Ajax wint van Fortuna ondanks stroeve vertoning

door Jesse ter Haar 736

Ajax heeft zaterdagavond, ondanks een stroeve wedstrijd, gewonnen op bezoek bij Fortuna Sittard. Bij rust stond de brilstand nog op het bord, maar na rust werd het verschil gemaakt. Het werd uiteindelijk 0-2 voor de Amsterdammers, maar gemakkelijk verliep het niet.

FT | Fortuna Sittard - Ajax (0-2)
Tijdens de openingsfase van de wedstrijd had Ajax wel de bal, maar echte mogelijkheden kwamen er niet uit voort. Matthijs de Ligt waagde een poging met zijn hoofd en Carel Eiting schoot van afstand, maar geen van de schoten was op doel. Na een minuut of twintig voetballen kwam ook Fortuna Sittard er voor het eerst gevaarlijk uit. Via Lisandro Semedo leek de opponent tot een schot te komen, maar De Ligt kon de bal op tijd tegenhouden.

In het vervolg van de eerste helft kende Ajax wel wat kansjes, maar overtuigend verliep het allerminst. Dusan Tadic kon tweemaal een schot lossen na combinaties met David Neres en Hakim Ziyech, maar hij bleek niet scherp genoeg. Ook de Braziliaanse dribbelaar zelf kreeg, na een geweldige pass van Ziyech, een grote kans, maar die bal bleek te lastig voor hem. Ziyech waagde zelf ook nog een poging, maar zijn harde schot verdween via een been naast. Op slag van rust was het Fortuna dat uiteindelijk de grootste kans van de wedstrijd kreeg. Ahmed El Messaoudi kreeg de kans na slecht verdedigen, maar André Onana redde knap. Zo stond de brilstand nog op het bord bij rust.

Na rust kwam Kasper Dolberg meteen in het veld voor Klaas-Jan Huntelaar en dat wierp zijn vruchten af. Vier minuten na de thee kwam de bal via Nicolás Tagliafico, Tadic en Ziyech terecht bij de ingevallen spits. Hij twijfelde niet en prikte onder de doelman door raak. Het spelbeeld veranderde daarna al snel weer in hoe het er voor de rust ook uitzag. Ajax had de bal, maar opnieuw bleef het sprankelende uit.

Het vervolg van de tweede helft bestond vooral uit pijntjes en wissels. Aan de bal werd Dolberg aan de kant van Ajax nog enkele malen gezocht, maar hij bleef goed verdedigd. Na ruim zeventig minuten spelen werd Fortuna weer eens gevaarlijk. In een kort tijdsbestek konden de aanvallers van de thuisploeg tweemaal vrij uithalen op Onana, maar in beide gevallen bleek de doelman te machtig. Kort erna werd de wedstrijd dan eindelijk in het slot gegooid. Een kopbal van invaller Donny van de Beek zorgde ervoor dat Ziyech alleen op de doelman af kon en hij faalde niet. Met rechts schoot hij de 0-2 binnen.

Niet lang na het vergroten van de marge was het Fortuna dat weer richting Onana kon. Het uiteindelijk geproduceerde schot was echter niet gevaarlijk genoeg om de Kameroener in de problemen te brengen. In het restant van de tweede helft volgden er nog enkele pogingen van beide kanten, maar telkens stond er een doelman in de weg. Tevens was Schöne dichtbij zijn tweede gele kaart, maar hij werd gespaard door de arbiter. Zo won Ajax de wedstrijd met 0-2 na een ruststand van 0-0 en gingen de drie punten mee naar Amsterdam.

Opstelling Fortuna Sittard: Koselev; Ciranni, Ninaj, Dammers, Ospitalieri; Diemers (Vidigal 60'), Smeets, Rodríguez; El Messaoudi, Novakovich, Semedo (L. Lamprou 64').