Waarom Tadić tegen Valencia het verschil niet kon maken

ThijsZwagerman, 12-12-2019 om 18:15, 20439 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. In deel 5: De wedstrijd van Dusan Tadić tegen Valencia.

Door de personele problemen voorin speelde Dusan Tadić recentelijk zowel op de flank als in de spits. Na Ajax’ slechte wedstrijd tegen Willem II, waarin Tadić op de rechterflank stond, keerde de Serviër tegen Valencia terug in de punt van de aanval. In het voor Ajax desastreus verlopen Champions League-duel, kon ook de aanvoerder van Ajax het verschil helaas niet maken. 

Waar de Ajax-puzzel van trainer Erik ten Hag met Hakim Ziyech op het middenveld en het trio David Neres, Tadić en Quincy Promes voorin relatief vroeg in het seizoen in elkaar was gevallen, is de trainer door blessures bij Neres en Promes genoodzaakt om zijn elftal anders in te richten. Tegen Valencia gebeurt dat door Tadić te laten flankeren door Ziyech en Noa Lang en met Donny van de Beek als aanvallende middenvelder rondom de spits.

Met de beweeglijke Tadić in de spits is Ajax in de Champions League vaak tot grote hoogtes gestegen. Dat de aanvaller in de punt van de aanval de voorkeur krijgt boven de meer statische Klaas-Jan Huntelaar, is dus volkomen logisch. Dinsdagavond lukte het echter ook Tadić niet om het verschil te maken en Ajax te verzekeren van overwintering in de Champions League. Ajax Showtime analyseert waar dat aan lag.

Moeilijk in duels met Valencia-reuzen

Waar Tadić vaak wordt geroemd om zijn balvastheid en kwaliteiten als aanspeelpunt, komt de Serviër in deze rol tegen Valencia een stuk minder uit de verf. Tegen Gabriel Paulista (1,87m) en Mouctar Diakhaby (1,92m) delft de fysiek sterke, maar kleinere Tadić (1,81m) in onderlinge duels regelmatig het onderspit. Wanneer Tadić in de spitspositie wordt ingespeeld, lukt het hem vaak niet de bal bij zich te houden. Zodoende komt Ajax vanaf de (hoge) pass richting Tadić moeizaam aan het voetballen en moeten de Amsterdammers op zoek naar andere manieren om ten aanval te trekken.

 Joël Veltman wordt aan de rechterkant van het veld onder druk gezet en kiest voor de lange bal richting Tadić.

In duel met Diakhaby lukt het Tadić vervolgens niet om de bal onder controle te krijgen.

Aan het einde van de eerste helft laat Tadić Paulista voor zich komen en wordt hij  afgetroefd in het duel met de Braziliaanse verdediger.

In de tweede helft delft de Ajacied nogmaals het onderspit in duel met Paulista.

Op zoek naar ruimte

Doordat Tadić zelf ook wel doorheeft dat hij het aflegt in de onderlinge duels met Paulista en Diakhaby, gaat de spits op zoek naar plekken op het veld waar hij wat meer ruimte heeft en wel in staat is om de bal bij zich te houden of aan een ploeggenoot mee te geven. Paulista en Diakhaby zijn pure mandekkers, maar houden er niet van om Tadić te volgen wanneer hij over het veld gaat zwerven. Diverse keren doet hij dat echter wel en juist op die momenten komen Tadić en Ajax in hun kracht. Vanuit de spitspositie laat Tadić zich tussen de linies of aan de zijkant uitzakken en wordt hij met name door Daley Blind en Ziyech vervolgens enkele keren knap bereikt. Het vervolg van Tadić is daarna meestal goed, al is hij ook wel op enkele slordigheden te betrappen.

Tadić laat zich uit de spitspositie zakken, ontvangt de bal en kaatst vervolgens goed op de doorlopende Van de Beek.

Ook hier ontsnapt Tadić aan de aandacht van zijn directe bewakers. Ziyech heeft het gezien en speelt Tadić hoog in. De linkspoot controleert knap en geeft de bal vervolgens mee aan Lang.

Tadić is aan de linkerkant van het veld uitgekomen, combineert met Ziyech en geeft vervolgens een voorzet. Deze wordt echter weggehaald.

Tadić ontvangt de bal hier met wat ruimte om zich heen van Lisandro Martínez. Als zijn aanname goed is, kan hij doordraaien richting het doel van Valencia. Tadić krijgt de bal echter niet goed onder controle en ziet deze kans daardoor verstrijken.

Gemis Promes en Neres laat zich voelen

Wanneer Tadić uit de duels met Paulista en Diakhaby blijft, wordt hij veel meer in het spel betrokken en komt Ajax ook meer aan aanvallen toe. Op het moment dat de beweeglijke Tadić zich echter uit de spits laat zakken, laat het gemis van Promes en Neres zich tegelijkertijd ook keihard voelen. Naast Van de Beek is er nu namelijk niemand meer die met een loopactie in de diepte voor gevaar zorgt. Juist de loopacties in de ruimte die Tadić trekt, en waar zowel Promes als Neres patent op hebben, maken Ajax dreigend, onvoorspelbaar en lastig te verdedigen. Nu deze loopacties - op Van de Beek na - uitblijven, kan Ziyech zijn geliefde steekpasses veel minder geven en is het voor Valencia een stuk gemakkelijker om achterin compact te blijven staan en de boel dicht te houden. Kortom: Ajax is aanzienlijk makkelijker te verdedigen.

Onnauwkeurigheid in laatste fase

Door de absentie van Promes en Neres, zijn de ogen in aanvallend opzicht vooral gericht op Tadić, Ziyech en Van de Beek. Waar die laatste twee dit Champions League-seizoen met beiden twee doelpunten aardig op schot zijn, dateert Tadić’ laatste doelpunt in het hoofdtoernooi van de Champions League van 5 maart van dit jaar, toen hij tijdens de historische 1-4 zege op Real Madrid de 0-3 op fantastische wijze in de kruising schoot. In het huidige seizoen scoorde Tadić dus nog niet in de Champions League en tegen Valencia kwam daar geen verandering in. Naast een goede schietkans die de Ajax-aanvoerder helemaal zelf creëerde, was het aan onnauwkeurigheid in de eindfase te wijten dat Tadić zijn naam niet op het scoreformulier terug wist te vinden. Zowel Lang als Van de Beek slaagden er niet in om hun aanvoerder op de juiste wijze te bedienen in het strafschopgebied van Valencia, waardoor twee honderd procent kansen verloren gingen.

Ziyech krijgt de bal op knappe wijze bij Lang, maar in plaats van dat de jongeling de bal panklaar legt voor Tadić, speelt hij de Serviër ietwat achter zich in. Tadić moet daardoor inhouden en ziet zijn schietkans verloren gaan.

Na de rust lijkt Ajax op gelijke hoogte te komen als Van de Beek de bal tussen twee Valencia-spelers naar Tadić passt.

Tadić wil de bal met zijn favoriete linker-, in plaats van met zijn buitenste rechterbeen, aannemen en komt er niet meer bij. De pass van Van de Beek lijkt echter ook net iets te hard.

Conclusie

Met iets meer zuiverheid bij zowel Lang, Van de Beek als Tadić zelf, was de kans groot geweest dat de Serviër dinsdagavond minimaal één keer had gescoord. Nu lukte dat niet en wist ook de Ajax-aanvoerder het verschil dus niet te maken tegen Valencia. Los daarvan was de beweeglijkheid van Tadić een belangrijke troef tegen het statische centrum van Valencia. De spits herkende waar op het veld de ruimtes lagen en handelde hier ook naar. 

Eenmaal in balbezit fungeerde Tadić - mits Paulista of Diakhaby niet in zijn nek hijgden - als een prima aanspeelpunt, maar was hij ook diverse keren slordig in zijn aannames of spelvoortzetting. Het zijn de details die op dit niveau de doorslag geven en Ajax tegen Valencia de Champions League-uitschakeling hebben gekost. Feit is wel dat het spel van Tadić veel meer tot uiting was gekomen met de aanwezigheid van Promes en/of Neres. Hun loopacties en diepgang in de ruimtes die Tadić trok, werden dinsdagavond node gemist.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Lees meer 'De wedstrijd van':
Deel 1: Hoe Álvarez van waarde is op het Ajax-middenveld
Deel 2: Waarom Ten Hag in het centrum voor Veltman kiest
Deel 3: Hoe Van de Beek de 8-positie invulde
Deel 4: Waarom Mazraoui Ten Hag wél kon bekoren

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax68
Tadic speelt ver onder de maat, hij heeft gewoon een mindere vorm die nu al 2 maanden aanhoudt.
Hoe kan in godsnaam met een wissel blijven komen als Siem de Jong en KJH ? Echt heel armoedig voor een CL deelnemer.
Koop een écht goede spits en een échte voorstopper, want die zijn hard nodig. Overmars zijn aankoopbeleid is echt niet zo bijzonder als men ons wil doen geloven. Als je kijkt naar al die MISKOPEN , zet ze maar eens op een rijtje, dan zien we dat voor al dat verloren geld wij minstens een echte spits en voorstopper hadden MOETEN hebben staan, en was uitsluiting uit de CL niet gebeurt. Wat een teleurstelling !
0 0
AFCA.
Zou het ook zo kunnen zijn dat Tadic eigenlijk helemaal niet zo goed is als gedacht wordt? Hij is zijn hele carrière buitenspeler of 10 geweest. Als je bij Ajax komt wordt je natuurlijk een andere positie toegewezen. Dat is wat Ajax doet, spelers op andere posities zetten. Als Tadic zo'n goede spits was had hij ook bij Southampton wel in de spits gestaan.

Maar kijk even naar de posities van spelers voor en in Ajax 1. We gaan de opstelling na:

Lang: jeugd middenveld > Linksbuiten
Tadic: 10/buitenspeler > Spits
Ziyech: 10 > Rechtsbuiten
Vd Beek: jeugd 6/8 > 10
Martinez: CV/ Linksback > CVM
Alvarez: CV/CVM > CVM
Tagliafico: Linksback > Linksback
Blind: CV/CVM > CV
Veltman: BANK!!! > CV
Mazraoui: jeugd 6/8 > Rechtsback

Altijd goed om 7 spelers van hun natuurlijke positie af te halen.
2 -1
talent020
vorig seizoen is al uit je geheugen gewist maak ik hieruit op, Tadic is ff wat minder in vorm maar blijft nog steeds een klasbak, spelers komen later in hun carrière nou eenmaal op andere plekken te spelen, Ronaldo begon ook ooit als Flankspeler maar verhuisde later naar de punt van de aanval
2 0
CL=5
kijk anders even na een compilatie van vorig seizoen en stel jezelf je eerste vraag nog n keer
1 0
AFCA.
Misschien had hij wel een hele hoge piek en steeg hij boven zichzelf uit? Dat wordt over Dolberg ook altijd gezegd. En over Fischer en noem ze maar op. Maar daar wordt altijd op gezeken.
0 0
Hagmag
Waarom dan lange tijd in 2e helft de lange c.q. hoge bal ?
Dat had inderdaad geen zin.
Dom, dom dom dom.
0 0
kaashaas
Iemand nog donny gorter nieuws? ;)
0 0
insectenverdelg
Leuke conclusie, maar mij vooral opviel is dat Ajax veel te vaak de lange bal naar voren hanteerde. Als je dat spel wil spelen ( totaal ander spel als tegen chelsea uit of vorig jaar) , dan is tadic niet de juiste mna. Hij is veel sterker als hij de bal in de voet krijgt. Maar t middenveld van gisteren werd veels re veel overgeslagen.
3 0
johnantoni
Tadic is eigenlijk al maandenlang kut
2 -4
Mentir
net als met dolberg, een voetballende spits is eerste en soms 2de seizoen heel goed, daarna weet hem hoe ze hem moeten stoppen door goed te dekken en hem begeleiden naar buiten de 16.
Daardoor is alle dreiging weg, en scoren ze meestal niet meer.
0 -2
MichelBoerebach
Aldus voetbalwetenschapper Mentir...
1 -2
mickey2602
Ik denk dat de aanvoerdersband niet om de arm van Tadic moet maar om die van Daley Blind.
Ook speelt het mee dat de aanvoer van achteruit niet zo goed meer is als vorig seizoen.
1 0
LammertAlbertus
Tadic was vorig seizoen in beider halve finales 1 vd zwaksten
tegen Chelsea ook
dit seizoen is Tadic 3x minder dan vorig seizoen,
hij kan het niet bevestigen .

Tadic is dan ook wezenlijk een middenvelder .

Ajax' probleem was gisteren het middenveld en niet de aanval
Ik had het met dezelfde spelers zo gedaan.

Martinez is tov Blind de betere verdediger
Blind is tov Martinez de betere middenvelder/voetballer
Ziyech is op 10 van absolute wereldklasse en wat doet Ten Hag op het moment suprème ?

Alvarez midden op het middenveld zetten en Ziyech aan de rechter zijkant , oerstom doodzonde .

Onana
Mazraoui Veltman Martinez Tagliafico
Blind
Alvarez Tadic
Ziyech
Lang Donny
0 -7
MichelBoerebach
Tadic speelt dit hele seizoen al als een natte krant (een of twee wedstrijden daar gelaten). Waarom zou hij tegen Valencia ineens wel het verschil kunnen maken?
5 -1
Arek Milik
Kan eigenlijk niet he! Een spits die 0 goals maakt in de CL. Pfoe wat had ik graag Milik gezien. Een echte spits!
1 -6
Minsc
Kijk nou eens in de spiegel voordat je gaat tikken.
0 0
Tjpknge
En als hij zo weer in vorm komt (wat slechts een kwestie van tijd is) is hij weer de beste spits die we na Kluivert hebben gehad..
2 0
MichelBoerebach
Nee, hoor. En bovendien is het geen spits
0 -2
ajaxdordtt
Zlatan, Suarez.
0 -2
Tjpknge
Niet mijn woorden. Al werd Zlatan pas 'echt goed, nadat hij wegging.. Suarez had geloof ik het merendeel van zijn wedstrijden op de flank gespeeld. Minnetje ging perongeluk. Zouden ze moeten afschaffen, inplaats daarvan zou er een rapporteer knop moeten komen.
0 -3
EricAjax1
mazraoui en Ziyech de enige spelers die gisteren een aardig niveau haalden.Tadic, Donny, Martinez, Lang, Veltman, Alvarez echt helemaal niks. Nico en Blind gingen nog wel.
3 -3
EricAjax1
Waarbij ik wel moet vermelden dat Alvarez er zelf ook niks aan kan doen dat hij op het middenveld gezet wordt. Hopelijk gebeurt dat nooit weer in een Europese wedstrijd
1 -1
MichelBoerebach
Waarom staat Alvarez niet naast Blind in de verdediging? Daar is hij toch voor gehaald? Wat is dat toch? Nu staat die verschrikkelijke Veltman er. Ik zou vanaf dit weekend met Alvarez als CV beginnen. Geef die jongen eens een kans.
2 0
mickey2602
Is hij misschien voor gehaald maar heeft er nauwelijks gespeeld.
Als je dan toch perse komend weekend wil wisselen in de verdediging,zet dan Schuurs erin. Die heeft uit tegen Lille best goed gespeeld en heeft er in de voorbereiding ook gespeeld.
0 0
Ajax95Duivendrecht
Wat me opviel is dat Van de Beek helemaal niet meer diepging, ondanks dat hij toch op 10 speelde (de plek waarop hij vorig seizoen juist zo excelleerde met zijn aanvallende diepte-loopacties).

Sinds Van de Beek op 8 speelt, is zijn spel in het veld duidelijk veranderd.
0 -1
Redrum
Het viel mij ook op dat Donny geen fatsoenlijk bal meer kan passen of controleren. Het seizoen duurt helaas te lang voor Ajax. De tweede seizoenshelft van vorig seizoen begint nu zijn tol te eisen. Het is allemaal net niet en dat heeft gewoon met scherpte en frisheid te maken. Dit geldt ook voor Tadic en ook voor Ziyech.
3 -4
Ajax95Duivendrecht
Tadic raakt al weken echt geen pepernoot meer. En Ziyech was zowel tegen Willem II als tegen Valencia ook heel slordig.

De winterstop komt Ajax dit jaar precies op het juiste moment, lijkt het. Niet alleen voor de spelers, maar ook voor de leiding (transfermarkt op gaan voor een buitenspeler en een spelmaker).
0 -5
thepower1990
Ik heb het in een ander artikel ook al geschreven maar onderhand mag je toch wel de vraag stellen wat er in vredesnaam in de zomer met Tadic is gebeurd. Werkelijk geen schim meer van de geweldenaar die hij vorig seizoen was. Amper rendement, balaannames springen alle kanten op en ook steeds onnauwkeuriger in de combinatie. Speelt hij misschien met een sluimerende blessure of begint de sleet er nu al op te komen bij hem?
0 -5
Ansjo
Ik denk dat hij gewoon aan het aftakelen is op zn 30e.
1 0
ajaxdordtt
Het is ook een wereld van verschil of je balletjes met de juiste snelheid en op je juiste been krijgt van Frenkie of ongecontroleerde zaadballen van Martinez en Alvarez. Dat maakt voetballen ineens een heel stuk makkelijker.
3 -1
Tjpknge
Haha, en nog geen week terug was Martinez nog fantastisch op het middenveld. Goede speler, daar niet van maar dan voor in de verdediging. Zeker als hij de bal krijgt met de rug naar vijandige goal past hij m altijd terug. Dat hij nu op deze positie speelt, komt dan ook omdat Blind daar tegenviel en we geen alternatieven hebben.
0 -1
Vlieske
Vind tadic gisteren niet slecht. Ik kan me na gisteren wel weer voorstellen Waarom topclubs geen ziyech willen. Hij werkt ze eigen kapot. Maar hoe vaak hij kansloos op goal schiet en kansloos maar die voorzetten wil geven. Ongelofelijk.
6 -3
Steeph
Helemaal mee eens. De enige die de absolute top nu echt aankan is Onana. Verder niemand.
2 0
FlyingDutchMan
Schitterend, vorige week waren we nog kanshebber voor de CL en waren de spelers niet te stoppen. Week later zit iedereen aan zijn max en kan alleen Onana nog hogerop lol..
2 -1
Deepblue
Vond Tadic niet heel slecht spelen.
vd Beek wel.
4 -2
ajaxdordtt
Valencia speelt ook met een keeper die al jaren amper wedstrijden speelt, en hij is werkelijk geen 1 x getest.
2 -4
ajaxdordtt
Is gewoon al maanden compleet uit vorm.
2 -5