Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Analyse Benfica: Kracht en kansen op flanken

SJvanveen, 23-10-2018 om 17:25, 24727 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In navolging van AEK Athene en Bayern München neemt Ajax het dinsdagavond in de Champions League op tegen Benfica. De Portugese grootmacht maakt op papier met Ajax uit wie tweede wordt in de groep en het affiche in de Johan Cruijff ArenA is hierom een interessante. Hieronder is de aanstaande opponent tactisch uitgelicht aan de hand van hun speelwijze; opbouw, kanscreatie en defensieve organisatie.

Benfica is al jaren een grote ploeg in binnen- en buitenland. Structureel speelt men Europees en in 2013 behaalde het, net als Ajax in 2017, de finale van de Europa League. De laatste jaren van deze eeuw stond Benfica onder leiding van Jorge Jesus,  die met zijn ploeg door individuele kwaliteit en tactische discipline goede resultaten boekte. Toen de manager naar aartsrivaal en stadsgenoot Sporting Lissabon verhuisde, nam Rui Vitoria het over. De hegemonie in eigen land werd in eerste instantie voortgezet, maar afgelopen voetbaljaargang doorbroken. FC Porto werd na jaren weer kampioen van Portugal en ook dit seizoen is het de vraag of Benfica de titel terug kan grijpen. De roodhemden staan dan wel gedeeld eerste in de competitie met Sporting Braga, het spel dat de afgelopen jaren onder Jesus zo nu en dan tot grote hoogtes reikte, is relatief minder geworden. 

Opbouw

Waar Benfica jarenlang bekend stond om haar 4-4-2- formatie, is dit na het mislopen van de landstitel veranderd. De coach hanteert een 4-3-3-formatie met doorgaans een controleur in de persoon van Fejsa. Het middenveld wordt gecompleteerd door twee creatievelingen in de personen van Pizzi en Gabriel. In de opbouw zoeken de Portugezen graag de flanken. De centrale verdedigers en controleur Fejsa staan niet bekend om hun kwaliteiten aan de bal, waardoor snel naar de zijkant wordt gespeeld. Bij voorkeur wordt linksback Grimaldo gevonden om vervolgens een overtal te creëren aan de zijkant en door middel van combinaties door te breken. Een flankwissel is tevens een optie om Grimaldo, die veel (goede) aanvalsdrang herbergt, te vinden. Hieruit viel ook de 0-2 van Benfica tegen AEK Athene (zie foto's hieronder). 


Opbouw Benfica. Pizzi, dé creatieveling op het middenveld, zakt uit en zoekt een diepgaande teamgenoot aan de buitenkant. 


Vanaf de buitenkant wordt de bal ingebracht, linksback Grimaldo duikt helemaal op bij de tweede paal en scoort. 

Zoals is te zien probeert Benfica een creatieve man, in dit geval Pizzi, vrij te krijgen. Vervolgens wordt gepoogd de flanken te benutten. Buitenspelers komen doorgaans naar binnen als 'valse' flankspelers, waardoor de links- en rechtsback op kunnen komen. Dit zorgt voor veel mensen rond de bal als Benfica aanvalt én druk wil zetten bij balverlies. Net als Ajax wil Benfica de bal snel terug hebben en daar heeft de topploeg veel voor over. Men kantelt snel van kant naar kant om het speelveld zo klein mogelijk te maken, zoals hier ook te zien is. 

Omschakeling

Als er door de druk wordt heen gevoetbald kunnen er grote gaten ontstaan in de defensie van Benfica. Door de veel aanvallend ingestelde spelers op het veld laat de overgang van aanvallen naar verdedigen weleens te wensen over en hier liggen kansen voor Ajax, zoals Bayern in de wedstrijd in Estadio Da Luz al liet zien. Benfica zet tot aan de cornervlag druk, Kimmich en Robben spelen onder de druk uit, Renato Sanches breekt door vanuit het middenveld, waarna het veld helemaal open ligt. Via de linkerkant (flankwissel) komt uiteindelijk weer de bal bij Sanches, die tegen zijn oude club feilloos afrondt van dichtbij. 

Spits je dit toe op Ajax, dan kunnen er soortgelijke mogelijkheden ontstaan als de Amsterdammers van flank naar flank spelen. Door bovengenoemde snelle kanteling staan er veel spelers van Benfica aan een kant van het veld en kunnen die uitgespeeld worden door snel een kantwissel toe te passen. Dit is voor veel coaches doorgaans een manier om de tegenstander te vermoeien en kan een wapen zijn voor Ajax, omdat met de kwaliteiten van Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Frenkie de Jong en Dusan Tadic in veel situaties gauw geopend kan worden naar, hoe het in trainersjargon heet, de contrakant

Deinst Benfica terug op eigen helft, dan is het moeilijk door hen heen te spelen. Net als veel buitenlandse ploegen in het hedendaagse topvoetbal en teams in Portugal in het specifiek kunnen de Portugezen het veld erg compact en klein houden. Het is moeilijk om door het midden en de meest kansrijke posities aan te vallen, maar er liggen ruimtes aan de zijkant. Weet Ajax deze goed te benutten door wisselwerkingen van 'valse' buitenspelers en de opkomende backs, dan kan de equipe van Erik ten Hag de zwakheden van Benfica benutten (zie hieronder).

Benfica deinst terug op eigen veld als men met een man minder in de tweede helft tegen AEK aantreedt. 

Te zien is hoe Benfica met man en macht inzakt op eigen helft. Vlak voor rust heeft Ruben Dias, geschorst tegen Ajax, een rode kaart gekregen en dus moet Benfica met tien man een 0-2 voorsprong verdedigen. Waar vaak een man-meer-situatie in de praktijk niet eens voordelen oplevert, maakt AEK na een uur gelijk. De eerste goal, geïllustreerd in het screenshot hierboven, komt uit een moment vanaf de flank. Het centrum is afgesloten, de ruimte ligt in dit geval aan de linkerkant, Hult geeft voor en de AEK-spits kan binnen tikken. 

Kansen

Ajax zelf heeft op soortgelijke manieren diverse goals gescoord in de Europese voorronden. Denk aan de goal van Dusan Tadic op aangeven van Nicolás Tagliafico tegen Dinamo Kiev, of de treffer van Klaas-Jan Huntelaar tegen Standard Luik. Wie weet ligt een nieuwe treffer op gelijke wijze tegen Benfica aan de horizon, maar feit is dat details de doorslag zullen geven. Beide teams zijn offensief ingesteld en in de omschakeling, als door de druk wordt heen gespeeld, kwetsbaar. Op het eerste gezicht zijn de ploegen gelijkwaardig aan elkaar en een onderlinge strijd voor een plek in de volgende ronde van de Champions League is zelden zo interessant geweest. Om af te sluiten, is dit een video met een tof inkijkje in de tactiek van Benfica. 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Doelpunt onthouden en wat is Ziyech slecht.
0 0
Simon1
Volgens deze analyse spelen Ajax en Benfica hetzelfde voetbal. Zorgvuldig opvouwen vanuit de keeper/verdediging.

Als Ajax de bovenliggende partij is, zal Benfica dus compleet scheel worden getikt, daar ze had dan niet meer kunnen belopen.

Ik ben benieuwd.
0 0
Sterspeler
Ik ben heel benieuwd wat de rol exact is op het moment van Tonnie Bruins Slot en in hoeverre ETH naar hem luistert. Zijn allebei 2 duidelijke strategen. Weet iemand hier wat meer van/heeft iemand een vermoeden?
1 0
433metdepuntnaarlinks
Ik heb het laatst al eens aangeven; ik hoop op een Benfica op volle oorlogssterkte. Een Benfica dat wil, dat er voor gaat knokken en dat met een goede tactiek komt om te willen winnen.

Natuurlijk hoop ik als Ajacied dat we winnen en hoe slechter Benfica presteert, hoe beter. Maar aan de andere kant, je wil je meten met de top. Ik wil zien hoe dit Ajax zich over twee wedstrijden kan meten met een sterk Benfica. Want de komende twee potten zijn gewoon vergelijkbaar met een knock-out fase zoals tegen Schalke en Lyon. En dan heb ik het liefste weer twee geweldige wedstrijden waar beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn en op het scherpst van de snede spelen. Tevens heb je als buffer plek 3 en Europa League nog dus beide ploegen hebben eigenlijk alleen maar een CL plek te winnen.

Benfica op volle sterkte, wij hebben ook iedereen beschikbaar (er van uitgaande dat Mazraoui en Tagliafico wel fit zijn) dus bring it on! Een zwak Benfica zou prettig zijn maar nog zo'n partij als tegen Bayern is toch geweldig. Ook al hadden we toen moeten winnen, wat een geweldige wedstrijd was dat. En ook voor de niet-Ajacieden, het is toch indrukwekkend als je je op hoog tempo en op hoog niveau kan meten met zulke clubs. Kan niet wachten tot het begint!!
0 0
xl2ick
Off: Iemand die naar Lissabon afreist en weet wat het leukste gebied is om een aantal dagen te verblijven? Wel van belang dat het een beetje gunstig ligt, zodat je met het ov makkelijk bij het stadion kan komen.
0 0
EersteAanname
Bairro alto, veel barretjes en gezellig druk
0 0
DeBaarsjes
Bairro Alto
0 0
Fritsie81
De stad is niet zo groot. Uber of taxi kost niet veel geld. Die hele stad is prima toeven.
0 0
Daniii
Ik word echt schijt ziek van die adds die steeds uitschuiven, echt een tering irritant gedoe.
14 0
AnsB
Aanvallend liggen er zeker kansen als Ajax weer zo goed onder de druk uit kan voetballen. Tegelijkertijd is dat voor mij de vraag, want Ajax heeft ook fasen van grote slordigheid en Benfica is wel een ploeg die dat genadeloos kan afstraffen.

Daarnaast zie ik verdedigend een potentiële valkuil. De afstemming aan onze rechterkant zal heel belangrijk worden omdat Benfica vooral aan die kant (voor hen links) de creatiefste spelers heeft (Pizzi en Grimaldo). Dat baart mij wel zorgen omdat in de wedstrijden tegen PSV en Bayern (eerste 15-20 min) die afstemming tussen Mazraoui en Schöne juist heel slecht was.

Anderzijds telt een gewaarschuwd mens voor twee, en hopelijk hebben Schöne en Mazraoui ook geleerd van voorgaande wedstrijden.
Ajax zal vooral heel effectief met z'n kansen moeten omgaan en hopelijk snel scoren. Lopen ze andersom tegen een snelle tegentreffer aan (en dat is zo gebeurd tegen Benfica), dan kon het nog we eens heel moeilijk worden.

In mijn ogen is Benfica één van de meest vervelende tegenstanders voor Ajax.

Edit: hieronder lees ik dat Grimaldo niet mee doet. Als dat klopt scheelt dan nogal.
1 0
Ajaxamsterdam0485
Gelukkig speelt Grimaldo niet
1 0
Fritsie81
Ruben Dias is er niet bij. Grimaldo zit iig gewoon bij de selectie voor morgen.

Selectie Benfica
Keepers: Svilar, B. Varela, Odysseas.
Verdedigers: Conti, Grimaldo, Yuri Riberio, Jardel, André Almeida, Ferro.
Middenvelders: Fejsa, Gabriel, Cervi, Alfa Semedo, Zivkovic, Salvio, Pizzi, Rafa, João Félix, Gedson;
Aanvallers: Jonas, Seferovic, Ferreyra.
2 0
Ajaxamsterdam0485
Aha, dat zag ik laatst een of andere benfica kenner reageren onder een post, maar dat zal niet kloppen dan.
0 0
Stone020island
Ik dacht ook dat grimaldo geschorst was maar blijkbaar dus niet?
0 0
AnsB
O, is dat zo? Geblesseerd?
0 0
chloorbestendig
Leuke analyse, ben benieuwd over ook eentje over de Klassieker komt, een zien hoe we er 10-0 van gaan maken. Voor nu, AFCA - Benfica, heerlijk affiche!
1 -1
EuforischeRealist
Leuke en goede analyse weer. Ik heb er zin in!
7 0
MSwertz92
nog gvd een hele dag wachten man... Als we deze pot winnen staan we er zo ontzettend goed voor !
7 0
GewoonJan
Na aanleiding van deze analyse kan je er dus vanuit gaan dat Ajax en Benfica nagenoeg dezelfde speelstijl hanteren op het moment. Het zal dus inderdaad gaan om de details, wie voert zijn taken het beste uit. Erg benieuwd of Ajax onder de druk van Benfica kan uitvoetballen. Ik hoop wel echt met heel mijn hart dan Ten Hag zich niet gaat aanpassen aan de tegenstander, zelf het spel bepalen aub.
1 0
Sterspeler
Of hij doet dat juist wel zoals hij met Tadic deed. Pakte zeer goed uit. Echter denk ik dat een Benfica met dat scenario rekening houd. Ten Hag zal waarschijnlijk met een nieuwe truc moeten komen. Zolang hij daarin niet overmoedig word zoals wij tegen PSV waren komt het goed.
0 0
jaripettersson
We zullen nicolás missen in zijn rol. Zou ook een mooie pot voor Sinkgraven geweest zijn.

Edit: niko doet gewoon mee..
1 -2
Restored
? Hij doet gewoon mee toch
5 0
jaripettersson
Inderdaad, gelukkig. Ik was even abuis.
1 0