Zo betoverde Ziyech Chelsea op Stamford Bridge

ThijsZwagerman, 14-02-2020 om 16:40, 16665 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. In deel 7: De wedstrijd van Hakim Ziyech op bezoek bij Chelsea.

Hakim Ziyech is bezig aan zijn laatste maanden als Ajacied. De middenvelder verkast komende zomer naar Chelsea en het is zeer aannemelijk dat hij die transfer grotendeels op 5 november 2019, tijdens Chelsea - Ajax, heeft verdiend. Een reconstructie van de betoverende galavoorstelling die Ziyech op de bewuste dinsdagavond op Stamford Bridge weggaf.

Hoewel Chelsea - Ajax vooral herinnerd zal worden als de wedstrijd van de arbitrale dwalingen die Ajax achteraf gezien een plek in de knock-out fase van de Champions League hebben gekost, was Chelsea - Ajax ook de wedstrijd waar de Ajax-puzzel van trainer Erik ten Hag voor het eerst dit seizoen écht in elkaar viel. Met Donny van de Beek naast Lisandro Martínez en Ziyech als aanvallende middenvelder voor dit tweetal, durfde Ten Hag risico’s te nemen in zijn opstelling en koos hij voor ontzettend veel voetballend vermogen.

Voor het genoemde middenveld, werd de aanvalslinie gevormd door David Neres, Dusan Tadić en Quincy Promes. Met deze behendige aanvallers, die zeventig minuten lang heerlijk werden gevoed door Ziyech, voetbalde Ajax zich in Londen naar een comfortabele 1-4 voorsprong. Na rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman ging het echter alsnog mis en kwam Chelsea terug tot 4-4. Het visitekaartje dat Ziyech tijdens dit gelijkspel afgaf, mag echter niet vergeten worden.

Absolute spelverdeler

De Marokkaans international strooit op bezoek bij Chelsea met passjes. Vanuit de as van het veld verstuurt Ziyech de ene na de andere ragfijne bal en zorgt hij voor ontzettend veel dreiging. In de negende minuut toont de linkspoot voor het eerst écht zijn kwaliteiten, wanneer hij in een oogwenk Neres een loopactie ziet maken en de Braziliaan vervolgens met een perfecte pass bedient.

Met een meesterlijke bal bedient Ziyech de lopende Neres. De balaanname van de Braziliaan springt iets te ver van zijn voet, waardoor de perfecte pass van Ziyech helaas geen direct gevaar oplevert.

De complexe bal op Neres is het startsein voor de ontketening van Ziyech. In de tumultueuze openingsfase, waarin zowel Ajax als Chelsea in de eerste vijf minuten al scoort, komt de creatieveling nog weinig in het spel voor. Maar na een kleine tien minuten trekt Ziyech het Ajax-spel meer en meer naar zich toe. De pass op Neres, maar ook de onderstaande passes op Noussair Mazraoui, Promes en Van de Beek, symboliseren Ziyech zijn kwaliteiten als spelverdeler. Met de blik continu naar voren gericht, sticht Ziyech tegen Chelsea in bijna al zijn balcontacten direct gevaar.

Kort na zijn pass op Neres, speelt Ziyech de bal op prachtige wijze over de breedte van het veld naar Mazraoui. De pass is vergelijkbaar met die op Nicolás Tagliafico van een jaar eerder in de Champions League tegen Bayern München.

Mazraoui controleert de bal goed en heeft zeeën van ruimte aan de rechterkant van het veld.

Na een dribbel van Mazraoui komt Ziyech in de as van het veld in balbezit. Hij ziet Promes direct starten met sprinten en steekt de aanvaller fraai weg tussen Chelsea-verdedigers Kurt Zouma en de niet in beeld staande Fikayo Tomori door. Doelman Kepa is echter alert en kan voorkomen dat Promes in een zeer kansrijke positie in balbezit komt.

Weer een minuut later speelt Ziyech na een ingooi op fraaie wijze Van de Beek tussen twee Chelsea-spelers door in diens voeten in. Een knappe bal, waarna Ajax aan de rechterkant van het veld kan gaan aanvallen.

Bizar rendement

De bovenstaande passes van Ziyech zijn prachtig en etaleren zijn klasse. Maar doordat Ziyech's heerlijke passes daarnaast ook nog een bizar hoog rendement hebben, drukt de Ajacied uit bij Chelsea pas écht zijn stempel op het Champions League-duel. Ziyech is direct betrokken bij drie (!) van die vier Ajax-doelpunten op Stamford Bridge. Alleen in het openingsdoelpunt van de Amsterdammers, waarbij Tammy Abraham een scherpe vrije trap van Promes ongelukkig in zijn eigen doel verwerkt, heeft Ziyech geen aandeel. Bij de 1-2 verzorgt de Marokkaans international de assist, de 1-3 maakt hij op magistrale wijze met wat hulp van Kepa zelf en bij de 1-4 bedient Ziyech Van de Beek met een strakke voorzet. Een veel grotere impact is bijna ondenkbaar in de ruim zeventig minuten die Ziyech uit bij Chelsea op het veld staat. 

De genialiteit van de bovenstaande assist op Promes behoeft eigenlijk weinig toelichting. Met een magistrale trap zet Ziyech acht Chelsea-spelers te kijk en schenkt hij Promes de kans om er koppend 1-2 van te maken. Het is de geboorte van de ‘connection’ tussen Ziyech en Promes.

De weergaloze assist van Ziyech vanuit een ander standpunt. Bovenin beeld vraagt Promes al om de bal die Ziyech een fractie later met veel gevoel zal versturen.

Zo’n beetje even magistraal als zijn assist op Promes, is de manier waarop Ziyech na 34 minuten de 1-3 binnenknalt. Met al het gevoel dat hij in zijn linkerbeen heeft, krult de Ajacied de bal naar de verre hoek. Via de binnenkant van de paal en het hoofd van Kepa valt vervolgens de prachtige 1-3 binnen.

De 1-3 vanuit een ander standpunt. Eigenlijk kan het helemaal niet vanaf deze plek, maar Ziyech krijgt het dus toch voor elkaar om te scoren.

Dat Ziyech in de moeizame fase na de rust vervolgens ook nog de 1-4 inleidt, is de figuurlijke kers op de taart die zijn zinderende optreden is. Ajax wordt na de pauze behoorlijk teruggedrongen door Chelsea, maar na de bovenstaande pass van Ziyech verschaft Van de Beek de Amsterdammers de nodige lucht door er in de counter 1-4 van te maken.

Rustpunt in balbezit

Naast Ziyech’s bovenstaande beslissende momenten en andere fraaie passes, is hij op bezoek bij Chelsea ook belangrijk als rustpunt in balbezit. Wanneer Ajax onder druk staat of andere Ajacieden even geen goede oplossing hebben, kunnen ze de bal vrijwel altijd kwijt bij Ziyech. De linkspoot positioneert zich goed en verplaatst het spel vervolgens met zakelijke breedtepasses. Hoewel deze ballen soms eenvoudig lijken, verplaatst Ziyech het spel telkens uitstekend naar de ruimte en zorgt hij er met deze passes voor dat het drukzetten van Chelsea voor de Londenaren niet het gewenste effect sorteert (lees: balverlies van Ajax).

Ziyech is tegen Chelsea Ajax’ rustpunt in balbezit. Met enkele goede ballen over de breedte van het veld zorgt hij ervoor dat de Amsterdammers onder de bij vlagen hoge druk van Chelsea uit spelen.

Net als in de vorige situatie verlegt Ziyech het spel ook hier naar de linkerkant van het veld, waar Ajax via de vrijgelaten Tagliafico ten aanval kan trekken.

Conclusie

Ziyech speelt op bezoek bij Chelsea één van zijn beste wedstrijden voor Ajax en blinkt, tot hij in de 72ste minuut wordt gewisseld, uit met twee sublieme assists, een weergaloos doelpunt en enkele ragfijne passes. De middenvelder vormt de sleutel tot aanvallen, iets dat Ajax in Londen vooral tot aan de rode kaarten - maar zelfs ook hierna - veelvuldig doet. Chelsea-trainer Frank Lampard heeft van dichtbij kunnen aanschouwen over welke specifieke kwaliteiten Ziyech allemaal beschikt en zal na Chelsea - Ajax volledig overtuigd zijn geraakt van de fantastische voetballer die Ziyech is. 

Nu Chelsea de creatieveling voor minimaal veertig miljoen euro gaat contracteren, staat vast dat hij zijn thuiswedstrijden volgend seizoen zal gaan afwerken op Stamford Bridge. Als Ziyech hierin telkens in de buurt komt van het niveau dat hij op 5 november 2019 in dit stadion haalde, zal de Ajacied ongetwijfeld ook bij Chelsea uitgroeien tot de man om wie het aanvalspel draait.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com

Lees meer 'De wedstrijd van':
Deel 1: Hoe Álvarez van waarde is op het Ajax-middenveld
Deel 2: Waarom Ten Hag in het centrum voor Veltman kiest
Deel 3: Hoe Van de Beek de 8-positie invulde
Deel 4: Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren
Deel 5: Waarom Tadić tegen Valencia het verschil niet kon maken
Deel 6: Zo drukte 'regisseur' Eiting zijn stempel tegen PSV

Denk jij dat Van de Beek scoort en Ajax wint van RKC Waalwijk? Zet in en krijg 2,20 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ETM
Een van de momenten die me het meest bij zullen blijven van Ziyech is, allicht wat vreemd, en vond al weer lang geleden plaats. - Zijn juichen met Traore in de halve finale thuis vs Lyon. (ik geloof bij de 3rde goal)
Uitgeput, een gezicht vol emotie, vol trots ook en ongeloof. In mijn verbeelding onderdeel van zijn ontwikkeling. Dat je samen dat kan bereiken. Dat hij dat bij Ajax dat kon bereiken. Er was geen pose mogelijk, hij was overdonderd en had met zijn companen alles en iedereen overdonderd.
Wat een wedstrijd was dat!
Later zou Ziyech vaker zo juichen(denk aan het in de armen van Tadic springen), maar voor mijn gevoel was dat de eerste keer.
0 0
ajaxinho
Dat jaar maakte hij een grote stap.
(Ik kende hem niet voor hij bij Ajax speelde.)
Wat mij opviel, is dat hij veel km’s (en slidings) maakte.
Daaraan zag ik dat hij zijn best deed om aan te passen.

Wat ik deze laatste periode mooi vind,
is hoe hij de jonkies op sleeptouw neemt.
Die gaan hem echt missen.
0 0
Ajax-4-ever
Ik ben nog nooit zo gefrustreerd geweest tijdens een wedstrijd als bij deze. Wat was dat een ongelooflijk moment met die scheids en 2 rode kaarten.
0 0
MrIvez
Off topic: City 2 jaar geen europees voetbal. Zouden we daar wat spelers kunnen wegsnoepen?
3 -2
gusanito
BREAKING: Manchester City twee jaar uitgesloten van CL voetbal!
1 -1
Henkjanklaas
Ze gaan nog in beroep. Niet te vroeg juichen aub
0 0
ajaxfan83
Heel europees zijn ze uitgesloten plus een boete van 30 mil. Zal mij niets verbazen als de ene na de andere speler daar gaat vertrekken. En wie weet is psg de volgende club die ze aan gaan pakken
1 -1
louis60
Zyech bedankt voor je tijd bij Ajax. Mede door jou genoot ik de laatste twee jaar in het stadion. Na de zomer kom ik weer met beide benen op de grond. Zeker wanneer er nog meer toppers vertrekken. Na de zeventiger jaren , '95/'96 en de afgelopen twee jaar, worden we weer een gewone Nederlandse club. Met 'leuke' talenten. Tuurlijk Marc. Geen Europese(sub top) meer maar met drie clubs in de eredivisie keihard 'vechten' voor de schaal. En toch kom ik naar het stadion. Ik blijf Ajax altijd trouw en stiekum droom ik van de vierde gouden tijd.
0 -1
stopperspil
Chelseakoffertjes met geld
0 -1
MPAjax
Is het onderzoek naar de scheids al geweest en eventuele omkoping? hoe kan je nu een overtreding op blind door laten spelen om vervolgens voor twee overtredingen achter elkaar een straf te geven die er niet waren geweest als hij gewoon had gefloten tegen Chelsea.

Zo zie je maar weer dat de UEFA crimineel is door geen verantwoordelijkheid te nemen in deze zaak. Je hoort ze wel als er een paar fans aan een netje hebben getrokken.
4 -1
Libero
Wat dacht je van de "buitenspel"goal van Promes in de thuiswedstrijd? Daar zat de VAR gewoon te sjoemelen met het moment dat hij het beeld stil liet staan en Promes net met een paar tenen over de virtuele lijn kwam . Hoor je niemand meer over.
Ik ben een voorstander van de VAR, maar niet als ze er zo mee omgaan en al helemaal niet als dat in de doofpot verdwijnt.
1 -1
Markopantelic007
Pff doet gewoon weer pijn dit. Met een beetje capabele scheids had er de volgende dag in alle kranten in Europa gestaan: 'Ajax vernedert Chelsea in eigen huis', in plaats van 'Chelsea sterk teruggekomen'.
3 -1
MisterAFCA
Als je een beetje een zelf respectabele journalist bent kalk je zoiets ook niet op. Hoe kan je nou van een sterke comeback spreken als je met twee man meer staat te voetballen door een scheids met torren in z’n kop. Dan snap je er niet zoveel van hoor.
1 -1
Libero
Die spelers waren anders ook behoorlijk trots op zichzelf.
1 -1
Ajacied33
Wij weten dat Ajax Chelsea vernederd heeft tot de 65e minuut
4 -1