Via een goede actie van Sontje Hansen, één van de invallers, verplaatste het spel zich van rechts naar links. Een strakke lage voorzet van Daramy bereikte vervolgens een andere invaller, Liam van Gelderen, die de bal simpel binnenschoot.

Zodoende bleef Jong Ajax met enige hoop aanvallen en probeerde het kansen te creëren. Dat betekende echter ook dat er ruimte lag voor Excelsior in de omschakeling en die omschakelingen waren erg dreigend. Na 71 minuten leidde zo’n uitbraak tot de 5-2, toen Niemeijer uit kon breken en in de zestien breed kon leggen op Dallinga, die eenvoudig zijn derde van de avond binnen kon werken.

In een wedstrijd die vol stond van de doelpunten en plotwendingen, bleek de 5-2 uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd. Daramy had de spanning nog enigszins terug kunnen brengen, nadat hij via een goede één-twee een honderd procent schietkans kreeg. Van Gassel lag echter andermaal in de weg. Kort voor tijd kreeg hij uit een uitbraak nog een grote kans, maar ditmaal schoot de aanvaller de bal over.

Het duel leek uiteindelijk in 5-2 te eindigen, maar in laatste seconden van de blessuretijd kreeg Jong Ajax nog een doelpunt tegen dat de avond wel samenvatte. Een uithaal van een aanvaller van Excelsior spatte van de paal af, maar Raatsie was al op weg naar de hoek en kreeg de bal tegen zijn achterhoofd, waarna deze over de doellijn rolde voor de 6-2. Het was een passend slotstuk voor een pijnlijke avond voor Jong Ajax.