Hoe Van de Beek de 8-positie invulde

ThijsZwagerman, 29-10-2019 om 15:25, 16714 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. In deel 3: De wedstrijd van Donny van de Beek tegen Feyenoord.

De invulling van de positie van rechtermiddenvelder bezorgt trainer Erik ten Hag dit seizoen misschien wel de meeste hoofdbrekens van alle posities in zijn elftal. Aankoop Razvan Marin voldeed aan het begin van dit seizoen, evenals Noussair Mazraoui, niet op het middenveld, waarna Edson Álvarez en Donny van de Beek de laatste weken stuivertje wisselen op de positie naast Lisandro Martínez. Ajax Showtime analyseert Van de Beeks nieuwe rol aan de hand van diens spel tegen Feyenoord.

Tijdens het historische seizoen 2018/2019 groeide Van de Beek als aanvallende middenvelder uit tot één van de belangrijkste wapens van Ajax. Met zijn perfecte gevoel voor het timen van loopacties in de diepte en zijn scorend vermogen, was het jeugdexponent van grote waarde in de succesvolle Champions League-campagne en het winnen van de nationale dubbel. Zijn spel als nummer 10 wekte zelfs de concrete belangstelling van Real Madrid, maar toch bleef Van de Beek deze zomer trouw aan Ajax. 

Er veranderde echter een hoop. Niet alleen verloor Van de Beek zijn middenveldkompanen Frenkie de Jong en Lasse Schöne, ook speelt de 22-jarige zelf sinds een aantal weken in de Eredivisie in een andere rol ten opzichte van vorig seizoen. Van de Beek is op nationaal niveau steeds vaker op papier de rechter controlerende middenvelder in het Ajax-systeem, maar hoe vult hij deze positie in?

Relatief afwezig in opbouw

Afgaande op het ruim gewonnen duel met Feyenoord, valt op dat Van de Beek aan de bal een vrij anonieme rol vertolkt. In verreweg de meeste gevallen wordt het eerste stadium van de Ajax-opbouw verzorgd door centrumverdedigers Joël Veltman en Daley Blind en de uitzakkende middenvelder Martínez. Van de Beek kiest er in de meeste gevallen voor om hoger op het veld weg te blijven. De Ajacied lijkt vooral ruimte voor zijn ploeggenoten te willen creëren, in plaats van dat hij zelf fanatiek zijn best doet om vrij te komen en zo aanspeelbaar te zijn. Het gevolg hiervan is dat hij niet veel aan de bal komt. Wanneer Van de Beek als uitzondering op deze regel toch een keer de bal komt ophalen bij de laatste linie, kiest hij veelal voor een veilige breedtebal of een simpele kaats terug. Veel risico legt de blonde middenvelder niet in zijn spel in balbezit.

Een veel voorkomend beeld in de opbouw: Martínez is naar de laatste linie uitgezakt om de opbouw te verzorgen, terwijl Van de Beek iets hoger op het veld niet erg zijn best doet om vrij te komen.

Van de Beek staat hoog op het veld en doet eigenlijk geen poging om uit te zakken en vrij te komen.

Wanneer Van de Beek tóch in een vroeg stadium van de opbouw aan de bal komt, legt hij weinig risico in zijn spel en kiest hij doorgaans voor de veiligste optie.

Dat Van de Beek liever wat hoger op het veld staat om zo in de opbouw ruimte te creëren voor zijn ploeggenoten, is dus duidelijk. Wat echter wel opvalt, is dat Van de Beek tegen Feyenoord vaak zelfs nog hoger staat dan aanvallende middenvelder Hakim Ziyech. Op papier zijn Martínez en Van de Beek de twee controlerende middenvelders van Ajax, maar in de praktijk blijkt dit - in balbezit - in ieder geval niet het geval. Situaties waarin Van de Beek hoger staat opgesteld dan Ziyech zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ziyech vaker aan de bal komt, terwijl Van de Beek in balbezit vrij onzichtbaar is. Deels was dit echter ook het doel van Ten Hag. Die wilde middels veel lopende spelers namelijk verwarring stichten in de Feyenoord-defensie, iets dat zondag mede dankzij Van de Beeks loopacties in de diepte goed lukte.

Veltman is aan de bal en Van de Beek staat aanzienlijk hoger opgesteld dan Ziyech.

Dat is ook hier het geval, wanneer Van de Beek de bal tussen de linies ontvangt van Veltman.

In balbezit is Martínez dus, zoals in de bovenstaande situatie goed zichtbaar, eigenlijk Ajax’ enige controlerende middenvelder.

Loopacties in de diepte

Eén van Van de Beeks grootste kwaliteiten, is zijn gevoel voor het timen van een loopactie in de diepte. Waar dat als aanvallende middenvelder zijn grote kracht is, blijkt Van de Beek dit ook in zijn ‘nieuwe’ rol niet verleerd. Verscheidene keren aarzelt de rechtspoot niet om overtuigend ten aanval te trekken en in veel van die gevallen sticht Van de Beek hiermee ook gevaar. Hoewel hij lang niet alle keren dat hij diepgaat op zijn wenken wordt bediend, zadelt de aanwezigheid van Van de Beek rondom het strafschopgebied van Feyenoord de defensie van de Rotterdammers wel op met problemen. 

Jens Toornstra, in veel gevallen de directe tegenstander van Van de Beek, wil de taak van het verdedigen van de naar voren stormende Van de Beek namelijk het liefst overgeven aan één van zijn verdedigers. Doordat er naast Van de Beek in de personen van Dusan Tadić, Quincy Promes, David Neres en Ziyech echter vaak nog vier andere Ajacieden opduiken voor de Feyenoord-defensie, weet deze zich geen raad en komen er dikwijls aanvallers van Ajax vrij. Van de Beek heeft hier met zijn loopacties dus een groot aandeel in. Uit één van deze situaties maakt hij kort voor de rust, na een gelukkige assist van Sergiño Dest, zelfs koppend de 4-0.

Van de Beek heeft de ruimte gezien en vraagt aan Ziyech nadrukkelijk om de bal.

Dat is voorafgaand aan de 4-0 ook het geval. Blind is net over de middenlijn aan de bal, maar Van de Beek loert alweer op het gat achter de Feyenoord-defensie.

Blind kiest echter voor Tadić, waarna Promes uiteindelijk in het strafschopgebied van Feyenoord uitkomt. Van de Beek ziet daar van dichtbij hoe Kenneth Vermeer redding brengt op de inzet van Promes.

Via Vermeer komt de bal echter bij Dest. De rechtsback ziet zijn mislukte schot door de vrijstaande Van de Beek tot assist gepromoveerd worden. Door de overmacht aan Ajacieden in het strafschopgebied van Feyenoord, was Van de Beek volledig aan de aandacht van de Rotterdamse verdediging ontsnapt en kan hij eenvoudig raak koppen.

Kort na de rust verovert Ajax aan de rechterkant van het veld de bal en besluit Van de Beek direct om diep te gaan.

De middenvelder gaat buitenom bij Tadić en krijgt de bal perfect mee van zijn aanvoerder.

In een kansrijke positie kiest Van de Beek er vervolgens voor om de bal voor te geven op Tadić. Deze voorzet wordt helaas geblokt, waardoor een hoekschop het resultaat is van deze snelle uitbraak.

Een regelmatig gehoord kritiekpunt op de nieuwe positie van Van de Beek, is dat de Ajacied niet meer in zijn grootste kracht - het maken van loopacties in de diepte - komt. Op basis van de wedstrijd tegen Feyenoord is dit echter onjuist. Van de Beek maakt nog altijd veel loopacties en sticht hier ook veel gevaar mee. De vraag is natuurlijk wel in hoeverre dit ook mogelijk is tegen sterkere tegenstanders. Feyenoord was zondag tegen Ajax niet bij machte om in aanvallend opzicht iets uit te richten, maar tegenstanders van Champions League-niveau zullen zich waarschijnlijk wel raad weten met de ruimte die Van de Beek weggeeft als hij ver naar voren speelt. Als de middenvelder ook in het miljardenbal op de rechtshalfpositie komt te spelen, is het voor hem dus zaak om nog beter de momenten te kiezen waarop hij diep kan gaan. In de Eredivisie is dit echter een minder serieuze zorg en kan Van de Beek zich ook als controleur naar harte lust bemoeien met aanvallen.

Verdedigend prima

Doordat Van de Beek op papier één van de twee controlerende middenvelders is, wordt er ook in verdedigend opzicht het één en ander van hem verwacht. Door zijn vele loopacties in de diepte zijn de afstanden die de middenvelder in de omschakeling na balverlies moet overbruggen soms best wel groot, maar in De Klassieker toont Van de Beek aan deze afstanden niet te schromen. In de eerste helft onderschept hij de bal van Toornstra, na een felle sprint over bijna het halve veld. 

Van de Beek moet terug nadat Ajax de bal voorin heeft verloren.

De middenvelder schroomt dit echter niet, trekt een felle sprint en verovert de bal rond de middenlijn weer terug.

Meer dan dit ene moment wordt Van de Beek in de omschakeling tegen Feyenoord niet getest, doordat Ajax de bal vaak enkele seconden na balverlies alweer terug heeft. Wel valt Van de Beek in verdedigend opzicht nog op met twee tackles. In de eerste helft lukt het hem niet om de bal hiermee te veroveren van Nicolai Jørgensen, maar in de tweede helft onderschept Van de Beek met een tackle wel de bal van Renato Tapia.

Van de Beek tackelt, maar verovert de bal niet van Jørgensen.

 In de tweede helft doet hij dit wel na een tackle op de bal in duel met Tapia.

Conclusie

Van de Beek lijkt steeds meer te groeien in zijn rol als rechtermiddenvelder en is in deze hoedanigheid tegen Feyenoord ook zeker van waarde voor Ajax. Hoewel de middenvelder in de opbouw een vrij anonieme rol speelt en liever wat hoger op het veld blijft, is hij in die zone met zijn goed getimede loopacties in de diepte nog altijd in staat om voor gevaar te zorgen. Een lopende Van de Beek blijkt ook als controleur lastig te verdedigen en kan tegen compacte verdedigingen in de Eredivisie een belangrijk wapen zijn.

Ook op Champions League-niveau zal Van de Beek deze rol waarschijnlijk kunnen invullen. Hoewel hij door zijn loopacties in de diepte in verdedigend opzicht ruimte weggeeft, kan Van de Beek ook de discipline opbrengen om over grote afstanden om te schakelen. Of Ten Hag het ook in de Champions League met Van de Beek als rechtermiddenvelder aandurft, moet de tijd uitwijzen. Maar dat we Van de Beek dit seizoen nog veel vaker naast Martínez zullen zien spelen, staat sowieso vast.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Lees meer 'De wedstrijd van':
Deel 1: Hoe Álvarez van waarde is op het Ajax-middenveld
Deel 2: Waarom Ten Hag in het centrum voor Veltman kiest

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ST
Volgens mij is het een misvatting dat Vd Beek als verdedigende middenvelder stond en Ziyech op 10. Martinez is de 6 en voor hem staan de twee aanvallende middenvelders Ziyech en Vd Beek.
0 0
LezDeBoer
Dat we in de CL zouden verzuipen met Donnie op 8 is nergens op gebaseerd. Dit fenomeen hebben we nog niet getest op dat podium.

Met Alvarez was het juist een gatenkaas tegen Lille, Valencia en zelfs Fortuna. Dat komt omdat Alvarez net zo hoog in de 16 kwam zoals Donnie zou doen. Voetballend brengt Alvarez veel minder dan Donnie.

Dat zag je tegen Chelsea toen Ajax voor de verandering onder druk werd gezet. Wat Ten Hag zo fantastisch vond aan die wedstrijd is dat Ajax goed stand hield onder die druk mede door Alvarez. Als de verdediger die hij is kan ie natuurlijk verdedigen maar hij was totaal niet instaat om onze voorhoede spelers te bereiken. Ook hadden we niet de diepte aan de vleugels om Chelsea op die manier open te scheuren.

Wil je Ajax voetbal spelen (wat logisch is als Ajax zijnde) dan is de opstelling tegen Feyenoord het meest logische en zou je daar op moeten doorbouwen.
Altijd van eigen kracht uit gaan
0 0
TheTruth
De grootste zwakte van Ajax is op dit moment dat het veld er eigenlijk zo uit ziet:

Aanvaller - aanvaller - aanvaller
Middenvelder middenvelderMiddenvelder
Verdediging verdediging verdediging verdediging

De counter is echt te gevaarlijk tegen Ajax.
0 0
Web
Hoe kom je daar nou bij
Het tegenovergestelde.
0 0
TheTruth
Heb me altijd afgevraagd hoe Donny in de spits zou functioneren
0 0
ajax1981
Ik denk dat als hij op goal gaat dat Onana kan banken.
0 0
Fieldman
Het gaat hem gewoon niet worden met Donny als centrale middenvelder. Hij bllijft maar steeds te diep staan. Zelfs bij het Nederlands elftal. Hij kreeg een kans om de middenvelder naast Frenkie de Jong te worden, maar ook toen ging hij constant veel te diep lopen.
Als je het zelfs bij Oranje doet dan kan je blijkbaar niet anders.

Kennelijk zit het te diep in hem dat hij perse in de buurt van de 16 wilt zijn. En moeten we maar vrede hebben dat hij alleen als '10 kan fungeren.
0 0
Aad82
vd Beek stond een keer zelfs zo diep dat hij Ziyech een scoringskans ontnam.

Gaat nergens meer over.

Heb toch liever Hakim op 10 dan Donny.
2 -1
Web
En?
Dan kon niet tegen Feyenoord?
Ik snap werkelijk niet wat je bedoeld, dit was de JUISTE tactiek tegen Feyenoord
1 0
PeterVKV
Onzin. Het is niet met een 6 of met een 10 maar er is veel beweging en dat maakt het juist verrassend. Ziyech kan inzakken voor de lange bal en dan gaat Donny diep. Lekker juist. Niks mis mee. Tegenstander wordt gek. Eindelijk een lekker middenveld dat misschien nog wel beter is dan dat van vorig jaar.
3 -2
MPAjax
hij heeft een punt
0 0
JariHeijden
Ik ben het met je eens over Donny, maar niet dat het middenveld misschien nog wel beter is dan vorig jaar. Vorig jaar met Frenkie, dat scheelt een slok op een borrel. In mindere mate is ook Schöne een gemis. Frenkie was zo vreselijk goed, en we waren daardoor ook een stuk stabieler.
1 0
PeterVKV
Ok,niet beter, maar ook niet meer heel veel slechter. Daartegenover staat dat er in de aanval met Promes voor Ziyech meer diepgang is. Alleen de verdediging is wat dat betreft nog een probleem met Veltman voor de Ligt. Ik hoop dat Alvarez zich sterk ontwikkelt als RCV.
0 0
Gajes
Ik hoop op Propper in de winterstop, Donny is een geweldige 10 maar mij te afwezig in de opbouw als 8. Wellicht kunnen we Marin doorverkopen?
4 -3
PeterVKV
Gaat echt niet gebeuren. Marin nu al afschrijven is sowieso veel te vroeg en bovendien komen er talenten aan met Gravenberch, Ekkelenkamp en Taylor. Dan kunnen we de jeugdopleiding wel opdoeken.
2 0
3sterrenAjax1
propper zou echt super zijn. is comfortabel aan de bal. kan goed op 6 of 8 spelen. marin in de winter proberen te slijten aan een lazio of fiorentina.
3 -3
Web
Wat mij altijd opvalt dat er een individu beoordeeld word op zijn positie
Het gaat om het team. Waar maak je het team sterker mee.
Daar draait het om
Zondag tegen Feyenoord had je heel veel lopende mensen waar Feyenoord totaal geen vat op had
Iedere verdediger en middenvelder van Feyenoord was zijn directe tegenstander kwijt.
Vandaar dat de linies heel ver uit elkaar gingen bij Feyenoord. Tadic zakte uit en legde de ballen links en rechts neer, trok het statische centum uit elkaar.
Met zonneverdediging ipv mandekking had het voor Feyenoord veel beter uitgepakt
Dan had je met meerdere spelers de kanten af kunnen schermen
Bij mandekking ben je afhankelijk van de tegenstander.
Stam is maar een eenvoudige trainer. En dat zijn zijn spelers ook, mouwen opstropen en er voor gaan. Totaal niet een wedstrijd lezen
Ten Hag is tactisch heel goed, weet altijd de zwakke plekken bij de tegenstander op te zoeken.

Donny deed dus precies wat Ten Hag van hem verwacht, daar gaat het om
2 0
PetrosQ
Ten Hag wil natuurlijk af van het statische denken in vaste posities. Ik denk dat de dynamische manier van voetballen best goed kan werken, zolang de omschakeling daar balbezit tegenstander nog beter wordt opgevangen. Het kan niet zijn dat de aanvallende 5 (vd Beek, Promes, Neres, Ziyech en Tadic) allemaal voor de bal staan. Dat gaat je in topwedstrijden de kop kosten.

In deze variant, met Ziyech op 10 en Donny als 8 die box-to-box speelt, dient die eerste zich meer aanspeelbaar te maken door in de bal te komen. Kijkend naar de 4e en 5e foto, dan zou Ziyech nog meer in de bal moeten komen. Ook om tegenstanders weg te trekken bij Donny.

Verder dient de meest buitenste speler (op de 4e foto is dat Promes) nog meer naar binnen te komen en onder Tadic op de 10 positie te komen). Hij kan dan bij een pass naar Donny een teruggetrokken bal naar de 16 oppakken. Of bij een pass naar Ziyech tussen de linies aanspeelbaar worden.
2 0
PeterVKV
Goed verhaal, maar toch moeten de 11 (Promes) en 7 (Neres) de boel wel vaker wat breder houden dan voorheen om ruimte te creëren voor de 10 (Ziyech) en de 8 (vd Beek). Hierdoor dus ruimte voor steekpasses op de snelle 7 en 11 die dan diep van buiten naar binnen komen. Klinkt best wel overdreven dit eigenlijk....maar zo is het wel.
0 0
Web
Ten Hag stelt zijn tactiek heel duidelijk af op de tegenstander
Een sterke ploeg had zone verdediging gespeeld tegen Ajax, niet achter de directe tegenstander aan lopen,, zones afschermen, kantelen van kant naar kant
Dan zou Ajax nooit de ruimte krijgen zoals tegen Feyenoord
0 0
3sterrenAjax1
donny is imo veel te veel bezig met doelpunten maken (en zo misschien een transfer te verdienen). loopt continu in en rond de spits. maar als 8 moet je dit veel meer doseren. tegen een ploeg van een beetje niveau word je helemaal overlopen als donny de 8 zo blijft invullen.
3 0
Jwduijm
hij zou het moeten kunnen, heeft onder bosz tegen schalke zelfs als 6 gespeeld.
1 0
3sterrenAjax1
eens. hij deed het toen ook top. dus hij kan het zeker. maar of hij de bereidheid heeft nu hij op 10 en door zn goals zich in de kijker heeft gespeeld van o.a. real. ik twijfel vooralsnog een beetje gezien hij donny het tot nu toe invult.
1 0
Aspers73
vd Beek daar nu opstellen in de CL is zelfmoord.
6 -2
davidgravemaker
Hoezo? Liep 100 keer beter op het middenveld. Tuurlijk zullen er ruimtes vallen, maar die vallen er nu toch ook met Alvarez en Martinez als verdedigend blok? Er werd te weinig gecreeerd en er was te weinig dynamiek op het middenveld. Hoop dat de Feyenoord-opstelling de opstelling wordt tegen Chelsea.
2 0
Mentir
Feyenoord was nog minder dan RKC. want die dachten even te gaan voetballen dus gaf ajax alle ruimte om wat te doen.

De drag van donny om naar voren te gaan is nog te sterk aanwezig om op 8 te spelen. Toekomst zal het zeggen of ie instaat is om wat meer terughoudend te zijn
4 0
Simon1
Mooie analyse.
2 0
Lazell
Prettig die analyses. 100x beter dan dat knip- en plakwerk van de meninkjes van nietszeggende mensen als Valentijn, De Mos, Spaan, etc.
5 0
AlexIbarra
Met Ziyech en vdBeek speel je gewoon met de punt naar achteren, als je het mij vraagt.

Vind ik prima maar na een op zich goede analyse wordt toch afgesloten met 'dat vdBeek dit seizoen nog veel vaker naast Martinez zal staan' In mijn ogen staat hij niet Naast Martinez.
Hij loopt er 20 meter voor, wat een bewuste keuze is tegen inzakkende tegenstanders.
5 0
JariHeijden
Vorig seizoen speelden we ook niet meer twee zessen naar elkaar. Frenkie speelde vaker wat lager, stond zelfs bijna tussen de centrale verdedigers. Schöne stond altijd iets hoger. Een beetje een 6 met een 6 (Schöne) en een 10 (VdBeek).
0 0
bdsngsfs
Van de Beek is een intelligente speler. Geef hem de kans te groeien als 8 en ik ben er van overtuigd dat hij slimmer wordt in het kiezen van zijn momenten en toch verdedigend een zekerheidje blijkt.
Er zit duidelijk meer potentie in vd Beek op 8 dan Alvarez. Tegen Chelsea hebben we kunnen zien hoe slecht het liep. Tijd om iets anders te proberen.
9 0
Rentokill
Mooie analyse. Ik geloof wel in dat omschakelen van de ruit (van 10 naar 6) met Donny als variabele.
0 0