Prestaties oud-Ajacieden in het buitenland in beeld: Bundesliga

door Melle Goekoop 0

Bron Ajax Showtime

Prestaties oud-Ajacieden in het buitenland in beeld: Bundesliga

door Melle Goekoop 0

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Bij Ajax Showtime worden dagelijks de prestaties van oud-Ajacieden uitgelicht in het 'Buitenland'-topic. Inmiddels zijn alle grote competities afgelopen en zijn de prijzen verdeeld. Nu is het tijd om op basis van statistieken terug te kijken naar hoe de oud-Ajacieden in de vijf grote competities gepresteerd hebben over het gehele seizoen. Dinsdag is het de beurt aan de opvallende oud-Ajacieden uit de Bundesliga.

Justin Kluivert

Wedstrijden: 19/34

Basisplaatsen: 8

Speelminuten: 810

Doelpunten: 3

Assists: 1

Justin Kluivert kende bij RB Leipzig een moeilijk seizoen. De buitenspeler werd dit seizoen gehuurd van AS Roma en had de nodige aanpassingsproblemen aan het systeem van Julian Nagelsmann. Daarnaast liep de jongeling rond de jaarwisseling een kuitblessure op en kreeg hij later nog last van een enkelblessure.

Toch heeft Kluivert goede dingen laten zien in het shirt van de Red Bull-ploeg. In de laatste twee wedstrijden van het seizoen wist hij het net te vinden. Daarentegen miste hij volgens de statistieken zes grote kansen dit seizoen en en uiteindelijk zette hij zeventien procent van zijn schoten om in een doelpunt.

Opvallend is dat Kluivert veel moeite heeft in de duels in Duitsland. Hij kwam in slechts 43 procent van zijn duels als winnaar uit de bus. Dat Kluivert een dribbelaar wordt genoemd, maakte hij wel waar: per wedstrijd had hij gemiddeld 1.2 succesvolle dribbels, terwijl dat over zijn wedstrijdgemiddelde van 43 minuten per wedstrijd is berekend.

Daley Sinkgraven

Wedstrijden: 22/34

Basisplaatsen: 19

Speelminuten: 1573

Doelpunten: 0

Assists: 1

Daley Sinkgraven begon het seizoen als basisklant bij Bayer Leverkusen, maar had halverwege het seizoen veel last van blessures. Hierdoor miste hij de nodige wedstrijden en in de tussentijd werd voormalig Ajax-trainer Peter Bosz ontslagen. De club uit Leverkusen stapte hierna over op een systeem waarbij de rol van linksachter, de vaste positie van Sinkgraven, wegviel.

Sinkgraven kwam te spelen als linker middenvelder, een zogeheten wingback. Verdedigend was Sinkgraven daar solide bezig. Hij onderschepte elke wedstrijd een bal, maakte anderhalve tackle per wedstrijd en maakte daarbij slechts 0,6 overtredingen per wedstrijd. Per wedstrijd werd hij gemiddeld 0,8 keer voorbij gespeeld.

In aanvallend opzicht was Sinkgraven sterk in zijn dribbels. Hiervan slaagde namelijk 76 procent. Ook in de passing was Sinkgraven met 82 procent zuiver, maar zijn voorzetten kwamen bijna nooit aan. Slechts zes procent daarvan vond een ploeggenoot.

Klaas-Jan Huntelaar 

Wedstrijden: 9/18

Basisplaatsen: 7

Speelminuten: 591

Doelpunten: 2

Assists: 1

De ervaren spits besloot afgelopen winter dat hij Schalke 04 wilde helpen in de degradatiestrijd en vertrok bij Ajax. Helaas voor Huntelaar is het niet gelukt om de club uit Gelsenkirchen te behoeden van een seizoen op het tweede niveau. De Nederlander kwam binnen met een kuitblessure en kon pas vanaf maart een bijdrage leveren aan de degradatiestrijd.

Dit deed Huntelaar met twee doelpunten en één assist. De doelgerichtheid die de routinier bij Ajax had, vond hij bij Schalke niet terug. Hij had voor elk doelpunt 296 minuten nodig. Ook de andere statistieken waren niet om over naar huis te schrijven. Slechts één op de drie dribbels van Huntelaar slaagde en van zijn passes op de helft van de tegenstander kwam maar 58 procent aan.

Amin Younes

Wedstrijden: 26/32

Basisplaatsen: 16

Speelminuten: 1394

Doelpunten: 3

Assists: 3

Amin Younes heeft dit seizoen lang met Eintracht Frankfurt gestreden voor een Champions League-plek, maar verspeelde deze in de laatste paar wedstrijden van het seizoen. Dit seizoen liet Younes wel weer de vorm zien waarin hij bij Ajax in het seizoen van 2016/2017 verkeerde.

Evenals destijds was Younes bedrijvig in zijn dribbels. Per wedstrijd had hij gemiddeld twee geslaagde dribbels en over het hele seizoen slaagde 63 procent van zijn ondernomen acties. Daarnaast creëerde hij twee grote kansen per wedstrijd voor zijn ploeggenoten, met als resultaat dat hij drie assists kon bijschrijven.

Net als in zijn Ajax-periode kan Younes nog enige progressie boeken in de afronding. Negen procent van zijn schoten eindigde in een doelpunt. Van zijn gemiddeld 1,3 schoten per wedstrijd ging er verder maar 0,5 op doel.

Sheraldo Becker

Wedstrijden: 18/34

Basisplaatsen: 15

Speelminuten: 1115

Doelpunten: 3

Assists: 3

Sheraldo Becker kende een goed seizoen met Union Berlin, dat op een knappe zevende plek eindigde in de Bundesliga. Becker begon het seizoen als basisklant in Berlijn, maar kreeg in januari een zware blessure. Hierdoor miste hij bijna het hele seizoen en kon hij zijn rentree pas maken in de voorlaatste speelronde.

Hoewel Becker 'slechts' zes keer direct betrokken was bij een treffer, creëerde hij wel acht grote kansen voor zijn ploeg. Per wedstrijd gaf de buitenspeler daarnaast één keypass. Zijn passzuiverheid was dit seizoen slechts 68 procent, maar dat is deels te verklaren door het feit dat Becker per wedstrijd gemiddeld 2,96 voorzetten gaf, waarvan 27 procent aankwam.

Niklas Moisander

Wedstrijden: 18/34

Basisplaatsen: 12

Speelminuten: 1216

Doelpunten: 0

Assists: 0

Niklas Moisander schommelde dit seizoen tussen bank en basis, maar veroverde in de laatste zeven competitiewedstrijden zijn plek in het elftal en was daarbij meteen de captain van zijn ploeg. Voor Werder Bremen viel dit jaar echter wel het doek en dus komen zij volgend jaar uit in de 2. Bundesliga.

Moisander maakte een prima indruk in de wedstrijden die hij speelde en dat levert hem een gemiddelde score van 6,67 op. Hij werd 0,3 keer voorbij gespeeld per wedstrijd en maakte geen fouten die leidden tot tegendoelpunten. Daarnaast onderschepte hij 1,2 ballen per wedstrijd.

Ook in de passing was Moisander goed. Zijn passzuiverheid was 87 procent en per wedstrijd verzond hij 3,9 lange passes die met succes aankwamen bij een ploeggenoot. De Fin won daarnaast het overgrote deel van zijn kopduels: 62 procent.

Deyovaisio Zeefuik 

Wedstrijden: 22/34

Basisplaatsen: 10

Speelminuten: 901

Doelpunten: 1

Assists: 0

Deyovaisio Zeefuik ontsnapte met Hertha BSC aan degradatie. De rechtervleugelverdediger maakte vooral zijn minuten vanaf de bank, maar stond ook geregeld in de basis als een soort rechtermiddenvelder.

In deze positie denderde hij vaak over de flank om een voorzet te geven. Deze voorzetten kwamen echter vaak niet aan. Slechts dertien procent van zijn pogingen vond een Berlijner. Dit zorgt er voor dat Zeefuik per wedstrijd gemiddeld 18,5 keer de bal verloor.

Wel kon de Nederlander vaak de bal veroveren: gemiddeld twee keer per wedstrijd. Daarnaast maakte hij 1,5 tackle per wedstrijd. In de duels was Zeefuik ook sterk. Hij won met 54 procent het grootste gedeelte van zijn grondduels.

Javairô Dilrosun 

Wedstrijden: 12/34

Basisplaatsen: 5

Speelminuten: 582

Doelpunten: 0

Assists: 2

Voor Dilrosun bestond het seizoen voornamelijk uit revalideren. De Amsterdammer begon het seizoen met een hamstringblessure en kreeg later in het seizoen weer te maken met een zware blessure. Vanwege zijn fysieke problemen miste hij dertien wedstrijden.

Wanneer de buitenspeler in het veld stond, had hij moeite om zijn stempel op het spel van Hertha te drukken. Hij scoorde geen enkele keer, maar wist wel twee assists te geven. In de dribbels was Dilrosun overtuigend: 63 procent van dribbelpogingen waren succesvol.

Melle Goekoop (e-mail: m.goekoop@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties