Analyse: Kansen Ajax tegen opponent AEK

door SJvanveen 39

Analyse: Kansen Ajax tegen opponent AEK

door SJvanveen 39

Laatst geüpdatet

Ajax treft in AEK Athene woensdagavond een dit seizoen nog ongeslagen ploeg. De Grieken overleefden twee voorrondes om het hoofdtoernooi van de Champions League te halen en in deze analyse wordt gepoogd uit te leggen hoe de kampioen van Griekenland dat succes behaalde.

AEK versloeg het Celtic van Brendan Rogers in een tweeluik door thuis met 2-1 te winnen en in Schotland met 1-1 gelijk te spelen. Tegen Videoton werd uit met 1-2 gewonnen, om thuis met 1-1 gelijk te spelen. Wat opvalt in beide affiches is dat AEK zowel kan scoren, als doelpunten (en veel kansen) incasseert. Hoe zij dit precies doen komt in deze analyse terug.

Na het bekijken van de wedstrijden tussen AEK en Celtic valt op dat de Grieken, gecoacht door Marinos Ouzounidis, compact verdedigen in de zone. Het centrum wordt afgesloten in doorgaans een 4-4-2-formatie en in balbezit hanteren ze op papier een 4-2-3-1-formatie waarin een van de twee centrale verdedigende middenvelders uitzakt tussen de twee centrale verdedigers.

Opbouw

Kijkend naar de opbouw van AEK, bouwt men doorgaans op met drie man. Een van de middenvelders zakt uit tussen de twee centrale verdedigers om een numeriek overtal te creëren in het centrum. Dit geeft de links- en rechtsback de mogelijkheid om ‘hoger’ op het veld te staan. Zodra er geen voorwaartse afspeelmogelijkheid is, aarzelen de verdedigers of keeper niet om de lange bal te spelen. Doordat er veel spelers relatief hoog op het veld staan, hebben ze meer kans om de tweede bal te veroveren en vanuit daar te voetballen.

Analyse: Kansen Ajax tegen opponent AEK

Na het bestuderen van de beelden, lijkt het erop dat AEK via de flanken in de laatste fase wil aanvallen. De linksback wordt bijvoorbeeld in de thuiswedstrijd tegen Celtic veelal in het spel betrokken, omdat hij aan de bal van toegevoegde waarde is. Hier ontstaat ook de goal uit. De back komt mee op, gooit er een individuele actie uit, geeft voor en de lopende man rond randje zestien af. Zie hier de beelden.

In zulke aanvallen zoekt men in de opbouw voornamelijk het midden, waar men het gevaarlijkst kan worden. Dit doet men via een verzorgde opbouw, maar ook middels een lange bal op, in de voorronden, spits Marko Livaja. De ex-aanvaller van Internazionale is tegen Ajax geschorst vanwege een maaipartij na AEK – Videoton, waardoor het aanspeelpunt in de eerste ontmoeting geen problemen voor Ajax zal opleveren.

Defensief

In defensief opzicht wisselt AEK Athene hoog druk zetten af met inzakken. Zodra men hoger op het veld druk zet, gebruikt men doorgaans een 4-4-2 of 4-2-3-1 formatie, zoals op onderstaande foto is te zien. Ze lokken de tegenstander naar de zijkant, omdat daar het speelveld kleiner is en makkelijker de bal veroverd kan worden. Tegen Celtic pakte dit goed uit, omdat, net als bij De Boers Ajax, het team heel vleugel-geörienteerd is.

Analyse: Kansen Ajax tegen opponent AEK

Analyse: Kansen Ajax tegen opponent AEK

Als AEK wordt teruggedrongen, is men in staat om heel compact te staan in een 4-4-2-formatie (zie foto hieronder). De onderlinge afstanden zijn niet groot, waardoor het voor de tegenstander lastig is om te combineren. Wat te zien is, is dat er wel ruimte ontstaat op de flanken, die Ajax in de thuiswedstrijd zeker kan benutten middels snelle flankwisselingen en de traptechniek van onder meer Hakim Ziyech.

Daarnaast ontstaan er tijdens een wedstrijd altijd openingen tussen de linies, die Ajax met de creatievelingen voorop heel erg kan benutten. Met name aan de rechterkant van AEK zullen er kansen ontstaan. Ajax is daar sterk met de wisselwerking tussen Dusan Tadic en Nicolas Tagliafico en AEK is daar juist defensief labiel. De rechtsback heeft moeite om diversiteit in aanvallen vanaf de flank goed te verdedigen en zo ontstonden ook twee goals die Celtic tegen hen maakte.

Analyse: Kansen Ajax tegen opponent AEK

Conclusie

Al met al heeft Ajax een goede kans om een resultaat te halen tegen AEK. De Grieken zijn op het eerste gezicht individueel minder dan de Amsterdammers en de manier waarop AEK verdedigt, lijkt gunstig te zijn voor Ajax. Wordt men gelokt richting de zijkant, is Ajax offensief in staat om een overtal te creëren middels een back of de dynamiek met de drie nummers tien Tadic, David Neres en Ziyech. Is er ruimte tussen de linies in centrale posities, dan heeft Ajax het vermogen middels de opbouwers achterin of Lasse Schöne en Frenkie de Jong deze ruimte te vinden én te benutten.

Zet AEK agressief druk op de bal, heeft het merendeel van de Ajacieden de kwaliteiten aan de bal om hier onderuit te voetballen. Doen ze dit, ontstaat er een overtal in de omschakeling omdat de spelers van AEK kunnen gaan zwemmen. In een bomvolle Arena en het publiek erachter kan dit zeker leiden tot spektakel en een daverende start van het Champions League-seizoen.

Voor een nog gedetailleerdere analyse, is dit stuk van Voetbal International een aanrader.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com)

Bekijk hier de vette Champions League-collectie van Ajax!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.