Jong Ajax is niet scherp genoeg in de afronding en speelt gelijk bij Jong AZ

door BadembaBarrie 45

Jong Ajax heeft maandagavond gelijkgespeeld bij Jong AZ. Op het AFAS trainingscomplex ging het duel tussen de twee beloftenelftallen lang gelijk op. Jong Ajax vuurde wel vaker, maar werd met die pogingen niet echt dreigend en kwam in de eerste helft met 1-0 achter. Toen het twintig minuten voor tijd met een man meer kwam te staan, wist het nog wel een gelijkmaker af te dwingen, maar kwam het niet verder dan dat, waardoor het duel in 1-1 eindigde.

Het duel begon levendig, beide ploegen zochten de aanval en lieten als gevolg daarvan ruimtes achterin. Het zorgde al in de openingsfase voor de nodige uitbraken en kansen, waarvan de grootste voor Yusuf Barasi, die na een fraaie dribbel van Ernest Poku door de Amsterdamse verdediging van dichtbij over schoot.

Het grootste wapenfeit van Amsterdamse kant kwam na een klein kwartier, toen Danilo de bal via Naci Ünüvar van Youri Regeer kreeg op randje zestien. Doelman Hobie Verhulst moest zich strekken voor het schot richting de linkerhoek, maar had de bal wel. Naarmate de eerste helft vorderde ontstond er een patroon in het spel, waarbij beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd waren, maar Jong Ajax doortastender was in de eindfase. Het leverde meerdere doelpogingen op, maar de Amsterdammers hadden het vizier niet op scherp, waardoor de pogingen ook niet heel gevaarlijk waren.

Na 37 minuten was het ietwat tegen de verhouding in toch Jong AZ dat op voorsprong kwam. Uit de omschakeling na een vrije trap van Jong Ajax, werd Poku weggestuurd. De buitenspeler sprintte Liam van Gelderen eruit en bleef oog in oog met Charlie Setford rustig genoeg om de bal laag in de verre hoek binnen te schuiven voor 1-0. Hierna leek Jong Ajax het even kwijt en kwam het nog maar lastig van de eigen helft af. Omdat de rust echter snel volgde, kon Jong AZ er niet van profiteren.

De openingsfase van de tweede helft toonde vele gelijkenissen met die van de eerste en zo golfde het spel andermaal op en neer. De meeste doelpogingen waren hierbij opnieuw voor Jong Ajax, maar echt bang kon Jong AZ er nog niet van worden. Na zo’n 55 minuten zakte het tempo weer wat terug en viel er weinig te beleven op het AFAS Trainingscomplex. Zodoende was de terugkeer van Sontje Hansen na een kleine twee maanden afwezigheid wegens blessureleed lang het de grootste hoogtepunt.

Dat veranderde na ruim zeventig minuten. Eerst kreeg Barasi rood voor een harde charge op Enric Llansana. Twee minuten later zorgde invaller Max de Waal voor de gelijkmaker door een feilloze voorzet van Youri Baas even feilloos in de verre hoek te koppen. Jong Ajax kwam ineens weer tot leven en ging vol op zoek naar de voorsprong. Bijna vond het die direct na de 1-1, toen Ünüvar vrij kwam te staan in de zestien en Regeer dat zag. De voorzet was echter te hard waardoor Ünüvar er niet bij kon.

Ook Van Gelderen kreeg enkele minuten later een goede kans toen hij van dichtbij mocht uithalen. Zijn poging werd echter geblokt en de corner die volgde leverde niets op. Een afstandspoging van Llansana werd kort voor tijd door Verhulst uit de hoek getikt, waarna Hansen de rebound naast schoot. In de allerlaatste seconde kwam Max de Waal nog heel dichtbij, maar zijn poging uit een lange bal van Llansana gaat rakelings voorlangs. Het was gelijk het laatste wapenfeit van de wedstrijd, want de scheidsrechter floot meteen daarna af en en dus eindigt het duel in 1-1.

Opstelling Jong AZ:

Verhulst; Lathouwers, Jacobs, Velthuis, Oosting (Driks 63'); Taabouni (Griffith 84'), Koopmeiners, Buurmeester, Poku (De Jong 63'); Evjen, Barasi.

Wissels Jong AZ:

Van Stappershoef, Gemmel, Berkhout, Dirks, De Jong, Franken, Griffith, Sedlacek, Kewal.

Setford; Van Gelderen, Llansana, Musampa (Douglas 82'), Baas; Regeer, Ünüvar, Fitz-Jim; Martha (Hansen 62'), Danilo (De Waal 62'), Salah-Eddine (Warmerdam 46').

Raatsie, Warmerdam, Van der Sloot, Douglas, De Waal, Giovanni, Hansen, Roggeveen.

1-0 Ernest Poku (38')
1-1 Max de Waal (73')

- Sontje Hansen keert terug in de wedstrijdselectie. De aanvaller was sinds eind augustus afwezig.