Ajax wint ondanks moeizame tweede helft van ADO

door Thijs Zwagerman 704

Ajax heeft op bezoek bij ADO Den Haag een moeizame overwinning geboekt. Na een goede eerste helft, waarin Ajax zichzelf met een 0-1 ruststand veel tekortdeed, werden er na de rust amper nog kansen gecreëerd. Invaller David Neres stelde uiteindelijk de zege veilig.

Erik ten Hag koos tegen ADO Den Haag voor Klaas-Jan Huntelaar in de basis en die keuze betaalde zich al na tien minuten uit. Hakim Ziyech trok vanaf de rechterkant van het veld naar binnen en speelde vervolgens Huntelaar op knappe wijze vrij. Oog in oog met ADO-doelman Luuk Koopmans bleef Huntelaar vervolgens rustig en schoot hij Ajax overtuigend op voorsprong.

Een paar minuten later kwam Sergiño Dest in een goede scoringspositie. De rechtsback combineerde er lustig op los met Ziyech en Donny van de Beek, waarna hij vanuit een kansrijke positie kon schieten. Zijn inzet verdween echter een meter naast.

Aan de hand van de bedrijvige Ziyech creëerde Ajax voor de rust vervolgens meer dan genoeg kansen om de voorsprong uit te breiden. Dit gebeurde echter niet. Zelfs toen Quincy Promes en Ziyech met zijn tweeën op Koopmans afgingen wisten de Amsterdammers niet te scoren. Ook enkele afstandsschoten van Ziyech leverde geen treffer op, evenals een grote schietkans voor Promes op aangeven van Nicolás Tagliafico.

ADO Den Haag beet ondertussen ook enkele keren van zich af. Zo dook Michiel Kramer na een geweldige aanname oog in oog met André Onana op, maar de laatstgenoemde redde - ondanks dat hij uit positie stond - knap. Crysencio Summerville was daarna ook nog dichtbij de gelijkmaker, toen hij Onana omspeelde en vanuit een lastige hoek in het zijnet schoot.

In de tweede helft gebeurde er vervolgens vrij weinig. Ajax had veel balbezit, maar hanteerde een te laag baltempo en creëerde geen enkele kans. Het spel lag veel stil, als gevolg van veel kleine overtredingen. Na één van deze overtredingen incasseerde Tagliafico zijn vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor de Argentijn geschorst is voor het uitduel met RKC Waalwijk.

Zo’n tien minuten voor tijd zette ADO Den Haag vol in op een slotoffensief. Tomáš Necid viel in en ging naast Michiel Kramer in de spits spelen. Deze tactische zet leek aanvankelijk aan te slaan en Ajax werd teruggedrongen door ADO Den Haag. Uit een spaarzame counter in de slotfase gooide invaller David Neres de wedstrijd kort echter in het slot. De Braziliaan werd op maat bediend door Ziyech en schoot vlak voor tijd de 0-2 binnen. Dit was tevens de eindstand, waardoor Ajax ondanks een matige tweede helft toch weer wist te winnen.

Opstelling ADO Den Haag:

Koopmans; Van Ewijk (84' Necid), Beugelsdijk, Pinas, Meijers; Malone, Goossens (70' Haye), Immers, Bakker (78' Ould-Chikh); Kramer, Summerville.

Wissels ADO Den Haag:

Havekotte, Schoonderwaldt, Bjelica, Ould-Chikh, Necid, Haye, Cibicki, Polley, Falkenburg, Hooi.

Onana; Dest, Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Martínez; Ziyech (89' Álvarez), Promes (80' Neres), Tadić; Huntelaar.

Varela, Kotarski, Schuurs, Álvarez, Neres, De Jong, Marin, Labyad, Traoré, Gravenberch.

0-1 Klaas-Jan Huntelaar (10')
0-2 David Neres (86')

- Er zijn geen uitsupporters van Ajax aanwezig in Den Haag. De directie van de Amsterdammers boycot de wedstrijd uit onvrede over de gang van zaken wat betreft supportsontvangst.
- Ajax reist met een nagenoeg fitte selectie af naar de Hofstad. Enkel Noussair Mazraoui ontbreekt door een blessure.
- Denk jij dat Ajax met 0-2 wint in Den Haag? Zet in en krijg 8,50 keer je inzet terug!