Kweekvijver: Wat te doen met vertrokken jeugd?

BvdPloeg, 14-09-2019 om 15:00, 10931 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Opeens was daar het bericht: Juan Familia Castillo op huurbasis naar Ajax. De linkspoot vertrok in de zomer van 2016 uit de jeugdopleiding van Ajax en koos voor Chelsea. Na drie seizoenen bewandelt hij nu de omgekeerde weg. De grote vraag op de fora luidde: Moet Ajax dat eigenlijk wel willen? Het verhaal van vertrokken jeugd is in mijn ogen echter veel minder zwart-wit dan menigeen denkt.

Vertrekkende jeugd staat in hun recht

Allereerst is er het fenomeen van vertrekkende jeugdspelers an sich. Ajax kreeg er de afgelopen jaren veelal mee te maken, maar wie denkt dat dit alleen bij Ajax aan de gang is, heeft boter op zijn hoofd. Alle jeugdopleidingen in Nederland worden leeggeroofd, ook door elkaar. In dat opzicht sta ik er vrij nuchter in: jeugdspelers moeten vooral lekker zelf weten waar ze willen spelen. Logische of slechte keuze, iedereen staat vrij om te doen en laten wat hij wil. 

Toen onder meer Donyell Malen, Daishawn Redan, Dillon Hoogewerf en dus ook Castillo besloten om te gaan, vond ik dat bovenal jammer. Jammer, omdat ze grote talenten waren die ik nu niet meer wekelijks mocht zien spelen. Maar ze hadden er allemaal ongetwijfeld een goede reden voor, dus wie zijn wij om daar iets van te vinden? Financieel én sportief... De reacties op de transfers waren vaak van een gelijke strekking, maar in 99 procent van de gevallen niet op hun plaats. In sommige gevallen was de financiële kaart zelfs noodzakelijk. Talenten uit een armer gezin kozen soms simpelweg voor hun familie.

Ajax is streng doch rechtvaardig

Wat betreft de terugkeer van talenten naar Ajax is Castillo eigenlijk een uitzondering op de regel. Veel talenten die gingen, zagen we niet meer terug in het rood en wit. Ze waaiden uit over Europa en krikten het percentage jeugdspelers in Europa met een Ajax-achtergrond mooi op. Terugkeren deed vrijwel niemand, als we het hebben over spelers die al in de jeugdopleiding kozen voor een vertrek. Karma is a bitch? Helemaal niet, maar het is voor mij wel een teken aan de wand.

Ajax moet namelijk extra cynisch staan tegenover jeugdspelers die vertrokken zijn. Het moet zijn eigen imago verdedigen en geen naam krijgen dat je zomaar kunt vertrekken en altijd wel weer kunt terugkeren op het oude nest. Wilde Malen vorig jaar in plaats van PSV ook wel naar Ajax? Daar geloof ik heilig in, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Ajax dat op dat moment niet nodig achtte. Dat is prima; haal vooral geen spelers voor posities die gevuld zijn. Een Ajax-verleden alleen is niet genoeg voor een plek binnen de club.

Ajax geeft dan ook een duidelijk signaal af met de huurovereenkomst van Castillo. Een speler van zijn kaliber kreeg in de afgelopen jaren vaak een contract van één of twee jaar. Kijk maar in de jeugdopleiding, daar zijn er al meer dan vijf die dit seizoen nieuw zijn en nu al een langdurige verbintenis op zak hebben. Castillo moet zich eerst bewijzen, ook bij Jong Ajax en ook met zijn verleden. Een huurcontract komt op mij streng over, strenger dan Ajax misschien bij andere spelers was geweest.

Oud-jeugdspelers kunnen Ajax verder helpen

Tegelijkertijd slaat Ajax juist met de huurdeal niet door in het verdedigen van het eigen imago en dat van de jeugdopleiding. In het eerste elftal loopt met Nicolás Tagliafico één echte linksback rond en bij Jong Ajax staat er eigenlijk niet één op papier. Het is wachten op de doorstroming van onder meer Anass Salah-Eddine, maar die heeft nog wel even nodig. Met de komst van Castillo heeft Ajax een speler binnengehaald die in dat opzicht een belangrijke positie vult. Er valt zodoende altijd te praten als er een plek vrij is, dat is nu dus wel duidelijk. 

Bovendien kennen zulke jonge spelers natuurlijk wel het klappen van de zweep. Ze kennen de club en het spelletje en kunnen zich dus in principe snel aanpassen. Ajax sluit zijn ogen niet voor talenten die de club de rug toe hebben gekeerd, en dat valt te prijzen. Castillo is heus niet de eerste die wel oren had naar een terugkeer. Agents bieden ongetwijfeld hun talenten aan, als het avontuur bij een andere club op niets is uitgedraaid. Ajax staat in die hele situatie ogenschijnlijk sterk in zijn schoenen en dat is de belangrijkste conclusie van het hele verhaal.

De club moet bovenal blijven vinden dat het de beste jeugdopleiding ter wereld is. Wie daar geen deel (meer) van uit wil maken, staat weliswaar in zijn recht, maar staat daarmee ook met 1-0 achter. Vaak gaat het om talenten die juist de essentiële laatste jaren in de Ajax-jeugd missen. Castillo komt dus uiteindelijk gewoon op nul binnen. In het verleden behaalde resultaten bieden hem ook geen enkele garantie voor de toekomst. Hij en eventuele andere talenten die een tweede kans krijgen van Ajax, moeten het meer dan wie dan ook zelf laten zien. De screentest die Ajax opstelt voor terugkerende jeugd zal ongetwijfeld keihard zijn, maar wie die overleeft, hoort vervolgens weer meer dan welkom te zijn.

LEES OOK: Is Castillo de toekomst van Ajax op links?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
delphiero
Lijkt wel een nieuwe trend. In plaats dat een speler nu door een Chelsea/City/ManU eindeloos verhuurd wordt om uiteindelijk op je 22ste te vertrekken, houden jeugdspelers het nu na twee/drie jaar genietend van het salaris, hoge opleiding met bijbehorende faciliteiten voor gezien om vervolgens weer te kiezen voor speeltijd op lager niveau. Lijkt me dat een Chelsea/Arsenal hier ook absoluut niet blij mee is, maar blijkbaar de speler wel vrij gemakkelijk laat gaan (Redan, Malen en Castillio). Voor een speler is dit traject eigenlijk perfect aangezien de opleiding/competitie van een hoog niveau is en spelers na twee/drie jaar op 18/19-jarige leeftijd met een gevulde portemonnee weer voor speeltijd kunnen kiezen. We willen waarschijnlijk van JFC horen dat hij spijt had van zijn overstap maar ik denk dat hij het eerder andere jeugdspelers zou aanraden om hetzelfde te doen. Als Ajax zijnde was het aan de ene kant sterk geweest om een duidelijk signaal af te geven om geen jeugdspelers terug te nemen, maar aan de andere kant doet het toch pijn om prachtspelers zoals Malen, Redan en Dilrosun bij andere clubs te zien. Al met al een lastig parket voor Ajax. Persoonlijk laat ik mijn sentiment over de situatie varen en ben ik blij dat ik dankzij JFC minder hoef te kijken naar een Solomons/Ter Heide in jong.
0 0
Gronkjaer
Dit is een incident, volgens mij is dit de eerst in 50 jaar bij Ajax die terugkomt op jonge leeftijd. Wie zijn wij om hierover te oordelen. Lachwekkend dat mensen vinden dat het niet moet kunnen. Je wilde weg dus mag je noooooooooooit meer terugkomen.

Waarom hoor ik niemand over het terughalen van Daley Blind of Quincy Promes? Die vonden het ooit ook ergens beter dan in Amsterdam, dat mag toch helemaal niet! Als we het dan toch in den treure doortrekken dan moeten Heitinga, Poulsen, Witschge, Reiziger ook allemaal ontslagen worden, want ja.. die zijn ook ooit weggegaan. Of geldt deze regel alleen voor 16-jarige jeugdspelers?
0 0
Schwalbino
Je haalt dingen door elkaar.
0 0
Terugnaardemeer
Goed genuanceerd verhaal in de altijd met veel emotie gevulde discussie.

Castillo huren met mogelijke koop is blijkbaar op dit moment de beste optie voor die positie. Ik zie het als een kans voor hem en niet als een tweede kans. Tweede kans verwijst te veel naar een eerdere fout. Het eerst huren ipv gelijk lang vastleggen zie ik ook niet als een strafmaatregel voor het eerder verlaten van de club. Blijkbaar is de vraagprijs in de huidige situatie te hoog. Maar wil Ajax wel de zekerheid dat mocht hij opeens grote stappen maken dat hij dan al voor een vastgelegde prijs gekocht kan worden. Simpele economische afweging die los staat van het vertrek. Ajax heeft al vaker voor deze constructie gekozen bij spelers uit de opleiding van de Europese top die niet bij Ajax vandaan komen.
0 0
Simpelishetmoeilijkst
In principe kijkt me het slecht om dommerds, die Ajax hebben verlaten, omdat zedenken dat het gras elders groener is, trrug te halen. Denktcer nouvecht iemand dat je bij Chelsea beter af bent als jeugdspeler? Ook wij hebben ern krachthonk!
0 0
Redrum
Ik ben er altijd een fel tegenstander van geweest om jeugdspelers die op hun 16e vertrekken in een later stadium terug te halen. De laatste tijd begin ik toch wel een beetje terug te krabbelen. Dit komt grotendeels door de situatie met Malen bij psv. Het mag gewoon niet meer gebeuren dat psv op zo'n schaamteloze luizenmanier een goeie speler binnen hengelt voor weinig. Dan moet zo'n jongen maar terug naar Ajax, ervan uitgaande dat hij een meerwaarde heeft natuurlijk.
1 0
Schip
Ik vind het artikel dit keer niet duidelijk. Wat is nou het standpunt? Jeugdspelers mogen terugkomen, maar moeten zich extra bewijzen. Wanneer? Wat is die screentest dan? Het talent zijn ze niet kwijt.

Malen zou ik dus wel hebben genomen, ook toen Dolberg er nog was. Het was zelfs nog voor Dolberg de gedoodverfde opvolger van Kluivert als Ajax 9.

Dolberg liet het zien centraal en brak gelijk door onder Bosz, maar Malen heeft ook echt talent en dat zag je. Als hij dan teleurgesteld raakt bij Arsenal, zou ik goed met hem praten en een kans geven. Ik zie even niet waarom het nou terecht was dat Ajax geen interesse had. Raiola is een weggooier van een vent, maar geen reden een speler niet te nemen zou ik denken.

Je had ook weinig te verliezen met de terugkeer van een Malen. Hoe dan ook, terugkeer moet niet uitgesloten zijn en per speler worden bekeken. Je kent het potentieel veel beter dan bij spelers die je elders hebt gescout.
0 -1
3sterren
De boodschap is volgens mij juist glashelder: wanneer er een positie in het eerste niet kan worden ingevuld door een talent uit de huidige jeugd, is halen van buitenaf te duur, en dient zich toevalligerwijs een voormalig jeugdspeler aan voor die betreffende positie, dan staat Ajax (lees Overmars) open voor een gesprek dat zou kunnen uitmonden op een eventuele terugkeer.
In het geval van Malen was er kennelijk geen ’vacature’/noodaak om het met hem te hebben over een eventuele terugkeer.
Dat hij juist nu bewijst een goede aanwinst te zijn voor PSV, die kennelijk wel een plaatsje in hun hoofdmacht vacant hadden, is extra zuur.
En we moeten niet vergeten dat een speler die wil terugkeren een klein beetje verwacht dat hij ook daadwerkelijk speelminuten krijgt in het eerste, of in ieder geval een behoorlijk uitzicht daarop mag koesteren.
Lijkt mij niet dat Ajax (lees Overmars) zo kleingeestig is dat Raiola een reden zou kunnen zijn om een voormalig eigen talent de deur te wijzen ...
1 0
vdhaas
De enige kanttekening die ik zou maken is dat je uit moet kijken met de salarisverhoudingen binnen de club. Het kan tegen je werken als die teruggehaalde spelers relatief veel meer verdienen want dan gaat iedereen natuurlijk een jaar of twee 'stage lopen' in engeland. Gelukkig lijkt overmars me wel de juiste persoon om dit in de smiezen te houden.
1 0
Whazzza
Leuk artikel.

Wat mij betreft is Ajax principieel: als je weg gaat heb je je kans vergooit. Maar je moet nooit principes heilig maken en er vanaf durven te wijken wanneer andere belangen op dat moment groter zijn. Hebben we iemand echt nodig op die positie en is de deal goed, dan gewoon doen.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Als talent daar is neem ze dan gewoon terug, want je ziet nu aan die pisclub uit schijthoven die profiteren nu van Malen en Bergwijn uit de Ajax jeugdopleiding
1 0
ram
Kleuter...
0 -1