Analyse Bayern: Duitse kwaliteit bij zwakte Ajax

SJvanveen, 01-10-2018 om 08:00, 25043 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In navolging van Ajax - AEK Athene nemen de Amsterdammers het dinsdag 2 oktober op in München tegen Bayern. De Duitse voetbalgigant is de topfavoriet in de Champions League-groep van Ajax en in dit stuk wordt de equipe van Nico Kovac geanalyseerd. Zo ben je, voordat het bier tijdens de Oktoberfesten de overhand neemt, helemaal op de hoogte van Ajax' aanstaande tegenstander.

Net als voor de thuiswedstrijd tegen de Grieken, die Ajax met 3-0 won, wordt de eerstvolgende opponent van Ajax in Europa nader uitgelicht. Kijkend naar Bayern München vallen simpel gezegd twee dingen op: a) de kampioen van Duitsland is nog steeds ontzettend goed, maar b) niet meer zo oppermachtig als in de glorietijden van Jupp Heynkes en Pep Guardiola.

Sinds het vertrek van bovengenoemde managers is de relatieve klad erin gekomen. Natuurlijk hebben ze nationale prijzen gewonnen, maar het spel is niet meer zo spectaculair als voorheen. Op individuele kwaliteit worden wedstrijden beslist, al is het team nog steeds ijzersterk. Dat er mogelijkheden liggen is echter onlangs gebleken, want de laatste wedstrijden speelde Bayern met 1-1 gelijk tegen FC Augsburg en werd er met 2-0 verloren bij Hertha BSC van ex-Ajacied Javairo Dilrosun. 

Kijkend naar die wedstrijden, valt te concluderen dat Ajax mogelijkheden heeft om in de Allianz Arena goed voor de dag te komen. Tegelijkertijd is het lastig in te schatten wie Kovac opstelt tegen de recordkampioen uit Nederland. In gesprek met diverse media gaf de Kroatische trainer aan graag te rouleren en dat ook te blijven doen als de resultaten tegen zitten. Binnen de vele wijzigingen onderling, is de speelstijl doorgaans hetzelfde. 

Opbouw

Bayern speelt met vier verdedigers, drie middenvelders, twee buitenspelers en een echte spits met Robert Lewandowski. De formatie valt te herleiden naar een 4-2-3-1, zowel bij balbezit als balverlies, of een 4-1-4-1. De centrale verdedigers positioneren zich in de eerste fase verder uit elkaar en de backs, meestal Joshua Kimmich en David Alaba, acteren iets hoger op het veld.  Zodra Bayern via het middenveld aan het voetballen komt, worden op zoek naar kanscreatie de flanken veelvuldig gezocht. Hoewel ze al dik in de dertig zijn, zijn Arjen Robben en Franck Ribèry op respectievelijk rechts en links de creatieve gangmakers aan de zijkant. Ze willen graag de bal in de voeten en zodra ze die krijgen, overlappen Alaba en Kimmich om een twee tegen een situatie te creëren. Dit is een potentieel pijnpunt voor Ajax (zie conclusie). 


Bayern München met een overtal op de rechterflank. 

De buitenspelers van Bayern houden het veld steevast breed, waardoor bovengenoemde Kimmich en Alaba soms ook de binnenkant bestrijken. In voetbaltermen heet dit inverted fullbacks, geïntroduceerd door Guardiola in Duitsland. Het is een manier om een overtal te creëren op het middenveld en Ajax hanteert hetzelfde principe als Hakim Ziyech aan de zijlijn geplakt staat en Mazraoui naar binnenkomt. Zodra de buitenspelers bereikt worden en zij hun handelsmerk etaleren (naar binnenkomen van Robben en Ribèry), dan zijn er net als via de flanken, in het midden lopende spelers onderweg om Robert Lewandowski te ondersteunen in het zestienmetergebied. Speelt Thomas Müller, dan wordt dit principe nog een andere dimensie gegeven. De Duits international heeft een neusje om de ideale ruimte in het strafschopgebied van de tegenstander te vinden en tot kansen te komen. 

Verdedigend

Verdedigend is Bayern in staat om divers te verdedigen. Dit wil zeggen dat ze de tegenstander vast kunnen zetten door hoog druk te zetten en in staat zijn om rond de eigen zestienmeter de linies kort te houden en het veld compact te maken. Uit bij Hertha BSC is te zien dat Bayern met man en macht inzakt als ze worden teruggedrongen. Dit om in dit geval de club uit Berlijn het opbouwen zo moeilijk mogelijk te maken. Er wordt verdedigd in een 4-4-1-1-formatie, waar Ajax met zijn drie nummers tien tussen de linies zal moeten bewegen. 


Bayern verdedigt compact in een blok van vier verdedigers, vier middenvelders en een aanvaller.

Als Bayern de bal verliest vanuit een eigen aanvalmoment, is Bayern minder kwetsbaar in counters dan voorheen. Lag in het verleden de restverdediging nog weleens open, heeft Bayern heden ten dage genoeg man achter de bal om direct druk te zetten en een counter onschadelijk te maken. Om de Beierse verdediging toch wankel te maken is diepte achter de laatste lijn belangrijk. Het centrale verdedigingsduo is niet onwijs rap, waardoor met lopende mensen achter de laatste lijn gevaar kan worden gesticht. 

Pijnpunten Bayern

Op deze manier ontstond ook een penalty (en goal) van Hertha in de laatste competitiewedstrijd van München. Een centrale verdediger van de thuisploeg vond een creatieve middenvelder tussen de linies toen de verdedigende formatie van Bayern nog niet geheel op orde was, een lange diagonale bal achter de laatste lijn volgde, waarna een kopkans ontstond. Uit de tweede bal die door het felle Hertha werd opgepikt in het strafschopgebied kwam een overtreding, alvorens de gegeven penalty werd benut. Spits je dit toe op Ajax, dan is hierin mogelijk een rol weggelegd voor David Neres of Donny van de Beek, die met diepgang vaak in deze ruimtes opduiken. 


Een hoge bal achter de laatste lijn levert direct gevaar op voor in dit geval Hertha BSC. Daar liggen kansen voor Ajax als ze via eigen opbouw kansen willen creëren.

Bovengenoemde agressiviteit die bij het winnen van tweede ballen om de hoek komt kijken kan zich ook vertalen in hoog druk zetten. Ajax doet dat graag en het is iets waar Bayern, mits goed uitgevoerd, moeite mee heeft. Hertha, en ook FC Augsburg, deden het en Bayern kon hierdoor zichtbaar lastiger de voetballende oplossing vinden (zie foto hieronder). Zijn er geen afspeelmogelijkheden, dan speelt keeper Manuel Neuer de bal lang om vanuit de positie waar de bal belandt, weer te gaan voetballen op doorgaans balbezit. 


Hertha BSC zet Bayern 'hoog' op het veld vast, waardoor Neuer genoodzaakt is om lang te spelen. De aanstaande opponent van Ajax heeft moeite  wanneer zij in de eerste fase al wordt onder druk gezet. 

Naast het positiespel van Bayern, probeert Kovac andere elementen toe te voegen aan de speelwijze van Bayern. Op termijn wil hij meerdere systemen hanteren, al is dat in realiteit nog niet vaak uitgevoerd. In een tegenaanval na een aanval van de opponent wil Kovac nog directer en sneller naar de goal voetballen om kansen te creëren. Zo kwam ook de mooiste goal in de eerste Champions League-wedstrijd bij Benfica tot stand. Een flankcombinatie tussen Robben en Kimmich leidde een counter in, via het middenveld kwam de bal bij de linkerflank en uiteindelijk rondde Renato Sanches, het herleefde Portugese talent, prima af. Dit is tevens een mogelijk gevaar voor Ajax, omdat de restverdediging bij balverlies van de Amsterdammers zo nu en dan nog gaten oplevert die door top oppositie kan worden uitgebuit. 

Conclusie

Concluderend gaat Ajax een onwijs lastige avond tegemoet in München. Dit vanwege de individuele kwaliteit van de thuisploeg, maar ook omdat de speelwijze van Bayern is afgestemd op juist de zwakheden van Ajax. Hiermee wordt niet bedoeld dat Bayern zich aanpast aan de zwakten van de Amsterdammers, maar meer dat het meeste gevaar via de flanken gecreëerd wordt via individuele sterren en overlappende backs. Tegen Standard Luik had Ajax hier al moeite mee en met een next level opponent die flankspel tot kunst heeft verweven, is het aan Erik ten Hag de taak om dit te neutraliseren. Lukt dat, komt Ajax aan voetballen toe en heeft men geluk, dan zit er mogelijk een stuntje in. Het wordt hoe dan ook een moeilijke avond, maar als Hertha en FC Augsburg het kunnen, waarom Ajax niet?  

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
TontoKarnaggel
Bekijk het maar met al die analyses, wij zijn Ajax en gaan die duitsers helemaal kapot spelen. Verwacht een overwinning of minimaal een gelijkspel.
En als het tegenvalt, pech gehad, dan heb ik tenminste nog voorpret gehad :)
0 -1
Freddy Al
Bayern zou op basis van het spelersmateriaal superieur moeten zijn aan Ajax, toch belangrijk om niet echt door het ijs te zakken met een heel grote nederlaag.
Wat mij betreft op de vertrouwde manier beginnen maar snel reageren als dat geen effect heeft en kiezen voor twee verdedigende middenvelders.
In elk geval fel en geconcentreerd de strijd aangaan de ruimten klein houden en gedoseerd spelen,niet achteruit lopen maar waar het kan de diepte opzoeken.
0 0
AlexIbarra
-----------------Onana-----------------
--------------De Ligt---------------
--Mazraoui---Blind---Tagliafico--
------Donny--Schöne--Ziyech-----
---Neres----Dolberg---- Tadic---

Volgens mij moeten we de vleugels goed bezet houden verdedigend gezien, en heeft Schöne (of Eiting) lopende mensen om zich heen nodig. De Ligt, Blind en Schöne moeten dan wel met weinig snelheid een relatief grote ruimte in het centrum afdekken, maar daar zijn het onze tactisch beste spelers voor.

Frenkie gewoon niet opstellen als hij niet fit is en ook niet twee kwetsbare controleurs op het middenveld. Dat was handig aan het begin vh seizoen toen iedereen half fit was of net terug. Nu wordt het alleen maar heel statisch en we verrassen Bayern er toch niet mee.

De tweede kraker vh seizoen, ik heb er nu al zin in!
(Veel slechter dan de eerste kan het niet gaan.)
1 0
makaveli
Ik verwacht een hele zware partij morgen. Tagliafico is een top back maar vraag me af of hij een snelle robben onder de duim kan houden. Zelfde geld voor mazraoui welke ik verdedigend nog minder vind. Centraal hebben we de ligt welke ik lewandowski wel toe vertrouw en blind moet dan maar rugdekking geven aan de backs. Ik verwacht verder dat ten hag controle wil proberen te krijgen en dat hij dit met shone en eiting wil gaan doen waardoor je vooruit voetballend te kort gaat komen. Vd beek zal voor de aansluiting en diepgang (en mentaliteit) heel wenselijk zijn. Voorin hoop ik dat hij met neres op de flank gaat spelen. Zie hem toch liever aan de zijlijn dribbelen als op 10. Tadic maar op links en normaal zou ik een bewegelijke dolberg voorin zetten maar vraag me af of hij er al wel klaar voor is.
0 0
RayJordaan
Ik vrees dat hij te koppig is en gewoon weer met Eiting en Schöne als blok gaat spelen en Neres op 10..
0 0
Amsterdamsetrots
Over Tagliafico maak ik me persoonlijk weinig zorgen als hij er kort en fel op zit, wat hij meestal heerlijk doet. Het lijkt me toch wel dat ten Hag doorheeft dat we Bayern met diepgang kapot kunnen spelen en beseft dat Neres dat meer heeft dan Tadic en Ziyech. Maar goed hij blijft een behoorlijk eigewijze trainer.
2 0
Red Devil
Als het maar geen afstraffing gaat worden morgen in München want dat Bayern wil Ajax gebruiken om uit hun dip te komen.
Een gluiperig gelijkspelletje zou leuk zijn.

Ajax meiden zwaar geloot Ol.Lyon.
1 0
tonny
ik denk een dikke nederlaag met de bezetting die ten hag altijd neemt
blind bij robben hahahaha
0 -2
Freddy Al
Nee ,die staat tegen Nico.
0 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Ga wat met je moeder doen, breien of zo
0 -5
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Dolberg gaat ons de overwinning bezorgen. Gewoon compact spelen.
1 0
RayJordaan
Zou of met Tadic in de spits beginnen en daarna Dolberg laten invallen of gewoon met Kasper starten.
0 0
Amsterdamsetrots
Hebben we wel vd Beek op het middenveld en Neres op de flank nodig voor de nodige diepgang.
0 0
ghouleseddik
Als we na morgenavond (op doelsaldo) de tweede plaats nog in handen hebben, ben ik eigenlijk al tevreden. Dat geeft ons een klein voordeel op Benfica voorafgaande aan het onderlinge tweeluik.
0 0
Freddy Al
Is inderdaad belangrijk, wat mij betreft het resultaat voorop morgen.
0 0
HilversumNoord
Je moet dus met Donny beginnen. Direct zeer diep spelen. En Ziyech, Tadic, Neres moeten er vanaf minuut 1 volop knallen. Alleen dan gaat het lukken. Zoals de andere wedstrijden in de CL.
2 -1
ProfessorX
Dus als je dit goed leest kopieer Ten Hag het Bayern voetbal en was Bande eo Kluivert de 2e snelle buiten spits enkel Kluivert ging weg en Bande raakte geblesseerd .

Ajax gaat iedereen verassen denk ik zo maar eens .
2 -3
NouriVandeBeek
Van de Beek erbij voor Huntelaar en Neres-Tadic-Ziyech in de aanval. Beetje volume op het middenveld is best handig. Neres tegenover Kimmich. Op snelheid is die kwetsbaar al is het wel een geweldenaar.
3 0
Hagmag
Ten Hagmag niet eigenwijs blijven, wie roept hem tot de orde ????
Grijze muis Eiting ging weer van start tegen Fortuna Sittard.
Frenkie moet vanaf en op het middenveld spelen en niet als centrale verdediger.
De grijze muis op de bank en Donny op het veld.
3 -6
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Nou jij niet. Wacht nou maar even af paniekzaaier, angsthaas.
0 0
Mazraoui
Ja en op Bosz was ook alles aan te merken en Frank de boer ook en keizer ook en elke coach ook blabla. Misschien zijn we beter af zonder coach. Maken we Matthijs de Ligt speler coach. Al zal je die dan ook wel weer tot de orde willen roepen zeker. Geef Ten Hag gewoon tot de zomer. Als hij geen kampioen wordt vertrekt hij weer uit Amsterdam. Ondertussen gewoon achter het team en de club gaan staan 90 minuten lang voor onze club uit Amsterdam
3 0
Hagmag
Ten Hag is gewoon een eigenwijze lul.
Blijft volharden met Eiting die gewoon nog te licht is voor Ajax-1.
Normaal praten en denken is al een probleem voor hem.
Gewoon ongeschikt voor Ajax-1.

Keizer: Kan jij de wissel Zeefuik voor Dolberg nog herinneren bij Rosenborg uit?
Hierdoor kwam Veltman op het middenveld te spelen.
Als je zo iets bedenkt dan..... ben je ook ongeschikt.

FdB: Behaalde 4 kampioenschappen, heeft het dus geweldig gedaan. Frank zijn inventiviteit en het uitgeholde spelersmateriaal speelde hem parten.
1 -5
Freddy Al
Met dat laatste ben ik het eens; Frank heeft het goed gedaan.
Ten Hag is niet mijn favoriete coach maar ik kan niet ontkennen dat hij het tot nu toe goed heeft weggezet in Europa

Hij(Ten Hag) heeft het nadeel dat hij zich niet makkelijk presenteert aan pers en publiek maar dat zegt niet veel over zijn vakkennis.
1 0
Youri08
Laten we rond de kerst evalueren en niet tot de zomer wachten. Bij Keizer had ik juist het idee dat hij het toen op de rit had maar nu heb ik daar veel minder vertrouwen in. Als hij tegen Benfica weinig tot geen punten haalt , heeft hij voor mij gefaald met PSV in mijn achterhoofd.
0 0
Freddy Al
Prima, noem jij dan eens een coach die boven alle twijfel verheven is?
Ik kan het niet, we lopen het gevaar om elk seizoen weer opnieuw te moeten beginnen waarbij alle aanwezige structuur aan de kant moet en er weer iets anders bedacht moet worden, als dat dan niet heel snel resultaat oplevert begint de ellende weer opnieuw.

Rust is nodig, de enige coach die in rust kon werken was Frank de Boer en dat leverde resultaat op maar niet de speelwijze die iedereen graag zag dus ontstond er onrust en dus.............
0 0
komop
Optimisme is prima, maar laten we ook realistisch zijn. Bayern is een van de beste teams in Europa. De kans om daar met een resultaat weg te gaan is gewoon erg klein. Dat is helemaal geen schande overigens.
3 0
Freddy Al
Eens! Toch denk ik dat er over Ajax heel anders geoordeeld gaat worden als ze met een grote nederlaag eraf gaan als over PSV.
Het journaille heeft een licht getinte bril op en helaas gaan ook Ajax supporters hierin mee.
0 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
De beste? haha, ze gaan Europees geen potten breken dit seizoen met die ouwe lullen elftal.
0 0
ProfessorX
Beter een kleine kans dan helemaal geen kans .
En laten we wel wezen alles wat daar gebeurd is meegenomen toch ?
1 0
Ajax34
Als Ten Hag zonder Donny begint. Dan krijg je zoiets van een ezel met een steen en 2×
2 -1
DS
Als Frenkie niet kan spelen, zou ik met De Ligt en Wöber achterin spelen en Blind naar 6.
Schone en Donny daarbij
Ziyech Neres en Tadic roulerend voorop.
2 0
DS
De enige manier waarop Ajax kans heeft is als het lukt om Bayern onder druk te zetten, en ze te overdonderen met mega fel en gegroepeerd druk zetten. Als dat niet lukt en we komen zelf onder druk te staan ben je kansloos.
Nu moet ik zeggen dat Benfica dat een paar keer aardig lukte en zo bijv ook Kimmich flink in de problemen brachten.
3 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Okay coach, ik denk dat Ten Hag meeleest en jouw commentaar gelijk vandaag nog verwerkt in de tactische bespreking.
0 0
DeBaarsjes
Gister nog lekker weer... vandaag tering weer hier in München. Gelijkspel tegen dit Bayern voelt als een overwinning maar een 'overwinning' word al lastig.
5 0
Pauw
Ajax kan beter verdedigen met dan zonder bal. Als we gaan ‘hangen’ verwacht ik dat we er zeer ruim afgaan.
0 0