Van AZ naar Ajax: Wie waren er succesvol?

door Bart Veenstra 12

Van AZ naar Ajax: Wie waren er succesvol?

door Bart Veenstra 12

Laatst geüpdatet

Met een goede overwinning op Feyenoord (2-1) op zak gaat men zich in Amsterdam richten op de aankomende wedstrijd tegen AZ (woensdagavond, 20:45 uur). In het recente verleden waren er meerdere spelers die van AZ naar Ajax vertrokken, maar wie waren daarvan nou écht succesvol? Ajax Showtime brengt een overzicht.

Henk Tijm was in 1961 de eerste speler die overkwam van AZ, waarna Siem Tijm (1963), Henk Timmer (2002), Olaf Lindenbergh (2005) en Kenneth Perez (2006) volgden. Vanaf het jaar 2009 deed Ajax weer zaken met de Alkmaarders en sindsdien werden nog eens zes spelers opgehaald uit de Kaasstad.

Demy de Zeeuw (2009-2011)
In de zomer van 2009 kwam Demy de Zeeuw voor een bedrag van zo'n acht miljoen euro over van AZ. De middenvelder was twee jaar basisspeler en was in 2011 onderdeel van het kampioenselftal, dat na zeven jaar wachten weer een titel in de wacht wist te slepen. Bovendien werd hij in 2010 geselecteerd voor het Nederlands elftal, dat tweede werd op het WK in Zuid-Afrika. Toch was zijn Ajax-periode kort, maar krachtig. In 2011 verkaste De Zeeuw naar Spartak Moskou, maar dat werd geen groot succes. Na avonturen bij RSC Anderlecht en NAC Breda hing hij zijn kicksen aan de wilgen.

Mounir El Hamdaoui (2010-2012)
Mounir El Hamdaoui begon geweldig aan zijn periode bij Ajax en zorgde voor enkele schitterende treffers. Na een paar maanden werd Martin Jol ontslagen en onder diens opvolger, Frank de Boer, was het al snel gedaan met de spits. Trainer en speler kregen ruzie en de aanvaller kwam al snel niet meer aan spelen toe in Amsterdam. Al met al kan de investering (5 miljoen euro) als verloren beschouwd worden. Na periodes bij Fiorentina, Malaga, AZ, Umm-Salal en Al Taawon zit hij tegenwoordig zonder club.

Kolbeinn Sigthorsson (2011-2015)
Een jaar na de komst van El Hamdaoui haalde Ajax opnieuw een spits uit Alkmaar. Dit keer betrof het Kolbeinn Sigthorsson. De IJslander kostte Ajax vier miljoen euro. In de vier jaar die hij onder contract stond in Amsterdam wist hij nooit echt een vaste basisplaats te veroveren dan wel écht te overtuigen. In de zomer van 2015 verkocht Ajax de spits aan FC Nantes, maar ook bij de Franse club wil het niet vlotten. Het verhuurde hem afgelopen zomer aan het Turkse Galatasaray, maar de club van Wesley Sneijder en Nigel de Jong stuurde hem afgelopen winter weer terug naar Frankrijk. Dit seizoen kwam hij daar pas twee keer in actie.

Niklas Moisander (2012-2015)
Weer een jaar later deed Ajax opnieuw zaken in de Kaasstad. Dit keer geen spits, maar een verdediger. Voor een bedrag van zo'n vier miljoen euro werd Niklas Moisander teruggehaald naar Amsterdam. De Fin deed het prima, werd twee keer kampioen en werd bovendien aanvoerder. Toch werd hij niet zo populair als zijn voorganger Jan Vertonghen. Na drie jaar Ajax vertrok hij naar Sampdoria, maar in Italië had hij het al snel gezien. Inmiddels staat hij steevast in de basis bij Werder Bremen, dat uitkomt in de Bundesliga.

Nick Viergever (2014-heden)
Opvallend: in 2013 haalde Ajax geen enkele speler van AZ. Een jaar later kwam daar alweer verandering in toen Ajax voor twee miljoen euro Nick Viergever ophaalde als opvolger van Niklas Moisander, die uiteindelijk pas een jaar later zou vertrekken. Het zorgde er wel voor dat Viergever in zijn begintijd bij Ajax nauwelijks speelde. En toen Moisander eindelijk was vertrokken, moest hij Jaïro Riedewald voor zich dulden. Pas toen Riedewald begin 2016 geblesseerd raakte, kon Viergever een reeks zetten. Dat deed hij naar behoren, maar onder de nieuwe trainer Peter Bosz leek hij in eerste instantie zijn basisplek weer kwijt te zijn.

De resultaten vielen echter tegen bij de start van het seizoen, waardoor Bosz in de uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles (0-3) eind augustus koos voor Viergever. Sindsdien is de mandekker eigenlijk niet meer weg te denken uit het basiselftal van Ajax.

Nemanja Gudelj (2015-2016)
De laatste speler die Ajax bij AZ vandaan haalde was Nemanja Gudelj. De Servische middenvelder, die overkwam voor zes miljoen euro, begon nog goed aan zijn Amsterdamse avontuur. Voormalig trainer De Boer roemde hem om zijn werklust en zijn vermogen om veel ballen af te pakken en te onderscheppen. 'Als zijn handelingssnelheid hoger had geweest, speelde hij bij FC Barcelona', zei De Boer wel vaker. Onder Bosz was het echter snel gedaan met de Servisch international. Hij verloor, mede door de komst van Hakim Ziyech en de doorbraak van Lasse Schöne op 'zes', zijn plek op het middenveld en dat deed hem pijn. Gudelj kon het niet mentaal niet meer opbrengen om op de bank te zitten en vertrok afgelopen januari naar het Chinese Tianjin Teda.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties