Analyse: Kansen Ajax tegen opponent AEK

SJvanveen, 19-09-2018 om 16:50, 34210 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Ajax treft in AEK Athene woensdagavond een dit seizoen nog ongeslagen ploeg. De Grieken overleefden twee voorrondes om het hoofdtoernooi van de Champions League te halen en in deze analyse wordt gepoogd uit te leggen hoe de kampioen van Griekenland dat succes behaalde.

AEK versloeg het Celtic van Brendan Rogers in een tweeluik door thuis met 2-1 te winnen en in Schotland met 1-1 gelijk te spelen. Tegen Videoton werd uit met 1-2 gewonnen, om thuis met 1-1 gelijk te spelen. Wat opvalt in beide affiches is dat AEK zowel kan scoren, als doelpunten (en veel kansen) incasseert. Hoe zij dit precies doen komt in deze analyse terug.

Na het bekijken van de wedstrijden tussen AEK en Celtic valt op dat de Grieken, gecoacht door Marinos Ouzounidis, compact verdedigen in de zone. Het centrum wordt afgesloten in doorgaans een 4-4-2-formatie en in balbezit hanteren ze op papier een 4-2-3-1-formatie waarin een van de twee centrale verdedigende middenvelders uitzakt tussen de twee centrale verdedigers.

Opbouw

Kijkend naar de opbouw van AEK, bouwt men doorgaans op met drie man. Een van de middenvelders zakt uit tussen de twee centrale verdedigers om een numeriek overtal te creëren in het centrum. Dit geeft de links- en rechtsback de mogelijkheid om ‘hoger’ op het veld te staan. Zodra er geen voorwaartse afspeelmogelijkheid is, aarzelen de verdedigers of keeper niet om de lange bal te spelen. Doordat er veel spelers relatief hoog op het veld staan, hebben ze meer kans om de tweede bal te veroveren en vanuit daar te voetballen.


AEK bouwt met drie man op, waarvan de middelste eigenlijk op het middenveld staat. De backs staan hoog, de andere verdedigende middenvelder staat dieper op het veld, tussen de vijf van Celtic in.  

Na het bestuderen van de beelden, lijkt het erop dat AEK via de flanken in de laatste fase wil aanvallen. De linksback wordt bijvoorbeeld in de thuiswedstrijd tegen Celtic veelal in het spel betrokken, omdat hij aan de bal van toegevoegde waarde is. Hier ontstaat ook de goal uit. De back komt mee op, gooit er een individuele actie uit, geeft voor en de lopende man rond randje zestien af. Zie hier de beelden. 

In zulke aanvallen zoekt men in de opbouw voornamelijk het midden, waar men het gevaarlijkst kan worden. Dit doet men via een verzorgde opbouw, maar ook middels een lange bal op, in de voorronden, spits Marko Livaja. De ex-aanvaller van Internazionale is tegen Ajax geschorst vanwege een maaipartij na AEK – Videoton, waardoor het aanspeelpunt in de eerste ontmoeting geen problemen voor Ajax zal opleveren.

Defensief

In defensief opzicht wisselt AEK Athene hoog druk zetten af met inzakken. Zodra men hoger op het veld druk zet, gebruikt men doorgaans een 4-4-2 of 4-2-3-1 formatie, zoals op onderstaande foto is te zien. Ze lokken de tegenstander naar de zijkant, omdat daar het speelveld kleiner is en makkelijker de bal veroverd kan worden. Tegen Celtic pakte dit goed uit, omdat, net als bij De Boers Ajax, het team heel vleugel-geörienteerd is.


AEK probeert Celtic op eigen helft vast te zetten middels twee spitsen en twee vleugelaanvallers. Een middenvelder doet ook mee. 4-4-2 à 4-2-3-1 dus. 

Als AEK wordt teruggedrongen, is men in staat om heel compact te staan in een 4-4-2-formatie (zie foto hieronder). De onderlinge afstanden zijn niet groot, waardoor het voor de tegenstander lastig is om te combineren. Wat te zien is, is dat er wel ruimte ontstaat op de flanken, die Ajax in de thuiswedstrijd zeker kan benutten middels snelle flankwisselingen en de traptechniek van onder meer Hakim Ziyech. 

Daarnaast ontstaan er tijdens een wedstrijd altijd openingen tussen de linies, die Ajax met de creatievelingen voorop heel erg kan benutten. Met name aan de rechterkant van AEK zullen er kansen ontstaan. Ajax is daar sterk met de wisselwerking tussen Dusan Tadic en Nicolas Tagliafico en AEK is daar juist defensief labiel. De rechtsback heeft moeite om diversiteit in aanvallen vanaf de flank goed te verdedigen en zo ontstonden ook twee goals die Celtic tegen hen maakte.

 
De compacte formatie van AEK als men terug wordt gedrongen op eigen helft. Duidelijke 4-4-2, met zelfs alle elf spelers op eigen helft. 

Conclusie

Al met al heeft Ajax een goede kans om een resultaat te halen tegen AEK. De Grieken zijn op het eerste gezicht individueel minder dan de Amsterdammers en de manier waarop AEK verdedigt, lijkt gunstig te zijn voor Ajax. Wordt men gelokt richting de zijkant, is Ajax offensief in staat om een overtal te creëren middels een back of de dynamiek met de drie nummers tien Tadic, David Neres en Ziyech. Is er ruimte tussen de linies in centrale posities, dan heeft Ajax het vermogen middels de opbouwers achterin of Lasse Schöne en Frenkie de Jong deze ruimte te vinden én te benutten. 

Zet AEK agressief druk op de bal, heeft het merendeel van de Ajacieden de kwaliteiten aan de bal om hier onderuit te voetballen. Doen ze dit, ontstaat er een overtal in de omschakeling omdat de spelers van AEK kunnen gaan zwemmen. In een bomvolle Arena en het publiek erachter kan dit zeker leiden tot spektakel en een daverende start van het Champions League-seizoen. 

Voor een nog gedetailleerdere analyse, is dit stuk van Voetbal International een aanrader

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com)

Bekijk hier de vette Champions League-collectie van Ajax!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
louis60
Perfecte info. Daar hebben we wat aan. Nu gewoon 200% er tegenaan. Hier doe je het voor. Knallen in CL! En wij zingen en juichen Ajax naar de overwinning . Wat duren die uurtjes lang.
0 0
behangdelul
Fijne analyse...klein puntje:
. Tegen Celtic pakte dit goed uit, omdat, net als bij De Boers Ajax, het team heel vleugel-geörienteerd is.

Ten Hags Ajax?
0 0
kiewiet87
Niet aansluitend op de analyse, maar toch even een vraagje, ik heb kaarten voor vak 410 voor morgen, is dit een vak waar er een beetje wordt bijgedragen aan de sfeer? Of wordt het hier niet gewaardeerd wanneer je wat uitbundiger aanwezig bent?
0 0
AFCA1510
Gewoon blijven rechtstaan na de Hymne hopelijk kan je wat gasten overtuigen dat ook te doen. Normaal is de sfeer echter wel gruwelijk in ieder vak tijdens een Europese avond.
0 0
kiewiet87
Was inderdaad een heerlijke sfeer, er werd lekker mee gezongen uit volle borst en je kan af en toe ook prima even blijven staan als je wat meer ruimte nodig hebt om je zelf uit te drukken zeg maar ;-). Gefeliciteerd met de overwinning! Op naar de volgende!
0 0
insectenverdelg
ala t is zoals tegen Luik of Kiev wordt er in t hele stadion bijgedragen aan de sfeer.
1 0
ProfessorX
Ajax - AEK Athene 4 - 0

CF Barcelona - PSV 5 - 1
0 0
Bullmajor
Pisvee-Ajax 0-4
0 0
Lazell
Via de app zijn de plaatjes niet te zien. Als je het scherm staand hebt valt de helft buiten beeld en als je hem liggend hebt, komen de menu's voor het plaatje.
0 0
suske
AEK ATHENE mist de eerste 4 duels 2 basis spelers. Weet je ook hoe belangrijk beide spelers zijn in de opbouw of voor hun spel?
0 0
WouterBerg83
Goede analyse. Ik verwacht dat AEK toch wel ontzag zal hebben en veel zal inzakken. Ajax zal dan met een hoog baltempo en positiewisselingen de boel kapot moeten zien te spelen. Wordt nog geen eenvoudige klus!
1 0
SJvanveen
Mijn eerste tactische analyse. Benieuwd wat jullie ervan vinden. (:
33 0
Amsterdamsetrots
Goed stuk Sjors! Uit interesse: waarom heb je er niet voor gekozen ook wedstrijden uit de competitie te analyseren van AEK?
0 0
Stone020island
Wie gaat er nou competitie wedstrijden uit griekenland kijken
0 -2
Amsterdamsetrots
Voor een beter beeld van de tegenstander kun je best een paar samenvattingen kijken toch?
2 0
Stone020island
Vanuit samenvattingen analyseren lijkt me niet heel handig
2 -1
Amsterdamsetrots
Denk dat het wel beter is dan helemaal niet analyseren, toch?
0 0
trodat4030
Hij hééft het toch geanalyseerd? Alleen op basis van 2 volledige Europese wedstrijden, niet op basis van competitiewedstrijden, waar ze waarschijnlijk veel minder weerstand krijgen. Europese wedstrijden lijken mij een veel betere basis voor deze analyse.
1 0
ProfessorX
Doet Tonnie Bruins Slot wel .
1 0
Ajax95Duivendrecht
Goed en sterk verhaal, Sjors! Ik hou wel van dit soort tactische diepgang.
2 0
Dennisjez
Netjes man! Leuk stuk.
2 0
M.Olsen
Top man! Ben altijd wel fan van dat soort analyses. Zeker voor de wedstrijd.
3 0
Benijax
Hartstikke goed. Top dat je dit doet. Het zou prachtig zijn als er bij elke Europese tegenstander jij zo'n mooie analyse maakt. Wordt je toch beter en slimmer voorbereid op een wedstrijd. Sjapoooo
3 0
jajaos
Fijn stuk
5 0
A'dam Oud-West
Op basis van 1 wedstrijd vind ik het persoonlijk nog geen echte toevoeging. Het is namelijk vooral een vervelende tegenstander, met meer winnaarsmentaliteit dan talent. Het Ajax van vorig seizoen had zich hierop volledig kunnen frustreren. Veel overtredingen, tijdrekken, scheids belagen, messcherpe counters en doeltreffendheid.
0 -1
X-RaY
Goed stuk Sjors. Ik ga er vanuit dat je het vaker gaat doen. Analyses zijn een welkome aanvulling voor AS.
5 0
KlasseLasse
goed gedaan
3 0
PJSM
Zowel morgen als zondag 3 punten. Kat int bakkie
4 -1
ProfessorX
Celtic vs Ajax , zoek de verschillen .
1 -1
ajax0916
Kan me zo voorstellen dat als AEK ons gaan analyseren dat ze echt geen flauw idee hebben hoe ze het moeten gaan doen, beetje zoals vitesse. Frenkie vastzetten, of toch Tadic of Ziyech, maar die backs die dan weer vrij komen nous en tagliafico? Hahaha zie het al voor me
5 0
gi0vanni
Ben wel fan van Mazraoui maar in aanvallend opzicht moet hij nog wat stappen maken. De afwerking mag beter (Hij is ook een middenvelder.) en de voorzetten kunnen ook beter. Daarnaast iets meer overzicht want af en toe schiet hij in de korte hoek waar er afspeelmogelijkheden zijn.

Maar voor zijn eerste periode als RB in Ajax een krijgt hij een ruime voldoende. In verdedigend opzicht kan het natuurlijk ook beter maar daar moet hij net als Sinkgraven kreeg de tijd voor krijgen. Indien hij het goed blijft doen zie ik hem liever als Veltman.
1 -4
Mazraoui
Gewoon counteren met snelle jongens. Ajax laat altijd ruimte achter de defensie en De Ligt en Blind zijn niet de snelste. Ook goed oefenen op vrije trappen en corners daar valt wel wat te halen. Hoop maar dat ze dit niet lezen ;)
0 -1
ProfessorX
als je niet snel ben dan stap je eerder dus slimmer spelen .
0 0
Mazraoui
Als er tussen de defensie en de keeper 40 vrije meters liggen heb je daar een kans als snelle Jelle
0 0
ProfessorX
Maar dan hebben we jou toch nog over :P
2 0
Mazraoui
Dat is zo ja. Zal mn hardloopschoenen alvast in mn tas doen
1 0
ProfessorX
Zet hem op Nous :)
2 0
ProfessorX
Dat is voor veel teams het probleem ook voor PSV , want wie offeren ze op voor wie en wat houd je over ?

Tegen Ajax zal PSV denk ik met 3 snelle spitsen spelen ; Lozano , Bergwijn , Malen , maar achterin gaat PSV toch wel problemen krijgen en op het middenveld zal de slag gespeeld worden .

Frenkie de Jong ; Schone ; , tegen Hendrix , Guttierez en Pereiro , maar daar tegen over staan er 3 weer hoog brr wordt een echte thriller daar meer dan AEK
0 0
SammyR
Lodeiro?
1 0
ProfessorX
Pereiro natuurlijk hahaha fucking stupid off me .
0 0
JesperrAFCA
Hij bedoelt denk Rosario
0 0