Einde bekertoernooi Ajax A1 na penalty's

door Floris 56

De A1 van Ajax is uitgeschakeld in de strijd om de beker voor A-junioren. De jonge Amsterdammers verloren na strafschoppen, die nodig waren na een 2-2 stand na negentig minuten, in de halve finale van Vitesse A1. Ook Ajax B2 ging onderuit. Op eigen veld werd met 0-1 verloren van Feyenoord B2.

12.00 uur: Ajax B2 – Feyenoord B2 0-1
Het was geen zeer boeiende eerste helft. Met name het aangename zonnetje was voor de aanwezigen op De Toekomst fijn. Ajax was wel de betere partij van de twee, wat resulteerde in enkele mogelijkheden. Abdelghani El Bachir kreeg een knappe voorzet zijn kant op gewerkt, maar de bal spatte uiteen op de lat.

Ook Giovanni de la Vega liet zich gelden. De jonge Ajacied had een mooie krulbal in huis, maar zijn inzet belandde aan de verkeerde kant van de paal. Daishawn Redan was met diezelfde De la Vega in de eerste helft de beste op het veld, maar 0-0 bleek de ruststand. In de tweede helft produceerde Ajax een messcherpe counter via Serginho Dest, De la Vega en Redan, maar de aanval werd niet verzilverd.

Feyenoord kwam niet veel in het stuk voor, maar plotseling grepen de Rotterdammers de voorsprong via hun eerste kans. Op fraaie wijze werkte de rechtsback de bal achter doelman Tijs Te Duits. Ajax bleek erg onfortuinlijk, want via Sven Botman en Dest raakte Ajax nog twee maal de paal, wat het aantal houtwerk-toucheringen op drie bracht.

Opstelling Ajax: Te Duits; Fofana, Maduro, Botman, Dest; De La Vega, Maduro, Bachir (Margaret); Owusu (Jesserun), Redan, Sint;
Wissels Ajax: nnb

0-1 73' Feyenoord

14.30 uur: Vitesse A1 – Ajax A1 2-2 (Vitesse A1 wint na strafschoppen, 6-5)
De A1 van Ajax is door Vitesse A1 uitgeschakeld in het bekertoernooi. De Amsterdammers kwamen op sportcomplex Papendal nog wel op een 0-2 voorsprong, maar zagen de Arnhemmers vlak voor tijd terugkomen tot 2-2. Uiteindelijk verloor de ploeg van trainer Frank Peereboom na strafschoppen.

De jonge Amsterdammers, met talenten Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny in de basis, begonnen goed aan de wedstrijd. In de beginfase waren er kansen voor Kaj Sierhuis, Carel Eiting, Vince Gino Dekker en ook Cerny. Vlak voor rust kwam Ajax A1 eindelijk op voorsprong. Een vrije trap werd door Nouri op fraaie wijze binnen getrapt.

Na het openingsdoelpunt beet Vitesse wat meer van zich af en kreeg het enkele kansjes. Aan de andere kant miste Nouri een grote kans op 0-2 en bleek de Vitesse-doelman ook een sta in de weg bij twee keer een inzet van Cerny. Vlak na rust bracht Sierhuis Ajax A1 op 0-2. De spits maakte, na een geweldige uittrap van doelman Jeffrey de Lange, zijn dertigste treffer van het seizoen. Zo’n twintig minuten voor tijd kwamen de Arnhemmers terug in de wedstrijd. Een makkelijk gegeven strafschop werd benut door Koreniuk.

Vlak voor tijd maakte Vitesse A1 zelfs gelijk, waarna er een strafschoppenreeks volgde. De eerste vijf penalty’s van Ajax werden benut door Nouri, Cerny, Eiting, Walian en Boultam, maar de zesde penalty werd gemist door De Ligt. Omdat Vitesse al zijn zes strafschoppen wel scoorde, betekende het de uitschakeling voor Ajax A1 in het bekertoernooi. Aankomende woensdag gaat de ploeg van trainer Peereboom in de competitie op bezoek bij koploper AZ A1, dat vandaag met 0-3 wist te winnen bij NEC/FC Oss A1.

Opstelling Ajax: De Lange, Matusiwa (Bakboord, 79'), Zeefuik, De Ligt, Blöte (Bergsma, 68'), Nouri, Eiting, D. De Wit (Boultam, 73'), Cerny, Sierhuis (Walian, 61'), Dekker (Kluivert, 83');
Wissels Ajax: Van Bladeren, Bergsma, Kluivert, Walian, Boultam, Bakboord;

0-1 44' Abdelhak Nouri
0-2 52' Kaj Sierhuis
1-2 70' Koreniuk (pen.)
2-2 82' Vitesse