Ajax ontsnapt dankzij Tadić in knotsgek bekerduel

door Thijs Zwagerman 1875

Ajax is woensdagavond op spectaculaire wijze ontsnapt aan een bekeruitschakeling tegen FC Utrecht. In een zeer doelpuntrijk en krankzinnig duel won Ajax uiteindelijk met 5-4, doordat aanvoerder Dusan Tadić een minuut voor tijd voor de winnende treffer zorgde.

Bij Ajax stonden Devyne Rensch en Edson Álvarez in de basis, terwijl doelman Kjell Scherpen onder de lat zijn officiële debuut maakte. Voor de twintigjarige keeper kon zijn debuutwedstrijd bijna niet slechter beginnen. Nicolás Tagliafico verspeelde de bal gemakkelijk in de opbouw, waarna Mimoun Mahi direct opdook voor de neus van Scherpen. De aanvaller van FC Utrecht benutte de eerste kans van de wedstrijd direct en zette de bezoekers na iets meer dan een minuut spelen op voorsprong.

Het antwoord van Ajax liet echter niet lang op zich wachten. Aanvoerder Dusan Tadić ontfermde zich over een vrije trap van aanzienlijke afstand en zag zijn inzet niet veel later fortuinlijk in het FC Utrecht-doel eindigen. Het schot van Tadić werd van richting veranderd, waardoor keeper Maarten Paes kansloos was en Ajax snel op gelijke hoogte kwam. Vervolgens brak een open fase in de wedstrijd aan en golfde het spel op en neer. Rensch wilde aanvankelijk een strafschop nadat hij een tik kreeg van Eljero Elia, terwijl een kleine minuut later Gyrano Kerk alweer voor de neus van Scherpen opdook. Via Davy Klaassen was Ajax vervolgens weer tweemaal dreigend, waarna het enkele minuten later aan Álvarez te danken was dat gepruts in de Ajax-opbouw niet opnieuw werd afgestraft.

Na een halfuur spelen kwam Django Warmerdam hard in botsing met Paes nadat Antony de FC Utrecht-verdediger op hoge snelheid tegen de doelman van de gasten aan duwde. Paes reageerde aangeslagen en kon niet verder. Het spel lag door de kwetsuur van de goalie maar liefst vijf minuten stil, waardoor er in de eerste helft ook veel blessuretijd bijkwam. In de eerste minuut van de blessuretijd zorgde Zakaria Labyad ervoor dat Ajax alsnog met een voorsprong de rust inging. Na een uitstekende opening van Daley Blind en goed doorspelen van Tagliafico, wist Tadić de bal op maat af te leveren bij Labyad. De gelegenheidsspits knalde vervolgens overtuigend raak.

Vrijwel direct na de rust kwam FC Utrecht alweer op gelijke hoogte. Na twee halfslachtige ingrepen van Rensch kon Kerk over de rechterflank uitbreken. De snelle aanvaller leverde vervolgens een goede voorzet af, welke door de geheel vrijstaande Mahi eenvoudig werd binnengewerkt. Het antwoord van Ajax volgde luttele minuten later via Antony. De rechtsbuiten trok naar binnen en haalde uit, waarna hij zijn schot via St. Jago gelukkig in het FC Utrecht-doel zag eindigen. Lang kon Ajax opnieuw niet genieten van deze voorsprong, want binnen twee minuten trok Sander van de Streek de stand weer gelijk. Uit een hoekschop knalde de middenvelder de 3-3 achter Scherpen.

De wedstrijd bleef ook na het zesde doelpunt van de avond op en neer golfen. De goed spelende Álvarez kreeg een redelijke kopkans namens Ajax, maar verder creëerden de Amsterdammers weinig goede mogelijkheden. Twintig minuten voor tijd werd het er daarnaast allemaal niet gemakkelijker op toen Scherpen een voorzet uit zijn handen liet glippen en invaller Moussa Sylla profiteerde. De aanvaller tikte van dichtbij de 3-4 binnen.

In een poging het tij te keren bracht trainer Erik ten Hag Jurgen Ekkelenkamp voor Álvarez. Krap tien minuten voor tijd was invaller Ekkelenkamp de aangever op de gelijkmaker van andermaal Labyad. Ajax kwam er snel uit, waarna Antony de diepgaande Ekkelenkamp op maat bediende. De middenvelder legde de bal goed klaar voor Labyad, die met zijn tweede treffer van de avond voor de nieuwe gelijkmaker zorgde.

Het slotakkoord was voor aanvoerder Tadić. De linksbuiten trok vanaf de buitenkant naar binnen, op zoek naar een schot. De ruimte voor dit schot vond hij uiteindelijk, waarna de Serviër met zijn mindere rechterbeen fantastisch uithaalde en Ajax op 5-4 bracht. De prachtige winnende treffer voorkwam een verlenging en zorgde er tevens voor dat Ajax ten koste van FC Utrecht verder bekert. Wie in de volgende ronde van het bekertoernooi de tegenstander zal zijn, wordt binnenkort bekend.

Scherpen; Rensch (86' Martínez), Schuurs, Blind, Tagliafico; Álvarez (73' Ekkelenkamp), Gravenberch, Klaassen; Antony, Labyad, Tadić.

Stekelenburg, Kotarski, Ekkelenkamp, Martínez, Taylor, Jensen, Llansana, Regeer, De Waal.

Opstelling FC Utrecht:

Paes (31' Oelschlägel); Van der Maarel, St. Jago, Hoogma, Warmerdam; Van de Streek, Van Overeem, Ramselaar; Kerk, Mahi, Elia.

Wissels FC Utrecht:

Velanas, Troupée, Sylla, Oelschlägel, Mokono, Mamengi, Lonwijk, Janssen, Houweling, Emanuelson, Dalmau, Boussaid.

5-4 Dusan Tadić (89')

- Ajax moet het tegen FC Utrecht doen zonder Sean Klaiber en Klaas-Jan Huntelaar. Beide spelers zijn geschorst. Verder doet Quincy Promes ook niet mee. De aanvaller is vrijgelaten, maar voordat hij weer in actie komt, gaat Ajax eerst een gesprek met hem aan. Ajax kent verder ook enkele blessuregevallen.
- FC Utrecht mist eveneens enkele spelers. Onder meer Adam Maher en Simon Gustafson ontbreken door blessures.
- Denk jij dat Ajax met 2-0 wint van FC Utrecht? Zet in en krijg 8,15 keer je inzet terug!