Aantrekkelijk Ajax speelt gelijk tegen Steaua

door Thijs Zwagerman 356

Een aantrekkelijk Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen Steaua Boekarest gelijkgespeeld. Uitblinker Carel Eiting zorgde voor rust voor de enige Amsterdamse treffer. Even daarvoor was Steaua met wat geluk op voorsprong gekomen.

Terwijl Ajax in de openingsfase van de wedstrijd het spel controleerde en de bal makkelijk rond liet gaan, was het Steaua Boekarest dat verrassend op voorsprong kwam. Florin Tanase profiteerde van het mistasten van Perr Schuurs. De jonge centrumverdediger miste de bal uit een voorzet en bood zo Tanase een vrije scoringskans. Deze liet de Roemeen niet liggen en zo bracht hij Steaua op voorsprong.

Carel Eiting poetste deze opgedane achterstand binnen een kleine twintig minuten weg. Nadat Ajax via Zakaria Labyad, Noussair Mazraoui en David Neres al wat mogelijkheden had gekregen, was het Eiting die de Amsterdammers weer naast de Roemenen schoot. De controlerende middenvelder kreeg de bal in het vijandelijke strafschopgebied van Neres. Vervolgens maakte hij deze heerlijk vrij en schoot hij overtuigend de gelijkmaker binnen.

Het doelpunt was een logisch gevolg van verhoudingen op het veld. Ajax domineerde en bepaalde het tempo, terwijl Steaua niet veel meer kon doen dan gegroepeerd achter de bal aan lopen. Voor de rust resulteerde dit verder overigens niet meer tot grote kansen. Labyad was nog dichtbij de 2-1, maar zijn vrije trap verdween rakelings naast.

Na de rust ging Ajax aanvankelijk door waar het voor de pauze mee bezig was. De Amsterdammers zetten de lijnen uit, maar waren in tegenstelling tot het eerste bedrijf een stuk minder dreigend. Doelpuntenmaker Eiting was wellicht nog het meest dichtbij, toen zijn vrije trap via de Steaua-muur nipt over het doel verdween.

Verder moest Ajax ook toestaan dat de Roemenen van Steaua Boekarest middels een aantal counters een aantal keer voor het doel van André Onana verschenen. Echt gevaarlijk waren deze situaties overigens niet.

Doelpunten vielen er dan ook niet meer te noteren na rust. Ajax speelde echter fris en had de druk er goed op zitten. Een nuttige oefenpot, waarmee de ploeg van Erik ten Hag vooral voor de rust aantoonde dat het in staat is het gewenste Ajax-spel op de mat te leggen.

Opstelling Ajax: Onana; Kristensen (60' Pasquali), Schuurs, De Ligt, Wöber; Eiting, Mazraoui (58' Gravenberch), Labyad (78' Jensen); Neres, Huntelaar, Lang (64' Johnsen).
Kotarski, Kemper, Pasquali, Gravenberch, Jensen, Johnsen, Pereira.

Opstelling Steaua Boekarest: Bălgrădean; R. Benzar, B. Planic, M. Bălașa, J. Morais; Teixeira, Pintilii, Ov. Popescu; D. Man, Fl. Tănase, F. Coman.
Wissels Steaua Boekarest:
Ducan, A. Vlad, Nedelcu, Dumitru, L. Filip, Moruțan, I. Stoica, D. Toma, K. Qaka, D. Benzar, Jakolis.

0-1 Florin Tanase (6')
1-1 Carel Eiting (25')

- Het duel begint tien minuten later, omdat de bus van Steaua Boekarest vertraging heeft opgelopen.