Ajax O19 ruim langs NAC Breda en terug aan kop

door Jesse ter Haar 39

Ajax Onder 19 heeft zondagavond een uiteindelijk ruime 4-1 overwinning weten te boeken op de leeftijdsgenoten van NAC Breda. Door die overwinning stoomde het op op de ranglijst en nam het de eerste plek over van AZ. Eerder op de dag speelde Ajax Onder 17 doelpuntloos gelijk op bezoek in de Domstad en maakt Ajax Onder 15 geen fout door in eigen huis met 2- 0 te winnen van FC Twente.

FT | FC Utrecht O17 - Ajax O17 (0-0)

Ajax O17 heeft op bezoek bij FC Utrecht niet weten te winnen. De wedstrijd eindigde in 0-0, waardoor de ploeg puntenverlies opliep in de titelstrijd met FC Groningen. Een geluk bij een ongeluk is dat de Groningers zelf met 4-1 onderuit gingen bij NEC O19, waardoor Ajax O17 op basis van het doelsaldo bovenaan staat.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax. Ian Beelen zette goed druk, stuurde Hoogewerf weg, waarna de aanvaller in het zijnet schoot. Het was vooral Ajax dat de bal had, terwijl FC Utrecht loerde op de counter. Dat laatste leverde bijna een doelpunt op. Een kopbal werd vrij voor het doel naast gekopt.

Na rust kreeg Ajax direct een nieuwe goede kans. Invaller Hossein Zamani - hij verving al voor rust de geblesseerd geraakte Max de Waal - gaf goed voor, maar Beelen kreeg de bal uit een lastige hoek niet meer richting het doel. Aan de andere kant was ook FC Utrecht wederom gevaarlijk, maar doelman Calvin Raatsie redde knap. Vlak voor tijd dacht Ajax aan een late goal, maar een schot van Beelen werd gekeerd en een doelpunt van Devyne Rensch werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Raatsie; Bonnah, Kasanwirjo, Rensch, Baas; Regeer, Beelen, Warmerdam; Hoogewerf, Pinas, De Waal (Zamani 23').

Nog niet bekend.

-

FT | Ajax O15 - FC Twente O15 (2-0)

Ajax O15 heeft op Sportpark de Toekomst met 2-0 weten te winnen van de leeftijdsgenoten van FC Twente. De Amsterdammers kwamen dankzij een benutte penalty van Divaio Bobson op voorsprong, waarna Julian Rijkhoff in de slotminuut voor de bevrijdende 2-0 zorgde. Vlak voor rust kreeg Dirk Rasing rood.

Al vrij snel in de wedstrijd was Ajax dichtbij een doelpunt. Een voorzet van Bobson vanaf de linkerkant werd door Jaydon Banel op de lat gekopt. Nadat Rijkhoff en Amourricho van Axel-Dongen eveneens dichtbij een openingstreffer waren, kreeg ook FC Twente drie prima kansen om te scoren. Uiteindelijk was het Ajax dat op voorsprong kwam. Rijkhoff werd na een dribbel gevloerd in de zestien, waarna Bobson vanaf elf meter raak kon schieten.

Vlak voor rust kwam Ajax met tien man te staan. Rasing verloor de bal, maakte daarna een overtreding en kon alvast gaan douchen. Met drie wissels na rust hield Ajax O15 de voorsprong vast. De jongelingen stonden onder druk, al kwamen ze er geregeld uit via de omschakeling. Nadat Rijkhoff twee kansen miste, was het bij de derde poging wel raak: 2-0.

Opstelling Ajax O15:

Setford; Camara (Kalokoh 36'), Rasing, Milovanovic (Vos 36'), Bijnoe; Oughcha, Jansen (Chahid 60'), Bobson; Banel (Hamouchi 65'), Rijkhoff, Van Axel Dongen (Dubois 36').

Wissels Ajax O15:

De Graaf, Vos, Chahid, Dubois, Hamouchi, Kalokoh.

1-0 Divaio Bobson (33', pen.)
2-0 Julian Rijkhoff (70')

- Rode kaart Rasing (35')

FT | Ajax O19 - NAC Breda O19 (4-1)

Waar de wedstrijd nog begon met een kansrijke vrije trap voor Vitesse, was het daarna Ajax dat algauw de touwtjes in handen nam. Quiten Timber verdiende eveneens een vrije trap voor de Amsterdammers en die eiste Kenneth Taylor op. Hij legde aan en schoot de bal keurig via de binnenkant van de paal in het doel: 1-0. Hierna gebeurde er enige tijd weinig noemenswaardigs, maar het volgende hoogtepunt kwam op naam van Brian Brobbey. De spits werd de diepte in gestuurd, lobte de bal over de uitkomende keeper, maar zag zijn inzet via de paal terug het veld in komen.

Kort hierna was het NAC Breda dat wel doel trof. De ploeg uit Brabant kwam door over de rechterflank en gaf een voorzet richting Mohamed Amissi. De aanvaller zette zijn hoofd tegen de bal en faalde niet: 1-1. De fase hierna bestond enkel en alleen uit Ajax-kansen, maar het vizier stond niet op scherp. Brobbey vergat de bal goed aan te nemen om alleen op de doelman af te gaan, Timber schoot in de handen van de keeper en even later schoot ook nogmaals Brobbey de bal op de keeper. Naci Ünüvar waagde de laatste poging voor rust, maar ook die kon de voorsprong niet op het bord zetten.

Ook na rust was het de ploeg van John Heitinga die op zoek ging naar treffers. Via Kenneth Taylor vloog er nog een bal naast het doel, maar Ünüvar scoorde enkele minuten later wel. Op aangegeven van Liam van Gelderen was het raak. Hierna was het alleen Ajax dat zich meldde. Via Taylor en Van Gelderen was het dan ook dichtbij de 3-1, maar zij misten toen nog. Sontje Hansen deed dat, op aangeven van Jurriën Timber, even later niet. De verdediger stoomde op en kreeg de bal bij de aanvaller, die vervolgens op miraculeuze wijze de bal over de doellijn werkte.

Hierna liet Ajax er geen gras meer over groeien. Ruim vijf minuten later namelijk, tekende de Amsterdammers ook voor de vierde en daarmee laatste treffer vna het duel. Eros Maddy, invaller van dienst, trok de bal voor en Taylor maakte zijn tweede van de middag. In de slotfase had er nog een vijfde treffer aan het totaal toegevoegd kunnen worden, maar zover kwam het niet.