Jong Ajax aan de hand van Daramy relatief eenvoudig langs Jong AZ

door BadembaBarrie 225

Jong Ajax heeft goede zaken gedaan in de Keuken Kampioen Divisie. Op een (voor zover dat was toegestaan) volgepakt Sportpark de Toekomst, hadden de Amsterdamse beloften negentig minuten lang het betere van het spel, maar wisten ze dat niet naar verhouding uit te drukken in de score. Zodoende bleef de wedstrijd tot het einde spannend, maar stapte de ploeg van John Heitinga uiteindelijk wel met drie punten van het veld af: 2-1. Door de overwinning stijgt Jong Ajax naar de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong Ajax begon scherp aan het duel en had vanaf de eerste minuut een veldoverwicht. Dat vertaalde zich na een kleine drie minuten in de eerste doelpoging, toen Daramy net niet lekker bij een voorzet van Naci Ünüvar kwam en daardoor ongevaarlijk naast kopte. Enkele minuten later mocht de Deen van Sierra Leoonse afkomst alsnog voor de openingstreffer tekenen. Na slordigheden op het middenveld van Jong AZ kon Kristian Hlynsson alleen af op doelman Hobie Verhulst. Hlynsson knalde nog tegen de lat, maar Daramy was in de rebound alert en knalde uit de lucht de 1-0 tegen de touwen.

In de minuten die volgden was Ünüvar de gevaarlijkste man aan de zijde van Jong Ajax. Eerst draaide de rechtsbuiten van dienst zich links op de rand van de zestien vrij en schoof hij de bal maar rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de eerste paal. Kort daarna mocht hij aanleggen voor een vrije trap die hij maar net langs de verre kruising schoot. Weer even later creëerde de creatieveling met een fraaie dribbel ruimte voor een schot, maar was het eindproduct te centraal en te zacht om het Verhulst lastig te maken.

Tussendoor dacht Hlynsson Jong Ajax op 2-0 te hebben gezet, nadat hij uit de rebound raak schoot. De scheidsrechter had het doelpunt eigenlijk al goedgekeurd en de goaltune op De Toekomst klonk al, maar de grensrechter had zijn vlag omhoog. Toen de scheidsrechter daar eenmaal lucht van kreeg blies hij het feestje alsnog af.

Jong Ajax behield echter een flink veldoverwicht en met name Daramy stichtte met enige regelmaat gevaar. Zo was de aanvaller halverwege de eerste helft bijna dichtbij een fraaie treffer, toen hij na een indrukwekkende solo en een goede combinatie met Ünüvar op doel vuurde. Verhulst vervulde zijn rol als sta-in-de-weg echter met verve. Kort daarna mocht Daramy na een nieuwe gevaarlijke dribbel bijna een assist bijschrijven. Hlynsson zag zijn schot, op aangeven van de linksbuiten, echter gestopt worden door andermaal Verhulst. Even later had Daramy zijn zoveelste goede dribbel in huis en gaf hij de bal slim mee aan Christian Rasmussen. Die gaf laag en gevaarlijk voor, maar Jong AZ wist de bal uit het vijfmetergebied weg te werken. Zodoende slaagde Jong Ajax er niet in de veldverhoudingen proportioneel uit te drukken in de score en bleef het tot aan de rust bij 1-0.

Jong Ajax ging direct na rust vrolijk verder met waar het in de eerste helft mee bezig was: aanvallen. Opnieuw was Daramy gevaarlijk, nadat hij fraai werd aangespeeld in de zestien. Zijn schot uit een lastige hoek ging uiteindelijk voorlangs. Jong Ajax behield het overwicht, maar Jong AZ werd in de tweede helft wel gevaarlijker. Eerst schoot Peer Koopmeiners van afstand ruim over en kort daarna kon Myron van Brederode alleen op Jay Gorter af, die daarmee zijn eerste serieuze klus van de wedstrijd kreeg en die uitstekend uitvoerde.

Toch was het Jong Ajax dat halverwege de tweede helft verdiend op 2-0 kwam. Daramy, tot dan toe sowieso al de gevaarlijkste man aan Amsterdamse zijde, werd weggestuurd en mocht de hele Alkmaarse helft afdribbelen op weg naar Verhulst. In de zestien was de Deen niet zelfzuchtig en wilde hij afspelen op invaller Sontje Hansen. AZ-verdediger Wouter Goes onderschepte de bal, maar deed dat zo hard dat deze langs de met stomheid geslagen Verhulst in het doel rolde.

Het doelpunt leek de genadeklap voor Jong AZ, dat nog wel aanzette, maar niet écht gevaarlijk werd. Tien minuten voor tijd kreeg de ploeg van Maarten Martens echte een vrije trap op de rand van de zestien, die door Bram Franken fraai in de kruising werd geschoten.

Het doelpunt leidde echter nog niet direct tot een slotoffensief van de bezoekers. Sterker nog, de eerstvolgende grote kans was voor Kian Fitz-Jim aan Jong Ajax’ zijde. De middenvelder schoot vanuit de zestien rakelings voorlangs. Een paar minuten later was het opnieuw Jong Ajax dat gevaarlijk was, nadat Hansen een voorzet van Ar’jany Martha met een fraaie snoekduik richting doel werkte. Daar stond Verhulst echter opnieuw alert te keepen. Toch kwam Jong Ajax uiteindelijk nauwelijks meer in de problemen en dus won het, hetzij enigszins magertjes, met 2-1.

Gorter; Van Gelderen (Van der Sloot 80'), Llansana, Musampa, Baas (Vos 80'); Warmerdam (Salah-Eddine 46'), Hlynsson, Fitz-Jim; Daramy (Martha 80'), Rasmussen, Ünüvar (Hansen 66').

Setford, Van der Sloot, Salah-Eddine, Hillen, Hansen, Martha, Vos, Misehouy.