Hoe Ajax EL-exit tegen Getafe kan afwenden

ThijsZwagerman, 26-02-2020 om 21:30, 24003 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Na de pijnlijke 2-0 nederlaag van afgelopen donderdag in het Coliseum Alfonso Pérez, wordt het voor Ajax een hels karwei om aanstaande donderdag in de Johan Cruijff ArenA ten koste van Getafe alsnog de achtste finale van de Europa League te bereiken. Toch is niet het zeer irritante Getafe Ajax’ grootste tegenstander. Dat zijn de ploeterende Amsterdammers namelijk zelf. Een analyse waaruit blijkt hoe Ajax de dreigende Europa League-exit in de return kan afwenden.

Door de nederlagen tegen Getafe en Heracles Almelo is het niet verwonderlijk dat er weinig Ajacieden met vertrouwen toeleven naar de return tegen Getafe. Ajax speelde in Spanje ver ondermaats, wist geen uitdoelpunt te maken en kreeg zelf wel twee treffers om de oren. Tel daarbij het toch al stroperige spel van Ajax na de winterstop op en het is logisch om te concluderen dat Ajax donderdag tegen Getafe voor een loodzware opgave staat. Toch is het absoluut niet onmogelijk dat Ajax donderdagavond opleeft en zich herpakt. Daarvoor zullen echter wel een aantal cruciale zaken anders moeten ten opzichte van de heenwedstrijd tegen Getafe.

De opbouw

Voorafgaand aan de heenwedstrijd leek het ontzag in de media voor Getafe steeds groter te worden. De Spanjaarden stonden derde in La Liga en verkeerden in bloedvorm. Eén van de meest geroemde kwaliteiten van Getafe was de hoge druk die de ploeg van trainer José Bordalás durft te zetten. Getafe zet in de eerste fase van de opbouw van Ajax alle Ajacieden één-op-één vast, waardoor het opbouwen er voor Ajax natuurlijk niet gemakkelijker op wordt gemaakt. De Amsterdammers zijn gewend dat ploegen zich tegen hen juist ver laten inzakken en hebben normaliter dan ook alle ruimte om op te bouwen. Tegen Getafe is dit dus niet het geval.

Maar dat Ajax in Spanje amper tot een fatsoenlijke aanvalsopbouw komt, heeft het ook grotendeels aan zichzelf te wijten. Ondanks dat Getafe enorm hoog drukzet, liggen er door een slim foefje van Ajax namelijk nog steeds ruimtes tussen de linies om er voetballend uit te komen. De Amsterdammers laten centrumverdedigers Edson Álvarez en Daley Blind ver uitzakken, waardoor er voor de middenvelders ruimte komt zich aan te bieden. Doordat middenvelders Donny van de Beek en Lisandro Martínez zich echter veelal verstoppen achter hun directe tegenstander en geen enkele poging doen om vrij te komen, is Ajax alsnog vaak genoodzaakt om de lange bal te hanteren. Het duel dat volgt op deze lange bal leidt veelal tot balverlies, hetgeen exact is wat Getafe met het hoge drukzetten wil bewerkstelligen. Maar dat Getafe het Ajax onmogelijk maakt om van achteruit te voetballen, is dus een fabeltje. De ruimte om op te bouwen ligt er wel degelijk, maar wordt met name door het middenveld van Ajax niet goed benut.

Door het uitzakken van Edson Álvarez en Daley Blind ontstaat er voor het middenveld van Ajax wel degelijk ruimte om vrij te komen en aanspeelbaar te worden. Zowel Van de Beek als Martínez maken hiertoe echter weinig aanstalten, waardoor Ajax veelvuldig genoodzaakt is de lange bal te hanteren.

Op de spaarzame momenten dat Martínez of Van de Beek wél aanspeelbaar zijn, maakt Ajax tot overmaat van ramp vervolgens de verkeerde keuzes. Is het niet reservedoelman Bruno Varela die in plaats van de geheel vrijstaande Van de Beek de gedekte Martínez inspeelt, dan is het wel Van de Beek die alle ruimte heeft om naar voren door te draaien, maar toch besluit om de bal veilig terug te kaatsen op Varela. 

In de openingsfase van het heenduel met Getafe gaat de Ajax-opbouw mis als Varela ervoor kiest om - in plaats van de vrijstaande Van de Beek - Martínez in te spelen. Een hachelijke situatie, waarbij Varela de bal ternauwernood op tijd wegwerkt, is het gevolg. 

De vrijstaande Van de Beek ontvangt de bal van Varela, maar in plaats van voorwaarts door te draaien kiest de Ajacied voor een veilige kaats terug op Varela.

Zowel in het vrijlopen als in de keuzes die de Ajacieden aan de bal maken, gaat er dus ontzettend veel mis. In de return van donderdag kan Ajax het zich niet nogmaals veroorloven om dergelijke fouten te maken. Hoopgevend is wel dat wanneer de ploeg van Erik ten Hag aan de bal meer risico’s durft te nemen en zonder bal slimmer omgaat met de ruimtes die er tegen het hoog drukgevende Getafe liggen, het aannemelijk is dat Ajax aanstaande donderdag wél tot fatsoenlijke aanvalsopbouwen zal komen. Veel is daarbij dus afhankelijk van de middenvelders en de keuzes die zij zullen maken.

Een zeldzaam moment tijdens Getafe - Ajax: de Amsterdammers slagen er na bijna een uur spelen voor het eerst in om onder de druk van Getafe uit te spelen. Direct levert dit ontzettend veel ruimte op voor de vrijstaande Van de Beek.

Ruimte achter verdediging benutten

Waar FC Barcelona in het weekend voorafgaand aan Getafe - Ajax het goede voorbeeld geeft door met enkele goede passes achter de Getafe-verdediging gevaarlijk te worden, slaagt Ajax er in Spanje niet in om van deze ruimte gebruik te maken. De Ajacieden lijken op de hoogte van het feit dat Getafe achter hun defensie vaak veel ruimte laat liggen en versturen ook enkele passes richting deze ruimte, maar tot echt gevaar of serieuze schietkansen leidt dit niet. Dit komt doordat de pass achter de verdediging vaak onzuiver is. Hierdoor is het voor de Ajacied die de pass ontvangt moeilijk om er een goed vervolg aan te geven, als de bal überhaupt al aankomt.

Al in de derde minuut ziet Blind de ruimte achter de Getafe-verdediging. Zijn pass is echter onzuiver, waardoor Getafe-aanvoerder Djené Dakonam kan ingrijpen.

In dezelfde minuut ziet Blind de ruimte achter de Getafe-defensie opnieuw. Ditmaal probeert hij Nicolás Tagliafico te bereiken, maar opnieuw is zijn pass onzuiver. Tagliafico komt in een uiterste poging nog wel bij de bal, maar krijgt deze niet meer goed voor. 

Even later probeert Hakim Ziyech de diepgaande Ryan Babel te bedienen met een pass achter de verdediging. Babel loopt echter een fractie te snel, waardoor hij buitenspel staat op het moment van spelen.

Eén van de weinige crosspasses die wél lukt: Daley Blind stuurt Sergiño Dest de diepte in.

Waar Ajax in de heenwedstrijd door de onnauwkeurigheid aan de bal weinig gevaar sticht met de crosspasses achter de Getafe-verdediging, wordt wel eens te meer duidelijk dat er kansen liggen met diepgaande spelers achter de Spaanse defensie. Het is daardoor extra zuur dat Ajax juist tegen deze tegenstander geen beroep kan doen op David Neres en mogelijk ook niet op Quincy Promes, die met hun snelheid en gevoel voor het bespelen van de ruimtes van grote waarde zouden kunnen zijn tegen Getafe. 

Desalniettemin moet Ajax met Dest en Tagliafico (geschorst voor de return) als aanvallende backs en buitenspelers als Babel of Danilo nog altijd in staat zijn om diepgaande mensen achter de Getafe-defensie te krijgen. Het is dan alleen nog zaak dat de passing van met name Blind en Ziyech, de spelers die de meeste diepteballen versturen, een stuk zuiverder is dan in de heenwedstrijd. Als dat het geval is, kan Ajax donderdag zeker gevaarlijk worden middels crosspasses achter de Getafe-verdediging.

Meer dynamiek in de as

Een andere manier waarop Ajax tegen Getafe op voetballende wijze tot kansen moet kunnen komen, is door veel meer bewegende mensen in de as van het veld te krijgen. Vorige week tegen Getafe, maar ook afgelopen weekend tegen Heracles Almelo, was Ajax heel makkelijk te verdedigen doordat de Ajacieden amper iets verrassends deden. Op een te laag tempo werd er door de spelers in de as van het veld vrijgelopen. Van achteruit hadden spelers als Blind, Martínez en Álvarez (later Perr Schuurs) hierdoor tegen Getafe de grootste moeite om de bal in voorwaartse richting bij een ploeggenoot te krijgen. Er waren simpelweg te weinig of geen afspeelmogelijkheden voor de opbouwers van achteruit en dat maakte Ajax makkelijk te verdedigen.

Een stuk moeilijker zou het voor Getafe zijn wanneer spelers als Ziyech, Babel, Dusan Tadić en spits Lassina Traoré of Klaas-Jan Huntelaar voortdurend in beweging zijn en op elkaars positie opduiken. Tel daarbij de lopende Van de Beek op, die vanaf het middenveld perfect aanvoelt wanneer hij met een loopactie in de diepte van waarde kan zijn, en het staat vast dat Ajax een stuk onvoorspelbaarder wordt dan in de afgelopen wedstrijden het geval is geweest. Juist tegen het compact en gedisciplineerd spelende Getafe kan dynamiek in de as van het veld ervoor zorgen dat er gaten vallen en er vrijstaande Ajacieden worden gecreëerd. Dit is van cruciaal belang om donderdag in de Johan Cruijff ArenA tot uitgespeelde aanvallen te komen.

Daarbij is het niet ondenkbaar dat Tadić terug zal keren in de spitspositie. De Serviër zit duidelijke in een mindere periode, maar heeft met name vorig seizoen getoond hoe hij van waarde kan zijn als beweeglijk aanspeelpunt in de spits. In de return tegen Getafe zou Tadić in de spits weleens de sleutel kunnen vormen tot het voorkomen van een ongewenst vroege Europese uitschakeling.

Blind is aan de linkerkant van het veld in balbezit, maar heeft eigenlijk geen enkele afspeelmogelijkheid. Al zijn teamgenoten worden gedekt, doen amper een poging om vrij te komen en zijn zodoende onbereikbaar. Hierdoor wordt Blind gedwongen om een lange bal  te spelen. Dit is tegen Getafe een veel voorkomende situatie.

Dat Ajax het zichzelf makkelijker kan maken, blijkt enkele minuten later. Martínez loopt als controlerende middenvelder de diepte in, terwijl aanvallende middenvelder Ziyech zich laat uitzakken. De Marokkaan komt daardoor vrij en wordt ingespeeld. Door zijn eigen slordigheid verspeelt hij vervolgens het balbezit, maar deze situatie laat wel zien hoe Ajax vrije spelers kan creëren.

Ook hoger op het veld kunnen positiewisselingen tot gevaar leiden. Babel wil vanaf de linkerflank de naar binnen gekomen Tagliafico inspelen, maar zijn pass wordt doorzien. Anders zou Tagliafico in kansrijke positie aan de bal komen.

Hier heeft Ziyech zich weer wat laten uitzakken en zijn er ook enkele Ajacieden in beweging. Babel komt bijvoorbeeld in de bal, terwijl Tagliafico en Martínez al vrijstaan. Dergelijke situaties, waarin de Ajacied aan de bal minimaal twee afspeelmogelijkheden heeft, zijn tegen Getafe helaas eerder uitzondering dan regel.

Het belang van lopende spelers in de as van het veld is dus enorm. Tegen het compacte en gedisciplineerd spelende Getafe is het zonder dynamiek in de as van het veld onmogelijk om middels korte passes tot voetballend uitgespeelde kansen te komen. In de bovenstaande situatie wordt de lopende Tadić in de as van het veld aangespeeld.

Conclusie

In de heenwedstrijd tegen Getafe creëerde Ajax nauwelijks serieuze kansen. De Amsterdammers schoten slechts twee keer en geen van deze inzetten eindigde tussen de palen. Om donderdag in de return de 2-0 achterstand om te buigen in een voorsprong, zal er dus duidelijk uit een ander vaatje getapt moeten worden. In de eerste fase van de opbouw zal Ajax vanaf het middenveld veel meer beweging moeten hebben, om zo in de ruimte tussen de linies onder de hoge druk van Getafe uit te voetballen. Eenmaal aan de bal zullen de middenvelders van Ajax vervolgens betere keuzes moeten maken, hopelijk geholpen door meer vrijlopende ploeggenoten dan in de heenwedstrijd tegen Getafe. Het statische Ajax van de afgelopen tijd zal weer dynamisch en onvoorspelbaar moeten worden.

Maar niet alleen moeten de Ajacieden donderdag meer vrijlopen en aan de bal betere keuzes maken, ook zullen de sleutelspelers simpelweg nauwkeuriger en zuiverder moeten zijn in balbezit. Het kan niet zo zijn dat belangrijke spelers als Ziyech, Van de Beek en Tadić opnieuw door de ondergrens zakken en Blind weer bovengemiddeld slordig is in zijn passing. Juist hij en Ziyech kunnen met hun passing namelijk van grote waarde zijn door de diepgaande spelers achter de Getafe-defensie te bedienen, waardoor Ajax gevaarlijk kan worden. Het is slechts één van de mogelijke manieren waarop een vroege Europa League-uitschakeling alsnog kan worden afgewend.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
LammertAlbertus
Als Johan Cruijff vond dat een jeugdspeler Ajax1 basis rijp was
gaf hij ze 6 wedstrijden
hij liet ze ongeacht of nou matig of goed speelden sowieso staan
waardoor ze konden en gingen groeien wat dan ook altijd gebeurde.

Daarna na ie ze een paar weekjes terug en gaf ze daarna een serie van 8 wedstrijden .

Vanaf het moment dat Ajax in de CL uitgeschakeld werd had Ten Hag vol voor Perr Schuurs horen & moeten gaan .
Joel Veltman die het heel goed gedaan heeft sinds zijn comeback
had ik in de winterstop transfervrij naar de PL laten gaan
als iemand dat verdiende dan wel Joel .

Had Ten Hag dat gedaan was Perr Schuurs nu al een topper geweest
maar als je met talentvolle jonge jongens als Eiting & Schuurs terwijl ze bij speeltijd krhet eigenlijk hartstikke goed doen maar je gaat direct daarna weer met ze goochelen weer niet laten spelen weer naar Jong Ajax
worden ze onzeker en raken ze eerder geblesseerd .

Ik vond afgelopen zaterdag maar 2 spelers een voldoende halen
Donny & Babel

De 1-0 was de schuld van Daley Blind die appellerend voor buitenspel stil ging staan
was ie gaan doorspelen en niet gaan appelleren was er geen 1-0 gemaakt.

Edson Alvarez was zo zo zwak zo onzeker, Alvarez had gaf in de eigen 16 een duw in de rug , dat was eigenlijk een pingel en had dus rood horen te zijn.

De media hoor je hier niet over , wat de media wel doet is een jonge speler die heel goed inviel en 1 foute pass gaf en toen voorwaarts druk ging geven eigenlijk zoals het hoort na een fout , hij kreeg de volle laag na de 2-0. Maar de ervaren routinier Daley Blind die nog veel meer verantwoordelijk was voor de 1-0 dan Perr Schuurs voor de 2-0 wordt uit de wind gehouden en the youngster die net als Blind net terug komt van een blessure was de gebeten hond .

Was getekend Voetbak Nederland .

Edson Alvarez als Lisandro Magallan had nooit gekocht horen te worden, meteen op YouTube beelden van jun kon je zien dat die 2 veel meer Feyenoord dan Ajax spelers zijn.

Perr Schuurs gewoon opstellen , Schuurs heeft interessante kwaliteiten, excellente passing , reet makkelijk een mannetje meer, speelt met lef heeft een uitstekend schot , is pro actief .

Als een speler met lef speelt en hij maakt een fout waar een goal uit voortkomt hoor je als Ajacied als nederlandse voetbal journalist hem te prijzen om zijn lef ipv een nog heel jonge speler af te maken en de volgende match zijn foutjes te tellen en op de weegschaal te leggen.


Maarja helaas is Nederland zo verworden , eens had men hier wijsheid in de Nederlandse Voetbal Journalistiek en bij Ajax .
0 0
LammertAlbertus
Sontje Hansen & Naci Ünüvar hebben ze vergeten in te schrijven
maar deze 2 zijn Ajax' beste en gevaarlijkste aanvallers .

Traoré & Danilo met alle respect die hebben het Ajax1 nivo echt niet .

Al ben ik geen fan maar spits Brian Brobbey kan je dr wel ingooien
die kan het al vast wel aan.

Zo zou ik het zonder een half basis elftal het vanavond doen
alleen als Promes volledig fit is mag Promes mee doen
want anders vrees ik dat ook hij net als Ziyech vorige week voor een 3e x binnen 3 maand geblesseerd raakt aan de exact zelfde spier .

Kan Promes niet dan Huntelaar ipv Promes.

Juan Familia de volgende in line qua linksbacks zou ik gewoon opstellen , het is een echt goeie voetballer heeft klasse, zeker weten dat Cruijff hem had laten spelen .

Als vorig seizoen
5 lefties 5 righties lefties left

Ekkelenkamp rechtshalf
Donny op 10 is een positie waar Van de Beek voor geboren is .
4 doelpunt makers

Ekkelenkamp
Donny
Promes
Tadic .

Een middenveld wat kan voetballen passen en controleren .

Daley Blind op 6 is Ajax veruit beste controlerende middenvelder.

Martinez is de betere snellere verdediger Daley de beduidend betere creatievere middenvelder .

En Onana moet de ballen laag inspelen over de grond naar Blind & Eiting .

Tweede helft Huntelaar, Babel evt Danilo dr in .

Zo in deze opstelling zie ik Ajax nog wel een kans maken
zo zullen de ouwe top patronen zo weer terug kunnen keren .

Maar over de grond spelen, hoge lange Onana & Varela wegpeer ballen leiden 9vd10 tot direct balverlies waardoor ze op het middenveld overtredingen gaan maken en kaarten pakken.

Die hoge lange Onana ballen heeft The Spurs in beider Halve Finales terug gebracht in de wedstrijd terwijl ze over de grond door Ajax aanvankelijk finaal van de mat werden gespeeld , dito Chelsea .

De constant hoge lange ballen van ook Varela bracht Getafe vol in dr kracht & Ajax geen moment in dr kracht .

Onana's hoge lange ballen was De Hoofdoorzaak van de uitschakeling en geen zgn kennert die het in de media her-onderkende en besprak .

met deze opstelling maken ze nog wel kansen om door te komen

doen ze het niet zo gaan ze het vrees ik niet redden .

Onana
Dest Schuurs Martinez Familia
Blind
Ekkelenkamp Eiting
Donny
Promes Tadic
0 0
Sjakio
complimenten AS redactie, mooi stuk
0 0
Ajaxbrl
Ondertussen BREAKING in de Kuip, Ze laten Larsson per direct gaan omdat ze een megabod uit China niet kunnen weerstaan, er word een bedrag van zeker wel € 5 miljoen genoemt, men verwacht dan ook dat ze na deze financiele injectie de aansluiting met de Europese top snel zullen realiseren.
1 0
Eastwood
Da's inderdaad een mega-bedrag voor een Feyenoord speler.
1 0
Cello
Nog los van hoe of Ajax zal spelen....wat gaat Getafe doen, nu ze 'om aggregate' 2-0 voor staan. Gaan ze gewoon vol druk blijven zetten?. Of gaan ze de 2-0 proberen te verdedigen en 'over de streep trekken'.
Ik weet...in de competitie spelen ze vrijwel altijd vol drukzetten vooruit. Maar een knockout-ronde kan toch in beleving bij de spelers anders zijn, zeker de tweede wedstrijd.

Als Getafe komt om 'slechts' de voorsprong te verdedigen èn dus niet zoals gebruikelijk vol druk gaan zetten dan kan Ajax misschien nog wel verrassen en de boel omdraaien (als het wil lopen).
Dan kan het wel eens 3-0 of 4-1 worden.
Immers om halverwege ineens je speelwijze weer te veranderen van verdedigend naar vol druk vooruit kan nog wel eens een probleem zijn.
Binnen korte tijd 2 keer scoren kan wel het één en ander los gaan maken in de JC Arena. Met een volle JC Arena achter het team zou het misschien dan nog kunnen gaan lukken ook.

Maar veel zal afhangen, naast de vorm van de ajacieden, hoe of de Spanjaarden gaan spelen.....
0 -1
Peewee
get real, Ajax ligt er gewoon uit, bij 1-0 eindstand heenwedstrijd was het nog wel mogelijk geweest, maar nu en in deze vorm? Vergeet het maar !!!
0 0
Rdk1983
Ben blij dat Onana er weer staat. Maar Tadic op rechts toch stuk minder. Maar zonder Ziyech moet je wel.
Ik zou met Martinez linksback, mits je iemand voor op middenveld hebt, en dat heb je niet. Eiting/Gravenberg/Ekkelenkamp gaan het nog niet doen voor ons.
0 -1
Vak M
En Manchester City moet zsm uitgeschakeld worden. Als zij de cup winnen gaan wij niet rechtstreeks naar CL
0 -2
Ferd
vooralsnog zijn ze geschorst voor Europees voetbal voor de komende twee jaar. En als die schorsing wordt teruggedraaid dan plaatsen ze zich via de competitie. Ze staan 2de, het gat met nummer 5 is 16 punten.
0 0
Cello
Nou....die zie ik niet de CL winnen hoor.
0 -1
Ajaxxxisdebeste
Leg uit
0 -1
Aeter
Er zijn voldoende teams beter dan Man City namelijk. Liverpool onder andere, maar ook zeker Bayern.
0 0
MankeNelis
Volgas vooruit je hebt niets om over na te denken. Een gouwe of een ijzeren.
1 -1
JohnnyD
De vorige analyse tegen Getafe bleek tot achter de komma te kloppen. Laten we hopen dat dat nu weer het geval is. Dan heb ik nog een beetje hoop. Al was het de vorige wedstrijd ook al vanaf het begin duidelijk hoe er gespeeld had moeten worden. Het was bizar te zien hoe de analyse van Getafe bleek te kloppen.
0 -1
Tscheu
Heerlijke analyse
0 0
mvdk
---------------Onana
---------Schuurs-Blind---------
Dest----------Eiting-----Martinez
-------vd Beek-----Tadic-------
---------------Unuvar------------
-------Brobbey-----Traore

Ultra aanval, ruit op het middenveld met creative spelers en 2 pijlsnelle spitsen. Met een volle Johan Cruijff Arena er achter laten we de jonge jongens knallen! Mislukt het, dan hebben ze in ieder geval ervaring opgedaan.
3 0
Ajax27
Ultra aanval? Ik zie een 4-4-2 opstelling met Eiting op 6 en Unuvar op 19.
0 0
insectenverdelg
Onana
Dest Schuurs Blind-Salah Edidne
Martinez
Eiting vd Beek
Tadic Traote Unuvar
Zo zou ik starten en dan Promes in minuit 60 brengen voor Unuvar. .
1 0
Ajaxbrl
Door de getafe-thee in de rust om te wisselen voor tequilla..
1 0
mvdk
Ok, zal de zending omwisselen met een lading Bisacodyl. Dan gaan we lachen...
0 0
Ajax4glory
Ik weet dat 4-4-3 heilig en dat hoort ook zo bij Ajax. Maar waarom proberen we tegen Getafe niet voor 1 keer 4-4-2 uit Tadic samen met Traore voorin. Dan ben je ook van het vleugelprobleem af
1 0
AjaxDaniel
4-4-3 nog wel, we gaan met 12 spelers spelen morgen?
2 0
Ajax4glory
Typo 4-3-3 bedoelde ik
0 0
7172AFCA7395
Die bovenste tweede 4 is de twaalfde man die morgen wel eens
voor de doorslag zou kunnen gaan zorgen...
1 0
ajaxdordtt
Niet.
0 0
DeWijsneus
Ziyech doet niet mee. Staat op Voetbalzone.
0 0
geDaante
En voor de verandering weer eens drukzetten, dat doet het Ajax onder Ten Hag maar nauwelijks.
3 -1
MichelBoerebach
Vorig seizoen wel, overigens.
1 0
geDaante
Spelen met de punt naar achter, Van de Beek als rechtshalf (dus niet meer zo extreem diep, zeker niet in de opbouwfase, echt spelend als middenvelder en niet als halve spits)), Ziyech als linkshalf die veel inzakt om te helpen bij de opbouw, enigszins in de Frenkie-rol. Heeft de dynamiek, handigheid en loopvermogen ervoor. Naast Blind heb je daarbij nóg iemand die met een cross-/dieptepass van achteruit achter de verdediging kan leggen.

Bij de punt naar achter, staat de 6 diagonaal ten opzichte van de CV's, en staat dus niet in de weg/passlijn naar verder naar voren. De halven staan wat dieper, en weer diagonaal ten opzichte van de 6, en zijn dus in principe direct bereikbaar voor de CV's. Veel betere formatie dus, alleen hierom al. Speel een half in, en je hebt de bal meteen hoger op het veld in bezit, en halven zijn over het algemeen creatievere voetballers dan controleurs. Je hebt als CV ook meer afspeelmogelijkheden; de 6, de 8 én de 10. En daarbij uiteraard nog de backs, maar het liefst centraal opbouwen, in een later stadium naar de back, in het geval hij opkomt.
2 0
DeWijsneus
Wie op 6 dan? En wie rechteraanvaller?
0 0
Sterspeler
Eiting op 6. Promes op rechts. Tadic spits. Babel links. (Gebrek aan beter)
0 -1
PeterVKV
Promes kan niet op rechts. Babel kan niet punt.
0 0
PetrusKeizer
we weten t nu wel. ik hoop op eindelijk weer ns suc6 - tegen beter weten in. is nog steeds hoop :)
0 0
trainerdv
Wat ontbreekt is dat je niet als een peuter op de grond moet gaan rollen en je tegenstander na gaan doen, of 90 minuten zeuren tegen de scheids.... Tegen betonteams moet je stoicijns de 1-0 maken zodat ze niets meer aan die rot-tactiek hebben en vooral 90 minuten geconcentreerd voetballen als team. Als het even tegenzit de schouders eronder en door, ipv continue op randzaken te concentreren.
2 -1
geDaante
Te makkelijk, zoals in dit stuk goed beschreven, klopt het speltechnisch al niet, dan wordt het al heel lastig.
2 0
DaNaRWaL
Hadden we Lasse nu nog maar gehad, goud waard voor Ajax
2 0
Babangida83
Net zoals tegen Heracles de tweede helft. De eerste 5 a 10 minuten besteden om de druk van de tegenstander te omspelen met voetballende spelers. Op een gegeven moment wordt de tegenstander dan bang om weggetikt te worden en ben je van die druk af.

Daarna is t een kwestie van geduldig naar links en rechts spelen en de momenten zoeken. Vooral de restverdediging goed houden. Zo komen zij niet in hun spel en bij gebrek aan mogelijke counters, gaan ze enkel nog op de nul spelen.

Tweede helft fel beginnen en vanaf minuut 60 met iets meer risico om een goal te maken. Vanaf minuut 70 worden zij moe en met een 1-0 stand onzeker. Dan wordt t tijd voor de 2-0. En hopelijk net voor tijd nog de 3-0.

Maar de nul is belangrijk, dus rustig opbouwen je tactiek van begin tot eind. Traore en Huntelaar als laatste druk middelen. Lange ballen tegen deze krijgers gaat echter totaal geen zin hebben.
1 -1
geDaante
Deze ben ik niet met je eens, het is te riskant om zo lang te wachten met risico nemen en voor een goal te gaan.
Je moet het drukzetten naar jouw kant zien te krijgen, dus niet onder druk gezet worden, maar daar onder uit voetballen en zelf hoog druk zetten. Dat brengt ook tempo en beleving in je spel, houdt je scherp. Niet counters eruit halen door te verdedigend te staan en achteruit te lopen, maar hun voorwaartse beweging snel afkappen en daar gebruik van maken in de omschakeling naar balbezit.

Nadeel is dat Ajax onder Ten Hag niet lijkt te trainen op onder druk uitvoetballen, want dat kunnen ze sinds zijn intrede niet meer (deels door zijn formatie), te weinig focus daarop. Als je in een 4-2-3-1 formatie speelt, moeten de twee controleurs voor de verdediging ook wel echt goede voetballers zijn, die de bal willen hebben, makkelijk wegdraaien etc. Dat Ten Hag aan dit systeem blijft vasthouden terwijl spelers daarvoor niet voorradig zijn, tekent zijn eenzijdigheid als trainer. Voor mij is het dan ook meer een copycat dan een visionair.

Drukzetten doet Ajax onder Ten Hag ook maar sporadisch. Onbegrijpelijk maar waar.

Het wordt dus wat lastig uit te voeren wat ik hierboven opper, maar zo zou het bij Ajax eigenlijk moeten gaan.
1 0
Babangida83
In principe bedoel ik dat ook. Waar we denk ik van mening verschillen, is dat je niet gelijk een goal moet proberen te maken. Ik denk van niet althans. Dus zelf bij hun hoog druk zetten en zelf onder hun druk uit proberen te voetballen is zeker ook mijn idee.

Alleen juist tegen dit soort tegenstanders is geduld heel belangrijk, denk ik. Het wordt een mentaal heel zware wedstrijd. Het laatste wat je moet doen, is jezelf onder druk zetten om een goal te moeten maken, want dat is gewoon een heel lastig verhaal tegen deze luizenploeg. Geduld gaat de sleutel zijn vanavond, daar ben ik van overtuigd. Maar waar je kansen ziet om diep te spelen, zeker profiteren. Echter niet te snel, want je moet kosten wat kost uit de duels blijven, dan komen zij in hun spel en dan gaan er kaarten vallen met deze scheids (waarna je jezelf weer gaat ergeren)
1 0
xMilkshake
Heb het even doorgeappt naar TH. Dankjewel! Nu hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Blij dat iemand hier even de tijd voor nam, precies wat we nodig hadden.
0 0
Babangida83
Haha, sorry, kon t niet laten :-)
1 0
ProfessorX
Verrassend maken en dynamisch

Onana
Timber , Alvarez ,Blind ,Dest
Ziyech ,Martinez , vd Beek
Traore ,Tadic ,Danillo
0 -2
PeterVKV
allemaal rechtspoten op links
0 0
waayop
AS gaat er vanuit dat er morgen gevoetbald kan worden. Gezien de aangestelde scheidsrechter is dat onwaarschijnlijk. Deze scheidsrechter strooit met kaarten als veegpiet met pepernoten. Wordt een wedstrijd gestaakt als een team nog maar 8 spelers heeft?
1 -2
Libero
Je mag met minimaal 7 spelers aantreden, dus nee.
0 0
Rdk1983
Echt klote van die 2-0. Bij 1-0 kan het nog. Maar Getafe gaat in Arena nog minder voetballen dan thuis. Ik zie het somber in, zeker na Heracles.

Maar wie weet! Heeft Ajax een goede dag, en komen ze in ons spel, kunnen er zomaar 2-3 invliegen!
1 0
BrandjeXL
Dat ze nog minder gaan voetballen kan ook je voordeel zijn. Als die gasten echt de bus gaan parkeren is het zo lastig om ineens in een wedstrijd je tactiek aan te gaan passen.
0 0
DeWijsneus
Alle ballen op Babel. Gaat vlammen morgen.
0 -1
OpaVerteld
Altijd leuk en boeiend deze analyses, ik lees ze graag.
Ontbreekt wel een aspect....de arbitrage!
We krijgen weer een scheids die rondloopt met een complete set van 52 speelkaarten in 2 kleuren, geel en rood, en hij is de dealer.
Stel voor dat ETH voor af bij de wedstrijdbespreking duidelijk aan geeft dat de 1ste de beste Ajacied (m.u.v. de aanvoerder) die in woord of gebaar tegen de scheids spreekt, direct gewisseld wordt.
Amateurtoneel zoals Babel laatst ten beste bracht wordt bestraft met onmiddellijke verwijdering uit de selectie.
Verder verscherpt toezicht middels camera's en mankracht op de "supporters".
Gooien van voorwerpen is levenslang stadionverbod en hoofdelijk aansprakelijk stellen van financiële UEFA sancties.
0 -2
AlexIbarra
Als ik het eerste deel vh artikel zo lees, ontbreekt het misschien ook aan communicatie.
Met een jonge Dest, 2 Argentijnen, een verdwaalde Mexicaan en Blind die met zichzelf bezig is net als de reservekeeper uit Portugal, is er niemand om Donny op z'n flikker te geven als hij te vaak wegloopt. Of die simpelweg zegt "Draai door", als hij zelf ff niet weet wat er in zijn rug zit.

Op het middenveld en voorin ontbreekt vaak de tijd om elkaar erdoorheen te praten, maar met name achterin moet de afstemming beter kunnen. Ik zag soms ook de backs 20 meter inzakken waarna Varela de bal lang speelde omdat ze toch niet vrij genoeg kwamen.
Kost allemaal een hoop tijd en energie, waarna we vervolgens het duel om de lange bal verliezen en iedereen ver uit elkaar staat.

Als dat allemaal wat beter loopt win je misschien niet met 4-1 maar zou je in ieder geval wat rust in je spel krijgen en tot voetballen moeten kunnen komen.
Ik heb liever dat we problemen hebben met afronden dan met de middellijn passeren.
0 -1
Red Devil
Laat ze eens beginnen met 100% inzet en stoppen met janken bij ieder duwtje dat ze krijgen.
Ze zullen zich als echte kerels moeten gaan gedragen en als een team gaan spelen want de laatste weken zijn er een paar teveel met hun eigen belang bezig.
2 -4
louis60
Wat een mooie analyse. Ajax moet snel weer gaan scoren. Dan komt zelfvertrouwen weer terug. En zet inderdaad dr spelers op goede plek! Tadic in de spits. Tien minuten voor het einde KJH erin. En zie Getafe als opwarmertje voor zondag. Een nederlaag tegen AZ is dodelijk.
1 -2
Pheadrus
Heel simple; 3-0 winnen.
1 -1
trodat4030
Goed stuk wederom, ben benieuwd of er iemand binnen Ajax op dit niveau terugkijkt naar dit soort potjes. Zowel de vinger op de zere plek als de oplossingen aandragen.. En het geheel ook nog eens heel duidelijk kunnen beschrijven in klare taal waar de spelers daadwerkelijk iets mee kunnen.

Nou heb ik het niet op lange ballen, maar wel op Ajax en winnen, dus als t niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks en lange ballen achter die CV's leggen. Maar goed, alles valt of staat met de opstelling, Babel mag je gerust buiten de wedstrijdselectie laten, spuit Nous vandaag in een halve coma zodat ie morgen pijnvrij 2 uur kan knallen en zet Dest maar op de flank als buitenspeler. Ff roeien met de riemen die we hebben.
0 -2
Superjodeuh
Nee ik denk niet dat iemand binnen ajax weet wat de passing zuiverder moet, er meer beweging moet zijn en er betere keuzes aan de bal moeten worden gemaakt
0 0
TheTruth
Ja gewoon even aan de bak, dat is hoe.
0 -1
PJK54
Als Ten Hag nu eerst eens begint met het opstellen van spelers op de positie waar ze het best tot hun recht komen ipv wat hij denkt dat beter is en al maanden blijkt te mislukken.

Verder denk ik dat Ajax zich meer moet bekommeren om de wedstrijd van as zondag want het kampioenschap is nu het belangrijkste.
2 -6
Ajaxbrl
Zonde van de energie, de kans op doorgaan is te verwaarlozen en Zondag is veel belangrijker!
3 -8
RusselWestbrook
PSV instelling. Een instelling waar we met z'n allen massaal op liepen te kotsen toen Nederland maar bleef dalen op ranking... en nu moeten we dat zelf gaan doen? Alsjeblieft zeg.

EL is veel belangrijker dan de Mickey Mouse competitie.
3 -5
Libero
Dat laatste ben ik niet met je eens. Zeker het Ajax in de huidige vorm zie ik niet hel veel kans maken om tot de finale te reiken, laat staan 'm winnen.
Word je landskampioen heb je zo goed als gegarandeerd je CL-ticket en ca. 45 miljoen waarop je een (CL-) budget kan baseren en kwalitatieve aankopen doen. Ja, naast de transferinkomsten uiteraard.
Met als fijne bijkomstigheid dat geen van de concurrenten zich direct plaatst voor de CL en het financieel gat met in de eerste plaats PSV nóg veel. misschien wel onoverbrugbaar, groter wordt.
Maar absoluut, 100%, moet Ajax zoals altijd wel gaan voor succes op alle fronten. Verder komen in de EL geeft zeker weten ook een enorme boost, win-win.
0 0
AlexIbarra
Het kampioenschap is ook heel belangrijk maar een club als Ajax hoort 2x in de week te spelen.

Of / of is zoals je zegt een heel zielige instelling, we hebben sowieso de luxe dat we bovenaan staan en dat AZ ook EL moet spelen.
Staan we morgen bij rust 0-3 achter dan kun je best Blind en Ziyech wisselen en sparen voor zondag.

Ik neem aan dat ook niemand vd spelers ermee akkoord gaat als we morgen jong Ajax opstellen en er met 0-5 uit Europa vliegen om ons te sparen voor AZ-thuis..
Krijg je daar weer onenigheid en gezeik over richting zondag.

2x winnen is de beste manier om de draad weer op te pakken.
Ook hebben we onze eer te verdedigen en punten te halen in Europa.
1 -1
PierreHeno
EL 16e finale = loopgravenvoetbal voor halfgevulde stadions en lage kijkcijfers omdat het EL voetbal niet om aan te gluren is ivm de CL. Pas in de halve finales wordt het niveau wat beter. Nu nog maar pas de 16e finale wedstrijd en we zitten in een zware vormcrisis. Van AZ winnen is gezien het verzekeren van CL voetbal komend seizoen met een nieuw basisteam enorm belangrijk. Getafe is geen ploeg om het risico mee te nemen nog meer blessures op te lopen. Laat Eiting, Marin etc het maar eens zien of ze de Ajax bank waard zijn. Hebben we misschien nog wat aan ze in de strijd om de titel.
0 -4
RusselWestbrook
Het niveau van wedstrijden in eredivisie is natuurlijk wel geweldig, dus daar gaan we voor.

AZ moet met 8-0 winnen willen ze de eerste plek van Ajax overnemen. 8 fucking 0. Bij elke andere uitslag staat Ajax nog gewoon bovenaan.
2 -1
Onpartijdig
De vraag is ook of Getafe nog durft om zo hoog druk te zetten in eerste instantie. Het zit in hun aard om gewoon de 0 te houden en zij hebben ook een deuk opgelopen in zelfvertrouwen vanuit de Spanse competitie.

Hopelijk stuurt de trainer ze met de opdracht om hoog druk te zetten het veld in, en dan hopen dat er 2 of 3 spelers vanuit onzekerheid geen volle druk durven te zetten.. dan gaat het mis bij ze.

Maar eens dat wij in eerste instantie gewoon beter moeten voetballen. Hoe makkelijk het ook klinkt, hopelijk scoren wij in de eerste15 minuten, dan zal de energie in het stadion een boost krijgen
0 -1
oudzuid2
tsja als iedereen nou in topvorm verkeerde zag ik het nog wel gebeuren. maar iedereen laat het de laatste paar wedstrijden afweten, Tadic, Ziyech, Blind... niemand staat op. heb er helaas heel weinig vertrouwen in
1 -1
AlexIbarra
Bij Feyenoord had 10 potjes geleden ook niemand er vertrouwen in..
(Ik weet het, "Nooit naar Fey / Psv kijken")

Ik verwacht ook niet dat we ineens een geweldige pot spelen en het omdraaien, maar om het uberhaupt mogelijk te maken moeten ze (we) er eerst in geloven.
Als je na 10 min. een makkelijk gegeven penalty benut, is het alweer spannend.
Zelfs een zinloze 2-1 overwinning met goed voetbal zou al vertrouwen geven.

Wel erg jammer dat we Nico missen, moeten we daar ook weer schuiven.
0 0
Amsteraaij
Tadic
0 0
donpedroh
Welke diepgaande spelers?
3 0
mvdk
De jongens moeten weer even beseffen wie we zijn. Als we met 0-3 van Lille en Valencia kunnen winnen en Chelsea kunnen slachten kunnen we dat ook met Getafe! Maar wellicht dat een aantal al met hun hoofd bij Chelsea, Real etc zitten.
0 0
Pheadrus
Met een fitte selectie is Getafe gezien. Daar zit nu net het probleem.
2 0
Aspers73
Die jongens verloren ook thuis Valencia en Chelsea, en laten we nu net thuis spelen.
1 0
mvdk
Maar tegen Chelsea waren we nog wel de betere met veel kansen! Die kansen zijn nu helemaal weg. Vanaf Willem II is Ajax bergafwaarts gegaan.
0 0
niquedegraaff
Ja, laten we het nu eens een keer omdraaien
1 0
Hagmag
Ga nou eens met de volle 100% er tegen aan, ipv dat voetballen in wandeltempo. Ga die strijd eens aan, loop voor elkaar. Waarom staat die tegenstander continu massaal geposteerd in en rond die 16 ? Omdat ze daar ook ruimschoots de tijd voor krijgen.
3 0
Drukwerk1968
Jij doet net of die 100% inzet er niet is. Ik weet zeker dat die er wel is. Maar op jouw manier is het makkelijk scoren.
0 0
Jornnn
Weetje hoe moeilijk het is om een goeie crossbal of lange bal te spelen als het startpunt van de aanvallers rond de 16 is of iets daar voor. Dan moet je wat Pirlo’s in je team hebben. Alleen Ziyech zou dat kunnen als hij tijd krijgt van de tegenstander.
En als dat al lukt moet je je afvragen of Babel en Tadic de kwaliteiten bezitten om op dit soort ballen te lopen.
1 0
Sterspeler
Eiting kan dat ook.
1 -1
ajaxminimax
Beginnen met Tadic in de spits. En het allerbelangrijkste: laat je niet zo snel irriteren door het verschrikkelijk irritante spel van Getafe
5 0