O17 verslaat Groningen, O15 onderuit in mini-Klassieker

door Bart Veenstra 12

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van zaterdag 16 maart. Ajax O15 verloor de mini-Klassieker tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord met 1-2, terwijl Ajax O17 ruim won van FC Groningen O17. De wedstrijden van Ajax O16 en Ajax O19 waren afgelast.

FT | Ajax O15 - Feyenoord O15 (1-2)

Ajax O15 heeft zaterdagochtend op Sportpark de Toekomst met 1-2 verloren van de leeftijdsgenoten van Feyenoord. De Amsterdammers waren slordig en kwamen voor rust al met 0-2 achter. Een aansluitingstreffer vlak voor tijd van Achraf Ougcha mocht niet meer baten.

Na een fel begin van beide kanten was de eerste echte kans in de wedstrijd voor Ajax. Een schot van Jaydon Banel met links ging echter voorlangs. Even later kwamen de bezoekers uit Rotterdam op 0-1. Het was Délano van der Heijden die Feyenoord met een schitterend doelpunt op 0-1 bracht. Ajax was fel, toonde veel inzet, maar tegelijkertijd was het ook slordig. Toch kreeg Ajax via Julian Rijkhoff een kans, maar zijn inzet werd geblokkeerd. Even later kon Timo Jansen uithalen, al ging zijn poging over. Na knullig balverlies kon Feyenoord er vlak voor rust uitkomen en dat leverde via Renys Felica de 0-2 op.

Ajax was na rust dreigend en zocht lang naar de aansluitingstreffer. Rijkhoff kreeg opnieuw een kans, maar dit keer ging zijn inzet naast. Vlak voor tijd maakte Ougcha met een lobje nog wel de 1-2, al kwam Ajax niet meer dichterbij dan dat.

Opstelling Ajax O15:

De Graaff; Camara (Vos 36'), Gooijer, Milovanovic (Klaasen 36'), Bijnoe (Ougcha 46'); Jansen (Van Axel Dongen 46'), Brandes, Chourak; Gesser (Brussee 46'), Rijkhoff, Banel.

Wissels Ajax O15:

Setford, Brussee, Vos, Ougcha, Klaasen, Van Axel Dongen.

0-1 Délano Van der Heijden (21')
0-2 Renys Felicia (34')
1-2 Achraf Ougcha (69')

FT | Ajax O17 - FC Groningen O17 (4-1)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag met ruime cijfers afgerekend met de leeftijdsgenoten van FC Groningen. Hoewel de bezoekers de openingstreffer van Ajax nog snel wisten weg te poetsen, namen de jonge Amsterdammers, aan de hand van Naci Ünüvar, vervolgens afstand.

Ajax begon uitstekend op De Toekomst. In de openingsfase creëerde de ploeg een aantal goede kansen, maar hieruit volgden nog geen doelpunten. Uiteindelijk was het een Groningse verdediger die het elftal van trainer Dave Vos op voorsprong bracht. Ünüvar, die wegens de afgelaste wedstrijd van Ajax O19 weer met Ajax O17 meedeed, lanceerde Nuriemre Aksit. De linksachter gaf de bal vervolgens prima voor, waarna een verdediger van FC Groningen deze achter zijn eigen doelman gleed.

Kort hierna maakten de bezoekers echter alweer gelijk. Een corner kon in eerste instantie nog worden weggewerkt, maar vanaf de rand van het strafschopgebied haalde een Groningen-speler doeltreffend uit. Weer drie minuten later poetste Raphaël Sarfo de gelijkmaker weg. De buitenspeler rondde beheerst af, na een goede dieptebal van achteruit.

Na de pauze profiteerde Jaymillio Pinas van balverlies in de Groningen-defensie. De spits frommelde zich vervolgens tussen drie verdedigers door en tekende voor de 3-1. Een minuut later was Pinas de aangever voor de 4-1 van Max de Waal. De laatstgenoemde kon voor een leeg doel binnentikken na uitstekend voorbereidend werk van Pinas. Hoewel Ajax ook na de vierde treffer nog kansen kreeg op meer, werd er niet meer gescoord. In de slotfase maakte O15-speler Julian Brandes als invaller nog wel zijn debuut in Ajax O17.

Raatsie; Bonnah, Kasanwirjo, Rensch, Aksit (Baas 68'); Regeer, Warmerdam, Ünüvar; Sarfo (Braspenning 65'), Pinas (Pynadath 55'), De Waal (Brandes (75').

Dieker, Baas, Brandes, Pynadath, Braspenning.

1-0 Eigen doelpunt (27')
1-1 FC Groningen (30')
2-1 Raphaël Sarfo (33')
3-1 Jaymillio Pinas (52')
4-1 Max de Waal (53')

- Goed en slecht nieuws voor Ajax O17 in aanloop naar het competitieduel met FC Groningen O17. Door de afgelasting van Ajax O19 kan Naci Ünüvar meedoen bij Ajax O17. Anass Salah-Eddine en Dillon Hoogewerf ontbreken echter.