Ajax verspeelt fantastische uitgangspositie in extra tijd

door Thijs Zwagerman 2572

Het is Ajax dinsdagavond tegen Standard Luik niet gelukt om de vroeg opgedane, uitstekende uitgangspositie over de streep te trekken. De Amsterdammers lieten Standard in leven en betaalde daar in de extra tijd de rekening voor.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Standard ging de meeste aandacht uit naar Daley Blind. De van Manchester United overgekomen verdediger begon voor het eerst in de basis, ten koste van de alom geroemde jongeling Carel Eiting. Ook Donny van de Beek moest weer op de bank plaatsnemen. Frenkie de Jong speelde eindelijk op zijn geliefde middenveld.

De openingsfase was zonder twijfel voor Standard. De Belgen lieten het initiatief aan Ajax, maar kwamen er zelf een aantal keer bijzonder dreigend uit. Aanvaller Carcela was namens de thuisploeg gevaarlijk met twee schoten van afstand. Daar tegenover wist Ajax alleen een kopballetje van Klaas-Jan Huntelaar in de handen van Guillermo Ochoa te noteren.

De ontlading was dan ook groot toen Dusan Tadic de bal na een heerlijke actie perfect afleverde op het hoofd van Huntelaar. Ochoa was tussentijds al onder de bal door gegaan, waardoor de 34-jarige spits een leeg doel had. Desalniettemin kopte Huntelaar Ajax zeer knap en al vallend op voorsprong.

Kort na de openingstreffer was het André Onana die Ajax in de wedstrijd hield. Sá probeerde de Ajax-doelman te verschalken met een hakje, maar de inzet was een eenvoudige prooi voor Onana. Vervolgens nam Ajax het initiatief over. Eerst ging Tadic na een mooie pass van Ziyech op Ochoa af, maar besloot de Serviër de bal breed te leggen. Een verdediger kwam ertussen en de kans was verkeken.

Een minuut later maakte Tadic deze, achteraf gezien, verkeerde inschatting dubbel en dwars goed. Ziyech bediende Neres met een weergaloze pass. De Braziliaan controleerde en legde de bal terug op Tadic. De aankoop van Ajax schoot de bal vervolgens onberispelijk in de hoek, buiten het bereik van Ochoa. Ajax zat, na een weifelend begin, op rozen.

Een minuut voor rust leek Lasse Schöne de wedstrijd nog mooier te maken. De ervaren Deen schoot een vrije trap van een behoorlijke afstand op de lat. Door de zwabber die Schöne aan de bal meegaf, stond Ochoa op het verkeerde been. De Mexicaan zal zich dan ook gelukkig prijzen met het feit dat de bal via de lat over het doel verdween. Standard stelde hier voor de rust weinig meer tegenover. Een aantal ongevaarlijke afstandschoten waren de enige wapens waarmee de Belgen Ajax pijn probeerde te doen.

Na de rust begon Ajax wervelend. Tot twee keer aan toe was Ziyech dicht bij de 0-3, maar de spelmaker zag beide keren zijn inzet naast verdwijnen. De eerste keer door zichzelf, de tweede keer doordat de bal door een verdediger geblokt werd. Na dit tweetal kansen verloor Ajax de grip op de wedstrijd. Standard Luik drong aan, in de wetenschap zichzelf aan een betere uitgangspositie te moeten helpen dan op dat moment het geval was.

Na 67 minuten zetten de Belgen een goede stap in die richting. Carcela nam het doel van een behoorlijke afstand onder vuur en verschalkte Onana met zijn inzet. De Kameroener zag er overigens niet helemaal goed uit, terwijl Carcela van Tadic ook aardig wat ruimte kreeg om te schieten.

Standard was terug in de wedstrijd en de tot dan toe opvallend tamme supportersschare van Luik stond opeens weer met man en macht achter de thuisploeg. Ajax kwam er sindsdien nog maar mondjesmaat uit, terwijl Standard de druk gigantisch opvoerde. Opvallend genoeg was de grootste kans dan wel weer voor Ajax. In de 83e minuut moest Huntelaar de Amsterdammers, na een prachtige combinatie met Tadic, namelijk op 1-3 brengen, maar de spits verzaakte zijn tweede van de avond te maken en schoot recht op Ochoa. Even daarvoor had Emond namens Luik nog wel op de paal gekopt.

Na deze mogelijkheid nam Ajax het initiatief weer over van Standard en met Van de Beek en de debuterende Zakaria Labyad in de ploeg als vervangers van respectievelijk Ziyech en De Jong, werden de Belgen weer wat verder teruggedrongen dan halverwege de tweede helft het geval was. Grote kansen creëerde Ajax echter niet.

Aan de andere kant ging Standard nadrukkelijk op zoek naar een strafschop. De Belgen, moed puttend uit de zes minuten blessuretijd, drongen in de absolute slotfase nog een keer fanatiek aan en verdiende de zo vurig gewenste strafschop. Mazraoui legde zijn directe tegenstander met licht contact neer. De scheidsrechter ging mee in diens zoveelste roep om een penalty en legde de bal op de stip. Invaller Emond benutte deze buitenkans en bracht Standard zodoende diep in de blessuretijd op gelijke hoogte.

Het 2-2 gelijkspel is geen slechte uitgangspositie, zeker niet met dank aan de twee uitdoelpunten. Feit is wel dat Ajax het zichzelf veel makkelijker had kunnen maken en volgende week dinsdag opnieuw vol aan de bak zal moeten om ook de derde voorronde van de Champions League te overleven.

Opstelling Standard Luik: Ochoa; Cavanda, Luyindama, Laifis, Fai; Marin, Agbo, Bastien (76' Cimirot); M'Poku (85' Djenepo), Sá (66' Emond), Carcela
Wissels:
Gillet, Vanheusden, Cimirot, Emond, Pocognoli, Djenepo, Miangue

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, Blind, De Ligt, Tagliafico; Schöne (89' Eiting), De Jong (79' Van de Beek), Ziyech (73' Labyad); Tadic, Huntelaar, Neres
Wissels:
Lamprou, Kristensen, Wöber, Van de Beek, Eiting, Labyad, Sierhuis

19' Huntelaar 0-1
34' Tadic 0-2
67' Carcela 1-2
90+4' Emond 2-2

Kaarten:
Geel: Fai (Standard Luik), Tagliafico, Ziyech
Rood: -

- De wedstrijd is voor iedereen gratis te zien bij Ziggo.
- Daley Blind start voor het eerst sinds zijn terugkeer in de basis.
- Kasper Dolberg zit niet bij de selectie; deze 22 spelers zijn wel in Luik.
- Ajax Showtime sprak voorafgaand aan de wedstrijd met Jelle van Damme. Het interview met de oud-speler van zowel Ajax als Standard Luik, lees je hier.
- Mocht Ajax het tweeluik winnen, dan speelt het tegen Dinamo Kiev of Sparta Praag.

In stijl het nieuwe seizoen binnen? Koop een WZAWZDB-zonnebril of bekijk de andere producten in de AS Webshop.