Waarom Ten Hag in het centrum voor Veltman kiest

ThijsZwagerman, 04-10-2019 om 18:15, 34502 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. In Deel 2: De wedstrijd van Joël Veltman tegen Valencia.

Al jarenlang is Joël Veltman regelmatig de gebeten hond in de publieke opinie. De verdediger kan in de ogen van sommigen niets goed doen, maar heeft zich na het vertrek van Matthijs de Ligt toch met succes ontfermd over de grote erfenis van zijn voormalig ploeggenoot. Geruisloos speelde Veltman zich als centrumverdediger in het basiselftal van trainer Erik ten Hag. Ajax Showtime analyseert de rol van Veltman in het huidige Ajax aan de hand van zijn optreden tegen Valencia.

Sinds zijn zware kruisbandblessure heeft Veltman er op belangrijke momenten altijd gestaan. Afgelopen seizoen speelde de 27-jarige puike wedstrijden in de Champions League tegen Juventus en Tottenham Hotspur en viel hij ook erg sterk in tijdens de voor het kampioenschap cruciale wedstrijd tegen PSV. Toch leek er dit seizoen aanvankelijk geen grote rol voor Veltman in Ajax 1 weggelegd. Hoewel hij van Marc Overmars niet mocht vertrekken, was er veel concurrentie. Op de rechtsbackpositie brak Sergiño Dest door, terwijl Ajax ook nog de beschikking over Noussair Mazraoui heeft. Op de plek van rechtercentrale verdediger maakte Perr Schuurs veel indruk en werd even later ook nog Edson Álvarez gecontracteerd. Inmiddels moeten zowel Schuurs als Álvarez in het centrum van de verdediging Veltman voor zich dulden en vormt die laatstgenoemde een solide centrum met Daley Blind. Waarom kiest Ten Hag voor Veltman?

Sterk aan de bal 

Zoals van Ajax-verdedigers verwacht wordt, is Veltman sterk aan de bal. De IJmuidenaar speelt als sinds zijn elfde in de jeugdopleiding van Ajax en weet dan ook als geen ander wat er in dat opzicht van hem verwacht wordt. Ondanks het feit dat Veltman vanaf 2016 amper nog als centrale verdediger heeft gespeeld, blijkt hij het spel als centrumverdediger zeker in balbezit niet verleerd te zijn. Tegen Valencia durft de rechtspoot enkele keren in te schuiven in de opbouw en maakt hij in zijn passing vervolgens vaak de juiste keuze. In de onderstaande situatie speelt Veltman in de derde minuut bijvoorbeeld de tussen de linies vrijstaande Hakim Ziyech in, terwijl Dest aan de rechterkant van het veld helemaal vrijstaat. Ajax wil echter altijd door de as aanvallen en met passes als deze doet Veltman exact wat Ten Hag van hem verlangt.

Veltman durft in te schuiven en ontvangt de bal van Álvarez.

Vervolgens speelt hij Ziyech knap tussen de linies aan.

Ook voorafgaand aan het schitterende openingsdoelpunt van Ziyech, is Veltman belangrijk met zijn passing. De verdediger onderschept in de zevende minuut een matige voorzet vanaf de linkerkant van het veld, neemt de bal een keer aan en twijfelt vervolgens niet om direct Dest in te spelen. Hierdoor omzeilt Veltman drie Valencia-spelers en kan Dest direct snel oprukken. Via Dusan Tadić komt de bal uiteindelijk bij Ziyech, die naar binnen trekt en Jasper Cillessen met een geweldige knal kansloos laat. De aanval begint echter bij de interceptie en snelle inspeelpass van Veltman.

Veltman kan de matige voorzet van Rodrigo gemakkelijk onderscheppen.

En omzeilt met deze pass op Dest vervolgens drie spelers van Valencia.

Dest heeft nu veel ruimte om op te komen. Via Tadić komt de bal uiteindelijk bij Ziyech, die Ajax met een magistrale knal op voorsprong brengt.

Deze situaties vormen geen uitzondering op het spel van Veltman. Hoewel de Ajax-opbouw veelal verloopt via Blind en Lisandro Martínez, is Veltman in staat om in balbezit het spel te versnellen met zuivere, voorwaartse passes. In de vorige thuiswedstrijd, tegen FC Groningen, onderscheidde Veltman zich daarnaast met enkele uitstekende crosspasses. Hoewel deze tegen Valencia uitbleven, is dat ook iets waarmee Veltman van waarde kan zijn in het veldspel van Ajax.

Regelmatig gaat passing in voorwaartse richting gepaard met enig risico. Veltman durft dit risico in zijn spel te leggen en doordat het tegen Valencia goed uitpakt, kan Ajax in het Estadio Mestalla enkele keren fraai onder de Spaanse druk uitvoetballen. Symbolisch voor dat gegeven staat een pass van Veltman in de 56ste minuut. Aan de rechterkant van het strafschopgebied van Ajax wordt hij door twee aanvallers van Valencia onder druk gezet. Doelman André Onana biedt zich naast zijn doel aan en is aanspeelbaar, terwijl ook Blind vrijstaat. Veltman kiest echter voor een diagonale bal op Martínez en troeft daarmee drie drukzettende Valencia-spelers af.

Veltman durft risico in zijn spel te leggen en kiest hier voor de moeilijke bal richting Martínez. Het pakt echter goed uit en zodoende voetbalt Ajax zich knap uit een lastige situatie.

Verdedigend inzicht

Het spel van Veltman in balbezit is goed en stemt tevreden, maar zou weinig waard zijn als hij zijn primaire taak als verdediger niet goed zou uitvoeren. Hoewel Ajax in de fase waarin het zelf de 0-2 scoort behoorlijk onder druk staat, valt er op het verdedigende aspect van Veltman weinig aan te merken. In de 38ste minuut duikt Rodrigo tussen Blind en Veltman op bij de eerste paal, waarna de aanvaller de bal op de paal schiet. Maar verder oogt het centrale duo van Ajax solide en komt Valencia niet tot uitgespeelde kansen. Wel pakt Veltman een onnodige gele kaart, als gevolg van een verkeerde inschatting.

Dest dekt hoog op het veld door op Valencia-linksback Jaume Costa, waardoor er aan de rechterkant van het veld een gat ontstaat waar Gonçalo Guedes induikt. Veltman anticipeert hierop door uit te stappen, maar verkijkt zich enigszins op de snelheid van Guedes. De Portugees is eerder bij de bal en wordt naar de grond gewerkt door Veltman, die daarvoor een gele kaart krijgt. Dat is wel iets waarin de Ajacied moet minderen. Over alle competities kreeg hij dit seizoen namelijk al vijf gele kaarten.

Veltman anticipeert op de pass van Costa op Guedes door uit te stappen.

Guedes is echter eerder bij de bal en wordt door Veltman naar het gras gewerkt. Dit resulteert in een gele kaart voor de Ajax-verdediger.

Het opvallende is dat Veltman even later in de eerste helft, met dus al een gele kaart op zak, precies hetzelfde anticipeert op een bijna identieke situatie. Opnieuw kiest Veltman ervoor om uit te stappen na een pass in de loop van Guedes. Ditmaal is Veltman echter eerder bij de bal en begaat de Portugees een overtreding op de Ajacied. Het toont aan dat Veltman ondanks een eerdere, slecht uitgepakte keuze, nog altijd vooruit durft te verdedigen. Ook een belangrijk spelelement dat van de Ajax-verdediging verlangd wordt. Veltman toont tegen Valencia aan dat hij dit beheerst. 

Veltman stapt, met al geel op zak, opnieuw uit op een pass richting Guedes.

Ditmaal is de Ajacied echter eerder bij de bal en verovert hij deze ook. Guedes begaat een overtreding.

Wisselwerking met Blind

Een andere belangrijke reden waarom Ten Hag naast Blind kiest voor Veltman, is de wisselwerking tussen de ervaren Nederlanders. Veltman en Blind bewaken continu de onderlinge afstanden tussen elkaar en de rest van het elftal. Beide verdedigers zijn in de coaching van achteruit van groot belang voor de rest van het team. Waar het geen geheim is dat Blind binnen de lijnen het tactische verlengstuk van Ten Hag is, draagt ook Veltman met het aansturen van achteruit aanzienlijk zijn steentje bij. In de onderstaande situatie coacht hij zijn ploeggenoten bijvoorbeeld om aan te sluiten en de afstand tot het middenveld korter te maken.

Veltman coacht zijn teamgenoten in woord en gebaar dat de achterhoede moet aansluiten.

Naast de belangrijke coaching van achteruit, vormen Veltman en Blind ook in voetballend opzicht een complementair duo. Een overeenkomst tussen de twee is dat ze beiden niet snel zijn, maar dit gegeven dankzij hun spelintelligentie en goede positionering meestal knap weten te maskeren. Maar waar Blind in de meeste gevallen de opbouw verzorgt en daarin uitblinkt, is Veltman iets meer de meedogenloze stopper. Dat vult elkaar goed aan, zo vindt ook Blind. Na afloop van de wedstrijd tegen Valencia liet hij weten erg blij te zijn met de samenwerking met Veltman. ‘Joël vult het fantastisch in. We kennen elkaar al heel lang, we zijn goede maatjes en kennen elkaar door en door. Het voelt heerlijk om met hem samen te spelen.’

Conclusie

Ondanks de kritiek in de publieke opinie, is het logisch dat Ten Hag rechts in het hart van de verdediging kiest voor Veltman. Hoewel Veltman niet de snelste is en te veel gele kaarten pakt, toont de routinier zich een meerwaarde aan de bal en is hij door zijn passing vooruit belangrijk in het versnellen van het spel. In verdedigend opzicht herkent hij de momenten dat er moeten worden doorgestapt en verovert hij dankzij zijn spelinzicht veel ballen. Daarnaast vormt Veltman een betrouwbaar en solide centrum met Blind. Dat Ten Hag het ultra-aanvallende en frivole Ajax achterin wil laten rusten op twee ervaren verdedigers die de spelfilosofie van Ajax door en door kennen, is dan ook goed te begrijpen. 

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Lees meer 'De wedstrijd van':
Deel 1: Hoe Álvarez van waarde is op het Ajax-middenveld

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ginoajax1
Knap gedaan van Veltman. Zwaar gebleerd zijn en dan zo terug komen. Geweldige mentaliteit en doorzettingsvermogen. Petje af voor Joél.
1 0
PuurGeluk
Prima artikel maar geldt deze citaat niet voor iedereen?

Verdedigend inzicht

"Het spel van Veltman in balbezit is goed en stemt tevreden, maar zou weinig waard zijn als hij zijn primaire taak als verdediger niet goed zou uitvoeren."

Ik vind het daarnaast prima dat Veltman centraal staat. Is toch een kind van de club. Zijn gele kaart is het enige bespreekbare van afgelopen wedstrijd.
0 0
Sterspeler
Goed artikel en het verbaast me zelfs dat hij zo goed is in keuzes maken. Nu was dit een top wedstrijd van hem. Ik kan mij herinneren dat hij vroeger het centrum met Denswil moest gaan vormen en iedereen vond dat Denswil niet had mogen vertrekken.

Ik denk dat we kunnen concluderen dat Veltman veel meer kwaliteiten heeft dan de meesten zien. Het is geen topspeler, maar hij speelt in dienst van het team en draait goed mee, waar hij in zijn coaching meer aanwezig is dan ik had gedacht (Schone had dit veel minder bijv).

Wat mij betreft laten we hem niet meer gaan. Zijn beste jaren breken nu aan en hij laat zien gewoon belangrijk te zijn
1 0
Bky
Al winnen we de CL met Veltman op de CV, dan nog zitten hier mensen krampachtig te zeggen dat hij niet goed genoeg is voor Ajax.
0 0
MK77
Leuk hoor zo'n Europees toernooitje maar als je voor de wereldbeker gaat spelen tegen Al Ain, Team Wellington en Kashima Antlers komt hij gewoon 30 cm snelheid te kort in het pakken van rode inspeelpassen terug naar de uitstraling.
Veldman
4 0
DeWijsneus
Eindelijk eens een goede analyse.
0 0
ambtenaar
Veltman is voor mij toch wel de verassing van het seizoen, nooit gedacht dat ik dit zou zeggen.
Veltman verdient het gewoon om centraal achterin te staan, hij laat het nu wekelijk zien.

Lijkt mij ook heerlijk om naast Blind te staan en achter je staat koning Onana. Op de back staan ook 2 toppers.

Ten Hag is gewoon weer heel goed bezig met het weg zetten van zijn elftal.
3 0
DeWijsneus
Ik zie weer reacties verdwijnen...
0 0
TOOL
Leuk artikel echter allemaal gelukt en we grijpen alle mogelijkheden aan om hem tot aan de grond af te branden. WZAWZDB
0 0
DeWijsneus
Beckenbauer, Maldini, Cannavaro en Veltman. Nummer 3 en 4 zitten heel dichtbij elkaar voor mij. Maar dit is wel mijn top 4.


0 0
ajax4lifebaby
Top artikel. Natuurlijk wel echt een sterke wedstrijd van Veltman op zich. In mindere wedstrijden zie je zijn zwakke punten meer.
0 0
oudzuid2
weer een fijn in-depth artikel, top!
0 0
Schwalbino
Goed stuk en positief dat jullie de laatste tijd vaker de opportunistische meningen te lijf gaan.
0 0
trooop
Ik zag veltman voor het eerst bewust aan het werk toen hij onder frank de boer in de a'tjes voor de eerste (?) editie van de next gen series uit tegen barcelona speelde. Doortastende ingrepen, alles op inzicht, iedere bal vooruit. Sinds die dag heb ik hem tegen elke shitstorm in proberen te verdedigen. Wat hij nu laat zien verbaast me niet, dat heeft er altijd al ingezeten.

Hoewel hij ze nu eindelijk goed weet te camoufleren zijn z'n tekortkomingen alleen ook altijd dezelfde gebleven. Tegen zowel snelle technici als geharde koppers zal hij het nog altijd 'gewoon' af blijven leggen. Dat gaat ons tegengoals kosten, juist in die wedstrijden waar het seizoen in beslist wordt.

Ik voel een soort genoegdoening voor elke wedstrijd waarin hij weer z'n mannetje staat ('zie je nou wel'). En toch hebben we in mijn ogen het noodlot over onszelf afgeroepen door geen vervanger voor de ligt te halen. Veltman doet het fantastisch, maar zijn plafond is niet toereikend. Het moment waarop het misgaat zal herkenbaar zijn.
4 -2
Web
Helemaal mee eens
Veltman speelt naar behoren, haalt het beste uit zich zelf, prima voor de competitie
Maar Internationaal blijft het een probleem
Dinsdag zat hij weer een keer dicht bij een tweede gele kaart, omdat hij op zijn tandvlees loopt. En tegen Lille had je maar zo tegen een penalty aan kunnen lopen.
3 -3
Hwb
Ik hoop zo dat achter Spitz en Ruff Rythim een en dezelfde persoon zit...
0 -1
behangdelul
Mooi man, van die mensen die Joel willen blijven afzeiken. Zelfde mensen die van de kleur rood blijven volhouden dat het paars is.
1 -1
DaHool
Veltman aan de bal, 9 van de 10 keer houd ik MN hart vast! Daarmee is alles gezegd.
3 -9
Gonzo
Zoek eens hulp bij een arts
2 -3
ajaxdordtt
Haha, iedereen vindt Veltman weer een topper. Hilarisch. Veltman is een behoorlijke speler, niet zo slecht als gezegd wordt maar het is ook zeker geen goede speler. Geen CL niveau.
2 -7
ambtenaar
Ben geen fan van Veltman maar is dit seizoen toch gewoon een topper ? Iemand is zo goed als zijn laatste wedstrijd, heeft dit seizoen een hele goeie reeks.

Ben wel benieuwd wie jij dan liever op zijn plek ziet.
1 0
Web
Het is net wat je zegt een behoorlijke speler, kan prima in de competitie
Maar Europees is het net niet, haalt het beste uit zich zelf, maar tegen
Lille had je maar zo een penalty tegen kunnen krijgen, en tegen Valencia zat hij dicht tegen een tweede gele kaart.
0 0
Knalpot
Niemand zegt dat Veltman een topper is, maar hij is ook niet zo slecht zoals jij wekelijks je favoriete pispaaltje wegzet.
6 -2
ajaxdordtt
Wat een onzin.
2 -3
ricky10
iedereen kan zeggen wat hij wil over Veltman maar alle coaches en ook bondscoaches gebruiken hem en stellen hem op, dat zegt genoeg.
4 -1
MennoJerry
Nee, geen wereldtop. Maar gewoon een prima verdediger en bovendien een ras Ajacied. Zou prima passen in de PL.
3 -1
JanTa
Door zijn sobere manier van verdedigen en omdat hij fysiek spijkerhard is zou hij uitstekend passen in de Italiaanse competitie.
3 0
MennoJerry
Daar zou ie nog beter op zijn plek zijn ja
2 0
JanTa
De campingvoetballers zullen het wel weer beter weten omdat Derksen dat gezegd heeft.
4 0
vincent_DV
Buiten het feit dat ik me totaal niet herken in de conclusie. Veltman is namelijk juist helemaal niet zo goed aan de bal en staat verdedigend juist redelijk vaak verkeerd en loopt al helemaal geen gaten dicht. Misschien is de wedstrijd van Valencia dan wel een uitzondering geweest aangezien meerdere onder mij zich al niet herkennen in dit beeld.

Ik vind dat het eigenlijk, ondanks dat het goed gaat, het eigenlijk echt niet kan dat we noodgedwongen met Veltman en Alvarez op het middenveld moeten spelen, met de huidige sportieve en financiële situatie is dat echt totaal onnodig.
3 -4
Superjan
De schrijver van dit stuk en de statistieken die het onderbouwen weigeren rekening te houden met het belangrijkste argument van allemaal: Veltman is kut.
4 -10
ambtenaar
Supporters zoals jij zijn kut.
Beoordeel Veltman op zijn spel, en dan kom je tot de conclusie dat hij een heel goed seizoen draait.
1 0
AFCAsphere
Jan, lazer lekker een eind op als je zo over je eigen spelers praat. Niemand, maar dan ook niemand bij Ajax, de spelers of je medesupporters hebben baat bij dit soort onzinnige opmerkingen. Als je niet achter je eigen spelers kunt staan, dan kun je beter je mond houden.
0 0
RusselWestbrook
Als ik dit soort comments lees vraag ik me echt af wat je gedaan hebt in je schooltijd. Want waar je is argument? Je poneert een stelling. Argumentatie ontbreekt volledig.
1 -1
ambtenaar
Als ik jou comments lees vraag ik mij af of iedereen in jou omgeving heeft gestudeerd.

Stap een uit je bubbel en praat eens met mensen op straat en in de kroeg. Mensen met een andere mening zijn ook gewoon mensen.
0 0
RusselWestbrook
Dat heeft bij lange na niet iedereen, dus hou maar op met die psychologie van de koude grond.
0 -1
ambtenaar
Gedraag je dan eens, stoere jongen.
0 0
Superjan
Haha, kom op Russell, van jou had ik toch wel verwacht dat je erdoorheen zit prikken. :p
0 0
RusselWestbrook
Ik weet het soms echt niet meer hoor, sommige mensen discussiëren namelijk echt zo. Volwassen fucking mensen.
0 0
GvanderK
Beargumenteer jij dan is wat je zo kut vind aan Veltman momenteel?
5 0
Superjan
Nou gewoon, dat is gewoon zo. Hij ken gewoon nie foebele.
1 -7
RusselWestbrook
En als ik dit soort comments lees vraag ik me af of je überhaupt ooit een klaslokaal van binnen gezien hebt,
2 -1
Ajax68
Veldman kiest helemaal niet vaak de diepte, maar juist de breedte en of terug, dus deze uitleg is misschien alleen van toepassing geweest bij Valencia uit, maar zeker niet meer dan dat. Hij is én traag én vaak onzeker in zijn spel, vandaar dat breedte en terugspeel voetbal, als onder de Boer. Hij zou wat meer moeten inschuiven net zoals Blind dat zo goed doet. En waarom wordt Alvares niet eens uitgeprobeerd rechtsachter centraal ipv Veldman ? Ik ben ook een van die supporters die niet kapot is van ene Veldman, nooit geweest ook, en zeker niet als rechtsback, hij kan gewoon niet verdedigen. Verder Geniet ik van Ajax zoals ze nu weer groeiende zijn. Ziyech, Tadic, Onana, Nico en Fernandes zijn gewéldig.
2 -6
Knalpot
Ik kan jou niet eens als supporter voor me denken als je het na 8 jaar Ajax 1 nog steeds over VelDman hebt.
0 0
AnsB
Goh zeg, eindelijk eens een analyse die goed aantoont wat ik zelf zie.
Ik ben wel eens (op VI) aangeduid als fan van Veltman omdat ik hem vaak heb verdedigd tegen al die onzinnige kritiek. Onzinnig in de zin dat die kritiek véél te ver ging en vaak ongefundeerd was, omdat veel mensen louter kijken naar wat hij niet goed doet en de rest - wat hij wel goed of zelfs heel goed doet - negeren of gewoon niet zien.

Ik ben geen Veltman-fan en nooit geweest. Ik zie zijn mindere punten (niet heel snel, onnodige overtredingen en hardheid, en tot voor kort, zijn mindere opbouwende kwaliteiten), maar ik heb óók altijd oog gehad voor zijn sterke punten. En ik zag inderdaad dat hij in zijn passing - niet in elke wedstrijd overigens - aanzienlijk is gegroeid. Ik herinner me 2-3 hele goede dieptepasses (in deze analyse niet genoemd) in twee verschillende wedstrijden (ééntje op Donny in elk geval) waar direct een gevaarlijke situatie uit ontstond maar die niet tot doelpunten leidde. En dan vergeet men het snel.
Ik herinner me inderdaad ook de haarfijne crosspasses (op z'n Ziyech's) en ik zie dat hij veel vaker diep speelt.

Verdedigend heb ik hem altijd al sterk gevonden omdat hij over het algemeen heel goed de gevaren ziet en daar op anticipeert. Dat heeft dan inderdaad te maken met spelintelligentie en een goed positioneel gevoel.
En laten we wel wezen: van het centrale verdedigingsduo wordt in het Ajaxspel ontzettend veel gevraagd qua positioneel spel, qua inzicht, lef om door te dekken, te spelen met heel veel ruimte in je rug, opbouwende kwaliteiten, en bovenal timing: wanneer uitstappen, wanneer teruglopen, is er nog tijd om door te dekken etc. En dat heel vaak op volle snelheid van de tegenstander omdat tegenstanders van Ajax veelal op de counter of de lange bal spelen.
M.a.w. een foutje wordt daar in het typische Ajax-spel sneller gemaakt en ook eerder afgestraft (vanwege de ruimte die er vaak is).

Als je de moeilijkheidsgraad van onze CV's als context neemt, vind ik dat zowel Veltman als Blind het fantastisch doen - ondanks hun fysieke minpunten (niet al te snel, niet al te lang).

En als ik dan denk aan die domme strafschop die Alvarez veroorzaakte, dan is het maar de vraag of Alvarez het zoveel beter gaat doen als hij Veltman daar vervangt.
In Schuurs zie ik zeker een vervanger, maar wel op termijn, want hij moet nog een stuk meedogenlozer en resoluter worden.
4 0
ETM
Voorop gesteld, Veltman heeft zn basisplaatsen bijna altijd verdiend. Of het nu onder Frank als cv was of onder Bosz als back. En daar moet hij ook credits voor krijgen. Veltman is nooit een allround powerhouse, maar telkens wint hij het in de afweging die de trainer maakt. Onder Bosz ben ik ervan overtuigd dat veel te maken had met het druk op de bal houden door vroeg te verdedigen, en dus ook vooruit. Daar had bijv Tete veel moeite mee en Veltman was ook nog eens veelzijdiger aan de bal in de opbouw.
Maar imo is het verhaal hierboven iets te zeer een 'mooi weer show'. Daar waar de kritische publieke opinie juist weer een veel te negatief plaatje schetst.

Veltman is idd een voetballende verdediger uit de Ajax-school en daar zijn beslist voorbeelden van te vinden zoals ook hierboven. Echter, ik vind dat hij voetballend weldegelijk vaak te weinig brengt. Ik had begin dit seizoen juist wel vaak moeite met de keuzes van Veltman. --al zal hij nu ook in die rol groeien. Het is niet zo dat hij als opbouwer echt 'uitblinkt'. Er zit wel een behoorlijk verschil met Blind, zelfs Martinez en vorig seizoen De Ligt, of zelfs Viergever in 16/17. Voorbeelden zoals hierboven zie ik juist over het algemeen te weinig terug in het spel van Veltman.

Dat het met het verdedigend inzicht goed zit is wel duidelijk. Sterker, daar moet Veltman het zelfs van hebben. Anticiperen vooral. Een duel vroeg aangaan om een problematisch vervolg te voorkomen. Het herstellend vermogen van Veltman is daarentegen juist laag. Hij moet al vrij gauw aan de noodrem trekken.
In de lucht, niet onbelangrijk, vind ik Veltman redelijk, maar een heerser is het niet.
Inmiddels is Veltman een hele ervaren verdediger en dat zet zich zeker ook om in 'kwaliteit'. Begin dit seizoen maakte hij imo nog wel wat foutjes, vooral momenten van onnodige obstructie, en tegen Lille kwam Veltman ronduit goed weg. Maar zeker helpt zijn ervaring in positionering, rust aan de bal en coaching. Veltman is zeker verdedigend echt nog een klasse beter dan zn directe concurrent Schuurs. (waarin hopelijk wel geinvesteerd gaat worden).

Lang verhaal kort, Veltman lijkt me prima als overbrugging, en ik moet toegeven dat hij me daarin verrast heeft. Veltman zal bij een mindere wedstrijd van hemzelf of van Ajax wel weer het mikpunt worden van de 'tomaten' Sommige spelers zitten nu eenmaal altijd in die hoek ;)
3 0
GvanderK
Sommige spelers worden pas beter naarmate ze ouder worden, Veltman is daar het voorbeeld van. Daarnaast is hij een echte Ajacied die al dik 18 jaar bij de club zit. Sommige mensen moeten er denk ik gewoon aan wennen dat Veltman het nu ineens goed doet.
3 -1
DeWijsneus
Volgens mij had hij toch ook (even) een zeer sterke periode als CV onder De Boer?
0 0
GvanderK
Ja hij had opzich al wel talent maar heel veel pech door blessures en zware concurrentie. Hij had te vaak van die "Veltman netjes", en dat zien we op zijn naïeve overtredingen na steeds minder.
0 0
DeWijsneus
Ik dacht altijd dat Veltman naaktfoto's had van Ten Hag... Maar dit kan ook natuurlijk!
4 -2
robinozzi
Kwaliteit van Veltman is indribbelen en dan onder lichte druk van twee aanvallers met zijn verkeerde linker voet tussen hen in naar een middenvelder te passen. Solide verdediger en best wel agressief voor zijn lichaamsbouw
0 0
Schöne82
Respect voor Veltman. Zit aan z'n plafond maar dat is een heel behoorlijke plafondhoogte.
Door z'n ervaring heel erg welkom wat mij betreft.
3 0
xrosspoint
Ik was altijd heel kritisch over zijn spel. Maar de analyse waarom Veldman het vertrouwen krijgt van Ten Hag klopt. Veldman maakt een niet verwachte progressie mee in voetbaltechnisch opzicht sinds zijn terugkeer van een blessure. Zijn onhebbelijkheden - duwen en trekken - irriteren mij nog steeds. Maar hij is absoluut sterker geworden in zijn snelle korte en lange steekpassen. Het trage in de opbouw van zijn spel bijna volledig afgeleerd. Nu nog zijn koptechniek perfectioneren. Voor mij dus ook Veldman een geweldige verrassing dit seizoen en heeft veel van mijn vooroordelen over hem bij mij weggenomen.
3 0
mallerd
Het is Veltman...
3 0
Gonzo
Goed stuk
0 0
Raimundo
Ik vind dat hij teveel onnodige gele kaarten pakt, voor de rest doet hij het prima!
2 -2
dumperPattiruhu
Veltman doet het goed naast blind, alleen is hij toch een klasse minder dan de ligt. Bij aanvallende zowel verdedigende standaardsituaties vind ik hem er zeker niet bovenuit steken.
Hij is door alle jaren heen in alle facetten gegroeid. En in alle facetten van het verdedigen een 7, maar wordt niet meer beter.

In de groepsfase CL is dit goed genoeg. Knock-out fase betwijfel ik het.
Ik vind ook niet dat je jaren met dit centrum vooruit kan. Ik zou zeggen zachtjes inpassen van Schuurs in de loop van dit seizoen(bekerwedstrijden en paar potjes eredivisie).
0 0
AnsB
Iederéén is een klasse minder dan De Ligt. Die is simpelweg niet te vervangen.
Net als De jong niet te vervangen is. Beiden zijn absolute wereldtop.
Of iemand dan op dezelfde positie speelt doet er niet toe.
2 0
gerard
Veltman vergelijken met de Ligt is appels met peren vergelijken! De Ligt was en is uniek!
1 0
dumperPattiruhu
Ik snap je intentie. Je hebt ook gelijk dat De Ligt uniek is.
Alleen kan het vergeleken worden aangezien zij dezelfde positie bekleden.
0 0
MK77
Er wordt vaak gezegd dat hij veel rode kaarten pakt (zie ook het commentaar hieronder).
Als ik het opzoek zie ik 6 rode kaarten over 7 jaar verspreid waarvan één direct rood. Vind ik niet heel veel
5 -1
Murtagh
Die rode kaarten zijn alleen wel vaak op cruciale momenten en daarom herinneren mensen dat
0 0
MK77
Oh ja 1x een direct rode kaart tegen Barcelona in de wedstrijd die gewonnen werd
1 0
AFCAsphere
Dat was van Rhijn, niet Veltman.
0 0
Knalpot
Veltman pakte toen rood om een knullige fout van van Rhijn te corrigeren tov een zeker lijkend doelpunt.

https://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2014/matches/round=2000479/match=2011838/
0 0
AFCAsphere
Ah oké, dus het was eigenlijk niet eens een fout van Joël...
0 0
Lazell
In de EL campagne ook een keer, was dat niet bij Schalke waarin Viergever in de laatste seconde van de extra speeltijd alsnog scoorde?

Zat ook vaan tegen een tweede gele aan, ook tegen Valencia weer 1 of 2x. Blind of De Ligt had zoiets nooit afgelopen seizoen Europees. Bij Veltman lijkt het standaard.
0 0
MK77
Nou die kan ik nergens terug vinden op de statische sites.
Verder heb ik nergens in de wedstrijd een mogelijke tweede kaart gezien of een waarschuwing van de scheidsrechter en ik heb de wedstrijd nou al twee keer teruggekeken. Dan zal je toch iets specifieker moeten aangeven om welk moment het gaat.
Als je dan toch gaat vergelijken dan zou je ook Nico moeten meenemen en die heeft veel meer rode kaarten gehad in zijn cariere
0 0
Ajax#1900
En een eigen goal tegen Feyenoord. Dat is inmiddels ook 3 jaar geleden oid. Volgens mij pakt Nico meer onnodige gele kaarten.
0 0
MK77
Hmm.
2x in de competitie in wedstrijd die door Ajax gewonnen werd.
1x in de beker waarin Ajax ook won.
1x CL tegen Barcelona in de poulefase die werd idd verloren
1x halve EL tegen Schalke die wedstrijd werd wel verloren maar we gingen wel door.
Kan nou niet zeggen dat dit erg bepalend was
1 -1
TrDJ18
Beetje kort door de bocht om te zeggen dat het niet bepalend was, het kostte je bijna een halve finale Europa League.
0 0
MK77
Ook al zou dat het geval geweest zijn (zie ook de opmerking van KingToto) is dat dus maar één voorbeeld. Dat zou dan verder ook gelden voor elke rode kaart (Mazraoui tegen PSV, Huntelaar tegen Groningen vorig jaar)
0 0
RedFeather
Ik denk dat Toby en Jan volgend jaar terugkeren.
Dat is ongetwijfeld al rond.
Wellicht gaat Ajax daarom nu geen verdediger kopen.
0 -3
pinballmagic
Dan hoop ik dat ze beter zijn als wat ik tegen Bayern zag
Ver over the Hill
5 0
Dennis1964
Op dit moment de beste keus. Op termijn zal of Alvares of Schuurs daar spelen.
0 -1
RuffRhythim
Shit....moet ik m ineens goed gaan vinden...Veltmanmanman...
4 -9
Spitz
Nee. Je moet je klep dicht gaan houden.
6 -8
RuffRhythim
Dat bepaalt niemand hier en zeker niet iemand die met zn chagrijnige kop zn nest uit is gekomen en humor niet van serieus kan onderscheiden, snap je dat al een beetje?
2 -3
Spitz
Ik onderscheid meer accounts van bagger, onzin en realiteit. Ook jij bent een manneke met meer accounts.
0 -3
RuffRhythim
Godskolere, wat vind ik die Veltman een sukkel zeg. Volgens mij hebben we nog nooit zo'n verschrikkelijke verdediger gehad. Echt, die gozer is niet om aan te zien, maakt constant fouten, is een slap watje, doet niks goed, maakt er een grote puinhoop van, is ook nog eens ontzettend negatief in de omgang en de minst sociale speler in het hele team en heeft ook nog eens twee linkerpoten !!!!
4 -4
Rentokill
Hij stinkt ook nog eens :-)
2 0
jarenfan
Dat ben je zeker kwijt.
Zulke fans hebben we wat aan
0 0
RusselWestbrook
VeLtMaN sPeElT nOoIt NaAr VoReN

Aldus het deel van de supporters die blijkbaar alle wedstrijden achterstevoren kijken.
14 -1
Tinus
Hahaha, helemaal waar. Daarom is het zo leuk om te lezen zo’n analyse. Maar 1 foute pass en de eerste fluiters zien een bevestiging van zijn ‘onkunde’.
0 0
Pauw
Joel speelt zelfs steeds vaker naar voren omdat hij zijn voorheen zwakke linkerbeen heel goed getraind heeft. Is ook het geval in door de schrijver genoemd voorbeeld.

Ja AS, de o zo geweldige de Ligt had hier om zijn linkerbeen heen gedraaid en de keeper ingespeeld. De keeper speelt vervolgens gedwongen een lange bal wat heel vaak balverlies oplevert. Veltman doet in het voorbeeld waarom velen van Ajax houden: ook onder druk een 'simpele' oplossing vooruit vinden.
1 0
Robbie en de Kock
Even je caps knop checken.
0 -4
Fieldman
Typisch Nederlands weer, het grootste deel van een beoordeling (van een CV!) gaat over hoe goed hij aan de bal is.
Totaal onbelangrijk.
Ook: Het woord koppen komt geen enkele keer voor in de analyse. Dus deze 'analyse' is niet serieus te nemen.
Waarom staan deze analyses uberhaupt zo pontificaal op de website? Alsof bezoekers analyses van onbekende dudes willen lezen? Beter struint deze website nog beter elk Ajax nieuwtje en gerucht dat er maar is af, want dat willen mensen lezen. Meningen van onbekende mensen kunnen in de comments.
1 -20
ajax2004
Liever een goed onderbouwde analyse van een "onbekende dude" dan al van al die zelfbenoemde analisten die elkaar maar blijven napraten. En er alleen maar zitten voor de kijkcijfers.
4 0
megaonion
Als je ook eens oplet hoe goed Veltman zonder bal is i.p.v. dat jij je mening klaar heb staan waar niemand op wacht.. Wat ik nog het meest geweldig vind aan Veltman is zijn intercepties en moment van drukzetten. Dan hoef je geen fysieke beest voor te zijn maar alleen net wat slimmer dan je tegenstander. En zoals ik het zie zijn er weinig mensen die daarin slimmer zijn dan Veltman. Sterker nog ik moet er nog eentje tegenkomen.

Veltman doet het nu ook gewoon ongekend goed. Snap niet zo goed dat je hem moet afvallen.
2 0
vdhaas
Misschien kun je beter de analyses van Maduro gaan lezen...
0 0
Pauw
Denk niet dat jij het leuk had gevonden geconfronteerd te worden met het percentage gewonnen kopduels; dat is bij Veltman namelijk verrassend hoog.
4 -1
Spitz
Nee. Jij bent pas belangrijk als je je commentaar achterwege laat. Want dat klinkt als BAGGER
1 -2
RuffRhythim
Bagger is dat wat jij vanochtend hebt gegeten ja....
1 -1
Spitz
Hap hap. Goed kauwen. Inkoppertje hé met je meerdere accounts. Lekker interessant doen. Hahahahahaha
2 0
Sulejmanibesteaankoopooit
Spreek voor je zelf. Ik vind dat AS het fantastisch doet met alle nieuwe vormen van content die ze zelf creëren.
10 0
Wimmel
Wie ben jij dan om te bepalen wat ik wil lezen?

Juust deze zelf geschreven analyses zijn voor mij een bonus om te lezen. Tuurlijk ben ik het er niet altijd mee eens maar dan nog lees ik ze graag.
7 0
The
Spreek voor jezelf, prima stuk dit.
8 0
RusselWestbrook
Joh, verkeerde club. Bij ons moet iedereen goed zijn aan de bal, zelfs de fucking keeper.
8 0
PetrusKeizer
ik heb dus niet goed opgelet, Joel passt wel degelijk hard in over de lengte vh veld. De pass die hier wordt genoemd na die onderschepping v die voorzet, viel me tijdens de wedtrijd wel meteen op. Hij had volgens mij geen tijd nodig om te zien wie vrij stond dus dat had hij voor de onderschepping al gezien. Ik vond t bovenstaande n uitstekend verhaal en de bevestiging dat Veltman op dit moment heel goed speelt.
5 0
Redlum
Het is jammer voor joel dat ie niet 5 cm langer is en een wat beter afstandsschot heeft, want dan had ie net als Toby de top kunnen halen!
1 -1
Spitz
Ja ja. Echt top samen met Janneman. Hup Bayern. Geef deze toppers van katoen. Dubbele cijfers volgende x.
0 0
Ajacied33
Uhm, Veltman zit al bij de top?
3 -2
ETM
Als er iets Toby echt onderscheid dan is het niet zn schot, maar zn crosspass. 1 vd beste in heel Europa.
0 0
gi0vanni
Ondanks dat had hij vroeger bij Ajax een aantal geweldige goals met afstandschoten.
0 0
ETM
Klopt, maar Ajax speelt ook wel een spel waarbij die kwaliteit eerder tot uiting zal komen. Verdedigers die in zulke posities komen..
Zie je ook bij het indribbelen van Vertonghen, bij Ajax een grote kwaliteit, bij Spurs zie je het zelden.
0 0
Dennis129
Die crosspass werden we toen hij nog bij Ajax speelde helemaal gek van. Vloog 9 van de 10 keer over de zijlijn..
0 0
ETM
Toch vond ik Toby onderschat. Ook bij Ajax. En ik genoot zeker ook van die ballen.
Alleen stond Toby in de schaduw van held Jan. En Toby was als back zeker geen Ajax-back.
0 0
Hagmag
Ik ben er wel klaar mee.
Van Matthijs de Ligt naar Veltman..... bijna geen verschil.
Het is een kwestie van tijd, het loopt nu nog steeds goed af., wonder boven wonder.
4 -14
Caparzo
Heb je Ramos tegen Club gezien Hagmag?
Kijk anders ff de samenvatting.
2 0
Dubbelvla
ik denk dat je de Ligt ook een beetje ophemelt in je herinnering. ook met hem in de verdediging werden er foutjes gemaakt, ook toen kregen we kopgoals tegen, ook toen stonden we soms onder druk, ook hij veroorzaakte penalties, ook toen schoot de tegenstander op de lat of paal.

misschien moeten we Vetlman niet met De Ligt vergelijken, want dat is wellicht niet eerlijk, maar met Magallan of Viergever. want dat is OOK waar we vandaag komen.
5 -1
Bky
Ga eens in op het stuk hierboven anders.
4 0
FTS95
Stuk geschreven door een Veltman fanboy...Veltman is gewoon een risico, kreeg na 10 minuten geel en ik had hem al opgeschreven voor een rode kaart..Zijn al eerder een paar keer goed weggekomen dit seizoen. Zwaar treurig dat we na de verloren Europa League finale en vorig seizoen nog steeds met Veltman spelen, om over Siem de Jong nog maar te zwijgen, die Noa Lang in de weg staat. Baal ook als een stekker dat Dolberg weg is..Maar we moeten ook weer niet te veel zeiken, want we behoren gewoon weer tot de beste ploegen van Europa! Dus waar gaat het over..
1 -10
RusselWestbrook
Je bent vergeten die rode kaart door te krassen.
3 0
Spitz
Veltman is onder ten Hag Juist gegroeid. Neem de periode Frank de Boer. Zie het verschil. Enorm!
3 0
NaarCLbeker5
Net zoals, bijvoorbeeld, Promes en Tadic onder Ten Hag gegroeid of opgebloeid zijn.
4 0
Luck76
Precies dit! Gewoon lekker zo laten staan
4 -2
FrankBeton
Tóch ben ik géén enorme Joël Veltman fan
3 -7
RuffRhythim
Ik ook niet.
Vind het echt een lul.
Net zoals spitz....ook zo'n lul...
1 -5
Spitz
En jij hebt je schone luier nog niet gehad.
1 -1
RuffRhythim
Oja, had ik al gezegd dat ik ook geen enorme fan ben van Veltman?
Logisch dat die altijd het pispaaltje is (wat ik een belediging voor pispalen vind overigens), die gast doet niks goed, kan helemaal niet voetballen ook, beter gaat ie op onderwaterdammen ofzo.
0 -5
Spitz
Ik kijk naar een elftal en geil niet op een speler.
2 -1
RuffRhythim
Nou, ik vind dat je anders aardig in zn broek zit als ik dat alles zo mag lezen.

Oja, had ik al gezegd dat ik Veltman echt goed vind, maar ik zal m niet van jou afpakken aangezien je nogal een crush op hem hebt, wanneer gaan jullie trouwen?
1 -4
Spitz
Sinds wanneer wordt om jou mening gevraagd.
1 -6