Zo drukte ‘regisseur’ Eiting zijn stempel tegen PSV

ThijsZwagerman, 03-02-2020 om 20:15, 17450 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. In deel 6: De wedstrijd van Carel Eiting tegen PSV.

Na de belabberde vertoning van Ajax op bezoek bij FC Groningen, kreeg Carel Eiting - tegen de Groningers slechts invaller - tegen PSV een kans als basisspeler. Door de blessures van onder meer Hakim Ziyech en Daley Blind is trainer Erik ten Hag zoekende naar een nieuwe invulling van zijn middenveld. De 21-jarige Eiting greep zijn kans en solliciteerde tegen PSV openlijk naar meer speeltijd.

Een belangrijk punt van kritiek op het middenveld van Ajax tegen FC Groningen, was het gebrek aan creativiteit. Met lopers Donny van de Beek en Siem de Jong en de zeventienjarige Ryan Gravenberch was er niemand die vanuit de as van het veld in de opbouw het spel maakte en/of kansen creëerde. De roep om Eiting, een klassieke Ajax-controleur uit de eigen jeugdopleiding, werd na de 2-1 nederlaag in Groningen dan ook luider. Al helemaal doordat Ajax beter begon te voetballen toen de linkspoot vorige week als invaller binnen de lijnen werd gebracht.

Tegen PSV kreeg Eiting eindelijk weer eens de kans om zijn talent te tonen aan het grote publiek. De middenvelder maakte al in het seizoen 2016/2017 zijn debuut in Ajax 1, maar tot een definitieve doorbraak kwam het tot dusver niet. In het succesvolle seizoen 2018/2019 was Eiting aanvankelijk veelal basisspeler en hield hij Van de Beek zelfs een tijdje op de bank, maar een langdurige en complexe knieblessure wierp hem ver terug. Sinds de winterstop van dit seizoen is Eiting echter weer helemaal fit en tegen PSV toonde hij aan dat een fitte Eiting absoluut van meerwaarde kan zijn in Ajax 1.

Opbouwstructuur

Zoals onder Ten Hag al een tijdje gebruikelijk is, bouwt Ajax van achteruit met drie man op. De twee centrale verdedigers worden hierbij ondersteund door een uitzakkende middenvelder. Tegen PSV is dit niet anders. Eiting is meestal de man die zich vanuit het middenveld laat terugzakken naar de laatste linie, om vanuit hier de eerste fase van de Ajax-opbouw te verzorgen. Meestal doet hij dit vanuit de linkerzone op het veld, maar enkele keren positioneert Eiting zich ook als middelste man in de lijn van drie. 

Ajax bouwt, zoals gebruikelijk, op met drie man van achteruit. Eiting is hierbij de middenvelder die zich in de meeste gevallen laat uitzakken, terwijl Gravenberch en Van de Beek hoger op het veld staan gepositioneerd.

Vanuit deze beginorganisatie probeert Ajax vervolgens tot aanvallen te komen. Tegen PSV, dat drukzet in een 4-4-2 formatie, lukt dit Ajax met name in de eerste helft vrij gemakkelijk. Joël Veltman (later Perr Schuurs), Lisandro Martínez en Eiting spelen de bal in de meeste gevallen enkele keren naar elkaar over, waarna er ruimte ontstaat om de bal door de as van het veld naar een teamgenoot te passen. In veruit de meeste gevallen zijn het Eiting en Martínez die deze passes verzorgen en daarmee spelers als Van de Beek, Gravenberch, Quincy Promes en Ryan Babel in de as van het veld aanspelen.

Dit lukt, met uitzondering van het laatste kwartier van de wedstrijd, vrij aardig tot goed. Ajax combineert makkelijk en creëert behoorlijk wat kansen. Nadat Babel zich na een uur, evenals Veltman en Promes al eerder in de wedstrijd, geblesseerd moet laten vervangen, verliest Ajax echter wat grip op de wedstrijd en kan PSV een klein slotoffensief tentoonspreiden. Echt gevaarlijk wordt het echter niet meer. 

Positionering tussen de linies

Een station verder in de aanvalsopbouw van Ajax, staat Eiting als middenvelder wat hoger op het veld. Wanneer Ajax combineert op de helft van PSV, valt op dat Eiting er een uitstekend gevoel voor heeft om zichzelf te positioneren tussen de linies. Op deze manier is de linksbenige middenvelder vaak de vrije man en kunnen zijn ploeggenoten de bal vaak bij hem kwijt. Het is veelzeggend dat Eiting tijdens Ajax - PSV niet alleen de man is met de meeste balcontacten (109), maar ook met de meeste passes (87). De Ajacied kijkt voortdurend om zich heen en loopt vervolgens continu vrij in de ruimtes die PSV laat vallen.  

Eiting loopt vrij in de rug van Pablo Rosario en wordt door Veltman goed ingespeeld. Vervolgens draait de middenvelder door en stuurt hij Dusan Tadić de rechterhoek van het veld in. Gedurende de wedstrijd herhaalt Eiting deze manier van vrijlopen veelvuldig, waardoor hij veel aan de bal komt. 

Daarbij moet ook worden aangetekend dat van de organisatie bij PSV zeker voor de rust vrij weinig deugt. In de bovenstaande situatie staat Eiting bijvoorbeeld vogelvrij op zo’n vijfentwintig meter van het PSV-doel, hetgeen natuurlijk eigenlijk nooit zou moeten kunnen.

Toch weet Eiting ook na de rust de vrije ruimtes te vinden en te benutten. Hier krijgt hij de bal van collega-middenvelder Gravenberch.

Passing

Niet alleen positioneert Eiting zichzelf graag tussen de linies, ook bedient de middenvelder ploeggenoten die zich in deze zone aanbieden veelvuldig. Tegen PSV ontpopt Eiting zich daardoor als echte spelmaker, die in zijn passing soms elementen weg heeft van Daley Blind, die voor de winterstop het Ajax-spel van achteruit maakte. Eiting heeft het lef en de kwaliteiten om risicovolle passes te geven en brengt met deze gevoelige passjes menig Ajax-aanval in een stroomversnelling.

Een mooi voorbeeld van het risico dat Eiting in zijn spel durft te leggen: onder druk van Bruma speelt hij Gravenberch tussen twee PSV-ers in. De aanname van Gravenberch is vervolgens matig. Maar als deze goed was geweest, had Ajax via bijvoorbeeld Tadić of Babel tot een schietkans kunnen komen.

Toch lukt niet alles tegen PSV zoals Eiting het in gedachte heeft. Met name in de eindfase is de controlerende middenvelder soms slordig in zijn passing. Hoewel Eiting hierbij vaak in grote drukte een ploeggenoot moet zien te vinden, zou hij meer rendement kunnen hebben als deze passes ook nog zouden slagen. Wanneer zijn passing in de eindfase namelijk goed is, levert dit bijna altijd direct een grote kans op voor een ploeggenoot. In de openingsfase van de wedstrijd laat Eiting dit zien, als hij met een gevoelige chip Promes een grote schietkans biedt.

In de eindfase is Eiting soms nog te slordig in zijn passing. Het typeert hem dat hij niet vaak voor de gemakkelijkste optie kiest - in dit geval voor het inspelen van de vrijstaande Tadić - maar als Eiting zijn eindpass verbetert, zal hij straks meer rendement hebben in vorm van assists of voorassists. In de bovenstaande situatie levert een pass op Van de Beek balverlies op.

Eitings fijnste pass is zondagmiddag waarschijnlijk zijn gevoelige chipbal richting Promes. Het is een bal die doet denken aan de vele voorzetten die Ziyech dit seizoen al gaf op Promes. De flankspeler ziet PSV-doelman Lars Unnerstall na de bovenstaande pass ternauwernood redding brengen op zijn schot. 

Intercepties

Iets waar Eiting tegen PSV ook enkele keren mee opvalt, zijn zijn balveroveringen voorafgaand aan counteruitbraken van Ajax. Op het middenveld is tijdens Ajax - PSV een felle strijd om de zogenaamde tweede bal gaande en in kluts- of andere drukke situaties is het opvallend vaak Eiting die er met de bal van doorgaat. De kans op de vorige afbeelding wordt bijvoorbeeld ingeleid door Eiting zelf, door op het middenveld een zwakke kaats op Sam Lammers te veroveren en vervolgens snel ten aanval te trekken. Ook later in de wedstrijd leidt Eiting met felle balveroveringen op het middenveld nieuwe Ajax-aanvallen in. 

Hier ontfutselt Eiting PSV-middenvelder Rosario de bal. Eiting is fel en leidt met zijn balveroveringen diverse Ajax-aanvallen in.

Daarnaast aarzelt de middenvelder ook in het drukzetten op de PSV-opbouw niet. Van de Beek, Gravenberch en Eiting zijn - wanneer PSV van achteruit opbouwt - allemaal toebedeeld aan een middenvelder van de Eindhovenaren. Wanneer de middenvelder die Eiting op dat moment moet dekken zich laat uitzakken, is de Ajacied niet bang en durft hij door te dekken van achteruit. Doordat naast Eiting de andere Ajacieden ook niet twijfelen om door te dekken, komt PSV in de Johan Cruijff ArenA amper aan voetballen toe en heeft Ajax de wedstrijd, op de rommelige slotfase na, volledig onder controle.

Conclusie

In een topper die door Ajax op de slotfase na volledig werd gecontroleerd en gedomineerd, ontpopte Eiting zich tot spil van het Ajax-spel. De middenvelder maakte het spel met fijne passjes tussen de linies en wist zichzelf in een later stadium van een Ajax-aanval in de vrije zones op het veld aan te bieden. Met enkele felle balveroveringen voorkwam hij bovendien een aantal PSV-counters. Puntje van kritiek zijn Eitings passes in de eindfase, die wel zuiverder zullen moeten worden.

Desondanks werd Eiting na afloop door Ten Hag zeer terecht omschreven als ‘regisseur’ en heeft hij tegen PSV overtuigend zijn visitekaartje afgegeven. De tijd voor zijn definitieve doorbraak in Ajax 1 begint voor de inmiddels bijna 22-jarige Eiting te dringen, maar dat de linkspoot voldoende kwaliteiten heeft om in het eerste elftal van Ajax te acteren, heeft hij zondag andermaal bevestigd.

Screenshots afkomstig van FOX Sports

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com

Lees meer 'De wedstrijd van':
Deel 1: Hoe Álvarez van waarde is op het Ajax-middenveld
Deel 2: Waarom Ten Hag in het centrum voor Veltman kiest
Deel 3: Hoe Van de Beek de 8-positie invulde
Deel 4: Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren
Deel 5: Waarom Tadić tegen Valencia het verschil niet kon maken

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Wesl
Ik ben benieuwd naar Eiting in een goed draaiend ajax, met Ziyech en Blind. Samen met Donny en Martinez op het middenveld. Hij speelt nu natuurlijk in een onwennige formatie zonder de beste veldspelers. Naast hem een onwennige Gravenberch. Dat maakt combinatie voetbal natuurlijk lastiger en de kans op fouten van Eiting groter. Ik denk dat hij in een goed draaiende ploeg van enorme waarde zal zijn!
0 0
ajax1forever
denk dat het super wordt, ff 10 wedstrijden basis en natuurlijk blessurevrij blijven.
0 0
Johnnie
Zal wel de enige zijn, maar ik ben nog niet overtuigd. Mag wel wat meer peper in. Leuke jongen natuurlijk, echte Ajacied maar ik kan mij er enorm aan ergeren tijdens wedstrijden. Aantal ballen ook, denk ik dat het sneller en simpeler kan. Handelingssnelheid mag omhoog.
2 -4
Ozymandias
Hoe beoordeel jij hoeveel "peper" er in een speler zit? Ik dacht altijd dat het aantal intercepties die een speler maakt daar een goede indicator voor is maar tegen PSV had Eiting het meeste intercepties van alle spelers en toch schrijf jij dat er meer peper in Eiting moet. Het valt me op dat dit vaak wordt geschreven over spelers die het moeten hebben van hun positionering in plaats van hun snelheid maar wat maakt het nou uit hoe ze hun intercepties tot stand brengen. Ik heb liever iemand die tien intercepties maakt door een goede positionering dan iemand die negen intercepties maakt door hun snelheid.
0 0
trodat4030
Bij Schone had niemand het over peper, dan ging het altijd al snel weer over zn vrije trappen. Of andere kwaliteiten. Men verwacht hier blijkbaar een Enoh bij bbt gecombineerd met Frenkie in balbezit ofzo.
1 0
Ajax114
Regisseur Eiting. De gekte is losgebarsten. Het is een hele middelmatige voetballer. Zie er ook geen enkele potentie in, maar bij Ajax hebben ze daar vaak wat langer voor nodig omdat in te zien.
1 -6
Wesl
Ik heb inderdaad nog wat langer nodig, laat hem tot die tijd maar in de basis staan!
1 0
trooop
Wat peper/agressie/hardheid betreft is hij wat mij betreft juist aan de beterende hand. Hij wordt steeds steviger, en dat was nodig. Ook mentaal. Ik twijfel nog wat over zijn capaciteiten onder felle druk. Maar het is voorlopig vooral een heerlijk spelertje. Laat ons juist dit soort type spelers koesteren en tijd geven.
1 0
Johnnie
Zolang hij tijd en ruimte heeft doet hij nuttige dingen, maar zodra er inderdaad drukt komt kan je hem zo van je bal afhouden. Ik denk dat hij minuten moet maken bij subtop zoals Willem II of Heerenveen. Qua hardheid vind ik het meevallen.
1 -1
trooop
Valt ook mee, maar er is wel verbetering zichtbaar. Ik zou graag zien dat hij vanaf nu gewoon basis staat. Als hij nog een paar stappen maakt -dat kan snel gaan- dan hebben we komend seizoen misschien al wel een geweldige middenvelder. Vol op inzetten wmb. Een speler die in de basis zo goed kan voetballen ga je niet zomaar kunnen kopen. (Zeker onze huidige beleidsmakers niet.)
0 0
de-Ajacied
Thijs Zwagerman slaat helemaal door met zijn propaganda
En deze reactie zal ook wel worden verwijderd
1 -5
trodat4030
Als je nou inhoudelijk kan aangeven waarom dit propaganda is en niet een goede analyse, dán heb je een punt. Ik ben heel benieuwd waar je mee komt, vast weinig.
0 0
Babangida83
Thijs heeft er kijk op. Dat is een ding wat zeker is. En Eiting is hot momenteel, dus dan kan hij niet achterblijven natuurlijk.
2 -1
PetrusKeizer
Carel
fijne
ajax
parel
1 -4
Flipper33
Als die een paar klote wedstrijden speelt dan wil ik de gene wel eens zien hiero die hem nu ophemelen !
2 -5
trodat4030
Waarom zouden we dat doen? Jij weigert toch ook gewoon toe te geven dat hij wél goed speelde?
0 0
MitsjollAjax
Je kan als je goed bent ook wel eens slecht spelen en karel is goed. Met straks Ziyech voor hem word makelijker voor hem. Volgend seizoen gaat hij vaste plek krijgen
1 -1
FrankBeton
Als die een.paar geweldige wedstrijden speelt dan wil ik de gene wel eens zien hiero die hem nu afkraken !
3 -1
PetrusKeizer
nou nou, zeg .. hij is bijna 22 .. 'de tijd begint te dringen' .... werkelijk?!
2 -1
Ron75
Er wordt nu veel gezegd dat Eiting te veel balverlies lijdt, maar dat is een beetje inarent aan deze positie. Natuurlijk moet je het balverlies zoveel mogelijk beperken, maar als je een beetje risico in je passing legt om een zo goed mogelijke pass te geven, zal je ook meer balverlies lijden. Dat zie je ook bij Hakim en dan wordt er minder over gezeurd.
3 -7
jaripettersson
Balverlies kan zeker beter, maar je hebt gelijk. Veilige balletjes breed leiden tot minder balverlies, maar leveren niks op. Een zoutloos middenveld heeft nog nooit succes opgeleverd. Eigenwijze creatieve spelers met risico des temeer.
3 0
Superman
Middenveld als Daley terug is Martinez--Donny--Carel =Top
2 -3
Van Reenen
Dit middenveld had in mijn optiek al tegen PSV moeten spelen en Perr Schuurs al vanaf de aftrap. Dan had Ajax veel meer grip gehad op het middenveld en was Veltman wellicht niet geblesseerd geraakt met een man als Schuurs naast zich. Perr is een betere opbouwer van het spel dan Veltman. Trouwens die achterlijke actie van Promes naar Babel heeft ertoe geleid dat Promes geblesseerd is geworden. TH moet dit soort flauwekul eruit halen. Heeft 0,0 effect gehad, maar wel een geblesseerde speler.
Helaas worden mijn inzichten pas toegepast als het kalf, 3 geblesseerden, verdronken is.
1 -2
ajax1forever
schuurs naast veltman?
0 0
Schip
Moet eerlijk zeggen dat deze ploeg daar erg snel naar neigt. Sneller dan de ploeg van vorig jaar. Ook als het bar slecht gaat. Functionele hakjes zijn prima, maar als je de bal ermee verspeelt terwijl je ook sneller had kunnen inspelen ben je dom bezig. Je moet het doen om een tegenstander te verrassen, niet om de blits te maken.
0 0
jaripettersson
Hele fijne, belangrijke speler. Brengt lijn in een elftal en is creatief in zijn passing. Blij dat hij terug is en hopelijk stoomt hij door tot de onbetwiste basisspeler die hij kan zijn.
5 -2
Flipper33
Is dat nieuw of zo spelers ophemelen naar 1 redelijke wedstrijd eerst Lang nu Eiting .. en straks speelt die een draak van een wedstrijd en dan wordt die verhuurd. Kinderhand is wel snel gevuld bij Ajax.
3 -6
mallerd
Altijd met jeugdspelers, want dat moeten natuurlijk allemaal toppers zijn.
1 -1
MPAjax
aantal spelers hebben weinig overzicht en visie hebben mbt spelers achter hen of die er tussendoor kunnen piepen, achter de rug langs etc. het is allemaal recht to recht aan en standaard, oh daar loopt er één dan gaat het daar heen nee toch niet oke dan gaat de bal naar de zijkant oh die staat onder druk dan moet de bal terug

vroeger werd ik getraind om voordat ik de bal kreeg te weten waar de medespelers zijn en met de bal aan de voet lopen zonder naar de bal te kijken, dat scheelt tijd en kan je voor verrassingen zorgen, daar hoort teambuilding bij dus dat de medespeler weet dat als je dit doet dan moet hij dat doen

valt me op dat ze een gedeelte van het veld niet in beeld hebben waardoor ze minder opties hebben behalve de most obvious, in europese wedstrijden worden ze daardoor genekt

je ziet dat sommige spelers niet een verrassende move kunnen doen zonder dat de tegenstander weet wat er gebeurt en dat was precies wel de kwaliteit wat ze naar de halve finale bracht in de champions league, jaja zonder ziyech maargoed als je zo afhankelijk bent van een of twee spelers dan redt je het europees niet, zo simpel is dat
1 -2
Ajax27
Zoveel onzin in 1 lang verhaal... tenenkrommend. Haal bij iedere willekeurige ploeg de 2 sterspelers die in bloedvorm zijn weg, en het team draait een stuk minder. Iedere Europese topclub is afhankelijk van zn topspelers.
4 0
Hagmag
Carel in Oranje...............
2 -9
PetrusKeizer
Hagmag
je bent king corn
zonder hagelslag
0 0
Sjaakvaak
Kom je weer haten op Carel? Net zoals afgelopen week? Triest.
5 -1
MarLuuk76
Was helemaal mooi geweest als die bal van Eiting ala HZ op Promes erin was gevlogen. Ben benieuwd wat men dan geschreven had.
8 -1
Ajaxbrl
Bky krijgt spontaan een natte onderbroek na het lezen van dit artikel. :)
0 -2
ajaxdordtt
Hopelijk houden alle nieuwe supporters nu een beetje hun bek over Carel. Was lachwekkend hoe hij hier werd afgezeken.
11 -1
Schip
Dat is AS. Maar hij is er nog niet he. Leuk is wel dat de gedoodverfde opvolger voor Frenkie, na een omweg, het dus toch lijkt te halen.

Als Martinez naast opbouwen en ballen afpakken, ook nog leert gaten te dichten, dan is dat een heerlijke compaan voor Eiting.
1 0
Babangida83
Iedereen behalve Martinez. Is een verdediger. Komt onder druk maar mondjes maat tot oplossingen. Gravenberch en Eiting zijn hem over een paar wedstrijden gepasseerd als middenvelders.
0 0
RuffRhythim
Vreemd inderdaad. Die jongen heeft het gewoon goed gedaan. We kunnen niet allemaal even Ziyech een op een vervangen...
7 -2
Schip
Leuk stukje, iets te positief over het verloop van de wedstrijd. Deze werd niet volledig gedomineerd en zeker niet gecontroleerd op de slotfase na. Je zag in de tweede helft geleidelijk de controle verdwijnen. Het is dat je tegen een van de zwakste ploegen uit de eredivisie speelt op dit moment. Zonder spitsen: geen Malen, geen Bergwijn, Lammers net terug van een zware blessure.

Eiting wordt enkel beter en als dat gebeurt, kan hij denk ik zelfs op het CL niveau aanhaken, dat Ajax in goede doen kan halen. Hebben we al maanden niet meer gedaan.

Moeten Ziyech en Blind wel weer op niveau terugkeren, zodat Martinez naast Eiting kan staan om gaten dicht te lopen. Neres zou ook niet slecht zijn. Promes is geen man voor een dribbel, maar vooral voor het gevaarlijk in de 16 komen.
2 0
Asociaal
"Moeten Ziyech en Blind wel weer op niveau terugkeren, zodat Martinez naast Eiting kan staan om gaten dicht te lopen."

Interessante gedachte, zou ik persoonlijk ook wel eens willen zien. Al denk ik niet dat Ajax dat gaat doen gezien ze allebei linksbenig zijn en beiden geen "10" zijn.
0 0
Schip
Als het goed is staan ze gestaffeld. Zeg maar zoals Davids en Cocu op het WK 1998 stonden. Dat middenveld stond ook aardig...
0 0
Babangida83
Je kunt Davids alleen niet vergelijken met Martinez. Davids is 10x beter in de kleine ruimte.
0 0
Ajax567
volgend jaar ervan uitgaande dat ziyech donny neres nico onana veltman vertrekken
traore
promes tadic anthony
martinez gravenberch/eiting
aankoop(wijndal?) blind schuurs dest/mazraoui
aankoop(die griek van benfica?)

dan heb je weer een heel sterk elftal
1 -2
trodat4030
Wijndal is Raiola, kun je, net als Boadu en Stengs, op je buik schrijven.
0 0
ajaxdordtt
Waarom zou de keeper van Benfica naar ons komen? Wellicht kan Varela Onana gewoon opvolgen. Linksback is wel een lastige positie. Van Aanholt zou misschien nog kunnen. Of Willems......
1 0
Hagmag
Als jij de naam Willems noemt, dan neem ik je niet meer serieus.
2 -3
Bapinho
Eiting is een beest. Tenminste een van de enige momenteel die iets kan creeëren zonder Ziyech. En om de vergelijking met ziyech te maken; die heeft geregeld 50x per wedstrijd balverlies en dan geeft ie 2 assists en vind iedereen t geweldig. Als Eiting een x een foute pass geeft is t gelijk van oh hij kan er niks van bla bla. (lichtelijk gechargeerd nu natuurlijk maar jullie snappen wel wat ik bedoel denk ik). Hoop ook dat Schuurs nu gewoon blijft staan; speelde goed gister!
5 0
Web
Ik ben het met je eens hoor
Maar een nuance
Ziyech heeft zeker meer balverlies, maar heeft dan wel het loopvermogen om het weer recht te zetten, en hoe vaak heeft dit tot een tegen goal geleid?

Verliest Eiting de bal, dan heb je wel een probleem, want die heeft niet het loopvermogen voor de corrigeren

Maar als je als team compact staat, hoeft het geen probleem te zijn, voor rust ging dit ook goed gisteren, de tweede helft, niet maar kwam door de blessures

Maar dat neemt niet weg dat ik een voorstander ben van Eiting, bij mij had hij een basis plaatst
1 0
JariHeijden
Een basisplaats voor Eiting als iedereen fit is, Web?
Kan natuurlijk. Eiting is een uitstekende speler. Maar hoe zie je de eerste elf dan voor je? Welke opstelling? Ben wel benieuwd.
0 0
Web
Voorlopig ben je Promes kwijt ga ik van uit, normaal ben ik geen voorstander van Ziyech op rechts, maar nu Eiting het Laat zien wel
Martinez en Eiting controleurs in het zelfde systeem als vorig seizoen met Frenkie en Schone! Donny op 10
Ziyech op rechts dus, Tadic spits en Babel op links
Eventueel Tadic op links en Traore in de spits
Er komen zo veel wedstrijden aan, spelers kun je best rouleren
0 0
JCr14
Nu is PSV ook wel te vergelijken met Spakenburg
4 0
Redrum
Zoals ze de eerste helft voetbalen absoluut wel ja. Met 11 man op eigen helft en meer dan de helft daarvan in de eigen 16. Ik heb ze zelden zo laf zien spelen als gisteren.
0 0
Soccerskins
De enige reden dat Eiting een goeie wedstrijd speelde is omdat PSV totaal geen druk op de bal zette. In balbezit van Ajax gingen ze 442 spelen waar de buitenspelers nog net niet tegen de backs aanliepen.
2 -10
Schip
Hij speelde ook tegen Grun niet onaardig en die zetten wel druk.

Maar wel eens dat het een parodie op voetbal was en dat Getafe AJax dat plezier niet gaat doen.
2 0
Web
Welk team in de competitie geeft druk op de bal, waar een goed Ajax niet onderuit kan spelen? Gisteren werd het alleen moeilijk om dat Gravenberch niet in de wedstrijd zat, en niet gewisseld kon worden door blessures, normaal had Ten Hag ook Eiting naar 70 minuten gewisseld, vergeet niet dat die er ook lang uit geweest is door blessures
1 0
Soccerskins
In de competitie? Geen één. Maar ik ben wel van mening dat Eiting in Europa door de mand gaat vallen.
1 -1
GrandMasterFlex
Ik zou wel een formatie willen zien waarbij Martinez op lcv staat en Blind en Eiting op 6. Dan heb je echt een prachtig voetballend middenveld. Uiteraard kan je ook kiezen om Blind en Martinez om te draaien.
2 -1
Web
Ik vind het voetballend met Blind van achteruit wel heel belangrijk, ook denk ik dat een Schuurs meer zou hebben aan Blind dan Martinez?
En dan bedoel ik meer op coaching van Blind
Want ik hoop echt dat Ten Hag Schuurs daar laat staan, fouten gaan er alleen maar uit door veel te spelen, hij brengt voetballend zo veel meer dan Veltman
Martinez doet het ook super goed daar, en net wat je zegt
Eiting met Blind zou ook een gigantisch goed koppel zijn op de controlerende posities
Het is toch ongelooflijk knap dat Martnez het Ajax spel zo snel op pikt
0 0
Ruudje74
Eiting....niet lang geleden vroeg ik me af...wie is beter, Frenkie of Carel? Carel was voor zijn blessureleed echt goed! Techniek, agressie, positionering, lekkere trap...
Hopelijk pakt hij de draad weer op, blijft ie heel en wordt hij de komende jaren een onbetwiste basisspeler.
4 -1
geDaante
Mooie analyse weer.

De vergelijking met Blind vind ik alleen een beetje mank, die bouwt op vanuit de verdediging met af en toe een goed inspeelpass, waar hij dan alle tijd voor krijgt, of een mooie crosspass. Eiting is in zijn passing veel creatiever, ziet meer mogelijkheden en durft meer in die kleine ruimte in te spelen, of inderdaad tussen de linies. Ook voorin geeft hij diepe lobpassjes die je Ziyech nooit ziet doen. Ziyech zet meer voor.

Qua passing en creatieve passing wat mij betreft dan ook de nummer 1 van de selectie. Ook het vrijlopen doet hij als geen ander, en is wat Ajax broodnodig heeft, met al iemand als Van de Beek die dat vrijwel nooit doet, vaak te diep staat en onaanspeelbaar staat te wezen. Maar dat lijkt een standaard opdracht van coaches als Ten Hag, De Boer, etc.

Eiting is een speler die wil combineren, tussen de linies wil spelen, naar voren wil, niet de kleine ruimte mijdt door steeds maar weer de voorspelbare grotere ruimte te zoeken, en zo wil verassen. En het vertrouwen en de durf heeft in die kleine ruimte te voetballen.
Kom je daar doorheen, wordt het ook meteen gevaarlijk, daar tegenstanders dat niet aan zien komen.

Eiting ziet heel veel, mogelijkheden die anderen niet zien, kiest niet voor de veilige, saaie voorspelbare weg met weinig rendement, maar voor verrassing en daarmee wat opwinding vertwijfeling bij de tegenstander.

Dit is dan ook een echte Ajaxspeler.
6 0
EersteAanname
Fair enough. Leuk om eens een wat positiever bericht van je te lezen.
0 0
AFCA.
Zou als 6 met de punt naar achter nog beter tot zijn recht komen. Hij kan als geen ander druk naar voren zetten. Het is alleen wel een vereisten dat je dit dan als team vol durft te doen. Als de verdediging achteruit loopt worden de ruimtes inderdaad te groot. Die zijn dan door niemand te belopen.
Als je iedereen fit hebt is dit het mooiste wat mij betreft:

Promes - Tadic - Neres
Vd Beek - Ziyech
Eiting
Tagliafico - Martinez - Blind - Dest
Onana

2 linkspoten centraal maar dat maakt echt vrij weinig uit.
1 -1
jaripettersson
Op z'n Cruijffs.
0 0
MosesD
Geheel eens. Er zijn figuren die Eiting niet goed genoeg vinden. Lachwekkend, die hebben er werkelijk totaal geen kijk op. Als Carel fit blijft is hij onbetwist een basisspeler. Zeer slimme speler, met uitstekende passing en dito techniek. Een genot om in het elftal te hebben. Het blijft onbegrijpelijk waarom ten Hag vorige week voor de Jong koos. Die moet je gewoon nooit meer opstellen, hooguit als pinchhitter. Ik hoop dat ten Hag verder nu eens Schuurs een paar wedstrijden de kans geeft. Voegt zoveel meer toe dan Veltman. Oké, hij heeft weleens een 'Frank de Boertje', maar dat is hem vergeven.
1 0
Ozymandias
De pass- en traptechniek van Eiting is voor mij een genot om naar te kijken. Hij haalt nog steeds niet het niveau wat hij vorig seizoen tegen Sturm Graz en AEK Athene haalde maar komt daar wel steeds dichter bij in de buurt. Ik hoop dat hij door zijn goede wedstrijd tegen PSV een basisplaats heeft veroverd. Ik zou wanneer Blind weer fit is wel eens een middenveld met Vd Beek, Martínez en Eiting willen zien waarbij Eiting de opbouw van achteruit voor zijn rekening neemt en Martínez als aanjager wordt gebruikt zoals Cruijff ooit voorstelde om bij Oranje met Davids als aanjager op linkshalf en Sneijder als opbouwer op '6' te spelen. Een aanjager die hoger op het veld staat helpt bij het ontregelen van de opbouw van de tegenstander en Martínez lijkt mij geschikt voor die rol.
2 -1
geDaante
Snap je punt wel, maar dan heb je in mijn ogen veel te weinig creativiteit en technisch vernuft op het middenveld, tenzij je voort wil borduren op dat geloop de 16 in en dan opportunistisch de voorzet wil hanteren.

Ik ben daar niet bepaald een fan van. Ik vond het mooi van Keizer bij Jong Ajax (voortbordurend op Jonks/Cruijffs visie), die zowat de hoge voorzet verbood, liever de buitenspelers naar binnen zag komen, de achterlijn halen en de bal strak laag voortrekken, om maar iets te noemen. Dus uitgespeelde kansen creëren. Met veel creativiteit op het middenveld, in dit geval Nouri, en een minder diep spelende Van de Beek.

Dat liep als een gek, en enorm aantrekkelijk, én succesvol. Ik baal ervan dat men dat dan toch weer moet vervangen door ander spel.

Maar smaken verschillen, ik weet dat jij daar achter staat, en dat is je goed recht. Maar je kan je voorstellen dat dat voor mij enorm klote is.
1 -1
Web
Noem eens een Ajax team dat niet met een speler speelde die diep ging zonder bal? Ik ken het niet, onder Johan als voetballer zat er altijd een speler die een loper was, zowel bij Ajax als Barcelona Neeskens. Als trainer wisselde hij een geniale technische speler Vanenburg in voor Wouters, en dat had een reden, evenwicht was er niet, Johan heeft meerdere malen aan gegeven een groot fan te zijn van Klaassen, hij had het zelfs over functionele techniek, daar bedoeld hij mee, wat heb je nodig op die positi! niet dingen doen wat je daar niet nodig is. jonk zat een tijd geleden aan tafel bij Kees Jansma en had het over Donny vd Beek, dat hij heel goed was om het juiste moment te kiezen voor diepgang, ook gaf hij aan dat hij hem ook wel andere manier heeft gebruikt. Ik bedoel maar.
Nu neem je Jong Ajax als voorbeeld waar Ajax met Nouri, Frenkie en Donny kwa voetbal zo gigantisch veel beter was dan de tegenstanders in de KKD dat is toch geen maatstaf? En zelfs daar liepen nog lopers en harde werkers tussen voor evenwicht zoals bv Pelle Clement
Jij bent veel te veel romanticus
Een ploeg kapot spelen door goed positie spel horen ook spelers bij die zonder bal die diepte zoeken, anders word het alleen maar rond spelen
Ajax voetbal is heel goed verzorgd met een kapstok als spits Tadic of Traore ,
zo kom je met inspeel ballen en beweging aan voetbal toe, en een diepgaande Donny bediend met een steekbal, of een loopactie van een buiten speler die naar binnen komt Promes en word bediend door een geniale pass van Ziyech of Eiting, dat is genieten als liefhebber
0 0
geDaante
De A1 onder Jong en Keizer die dat doortrok in Jong Ajax. Dat was het voorbeeld van hoe Cruijff het zag.

Zonder een diepgaande middenvelder, in ieder geval lang niet zo extreem als nu gedaan wordt, werden er vooral uitgespeelde kansen gecreëerd, en hoe. Ongelooflijk aantrekkelijk, met ultieme passing en combinatiespel, enorm veel kansen afdwingend, en succesvol.

En daarbij erg goed spel van achteruit, een uitstekende opbouw.
Over het hele veld was het goed, ook onder druk uit voetballen.
Dat is onder Ten Hag juist Ajax' zwakte. Als de bal maar snel voorin is, dan kunnen zij voorin losgaan, en staat er een blok achterin om het op te vangen.
0 0
Ozymandias
De voorzetten hebben een belangrijke rol in de speelstijl van Ajax. Die rol is dat het tegenstanders dwingt zich met meer ruimte tussen de spelers op te stellen omdat er iemand druk moet zetten op de speler die de voorzet geeft. Dit is iets wat Ten Hag van Guardiola heeft afgekeken die in de Premier League veel vaker met een hoge voorzet is gaan werken dan dat hij bij Barcelona en Bayern deed. Ook de loopacties de zestien in hebben een belangrijke rol in dat het de verdedigende positionering verzwakt door tegenstanders uit posititie te trekken. Dit is iets wat Ten Hag van Klopp heeft afgekeken wiens Liverpool dit tot perfectie uitvoert.

"Maar smaken verschillen, ik weet dat jij daar achter staat, en dat is je goed recht. Maar je kan je voorstellen dat dat voor mij enorm klote is."

Het gaat mij niet om smaak, het gaat mij erom dat Ajax binnen de spelprincipes van de Ajax School een manier moet vinden om zo veel mogelijk succes te boeken. Ajax is nooit een club van Tiki-Taka geweest en juist altijd een club geweest die het moest hebben van intelligent positiespel waarmee ze de positionering van de tegenstander manipuleren door middel van loopacties door de linies heen. Dit gold zowel voor het Ajax van begin jaren '70 (met onder andere de rol van Haan en Neeskens) als het Ajax van mid jaren '90. Het Tiki-Taka voetbal werkt alleen met een bepaalt soort spelersgroep. Het is niet voor niets dat Guardiola die speelstijl voor een groot deel heeft losgelaten bij Bayern en City en veel directer is gaan spelen dan hij bij Barcelona deed.
1 0
geDaante
Dat zet je goed uiteen, en de gedachte erachter begrijp ik zeker,
maar voorzetten kan je dan zo af en toe eens doen. Ik zie het nu veel te vaak, soms bijna alleen maar. Als je die verdediging dan in de breedte uit elkaar trekt, moet je er juist centraal gebruik van maken, door er daar voetballend doorheen te spelen. En dat mis ik dus. Zelfs met het uiteen trekken, wordt er alsnog veelvuldig een voorzet gegeven, ik zie te weinig combinatiespel en acties met bal de 16 in. Te weinig uitgespeelde kansen.

Ajax is voorheen inderdaad nooit een tiki taka club geweest, maar dat was geen enkele club, Barcelona introduceerde dat als een evolutie van Cruijffs speelwijze/zienswijze.
Het ontstond in een tijd dat het voetbalspel heel compact en beter georganiseerd stond dan voorheen. Vroeger was tiki taka niet nodig, had je alle ruimte. Nu is het vaak zo compact, dat de passing korter wordt, en er meer en beter gecombineerd moet worden om in balbezit te blijven (ook op plekken waar de tegenstander dat niet wil).

Het is gewoon de ultieme variant van het Cruijffspel, en dus toegespitst op deze tijd.

Als je in het veld werkelijk wil heersen, op balbezit wil spelen en van daaruit voetballend kansen creëren (dus niet steeds voorzetten), op de helft van de tegenstander wil spelen, moet je beter zijn in de kleine ruimte en in het combineren dan je tegenstander kan verdedigen.

Wel met je eens dat je niet met ieder team tiki taka kan spelen, maar dat verlang ik ook helemaal niet. Maar als je ziet hoe ze voorin soms bij Ajax al combineren, en hoe dat onder Keizer bij Jong Ajax eraan toe ging, waar die jonkies die ervaren spelers totaal wegtikten, dan is er meer mogelijk dan je denkt. En dat van Jong Ajax was ook geen tiki taka, maar gewoon uitstekend combinatiespel, wat directer naar voren.

Ik houd er niet zo van dat Ajax gaat kopiëren, ik wil een herkenbare stijl zien. Wat je zegt over die 10, is ongetwijfeld zo, maar je vergeet dat zo'n diepe 10 ten koste gaat van je middenveld, zeker bij Ajax staat de 10 soms in de opbouwfase al vlakbij de spits. Waardoor het opbouwen en het spelmaken dus vele malen moeilijker gaat, zeker als je ook nog eens twee controleurs voor de verdediging hebt staan, in plaats van twee diepe halven (diepere aanspeelpunten, linie overslaan).

En de opbouw is een van de belangrijkste spelprincipes van Ajax, van achteruit opbouwen. Dat is onder Ten Hag dan ook niet best. Hij hecht daar ook minder waarde aan, wat nog duidelijker werd door lang aan Alvarez op het middenveld vast te houden.
0 0
Web
Ik ben het met je eens, door de geschiedenis heeft Ajax spelers gehad met loopacties, Neeskens, Haan, Nico Reinders, Wouters, Klaassen en nu Donny, het positie spel is een belangrijk onder deel van het Ajax spel.
Maar Ajax is helemaal geen Tiki- Takki ook nooit door de geschiedenis
Daar stapt zelfs Barcelona vanaf, sinds ze Xavi en Inesta niet meer hebben, die waren daar voor gemaakt. En dan was het nog Messi die met een individuele actie het verschil maakte. Johan haalde zelfs Neeskens van Ajax naar Barcelona, en Wouters van Utrecht naar Ajax
Johan zorgde altijd voor een voetballer in het centrum om een meerderheid te creëeren op het middenveld, daar was hij een groot voorstander van, Johan heeft meerdere malen gezegd dat hij een groot fan was van Klaassen, omdat die zorgde voor de juiste diepte in het Ajax spel, hier noemen ze dit weg lopen uit positie, kom het zo vaak tegen, het lijkt wel een mode trend hier. Er moet een wisseling in het spel zitten, eindeloos rondspelen win je niet mee en is nog saai ook.
1 0