Ajax op kop na doelpuntrijk duel in Emmen

door Finn Dekker 618

Ajax heeft woensdagavond de koppositie gepakt in en tegen FC Emmen. De Amsterdammers speelden lang niet de hele wedstrijd werelds, maar hadden een makkelijke avond tegen de laagvlieger. Door goals van Donny van de Beek, Daley Blind, Klaas-Jan Huntelaar en twee van David Neres werd het 2-5.

De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd. FC Emmen had ook de eerste kans van het duel. Toch opende Ajax vrij snel de score. Na goed werk van Huntelaar, die weer een keer mocht starten, werkte Van de Beek uitstekend af in de linkerhoek. Daarna grossierden de Ajacieden achterin vooral in domme fouten. Tot grote kansen kwam het niet voor FC Emmen, maar Ajax werd meermaals gewaarschuwd.

Voor rust kreeg Ajax wat meer grip op de wedstrijd. Dit resulteerde ook in kansen voor Lasse Schöne en Van de Beek. Uiteindelijk viel voor de thee alsnog Ajax’ tweede. Een vrije trap werd snel genomen, waarna Blind slim wegliep bij de verdediging en uitstekend afrondde. Doelman Kjell Scherpen, die op het verlanglijstje staat van de Amsterdammers, was kansloos.

Na rust werd het duel snel in het slot gegooid door Neres. Opnieuw was het uit een vrije trap, maar deze keer was het wel een fout van Scherpen. De Braziliaan profiteerde van het slecht verwerken van het schot op doel. Twee minuten later werd de score weer uitgebreid. Huntelaar kreeg de bal plots voor zijn voeten en scoorde met een van richting veranderd schot. De spits maakte zodoende zijn honderdste treffer voor Ajax.

Na Ajax’ vijfde leek het een beetje pijnlijk te worden voor FC Emmen, dat op veel momenten heel aardig meedeed in het duel. Neres passeerde opnieuw Scherpen na een voorzet van Van de Beek. Toch kwam ook de thuisploeg nog op het scorebord, al was het een Ajacied die André Onana verschalkte. Onana had een slechte terugspeelbal van Nico Tagliafico te laat door en kon een treffer niet voorkomen.

Na de wissels van Kasper Dolberg, Noa Lang en Joël Veltman werd het spel iets tammer. In de slotfase creëerden beide ploegen dan ook weinig kansen meer. Vrij onverwachts werd er vervolgens alsnog een tweede treffer gemaakt door de thuisploeg. Jafar Arias kreeg alle ruimte om te schieten en maakte daar dankbaar gebruik van in de slotfase. Bij die 2-5 bleef het uiteindelijk.